Honnan olvasnak:Le lesztek figyuzva!!!

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Eddigi világunk széthullása

TanácsadásTény-leg? Ész-re se vettem! Ja, hogy nektek is csak most szótak! A világon mindenütt egy korszak végét érzik az emberek, a korábban megkérdõjelezhetetlennek hitt társadalmi stabilitás felbomlását.

Anatole Kaletsky szerint a világban 50-60 évente paradigmaváltás megy végbe. A baloldali kapitalizmus fejlõdési szakaszainak elméletét magáénak tevõ professzor szerint így volt ez legutóbb a hetvenes években is, amikor is Amerika elvesztette a vietnami háborút, a Vörös Brigádok, a Weather Underground, az IRA, és olasz újfasiszta terroristák támadások sorozatát követték el Európa és USA szerte.

Eltelt még 50 év és a világot újból a demokrácia bukásának veszélye fenyegeti."

Kaletsky szerint a nagy kérdés, hogy tudtunk-e tanulni a korábbi válságok tanulságaiból. Mint akkor is, most is a
a politikából való általános kiábrándulás együtt járt a bukott gazdasági rendszerbõl való kiábrándulással.

A két világháború között úgy tûnt, hogy a kapitalizmust tûrhetetlen egyenlõtlenségek, defláció és tömeges munkanélküliség sújtja. A ’60-as, ’70-es években, épp az ellenkezõ okok miatt tûnt úgy, hogy a kapitalizmus összeomlik. Figyelembe véve az ismétlõdõ válságok mintázatát, nem említve, hogy néha a természeti törvények diktálják õket, úgy tûnik 50- 60 évente eljutunk a globális kapitalizmus bukásának határáig.

Kaletsky szerint a demokratikus kapitalizmus egy fejlõdõ rendszer, amely a gazdasági kapcsolatok és a politikai intézményrendszer drasztikus változásával reagál válságokra. Szóval a mostani válságra úgy lehet tekinteni, mint a globális kapitalizmus egyik modelljének összeomlására adott természetes válaszra.
Fotó: AFP

Az eddigi válságokból kiindulva
10-15 éves válsággal teli idõszakot követõen jöhet el egy új gazdasági berendezkedés korszaka.

Ez történt, amikor az 1970-es évek óriási inflációját követõen megválasztották Margaret Thatchert és Ronald Reagant, és amikor Amerika a New Deallel, Európa az újrafegyverkezéssel heverte ki a nagy gazdasági válságot. Mindegyik válság utáni paradigmaváltás a gazdasági és politikai gondolkodásmód változását is jelezte. Ebbõl adódóan ésszerûnek tûnt volna elõrelátni a szabályozatlan pénzügyi kapitalizmus bukását, amely a negyedik földrengetõ változást hozta el magával, jegyzi meg a kutató.

Kaletsky mondandóját kiegészítve ezt jelzi az is, hogy már most
vannak olyan politikai vezetõk, akik képes az elvárt, jelenleg bevettnek gondolt struktúrák keretein kívülre is látni.

Mi magyarok érezzük talán a legjobban saját bõrünkön milyen ellenszenvvel szembesül Orbán Viktor amiatt, mert a nemzet érideket szem elõtt tartva képes ezen gazdasági és politikai kereteken túl is nézni.
Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap

Végignézve a kapitalizmus eddigi korszakainak jellemzõit az a kérdés merül fel, hogy vajon milyen lesz a következõ korszak. Kaletsky szerint ennek megválaszolásához szükséges, hogy felülvizsgáljuk a válság elõtti gazdasági elméleteket.
A piac és a bankárok mindenhatóságát hirdetõ politikusoknak a világ számos országában kell átértékelniük a piaci fundamentalizmus eszméire épített ideológiájuk nagy részét, hiszen ahogy ez 2008-ban kiderült, az nem több szimpla illúziónál.

Arra is szükség van, hogy újragondolják az olyan ortodox megoldások sikerességét, mint a központi bankok függetlensége, a monetáris és fiskális politika különválasztása, annak a feltételezése, hogy a versengõ piacoknak nincs szükségük nemzetállami beavatkozásra. Ahogy egyes unortodox gazdaságok sikerei is bizonyítják, minderre igenis szükség lesz ahhoz, hogy elfogadható legyen a jövedelmek elosztása, innováció generálódjon és biztosítva legyenek a szükséges infrastruktúrák és közjavak.

Az ilyen radikális politikai intézkedések bevezetése a ’80-as évektõl elõtérbe került közgazdasági elméletek visszautasítását jelentené, beleértve az olyan intézményi megállapodásokat is, amelyek ezekre épültek, mint például az EU maastrichti szerzõdése.

A neves közgazdász szerint a mai populista forrongások üzenete az, hogy a politikusoknak meg kell szabadulniuk a válság elõtti forgatókönyveiktõl, helyette pedig forradalmi közgazdasági gondolkodást kéne bátorítaniuk.

Mi ehhez hozzátennénk, hogy
a forgatókönyvek teljes lecserélése a politikában is ugyanennyire fontos lenne azon politikusok esetében, akik szinte orrvérzésig hajtogatják egy egész kontinens sorsát megpecsételõ liberális mantráikat.
Anatole Kaletsky nemzetközileg elismert közgazdász, a hongkongi székhelyû Gavekal Dragonomics gazdasági tanácsadó cég vezetõ közgazdásza.

(Project Syndicate)
Link

Hozzászólások

154 #1 kakas
- 2016-04-18 10:13
Õk is a végüket érzik!https://www.tumbl...56768/700/ minõség,mi? :D :(
165 #2 LM
- 2016-04-18 16:45
Vihar a biliben, egy kis játékpénzes zsarolás, egy kis false-flag és a többi

http://privatbank...kat-292441

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.32 másodperc
2,744,845 egyedi látogató