Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Őrizetben Kovács Béla lengyel kapcsolata

TanácsadásHahahahah...ez már bohózat rég! Még hogy "politika", meg jóbik, mert radikalizmus, meg nemzeti, meg orosz-izraeli pekingi nyújorki kacsa, rabbi módra. Most akkor mégse alapíccsak p-ártot és ne járja Moszkvába...? Pedig már majdnem..., de aztán mégsem. :-)) Vona-zazrivec még szökésben? Orbán-orsós a Putyin-pincsi még nem krepált be? A lengyel kémelhárítás, a Belbiztonsági Ügynökség különleges egységei kémkedés gyanúja miatt letartóztatták Mateusz Piskorskit, az oroszbarát lengyel Változás nevű párt vezetőjét – tudta meg a PC blog. Piskorskit sajtóhírek szerint azzal gyanúsítják, hogy Oroszországnak kémkedett. Az Index értesülése szerint Piskorski már a Kovács Béla jobbikos EP-képviselő ellen Magyarországon kémkedés gyanújával indult eljárás során is képbe került.

A Political Capital elemzőinek és vendégszerzőinek blogja szerint a lengyel politikus a jobbikos Gyöngyösi Mártonnal is találkozott. Ez az ügy szerintük pedig azt is bizonyíthatja, hogy az európai populista és radikális jobboldal egy része a Kreml-közeli körök befolyási övezetévé vált, ami egyre több európai kormányzatot sarkall aktív válaszlépésekre.

Az Index úgy tudja, hogy Kovácshoz hasonlóan Piskorski is hosszú ideje több európai titkosszolgálat látóköré­ben volt, és a két politikus egymással lengyelül beszélgetett. Ez alapján nincs kizárva, hogy Piskorski kémügye esetleg a Kovács Béla elleni eljárásra is hatással lesz. Piskorski 2014 márciusában a jobbikos Kovács Bélával együtt vett részt európai választási megfigyelőként a Krím elszakadását célzó referendumon, és úgy foglalt állás, hogy a népszavazás legitim és demokratikus volt.
A Jobbik európai parlamenti képviselőjét azzal vádolják, az oroszoknak dolgozik

Forrás: Mirkó István

A Jobbik európai parlamenti képviselőjét azzal vádolják, az oroszoknak dolgozik

Piskorski 2015 februárjában hozta létre nyíltan oroszbarát pártját, a Változást, amelynek élén a Putyinnal való megbékülés politikáját tűzte napirendre. Véleménye szerint nem történt orosz katonai invázió Kelet-Ukrajnában, inkább az ukrán állam mondott csődöt, a szeparatisták orosz támogatása pedig természetes reakció egy olyan helyzetben, amikor ukrán nacionalisták fenyegetik őket.

Piskorskival legutóbb Gyöngyösi Márton, a Jobbik külpolitikusa és parlamenti képviselője találkozott saját bevallása szerint a Donyecki Népköztársaságban választási megfigyelőként 2015 elején.

Bár Piskorski korábban tagadta, hogy a Kreml ügynöke volna, és pártja oroszoktól kapna pénzt, a szervezet már korábban a lengyel kémelhárítás látókörébe került. A szintén Piskorski által vezetett Geopolitikai Elemzés Európai Centruma elnevezésű agytröszt egyértelműen összefonódott az orosz választási megfigyelési tevékenységgel a posztszovjet térségben.
Mateusz Piskorski és Kovács Béla is hosszabb ideje több európai titkosszolgálat látókörében volt

Forrás: Alexander Shcherbak/TASS (Photo by Alexander ShcherbakTASS via Getty Images)

Mateusz Piskorski és Kovács Béla is hosszabb ideje több európai titkosszolgálat látókörében volt

A Newsweek egy tényfeltáró cikke szerint a szervezet feltételezhetően Moszkva révén finanszírozta választási megfigyelői tevékenységét, miközben szorosabb kapcsolatot ápol az orosz titkosszolgálattal.

Piskorski közeli kapcsolatban van az eurázsiai-orosz nagybirodalmi ideológiát kidolgozó Alekszandr Duginnal. Az Index arra emlékeztet: 2013-ban Dugin meghívására utazott Moszkvába Vona Gábor Kovács Béla társaságában, majd a Lomonoszov egyetemen közösen tartottak előadást arról, hogy Oroszország hogyan tudná kiegyensúlyozni a világ „amerikanizálódását”.

Dugint kedden a szaloniki repülőtéren feltartóztatták a görög határőrök és nem engedték, hogy belépjen az országba. A szélsőjobboldali és szélsőbaloldali körökben egyaránt népszerű ideológus szerint Magyarország kérése volt, hogy ne engedjék be európai uniós országba. Az eljárás azért is különös, mert Dugin bevallása szerint az elmúlt hónapokban többször is utazott már az unión belül.

Az Index úgy tudja, hogy köze lehet Dugin feltartóztatásához annak a fajvédő konferenciának, amelyet 2014 őszén szerveztek Budapesten. Az eseményre akkor Dugint is meghívták a szervezők. Úgy volt, hogy előadást tart, de végül nem érkezett meg. Feltehetően ekkor kerülhetett arra a nemzetközi tiltólistára, ami miatt most Görögországba nem utazhatott be.

Mint arról beszámoltunk, legutóbb áprilisban idézte be Kovács Bélát a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) gyanúsítotti kihallgatásra a kémkedés ügyé­ben. A Jobbik politikusa ellen 2014 áprilisában az Alkotmányvédelmi Hivatal tett feljelentést, miután Kovács Béla egy jelenleg is aktív egykori KGB-ügynökkel kapcsolatos nyomozás során a polgári elhárítás látókörébe került.

