Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Hogyan bukott le az orosz kém Rómában, és miért érint ez bennünket?

TanácsadásEjnye, no, a lúnak 5 lába van és még sem kacsa! A NATO elhárításának nagy hal úszott a hálójába, ráadásul a portugál kém orosz összekötőjét is sikerült letartóztatni. Az orosz hírszerzés az utóbbi években már számos esetben hatolt be a NATO szervezetébe. A kiéleződő feszültség ellenére hazánkban a miniszterelnök a régi gárdában bízik.

Tudjon meg többet az Abszolút Hozamú Befektetési Alapokról ingyenes szemináriumunkon!
Azoknak, akik nem követik a tőkepiacok minden rezdülését!
– Aegon Alapkezelő –

Május 21-én a portugál elhárítás és az olasz rendőrség egy közös akció keretében letartóztatott egy oroszoknak kémkedő portugál kettős ügynököt Rómában, amint éppen dokumentumokat adott át egy orosz összekötőnek. Frederico Carvalhão Gil a portugál hírszerzés munkatársa a terrorelhárítási és belbiztonsági vonalon dolgozott, miközben az orosz titkosszolgálatnak is kémkedett Carvalhãot azzal gyanúsítják, hogy "érzékeny információkat" adott el a NATO-val és az EU-val kapcsolatban az orosz hírszerzésnek.

Bár Portugáliát csak erős túlzással lehetne a globális kémjátszma komoly játékosának tekinteni, az ország a NATO tagja annak 1949-es alapítása óta. Lisszabon tehát teljes értékű tagja a Nyugat titkosszolgálati hálózatának. Ha tehát egy Carvalhão típusú beépített embert talál az elhárítás a NATO biztonsági szervezetében, az az egész szövetség számára egy komoly biztonsági csapás.

Hogyan szervezte be Moszkva a portugál hírszerzőt?

A portugál sajtó beszámolója szerint az 57 éves Carvalhão az 1980-as évek végén csatlakozott a portugál hírszerzéshez (Serviço de Informações de Segurança, rövidítve SIS), ahol az utóbbi időben már területi igazgatói pozícióba jutott. A lebukott kém eredetileg filozófia szakon végzett, munkatársai igazi értelmiségiként tartották számon. A portugál elhárítás már egy ideje sejtette, hogy tégla van a sorai között és 2014-ben megkezdődött a titkos hajsza a feltételezett kettős ügynök után.

A CIA és más partner-szervezetek segítségével a gyanúsítottak egy listáját állították össze. Ezen a listán Carvalhão prominens helyet foglalt el, nem kis részben amiatt, mert nyíltan rajongott a Kelet-Európáért és ezt a Facebook oldalán is nyilvánosságra hozta:
Carvalhão beszámol 2007-es kijevi magánútjáról a Facebook-os barátainak
Carvalhão beszámol 2007-es kijevi magánútjáról a Facebook-os barátainak

Rajongásának tárgyai voltak a kelet-európai hölgyek is. A beszámolók egy grúz hölgyről tudnak, akit feltételezhetően az orosz hírszerzés használt csalinak Carvalhão beszervezésére. A portugál sajtó tudni véli azt is, hogy a lebukott kém minden egyes titkos dokumentumért 3 millió forintot kért. Ha pedig az oroszok hajlandók voltak ilyen magas összeget kifizetni egy-egy anyagért, akkor az arra mutat, hogy komoly anyagokat juttatott a Kreml kezére a portugál. Carvalhão túl volt egy váláson, ez pedig mind pénzügyileg, mind pszichikailag sérülékennyé tetté. Ugyanúgy, mint a híres amerikai kettős-ügynök, Aldrich Ames esetében, aki 1985-ben állt részben a Kreml szolgálatába és küldött a bitófára számos olyan oroszt, akik a Nyugatnak is dolgoztak.
Káncz Csaba
Káncz Csaba

Carvalhão római tettenérésének érdekessége, hogy az orosz összekötőjének nem volt diplomáciai mentessége, így tehát a hatóságok őt is őrizetbe vették. Holott ha a római orosz nagykövetség egyik diplomatája intézte volna a dokumentumok átadását, akkor ez nem fordulhatott volna elő. Az, hogy Moszkva egy nem hivatalos fedésben működő összekötőt használt – hanem úgynevezett illegális hírszerzőt, az orosz hírszerzés elit alakulatának tagját –, azt mutatja, hogy a Kreml nagyra becsülte a beépített emberét Lisszabonban.

