Honnan olvasnak:Le lesztek figyuzva!!!

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A táplálkozás szabályozza a betegségekre való fogékonyságot

TanácsadásRendszerszintû nutrigenomikai módszerekkel kimutatták, hogy a fruktóz több száz gén mûködését változtatja meg az agyban, ezáltal metabolikus és idegrendszeri betegségek sokaságát válthatja ki. A táplálkozás negatív hatása táplálkozási eszközökkel korrigálható: a DHA képes a fruktóz hatásait visszafordítani.

Számos metabolikus és idegrendszeri betegség hátterében áll az agysejtek genetikai mûködésének zavara. A University of California, Los Angeles (UCLA) kutatóinak vizsgálata szerint a nyugati táplálkozásban igen gyakori cukorféleség, a fruktóz számos olyan változást hoz létre az agysejtek genetikai mûködésében, amelyekrõl ismert, hogy többek között cukorbetegséget, kardiovaszkuláris megbetegedést, Alzheimer-kórt vagy figyelemhiányos hiperaktivitási zavart eredményeznek.

A Systems Nutrigenomics Reveals Brain Gene Networks Linking Metabolic and Brain Disorders címû tanulmány szerzõi azonban jó hírrel is szolgálnak: egy omega-3 típusú zsírsav, a dokozahexaénsav (DHA) képes a fruktóz által kiváltott káros hatásokat visszafordítani. Mint Xia Yang, a tanulmány utolsó szerzõje, az UCLA integratív biológia és fiziológia professzora elmondja, a DHA nemcsak 1-2 gén mûködését módosítja, hanem igen figyelemre méltó módon a fruktóz által okozott teljes génhálózati áthangolódást visszakapcsolja a normális üzemmódba. A kutatók mindehhez azt is hozzáteszik, hogy szervezetünk nem képes az idegsejtmembrán felépítésében fontos szerepet játszó DHA-t szintetizálni, azt a táplálkozásnak kell fedeznie (magas DHA-tartalmú a lazac és a halolaj, a lenmag, a dió és egyes zöldségek, gyümölcsök).

A feldolgozott élelmiszerek zöme, valamint a szénsavas üdítõitalok magas fruktóztartalmú, olcsó kukoricasziruppal vannak édesítve, és a legtöbb bébitápszer is tartalmaz fruktózt (a gyümölcsökben lévõ természetes fruktóz a rosttartalom miatt lassabban szívódik fel, és a gyümölcsök egyéb összetevõi kiegyensúlyozzák a fruktóz káros hatását, mondja Yang).

Az egyik közremûködõ kutató, Fernando Gomez-Pinilla korábbi munkája során már kimutatta, hogy a fruktóz károsítja a neuronok közötti kommunikációt, a hosszú távú magas fruktóztartalmú diéta rontja az agy tanulási képességét és a memóriát. A jelen vizsgálatban is törekedtek a genomikain kívül a viselkedéses hatások feltárására is: a kísérleti állatok elõször megtanultak kijutni egy labirintusból, majd a random módon három csoportba kerülõ állatok hat hétig vagy fruktóz-, vagy fruktóz+DHA-oldatot, vagy sima vizet fogyasztottak (a fruktóz mennyisége ekvivalens volt azzal, mint amikor az ember napi egy liter szénsavas üdítõitalt iszik), ezt követõen pedig újra meg kellett oldaniuk a labirintus-tesztet. Azok az állatok, amelyek hat hétig csak fruktózoldatot ittak, a második labirintustesztet fele olyan gyorsan oldották meg, mint azok, amelyek csak vizet ittak (azaz romlott a memóriájuk), azok az állatok pedig, amelyek fruktóz+DHA-oldatot ittak, ugyanolyan gyorsak voltak, mint amelyek csak vizet kaptak. A magas fruktóztartalmú diétán tartott állatoknak a hat hét elteltével szignifikánsan magasabb volt a vércukor-, triglicerid- és inzulinszintje, mint a másik két csoportba tartozóknak.

A hat hét után a kutatók szekvenálták a patkányok agyának hipotalamikus és hippokampális sejtjeit, és azt találták, hogy a magas fruktóztartalmú diéta az agy anyagcsere-szabályozást végzõ központjában, a hipotalamusz sejtjeiben megváltoztatja több mint 700 gén mûködését, továbbá a tanulás és memória szabályozásában közremûködõ hippokampuszban is módosítja 200 gén transzlációját. A módosított mûködésû gének humán megfelelõi az anyagcsere-szabályozásban, a sejtek közötti kommunikáció és a gyulladás mûködtetésében játszanak közre. A génmûködés fruktóz által okozott változásait korábbi munkák során a már említett cukorbetegség, kardiovaszkuláris megbetegedések, Alzheimer-kór és figyelemhiányos hiperaktivitási zavar mellett megtalálták Parkinson-kór, depresszió és bipoláris betegség hátterében is.

