Honnan olvasnak:Le lesztek figyuzva!!!

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Hogyan bukott le az orosz kém Rómában, és miért érint ez bennünket?

TanácsadásEjnye, no, a lúnak 5 lába van és még sem kacsa! A NATO elhárításának nagy hal úszott a hálójába, ráadásul a portugál kém orosz összekötõjét is sikerült letartóztatni. Az orosz hírszerzés az utóbbi években már számos esetben hatolt be a NATO szervezetébe. A kiélezõdõ feszültség ellenére hazánkban a miniszterelnök a régi gárdában bízik.

Tudjon meg többet az Abszolút Hozamú Befektetési Alapokról ingyenes szemináriumunkon!
Azoknak, akik nem követik a tõkepiacok minden rezdülését!
– Aegon Alapkezelõ –

Május 21-én a portugál elhárítás és az olasz rendõrség egy közös akció keretében letartóztatott egy oroszoknak kémkedõ portugál kettõs ügynököt Rómában, amint éppen dokumentumokat adott át egy orosz összekötõnek. Frederico Carvalhão Gil a portugál hírszerzés munkatársa a terrorelhárítási és belbiztonsági vonalon dolgozott, miközben az orosz titkosszolgálatnak is kémkedett Carvalhãot azzal gyanúsítják, hogy "érzékeny információkat" adott el a NATO-val és az EU-val kapcsolatban az orosz hírszerzésnek.

Bár Portugáliát csak erõs túlzással lehetne a globális kémjátszma komoly játékosának tekinteni, az ország a NATO tagja annak 1949-es alapítása óta. Lisszabon tehát teljes értékû tagja a Nyugat titkosszolgálati hálózatának. Ha tehát egy Carvalhão típusú beépített embert talál az elhárítás a NATO biztonsági szervezetében, az az egész szövetség számára egy komoly biztonsági csapás.

Hogyan szervezte be Moszkva a portugál hírszerzõt?

A portugál sajtó beszámolója szerint az 57 éves Carvalhão az 1980-as évek végén csatlakozott a portugál hírszerzéshez (Serviço de Informações de Segurança, rövidítve SIS), ahol az utóbbi idõben már területi igazgatói pozícióba jutott. A lebukott kém eredetileg filozófia szakon végzett, munkatársai igazi értelmiségiként tartották számon. A portugál elhárítás már egy ideje sejtette, hogy tégla van a sorai között és 2014-ben megkezdõdött a titkos hajsza a feltételezett kettõs ügynök után.

A CIA és más partner-szervezetek segítségével a gyanúsítottak egy listáját állították össze. Ezen a listán Carvalhão prominens helyet foglalt el, nem kis részben amiatt, mert nyíltan rajongott a Kelet-Európáért és ezt a Facebook oldalán is nyilvánosságra hozta:
Carvalhão beszámol 2007-es kijevi magánútjáról a Facebook-os barátainak
Carvalhão beszámol 2007-es kijevi magánútjáról a Facebook-os barátainak

Rajongásának tárgyai voltak a kelet-európai hölgyek is. A beszámolók egy grúz hölgyrõl tudnak, akit feltételezhetõen az orosz hírszerzés használt csalinak Carvalhão beszervezésére. A portugál sajtó tudni véli azt is, hogy a lebukott kém minden egyes titkos dokumentumért 3 millió forintot kért. Ha pedig az oroszok hajlandók voltak ilyen magas összeget kifizetni egy-egy anyagért, akkor az arra mutat, hogy komoly anyagokat juttatott a Kreml kezére a portugál. Carvalhão túl volt egy váláson, ez pedig mind pénzügyileg, mind pszichikailag sérülékennyé tetté. Ugyanúgy, mint a híres amerikai kettõs-ügynök, Aldrich Ames esetében, aki 1985-ben állt részben a Kreml szolgálatába és küldött a bitófára számos olyan oroszt, akik a Nyugatnak is dolgoztak.
Káncz Csaba
Káncz Csaba

Carvalhão római tettenérésének érdekessége, hogy az orosz összekötõjének nem volt diplomáciai mentessége, így tehát a hatóságok õt is õrizetbe vették. Holott ha a római orosz nagykövetség egyik diplomatája intézte volna a dokumentumok átadását, akkor ez nem fordulhatott volna elõ. Az, hogy Moszkva egy nem hivatalos fedésben mûködõ összekötõt használt – hanem úgynevezett illegális hírszerzõt, az orosz hírszerzés elit alakulatának tagját –, azt mutatja, hogy a Kreml nagyra becsülte a beépített emberét Lisszabonban.

