Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Átfogó bűnüldözési adatvédelmi megállapodást kötött az Európai Unió és az Egyesült Államok

TechnikaAz álpintér sanya féle "titkosszolgálat" is ennek a játéknak a része. Új FSZB-s hálózat készül. Asszem hamarosan megindul az összefogdosás is. Átfogó bűnüldözési adatvédelmi megállapodást írt alá csütörtökön Amszterdamban az Európai Unió és az Egyesült Államok a két fél igazságügyi és belügyminisztereinek együttes ülésén.

A tárcavezetők ülését követően kiadott közös közlemény tanúsága szerint az adatvédelmi megállapodás a bűnüldözés terén megvalósuló, a rendőrségi és az igazságügyi együttműködés keretében folytatott adatcsere alapjául szolgál majd a jövőben, az amerikai és az uniós állampolgárok személyes adatainak szigorú védelme mellett. Az egyezmény egyensúlyt hivatott teremteni a közbiztonság és az állampolgárok személyes adatainak védelme között.

A közös nyilatkozatban fontos lépésnek nevezték az egyezményt az európai-amerikai kapcsolatokban. Mint írták, a megállapodás meg fogja könnyíteni a felek közötti együttműködést a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni harc terén, és ez az állampolgárok javára válik az Atlanti-óceán mindkét partján.

Az egyezményt még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia

A csütörtöki amszterdami tárgyaláson Loretta Lynch amerikai igazságügyi miniszter és Alejandro Mayorkas belbiztonságiminiszter-helyettes, valamint Vera Jourová igazságügyi és Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos, az EU tanácsának soros elnöksége részéről pedig Ard van der Steur holland igazságügyi miniszter vett részt.

Az ülésen egyebek mellett a migrációs válság, a titkosszolgálati információmegosztás, valamint a terrorizmus, a szervezett bűnözés és a pénzmosás elleni küzdelem kérdéseit is megvitatták. A tárgyaló felek a tanácskozáson kifejezték elkötelezettségüket a transzatlanti együttműködés erősítése iránt, különösképpen a közös biztonsági kihívások terén.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016. június 05. 07:28:32
Orbán: Az illegálisan érkező menekülteket ki is tehetik Magyarországról

Az illegálisan érkező menekülteket ki is tehetik Magyarországról – Orbán Viktor szerint ezt egy új törvény lehetővé teszi. A Helsinki Bizottság társelnöke viszont azt mondja, hogy ez a szabályozás még azoknak is lehetetlenné teszi a beilleszkedést, akik menedékjogot kaptak és Magyarországon maradhatnak. Eddig kevesebb, mint 200 menekült kérvényét fogadta be a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal.http://www.atv.hu...rorszagrol
4 #2 Posta Imre
- 2016. június 05. 09:15:16
A verseken keresztül akarják megmutatni, milyen a mai Izrael
A Művészetek Palotájában mutatták be A szomjúság járványa címmel megjelenő, negyven kortárs izraeli költő verseit tartalmazó héber-magyar antológiát, amelynek célja: a kortárs izraeli költészet bemutatása.

Az Izraeli Nagykövetség szervezte est házigazdája Winkler Nóra volt, aki elmondta, hogy a kötet és az est célja az, hogy

"a verseken keresztül mutassa be a mai Izraelt,"

hogy közelebb hozza az emberekhez. Továbbá elárulta azt is, hogy ez a héber-magyar kétnyelvű antológia kötet megjelentetése Ilan Mor nagykövet álma volt.http://faktor.hu/...-nagykovet
4 #3 Posta Imre
- 2016. június 05. 14:55:49
A német hírszerzés nem dolgozhat uniós államok ellen

Kivételt csakis a terrorizmus jelenthet. Ezt tartalmazza az a törvénytervezet, melyet Merkel kancellár irodájában fogadtak el. A BND a jövőben szigorúbb ellenőrzés alá kerül.

A szövetségi hírszerzés fontosabb akcióit nemcsak a BND főnökének és a kancellár kabinetfőnökének kell engedélyeznie, hanem egy független birákból álló testületnek is. Áprilisban idő előtt távozott posztjáról a BND főnöke, aki nem értett egyet a tervezett szigorításokkal.

Most viszont törvény mondja majd ki, ha Merkel elképzeléseit elfogadja a parlament, hogy európai uniós államok, illetve azok polgárai ellen nem dolgozhat a németek hírszerzése. Korábban ez nem volt szabályozva. A sajtóból pedig kiderült: a BND sok uniós államban is végzett hírszerzői tevékenységet. Sőt, az információkat gyakran megosztotta a CIA veztőivel. A legkínosabb példa az volt amikor a sajtó megírta: a BND lehallgatta az Élysée-palota telefonjait! A francia vezetés legbizalmasabb beszélgetéseit azután továbbadták az amerikaiaknak. A BND az amerikai NSA európai alvállalkozójaként működött. Az NSA munkatársa volt Snowden, aki külföldre menekült, és ott leleplezte: az amerikaiak szövetségeseik telefonjait is lehallgatták. Merkel kancellár sem volt kivétel. Obama elnök személyesen kért bocsánatot. Megígérte: a jövőben ilyen nem fordulhat elő. A német sajtó erősen kételkedik abban, hogy az USA elnöke komolyan gondolta ezt az ígéretét.http://kinokrad.n...-2016.html
4 #4 Posta Imre
- 2016. június 05. 15:15:31
Uniós hadtestet szeretne az osztrák külügyminiszter

