Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Új zsinagógát létesítenek Budapesten

KultúraHiánypótló építkezés. Nyilvános WC is kell a stadionok mellé. Az EMIH több mint 2000 négyzetméteres új központja pár méterre lesz a Margit hídtól, ahol a pénteken végtisztességet kapó, 70 éve Dunába lőtt zsidó mártírok maradványait megtalálták. Hasonló méretű zsinagóga egészen a második világháború óta nem létesült Magyarországon.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) egy patinás dunaparti ingatlant újít fel és alakít át, melyben a tervek szerint zsinagóga, zsidó kulturális központ, kóser étterem és cukrászda, illetve oktatási központ is helyet kap majd az átalakításokat követően – áll az EMIH közleményében.

Mint írják, a Margit híd pesti hídfőjénél fekvő, jelenleg kihasználatlan Palatinus ház földszinti területén az EMIH az Újlipótvárosi zsidó közösségi élet fontos színhelyét alakítja ki. Szimbolikus értéke van az új zsinagóga bejelentésének, éppen azon a napon, amelyen hosszas egyeztetéseket követően zsidó szertartás szerinti végtisztességet kapnak a központtól nem messze fellelt zsidó áldozatok. A zsinagógát várhatóan 2017-ben adják át, jelenleg tervezési fázisban van.

A hitközség a Margit híd pesti hídfőjénél található két Palatinus házból az egyik épület teljes földszinti területét fogja átalakítani a következő hónapokban. A zsidó reneszánsz, a zsidó kultúra és vallás megismertetése és megismerhetősége érdekében az épületben az EMIH tervei szerint különböző, egymást kiegészítő funkciók is helyet kapnak majd.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija elmondta:

A hagyományok ápolása, a történelmünk ismerete létfontosságú, ugyanakkor meggyőződésem, hogy gyászbeszédeken túl a tetteknek még nagyobb ereje van: a zsidó hagyományok ápolásával és megismertetésével, újabb és újabb zsinagógák és közösségi terek, oktatási intézmények létrehozásával tudjuk a legemelkedettebben kegyeletünket is leróni a mártírok előtt, az EMIH pedig évek óta elkötelezetten jár ezen az úton. Fontos, hogy a temetés mellett, a zsinagóga nyitásával az élet üzenetét is eljuttassuk az emberek felé.

A tervek szerint az EMIH új létesítménye a Palatinus ház földszinti részlegén, megközelítőleg 2000 négyzetméteren kap majd helyet. Kulturális központ, étterem, cukrászda, oktatási tér, és egy új zsinagógát is kialakítanak a komplexumban.

Ennek jelentőségét az is jól jelzi, hogy közel 11 éve adtak át utoljára Budapesten zsinagógát, hiszen 2005-ben szintén az EMIH, a Károly körúti Keren-Or központban alakított ki imahelyet hívei számára. Ráadásul, hasonló méretű zsinagóga egészen a második világháború óta nem létesült Magyarországon, ami tovább növeli a mostani bejelentés jelentőségét – áll a közleményben.

Nem csupán az új létesítményekre koncentrál az EMIH: a közösség a héten tartotta a közel 200 éves Óbudai Zsinagóga átadási ünnepségét, – mely éveken keresztül a Magyar Televízió stúdiójaként működött – azt követően, hogy a belső restaurálási munkálatok befejeződtek.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016. április 18. 20:47:22
Lemondott a muszlimpárti svéd politikus

Már régóta egyértelmű, hogy az európai baloldal, – főleg a magyar – skizofréniában szenved, ugyanis az elmúlt időszakban olyannyira muzulmán pártivá váltak, hogy közben megfeledkeztek a zsidókról.

Lemondott az a svéd miniszter, aki Izrael palesztinokkal való bánásmódját a náci Németország zsidókkal való bánásmódjához hasonlította. Mehmet Kaplan tavaly nyáron együtt vacsorázott török szélsőjobboldaliakkal is.

Mehmet Kaplan
Fotó: AFP

A baloldal már nem képes megvédeni senkit

A rendszerváltás utáni időben a baloldal folyamatosan változtatta álláspontját, ám egy kérdéshez mindvégig hű maradt: az antiszemitizmus elleni harchoz. A bevándorlás támogatásával ugyanakkor átlépték a Rubicont.

Az ellenőrizetlen bevándorlás mellett érvek ezreit fel lehet hozni, ellene úgyszintén, ám a milliós számban Nyugat-Európába özönlő muzulmánok az évszázadok alatt velünk emancipálódott zsidóság elűzését, valamint a nyugat európai antiszemitizmus megújulását fogják előidézni.
Nyugat-Európa: az új antiszemitizmus hajnala

A szélsőséges muzulmán a jó muzulmán

Múlt héten ugyancsak heves felháborodást okozott a skandináv országban, hogy a lemondott tárcavezetőről olyan, 2015 júliusában készült fényképek kerültek nyilvánosságra, amelyeken török szélsőjobboldaliak társaságában látható egy vacsorán.A rendezvényt Ilhan Senturk, a Szürke Farkasok nevű szélsőjobboldali csoport svéd tagja tartotta.
A Szürke Farkasok a múlt évszázad hatvanas éveinek végén jelentek meg Törökországban, embereik harcoltak az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldön, ahova fegyvereket csempésztek. Ez a farkasos történet honnan is olyan ismerős? Ja megvan.