Hogyan érinti ez Budapestet?

Az orosz hírszerzés az utóbbi években már számos esetben hatolt be a NATO szervezetébe. A legutóbbi lebukás 2008-ban történt, egy észt biztonsági tisztviselő esetében. Moszkva az utóbbi évtizedben újra megerősítette a Nyugat elleni hírszerzését, amely gyakran már a hidegháború szintjét éri el napjainkra. Ezért tavaly a NATO arra szólította fel az oroszokat, hogy a brüsszeli NATO központhoz rendelt képviseletük létszámát jelentősen csökkentsék, mert annyi volt köztük a kém, akik a NATO titkok ellopására specializálódtak.

A Nyugat és a Kelet közötti kémháború tehát folytatódik és az ex-KGB tiszt Putyin vezetése alatt a megerősített hírszerzés a Kreml kül- és biztonságpolitikájának az egyik kulcsa. A kiéleződő feszültség és a növekvő bizalmatlanság ellenére hazánkban a miniszterelnök a régi gárdában bízik. Tavaly kinevezett biztonságpolitikai főtanácsadói negyed századdal a rendszerváltás után is a szovjet korszakban gyökerező, úgynevezett Láthatatlan Légió emblematikus alakjai.
Link

Hozzászólások

267 #1 Perle
- 2016. május 30. 20:37:25
N em is gondoltam volna soha, hogy a forint ilyen kemény valuta lett. Egyesek képesek 3 millió forintért kémkedni. Nem hinném, hogy a kém szakmában ez olyan nagy összeg lenne. Persze ha nokiás dobozban adták volna át a " jelentős " összeget...Abban az esetben már a finneket (vagy a svédeket) is éríntené az eset.

Valahol sántít ez a történet is, bár az igen szép. Ezek szerint annyiban érínt bennünket, hogy fogy a magyar forint Olaszországban.s_nezem. N em kizárt, hogy a nemzeti banknál külön emgedéllyel váltottak be rúbelt, hogy forinttban tudják kifizetni a kémet.

Ha (amint fent írják) "Lisszabon tehát teljes értékű tagja a Nyugat titkosszolgálati hálózatának."
akkor ez portugál Karvalyő Nyugatnak kémkedett az oroszok rovására .
Oroszországnak nem szükséges Brüsszelből megtudni, hogy hány ezer nato katona áll a határai körül teljes fegyverzettel, haditechnikával. Elég, ha műholdról megszámolja őkett, vagy kiáll a határai mellé távcsővel.. Valószínű, hogy látták az amerikai hadihajókat azok az orosz pilóták is, akik 100 méteren belül megközelítették azokat. Természetesen eléggé el nem ítélhető módon kémkedtek a saját hazájuknak.;)
267 #2 Perle
- 2016. június 02. 19:28:16
Napok óta próbálok nyomára bukkanni ennek a portugál kémnek, de semmi sem talátam róla a neten. Van egy hasonló nevű teniszjátékos, de nem ő a fenti privát kopó szerint az orosz kém. A cikk szerzője még forrást sem jelölt meg , ahonnal átvette volna az infót. Ennyit a" tisztességes" újságírásról.:o

Szine minde héten hoz egy újabb Oroszországnak kémkedő személyről szóló hírt a magyar sajtó. E hétre is jutott egy újabb
eset. Méz az sem zavarja a szerkesztő gárdát, ha kiderül a híreikről, hogy kacsa az egész. De veszi a lapot az, aki beveszi a maszlagot.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.34 másodperc
2,487,463 egyedi látogató