A Cell és a The Lancet társlapjában, az EbioMedicine címû szaklapbanmegjelent tanulmány az elsõ olyan genomikai vizsgálatot mutatja be, amely elemzi, hogyan változik a magas fruktóztartalmú diéta hatására a metabolizmus agyi kontrollját végzõ régió valamennyi génjének és génhálózatának mûködése. A kutatók a nutrigenomikai vizsgálat során (transzkriptóma-elemzés és epigenom-szekvenálás) kimutatták, hogy a fruktóz módosítja a DNS-metilációt, ezáltal a génexpressziót, valamint az alternatív splicing folyamatát is, és a különbözõ specifikus génhálózatok mûködésének megváltoztatása révén károsítja az immunfunkciót és a gyulladásos választ. A DHA azonban a fruktóz genomikai, epigenomikai, génhálózati és fenotípusos negatív hatásait egyaránt kiegyensúlyozza.

Az alternatív splicing folyamata módosulásának kimutatása azért is fontos, írják tanulmányukban a kutatók, mert csak a közelmúltban, tavaly merült fel elõször, hogy ennek szerepe lehet a humán betegségek pathogenezisében (Xiong és munkatársai: RNA splicing. The human splicing code reveals new insights into the genetic determinants of disease. Science). Mint a kutatók hangsúlyozzák: munkájuk révén további megerõsítést nyert, hogy a transzkripciós gépezet modulálása révén a táplálkozás szabályozza a betegségekre való fogékonyságot, továbbá kiderült az is, hogy a fruktóz metabolikus és agyi patológiát eredményezõ, újraprogramozó hatását kiválóan ellensúlyozza egy omega-3 zsírsav, a DHA.


(forrás: MedicalOnline)
Link

Hozzászólások

129 #1 VaLa
- 2016-05-08 09:35
Ezen dõl el, mennyire válik beteg felnõtté (kisgyerekkorban ezért ültetik a gyerekeket!!!)
[movie=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=tlIod8VU_Rw[/movie]
69 #2 Szalonna
- 2016-05-08 10:59
Ja, meg ami a fejedben van az is meghatározza, a lélek nagyon fogékony a gondolatokra, és könnyen mérgezi a test is.
7 #3 virag
- 2016-05-08 12:09
Paleo-ketogén étrend, paleo-ketogén étrendi szabályok
http://paleomedic...gen-etrend
37 #4 HER
- 2016-05-08 16:25
http://www.minden...-akacvirag
http://www.mindenegybenblog.hu/eletmod-egeszseg/csaknem-20-betegsegre-gyogyir-az-akacvirag


Szezonja van!s_grat
2 #5 gerry
- 2016-05-08 17:37
.. a szellemi táplálkozás meg a szellemi betegségeket... szóval, ha szellemileg nem táplálom magam tovább, akkor egészséges maradok!
Lehet benne valami, mer'ugye a zsenit meg az õrültet csak egy hajszál válassza el egymástól - és pont annak érzem magam. (Na jó, egy ducibb hajszál; egy füszál... virágszál? ... megvan: kaktusz.)

VaLa - nem értem: - Miért ültetik a gyerekeket kiskorukban?

Nekem volt kettõ (ma már nagyok), de én azért ültettem le öket, hogy evés közben ne szaladgáljanak! s_hihi


de a cikk jó, most megyek és veszek magamnak omega-3 típusú zsírsav, a dokozahexaénsav (DHA)-as fagyit... az rendbehoz.

- na jó csak virgonckodok - tudom, üljek le, egyes!

P.S.: Nekem a cikkbõl az is tisztán kiderült, hogy a vegyészek, biológusok méregkeverõk. Imre, nem fog megártani neked ez a sok vegyigyümi? Szerintem már most erõs befolyásoltság állapotában leledzel!
Hidd el ezek a szombati, iskolai, több órás ülések ártalmasak ebben a korban. (Agyilag):D
37 #6 HER
- 2016-05-08 18:05
https://www.youtu...Rm4IpY73gg
Adjunk a léleknek táplálékot!

Magyarnak lenni - A Regélõ Fehér Táltos Dobcsapat fellépése a Balatoni nyár c. mûsorban

Imádom és csumán megy a hangszóróval!
s_love

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.43 másodperc
2,743,023 egyedi látogató