Szigorúbb, igazságosabb és rendezettebb uniós menekültügyi rendszert, valamit egy uniós hadtest felállítását szorgalmazta az osztrák külügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban. Úgy vélte, hogy a tengeren át érkező illegális menekülteket vissza kellene küldeni, vagy egy szigeten kialakított menekültszálláson kellene elhelyezni.

Sebastian Kurz a Die Presse című osztrák napilapnak arról beszélt, hogy meg kellene vizsgálni, hogy mely államok álltak már szembe és küzdöttek meg hasonló menekültáradattal. Példaként az Ausztrália által alkalmazott eljárást említette, amely szerint az ország még azelőtt visszafordította a menekültekkel teli hajókat, hogy azokat elérték volna a kontinens partjait, és utalt az Egyesült Államokban található Ellis-szigetén folytatott gyakorlatra is, miszerint az amerikai hatóságok még a szigeten eldöntik, hogy ki utazhat be az országba. Kurz hasonló megoldást képzelne el Európában is.

Szerinte a jelenlegi európai rendszer ahhoz vezet, hogy emberek ezrei vesznek oda a Földközi-tengerben, hiszen nagy reménnyel indulnak neki a veszélyes útnak. Azt mondta, meg kell szüntetni az Európába vezető illegális migrációs útvonalakat.

Sebastian Kurz javaslata szerint az uniónak egy olyan hadtestre lenne szüksége, amely a 28 tagállam biztonsági erőiből áll és védi az unió külső határait. Úgy vélte, ez eddig azért nem jöhetett létre, mert tavaly az európai politikának egyetlen célja volt, mégpedig “a menekülteket továbbutaztatása Németország fele”.

Kurz egyúttal szigorúbb menekültpolitikát szorgalmazott. Meglátása szerint az uniónak le kellene szögeznie, hogy ha az emberek illegális érkeznek a kontinensre, elveszthetik a menedékjog iránti igényüket. Úgy vélte, ha a menekülteket kimentik a tengerből, még nem jelent egyet azzal, hogy “jegyet kapnak Európába”.

Kifejtette azt is, hogy az uniónak több segítséget kellene nyújtania a menekültek származási országának, továbbá Európának áttelepítési program által kellene befogadnia az embereket. Kérdés, hogy Európa változtat-e azon a gyakorlaton, hogy az emberek 99 százaléka embercsempésszel érkezik a kontinensre és csupán töredékük az áttelepítési programmal – mondta Sebastian Kurz.

A Törökországgal való uniós megállapodásra vonatkozóan a tárcavezető úgy nyilatkozott: ha Európa Törökországra hagyatkozik, veszélyes függőség alakulhat ki. Európának erősnek kell lennie, meg kell tudnia védeni a határait, és magának kell meghatároznia, hogy ki utazhat be a kontinensre – mondta és hozzátette: ezt pedig sem Törökország, sem az embercsempészek nem dönthetik el.
http://24.hu/kulf...miniszter/
267 #5 Perle
- 2016. június 05. 19:11:26
A cikk utolsú mondatában van az eb elhantova. Számomra ez azt jelenti, hogy hozzájárul Európa valamennyi állama az amerikai katonai jelenléthez. Olyan lesz ez, min t az afganisztáni szcenárió...
236 #6 Vazul
- 2016. június 05. 19:41:13
A NATO a személyes adatokra éhes Egyesült Államok helyett és mellett az európai és amerikai hírszerzési és biztonsági szolgálatok által akar korlátlan hozzáféréshez jutni a légi utasok adatbázisai tekintetében Európában...
..Ha a brüsszeli forgatókönyv szerint haladnak az események, az Európai Unió hamarosan bevezet egy drákói megfigyelési rendszer egész Európában. Az európaiak azzal fognak szembesülni, hogy egész Európában korlátozzák a szabadságukat és mozgásukat, miközben Európa további bevándorlókat fogad be a Közel-Keletről és Észak-Afrikából. http://persianews...3%A9s.html
60 #7 csaba
- 2016. június 07. 15:42:48
"Elfogadták a BM terrorellenes csomagját - Létrejön a TIBEK"

"Elfogadta a parlament kedden a Belügyminisztérium (BM) terrorellenes csomagját, amely alapján létrejön a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK). A törvénymódosítás szabályozza a kódolt telefonos szolgáltatások korlátozását is."