Kovács Béla

Forrás: MTI

A hivatal azt is jelezte a nyomozóknak, hogy a képviselő rendszeresen találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havi rendszerességgel Moszkvába látogat.

Polt Péter legfőbb ügyész 2014 májusában fordult az Európai Parlament elnökéhez a jobbikos politikus mentelmi jogának felfüggesztéséért. Az unió helytadott az indítványnak, és novemberben megvonta Kovács jogi védettségét, a jogszabályok szerint azonban így is képviselő maradhatott, és kényszerintézkedést sem lehet alkalmazni ellene.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke ezt követően úgy nyilatkozott, már nem tenné a tűzbe a kezét a képviselőért, de Kovácsot nem hívták vissza Brüsszelből, a pártból sem zárták ki, a Jobbik bizalma az eljárás befejezésééig megmaradt.

Emlékezetes, Kovács Béla különös családi kapcsolatairól az Index közölt tényfeltáró cikket. Ebből többek között kiderült, hogy a képviselő Leningrádban és Moszkvában tanult. Felesége, Szvetlana Isztosina pedig orosz–osztrák állampolgár, aki sajtóhírek szerint korábban a KGB-nek dolgozott, pontosabban a szervezet futára volt. Szvetlana Isztosina egy időben Kovács Béla mellett két másik férfival is házas volt jogi értelemben. A japán Ómija Maszanorival még korábban, 1975-ben kötött házasságot, de nem vált el tőle. Az osztrák alvilágban ismert Mario Schönhöz pedig 1983-ban úgy ment hozzá, amikor már Kovács Béla felesége volt.

Kovács EP-képviselőként az Oroszország és az Európai Parlament közötti bilaterális delegáció társelnöke lett. Kémkedésért akár nyolc év börtönt is kaphat.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016. május 19. 20:56:30
Egymásnak mentek a lengyel pártok a terrortörvény miatt

Heves viták közepette zajlott le csütörtökön a lengyel parlamentben a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) vezette kormány terrorizmus elleni törvénytervezetének első olvasásban megkezdett vitája.

A javaslatot a lengyel kormány még a júliusi NATO-csúcs előtt el akarja fogadtatni.

Maciej Wasik, a kormányhivatal munkatársa a törvénytervezet bemutatásakor megjegyezte: „a biztonsághoz való jog a legfontosabb szabadságjog”. Hozzátette, hogy a terrorizmus képében valós, fokozódó fenyegetettségről van szó.

A törvénytervezet célja, hogy javítsa a lengyel terrorellenes szolgálatok hatékonyságát, az egyes egységek közötti koordinációt és szigorúbb megelőző intézkedéseket vezessen be.
Megfigyelés mindenütt

Az ellenzék képviselői a törvénytervezet elvetését követelték. A javaslat egyebek mellett engedélyezi a biztonsági szolgálatoknak, hogy a terrorgyanús személyek telefonbeszélgetéseit, adatforgalmát, lakását és járműveit három hónapig bírói határozat nélkül is megfigyelés alatt tartsák.

Krzysztof Brejza, a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Polgári Platform (PO) képviselője egyenesen azt kérdezte, a hadbíráskodás korát élik-e Lengyelországban, hiszen a javaslat alapján „a terrorizmus elleni küzdelem leple alatt” lehetővé válna az, hogy valakit formális vádemelés nélkül két hétig vizsgálati fogságban tartsanak.

A szintén ellenzéki Nowoczesna (Modern) egyik tagja, Adam Szlapka szerint a tervezet csupán „blöff”, amely nem javítaná a közbiztonság helyzetét. Ugyancsak bírálta, hogy a kormány még a júliusi varsói NATO-csúcs előtt be akarja vezetni a törvénycsomagot, hiszen a biztonsági erőknek így a találkozó előtt már nem lenne idejük elsajátítani az új eljárásrendet.
A jogvédők aggódnak

A Helsinki Alapítvány az Emberi Jogokért (HFHR) jogvédő szervezet arra figyelmeztetett csütörtökön, hogy a javasolt szabályozás „nagymértékű beavatkozást tesz lehetővé a lakosság polgári és szabadságjogaiba”.

Adam Bodnar emberi jogokért felelős ombudsman széles társadalmi vitát követelt a törvényről. A terrorizmus elleni harc nem vezethet „a polgári jogokba történő jogosulatlan és aránytalan beavatkozáshoz” – hangsúlyozta Bodnar a lengyel parlament előtt tett nyilatkozatában.
http://mno.hu/kul...tt-1343098
267 #2 Perle
- 2016. május 21. 17:21:05
Lehet, hogy semmi köze a " lengyel kapcsolatnak" a kémkedéshez, hanem csak világosan látja, hogyan áll a politikai helyzet Európában. Ez lehet a bűne. Ezrek lehetnek Európában azok, akik hasonlóan vélekednek , mint ez a lengyel ember, pedig sosem találkoztak K. Bélával. Lassan mindenki orosz kém lesz, partvonalon túlra lesz téve ebben a" demokratikus Európában", akit nem lehet félrevezetni azzal a propagandával, hogy az orosz fenyegetés miatt kell félelmünkben magunk alá piszkítanunk.
Itt egy írás a feltételezett lengyel kémtől, de van több is ezen a helyen:
http://www.voltai...89087.html

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.32 másodperc
2,486,523 egyedi látogató