Amúgy a Szürke Farkasok egyik vezetőjük, a 32 éves Allarslan Celik közölte, hogy ő lőtte agyon tavaly november 24-én Szíriában a török légierő által megsemmisített orosz Szu-24-es vadászbombázó pilótáját, aki katapultált gépéből.

(MTI)
http://888.hu/art...e=hirstart
4 #2 Posta Imre
- 2016. április 18. 20:49:00
Nyugat-Európa: az új antiszemitizmus hajnala

Rekordot dönt a nyugat-európai zsidók Izraelbe vándorlása.

Palesztin kisgyerek játékfegyverrel riogatja az izraeli katonákat, Hebron városában.
Fotó: AFP

A Spilerblog.hu szerzője hajszálpontosan fogalmaz, amikor azt mondja, hogy a rendszerváltás utáni időben a baloldal folyamatosan változtatta álláspontját, ám egy kérdéshez mindvégig hű maradt: az antiszemitizmus elleni harchoz. A bevándorlás támogatásával ugyanakkor átlépték a Rubicont.
Az ellenőrizetlen bevándorlás mellett érvek ezreit fel lehet hozni, ellene úgyszintén, ám a milliós számban Nyugat-Európába özönlő muzulmánok az évszázadok alatt velünk emancipálódott zsidóság elűzését, valamint a nyugat európai antiszemitizmus megújulását fogják előidézni.

A Nyugat-Európába tartó muzulmán-áradat mellékterméke az antiszemitizmus növekedése és a zsidóság elvándorlása. Tavaly közel 10 ezer nyugati-európai zsidó költözött Izraelbe, ami a valaha mért legmagasabb szám, közülük majdnem 8 ezren Franciaországból vándoroltak el, ami mögött valószínűleg ott van az a tény, hogy a franciaországi zsidókat éri a legtöbb támadás a többnyire muszlim szélsőségesek részéről.

Szakértők szerint a második világháború óta nem éreztek hasonló fenyegetést az európai zsidók – állítja a The Times of Israel. Belgiumban, Dániában, valamint a legnagyobb mértékben Franciaországban érték támadások a zsidókat. Franciaországban él a legnagyobb – félmilliós lélekszámú – európai zsidó közösség, amelynek intézményeit, iskoláit és zsinagógáit rohamfelszerelést viselő rendőrök védik. Noha a francia népesség kevesebb mint egy százalékát adják, a bejelentett rasszista támadások több mint fele ellenük irányult 2015-ben a hivatalos adatok szerint.

Nyugat-Európában újjáéledőben van a zsidóellenesség"http://888.hu/art...us-hajnala
154 #3 kakas
- 2016. április 19. 16:03:06
"2020-ban itt a világvége!
Ha túl akarod élni, gyere Magyarországra!
50 évvel vagyunk lemaradva!" :D
60 #4 csaba
- 2016. április 20. 16:45:52
"Nácizmus nincs, de igény lenne rá":D

"Legalábbis nehéz másként értelmezni a tényt, hogy Brüsszel idén közel 600 ezer euróval támogat neonáci mozgalmakat."s_kukk

"Az egyik lehetőség az, hogy EP-nek fogalma sincs arról, hogy kiknek és milyen célokra ad közel 190 millió forintnak megfelelő eurót. Ez nehezen elképzelhető, hiszen az Unió mindig kínos alapossággal ellenőrzi a tagállamoknak ítélt támogatások felhasználását, és a legkisebb gyanús körülmény esetén befagyasztja a támogatásokat. Az tehát aligha valószínű, hogy 600 ezer eurót látatlanban odaad az Európai Parlament egy olyan szervezetnek, aminek nem ismeri a tevékenységét."

"Sajnos a másik opció sem szívderítőbb. Emlékszünk még Szabó Albertre, Király B. Izabellára, Bácsfi Diánára és többi operett-nácira? Időről időre felmerült a gyanú, hogy ők és a hozzájuk hasonlók fizetett szerepet játszanak, hogy mindig legyen egy-két neonáci, akikkel lehet riogatni a békés polgárokat. Bele sem merünk gondolni, hogy ez a gondolat esetleg a brüsszeli bürokraták fejében is megfordult, és ennek a következménye a busás támogatás."s_ezt-ni
http://mozgasterb...y_lenne_ra
s_f-ang

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.36 másodperc
2,486,427 egyedi látogató