Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A Rothschildok miatt magyarázkodhat az ukrán elnök

KülföldCsak így lazán.... Az ukrán elnök nem bizniszelhet, ezért egy offshore-cégen keresztül átjátszotta Petro Porosenko a vállalatát a Rothschildoknak. Adót elkerülni nem akart, mégis forr a botrány.

A Rothschild-cégcsoport megerősítette csütörtökön, hogy valóban bizalmi szerződést kötöttek az ukrán elnök tulajdonában lévő Roshen édességipari vállalat irányításának átvételéről, és közölték, hogy a szerződés a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő tartalmú.

A vállalat közleményében azt írta, hogy a bizalmi megállapodás olyan nemzetközi szabványokon alapul, amiket olyan politikusok esetében alkalmaznak, akiknek át kell adniuk vagyonuk kezelését arra az időre, amíg hivatali idejüket töltik. A hét elején ismertté vált, hogy Petro Porosenko ukrán államfő neve is szerepel az offshore cégekről és tulajdonosaikról a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából kiszivárgott listán.
Offshore=felháborodás

Az ukrán sajtóban megjelent kommentárok szerint komoly felháborodást keltett az ország lakossága körében, hogy az államfő offshore céggel rendelkezik, ami további presztízsveszteséget okozott neki. Az ügy iróniája az, hogy Porosenko egyszerűen be akarta tartani választási ígéretét a Roshen eladására vonatkozóan, de ennek megvalósításához elkerülhetetlen volt a cég megalapítása – írták a Washington Postban megjelent, majd az Ukrajinszka Pravda által is leközölt cikk ukrán szerzői.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az ukrán alkotmány értelmében rendelkezhet vagyonnal az államfő, de üzleti tevékenységet nem folytathat. Azt azonban az ukrán jog nem szabályozza, hogy a hivatalban lévő elnök már meglévő aktívumainak átalakítása üzleti tevékenységnek minősül-e. Szakértők felróják Porosenkónak még azt, hogy a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett új cége – amit a Roshen eladása érdekében hozott létre – nem szerepelt vagyonnyilatkozatában, noha erre sincs egyértelmű szabály.
Technikai jellegű ügylet

A cikk írói szerint valóban csak technikai jellegű ügyletről van szó, az államfő eddig nem alkalmazta az általa létrehozott offshore céget adóelkerülésre, és annak semmi köze vagyonának gyarapodásához. Felhívták a figyelmet arra is, hogy Porosenko az ukrán és más posztszovjet országok politikusainak, üzletembereinek bevett gyakorlatával ellentétben nem más, hanem saját nevén hozta létre a virgin-szigeteki vállalatot.

A cikk szerint a Roshen tavaly több mint 1,3 milliárd hrivnyát (13,7 milliárd forintot) fizetett be adóként az ukrán állami költségvetésbe, amivel az ország 74. legnagyobb adófizetője volt 2015-ben. A Forbes-Ukrajina múlt heti számában Porosenkót a hatodik helyre tette a leggazdagabb ukránok legfrissebb listáján. A lap szerint az elnök vagyona egy év alatt 100 millió dollárral nőtt, elérve a 858 millió dollárt. (MTI)

(A borítóképen nem egy Rothschild, hanem Soros György tárgyal Porosenkóval.)
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016. április 08. 09:02:08
Nem kért Kijevtől autonómiát Kárpátaljának a megyei tanács

Nincs szó autonómiára vonatkozó kérésről abban a szélesebb körű önigazgatást szorgalmazó felhívásban, amelyet a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) keddi ülésén fogadott el és intézett az ukrán állam vezetőihez - jelentette ki Mihajlo Rivisz, a megyei tanács elnöke egy tévéinterjúban.http://kitekinto....wdiTXomNGM
267 #2 Perle
- 2016. április 08. 11:33:31
Jó átverték Poroskenkót a nyugati barátai, mint ahogy az összes ukránt is. Nem felelt meg nekik Janukovics a fényűzés miatt, valamint az Eu-ba való belépés ellenzése miatt. Most kiderül, hogy az új vezetéssel sincsenek közelebb az Eu-tagsághoz.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.32 másodperc
2,487,462 egyedi látogató