"A törvényjavaslat kétharmados támogatást igénylő részeit 185 kormánypárti, MSZP-s és jobbikos igen szavazattal, 6 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett hagyták jóvá a képviselők. Az egyszerű többséget igénylő részek 182 igen, 6 nem szavazatot és 3 tartózkodást kaptak.
A BM intézkedési csomagjának egyik lényegi eleme, hogy az eddigi Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ a jövőben nemzetbiztonsági szolgálatként, Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ néven működik tovább.
A belügyminiszter alá tartozó TIBEK feladata a nemzetbiztonságot, bűnüldözést, közbiztonságot vagy más alapvető biztonsági érdeket sértő adatok feldolgozásának, elemzésének eredményeként a lehető legátfogóbb kép összeállítása az ország terror-, illetve esetleges más fenyegetettségéről, a belső biztonsági helyzetről, a közbiztonság állapotáról. Minderről tájékoztató rendszert működtet, és értékelő jelentéseket készít a kormánynak.

A központ adatkezelése azonban nem lesz teljesen azonos más nemzetbiztonsági szolgálatokéval, így például nem végezhet titkos információgyűjtést.
Az eredetileg javasolthoz képest változás a TIBEK-et felügyelő miniszter hatáskörének szűkítése, valamint annak rögzítése, hogy a különböző tárcák által felügyelt szolgálatok nem adnak majd automatikusan adatokat a TIBEK-nek. Így az Információs Hivatal, valamint a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatójának hozzájárulása is szükséges ahhoz, hogy a hivatalok tájékoztatást adjanak más, a TIBEK-kel együttműködő szerveknek, az adattovábbításról pedig az adott szervet felügyelő minisztert is tájékoztatni kell.
Szintén a törvényalkotási bizottsági eljárásban került be a jogszabályba az a passzus, amely alapján a TIBEK adataihoz elektronikusan csak akkor férhetnek hozzá az érintettek, ha az az együttműködő szerv törvényben meghatározott feladatainak hatékony ellátását nem veszélyezteti, egyéb esetben az adatot kizárólag egyedileg létrehozott, kapcsolat nélküli, független, nem folyamatos lekérdezés útján szerzi be, vagyis valamilyen adathordozón kapja meg.

A törvény szabályozza a kódolt telefonos szolgáltatások korlátozását is. Ennek értelmében lehetőséget teremtettek arra, hogy a szolgáltató köteles legyen megadni mindazokat az adatokat, amelyek a titkos információgyűjtés eszközeinek, módszereinek alkalmazásához nélkülözhetetlenek, így a titkosítási szintet érintő információkat is.
Előírták továbbá a szolgáltatóknak a titkos információgyűjtés feltételeit érintő megállapodások megkötését a Nemzetbiztonsági Szakszolgálattal.
Változás az is, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) ezentúl - a védett személyekhez kapcsolódó személyvédelmen túl - kijelölt létesítményvédelmi feladatok ellátására is jogosult lesz.
Átírták a rendőrségi törvényt is - szocialista kezdeményezésre -, amely így kiegészül a terrorcselekmény elkövetése vagy előkészülete esetén a "terrorcselekmény hatásterületén" alkalmazható kiemelt biztonsági intézkedés kategóriával. Ebbe - például az igazoltatáson, a ruházat-, épület- és járműátvizsgáláson, valamint a veszélyesanyag-lefoglaláson kívül - olyan intézkedési lehetőségek tartoznak, mint rendezvények félbeszakítása, közlétesítmények működésének felfüggesztése, tömegközlekedés és közúti forgalom korlátozása.

A rendőrség a kiemelt biztonsági intézkedést legfeljebb 72 órára rendelheti el, ami szükség esetén ugyanennyivel meghosszabbítható. Az országos rendőrfőkapitány azonban a meghosszabbított időtartam letelte után is dönthet az intézkedés fenntartásáról, ha azt újabb közvetlen, konkrét és ellenőrzött információk indokolják. A fenntartásról hozott döntésről a szakminiszternek haladéktalanul be kell számolnia az Országgyűlés illetékes bizottságának, és ismertetnie kell a döntés alapjául szolgáló információkat.
Módosul a büntető törvénykönyv is, így kiegészül a terrorcselekménnyel az a bűncselekményi kör, amelynek elkövetése esetén büntethető a 14 évnél fiatalabb, de a 12. életévét már betöltött fiatalkorú.
Büntetendő lesz továbbá az, aki terroristacsoporthoz csatlakozás céljából Magyarország területéről elutazik vagy azon
átutazik, valamint az is, aki nagy nyilvánosság előtt a terrorizmus támogatására uszít vagy a terrorizmust támogató hírverést folytat.
A törvényjavaslat döntő része a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.
http://figyelo.hu...on-a-tibek
s_ezt-ni
267 #8 Perle
- 2016. június 08. 16:44:40
Az Eu Bizottság elnöke vedeli a szeszt " itt mindenféle szinten szinten".
http://www.vetera...arassment/

Nem csioda, ha mindent aláírnak, amit az amerikaik eléjük tesznek.

http://www.global...ia/5529669

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.46 másodperc
2,486,211 egyedi látogató