Hogyan érinti ez Budapestet?

Az orosz hírszerzés az utóbbi években már számos esetben hatolt be a NATO szervezetébe. A legutóbbi lebukás 2008-ban történt, egy észt biztonsági tisztviselõ esetében. Moszkva az utóbbi évtizedben újra megerõsítette a Nyugat elleni hírszerzését, amely gyakran már a hidegháború szintjét éri el napjainkra. Ezért tavaly a NATO arra szólította fel az oroszokat, hogy a brüsszeli NATO központhoz rendelt képviseletük létszámát jelentõsen csökkentsék, mert annyi volt köztük a kém, akik a NATO titkok ellopására specializálódtak.

A Nyugat és a Kelet közötti kémháború tehát folytatódik és az ex-KGB tiszt Putyin vezetése alatt a megerõsített hírszerzés a Kreml kül- és biztonságpolitikájának az egyik kulcsa. A kiélezõdõ feszültség és a növekvõ bizalmatlanság ellenére hazánkban a miniszterelnök a régi gárdában bízik. Tavaly kinevezett biztonságpolitikai fõtanácsadói negyed századdal a rendszerváltás után is a szovjet korszakban gyökerezõ, úgynevezett Láthatatlan Légió emblematikus alakjai.
Link

Hozzászólások

267 #1 Perle
- 2016-05-30 20:37
N em is gondoltam volna soha, hogy a forint ilyen kemény valuta lett. Egyesek képesek 3 millió forintért kémkedni. Nem hinném, hogy a kém szakmában ez olyan nagy összeg lenne. Persze ha nokiás dobozban adták volna át a " jelentõs " összeget...Abban az esetben már a finneket (vagy a svédeket) is éríntené az eset.

Valahol sántít ez a történet is, bár az igen szép. Ezek szerint annyiban érínt bennünket, hogy fogy a magyar forint Olaszországban.s_nezem. N em kizárt, hogy a nemzeti banknál külön emgedéllyel váltottak be rúbelt, hogy forinttban tudják kifizetni a kémet.

Ha (amint fent írják) "Lisszabon tehát teljes értékû tagja a Nyugat titkosszolgálati hálózatának."
akkor ez portugál Karvalyõ Nyugatnak kémkedett az oroszok rovására .
Oroszországnak nem szükséges Brüsszelbõl megtudni, hogy hány ezer nato katona áll a határai körül teljes fegyverzettel, haditechnikával. Elég, ha mûholdról megszámolja õkett, vagy kiáll a határai mellé távcsõvel.. Valószínû, hogy látták az amerikai hadihajókat azok az orosz pilóták is, akik 100 méteren belül megközelítették azokat. Természetesen eléggé el nem ítélhetõ módon kémkedtek a saját hazájuknak.;)
267 #2 Perle
- 2016-06-02 19:28
Napok óta próbálok nyomára bukkanni ennek a portugál kémnek, de semmi sem talátam róla a neten. Van egy hasonló nevû teniszjátékos, de nem õ a fenti privát kopó szerint az orosz kém. A cikk szerzõje még forrást sem jelölt meg , ahonnal átvette volna az infót. Ennyit a" tisztességes" újságírásról.:o

Szine minde héten hoz egy újabb Oroszországnak kémkedõ személyrõl szóló hírt a magyar sajtó. E hétre is jutott egy újabb
eset. Méz az sem zavarja a szerkesztõ gárdát, ha kiderül a híreikrõl, hogy kacsa az egész. De veszi a lapot az, aki beveszi a maszlagot.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.36 másodperc
2,744,868 egyedi látogató