Honnan olvasnak:Le lesztek figyuzva!!!

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A légszennyezés miatt több gyerek és tizenéves szenved mentális betegségtõl

TechnikaNem kék annyit fingani, tesók! Egyébként meg, minél idiótább ma valaki, anál szerencsésebb. Nem zavarja a penetráns fingszag...sem. Összefüggést mutatnak a légszennyezéssel a gyerekek és tizenévesek mentális betegségei egy nagy léptékû svéd kutatás szerint – számolt be róla a The Guardian online kiadása.

A kutatók azt találták, hogy a légyszennyezés viszonylag csekély növekedése is összefügg a kezelt pszichiátriai zavarok számának jelentõs növekedésével.

Ez volt az elsõ tanulmány, amelyik kapcsolatot talált a két jelenség között. Az eredmények összhangban állnak azokkal a kutatásokkal, amelyek szerint a légyszennyezés hatással lehet a mentális és kognitív egészségre, a gyerekek pedig különösen érzékenyek a rossz levegõre.

A British Medical Journal Openben megjelent tanulmány szerzõi több mint ötszázezer, 18 év alatti gyereknél vizsgálták meg, mennyire vannak kitéve légszennyezésnek. Az adatokat összevetették a mentális betegségekre felírt gyógyszerek adataival, a vizsgált orvosságok spektruma a nyugtatóktól a pszichózisokat kezelõ szerekig terjedt.

“Az eredmények azt is jelenthetik, hogy a leginkább a közlekedésbõl származó légszennyezés csökkentésével kevesebb pszichiátriai betegség lenne a gyerekek és a tizenévesek körében” — vélte Anna Oudin, az Umeai Egyetem munkatársa, a kutatás vezetõje.

Mint Frank Kelly, a londoni King’s College kutatója elmondta, egyre több bizonyíték utal arra, hogy a gyerekek különösen érzékenyek a levegõ minõségére, részben azért, mert sokkal aktívabbak, így többet szívnak magukba a piszkos levegõbõl, valamint azért, mert a fejlõdõ szervek sebezhetõbbek.

A légszennyezés Nagy-Britannia sok városában meghaladja a megengedett mértéket, becslések szerint ez 40 ezer ember halálát okozza évente, noha a számítások csak a tüdõbetegség, a szívroham és az agyvérzés okozta halálozásokat vették figyelembe.

Az új kutatás meglepetést okozott, mivel Svédország levegõje viszonylag tiszta, a tudósok mégis kimutatták a kapcsolatot a légszennyezés és a gyerekkori mentális betegségek között.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének májusi jelentése szerint a világ városainak légyszennyezése “riasztó mértékben” növekszik, szeptemberi jelentésük szerint világszerte hárommillió ember halálát okozza évente az egészségtelen levegõ.
Link

Hozzászólások

3 #1 Enid
- 2016-06-17 06:18
Mondjuk ezeknel a "kutatoknal" meg szarveknek is akadoznak a megmaradt "kerekek" ,..

De jo, hogy igy a kihalas elott rajottek.
137 #2 balu
- 2016-06-17 10:51
Na mindegy, nem akadékoskodok... ha szépen megkértek ilyen elemzést én is tudok csinálni, ahol mondjuk a terepviszonyokat a földrajzi szélességet és a gravitációs állandót (ami ugye mint tudjuk nem állandó) vetném össze a világméretû lúdtalp-epidémiával
2 #3 gerry
- 2016-06-17 11:09
balu-háp-háp... ez komoly?
www.mackorendelo.hu/images/stories/Hello-liba.jpg
Várjuk az elemzést!
:D
137 #4 balu
- 2016-06-17 11:54
Gerry,

elemzésemet természetesen azzal kezdeném, hogy "amerikai kutatók egy csoportja meglepõ következtetésekre jutott". Ez a kutatócsoport lennék én. Hmmm... nemtom, mondjuk úgy 200000 mérést végeztem... bocs -tek (a kutatók) amelyekben 5-60 éves emberek lúdtaplát vizsgálta... bocs... -ták. Míg az idõsebb generációk esetében csupán 32%-ot mutatott a valamilyen mértékben és 8,5%.-ot a durván gágogó lúdtalpasok aránya, ez az ifjabb generációk esetében meghaladta a 47 ill. 15%-ot is. A járvány elsõsorban a nyugati országokra jellemzõ, ahol a legutóbbi 50 évben kórosan elterjedt a cipõ viselése valamint a járdák aszfaltozása, a mezítlábas Afrikát pl. totál kikerülte a járvány. Valószínûleg szerepet játszhat az is, hogy míg a mai öregek szabad idejükben pl. fociztak, a mai fiatal generáció már max. ha a PlayStation 4-en nyomja a FIFA-t.

Emellett a domborzatilag változatosabb országokban, ahol egy pint sörért is fel kell mászni a faluvégi csehóba (ami mindig a templom mellett van, az meg mindig a dombon) alacsonyabb a lúdtalpasok száma. A gravitáció... nos, nyilván ennek is van némi szerepe, ne becsüljük alá, de fölé se, a jelenlegi adatok nem tesznek lehetõvé mélyebb elemzést. Meg a napkitörések.

Bili Gatyesz már kampányol a lúdtalp-oltás ügyében.
3 #5 Enid
- 2016-06-17 13:21
Baluuu! :D ... aze' hianyoznak a zelemzeseid. Tudom, hogy tavaszodsz - meeg mindig? - meg minden, de huhoghatnaa gyakrabban raank s_sir.
131 #6 lalapapa
- 2016-06-17 23:19
Akkor a latottak alapjan
hogy lop a cigany meg a zsiddaj libat
ha meg ennyi maradt,

gondolom
ez csak computer programm liba
es nem valos

nem gagog hanem ezek mar
zsibaznak,
245 #7 hamu
- 2016-06-18 08:57
Azt olvasom ki a cikkbõl, ez a mondanivalója, hogy fog jönni egy rendelet, ami betiltatja a gázüzemû és benzines jármûveket. Onnantól csak hibrid és elektromos autókat lehet használni, ami egy kicsinyét drágább lesz (kétszer, háromszor annyi) de muszáj. A vállalkozók egy része így megint ki fog dõlni a gazdasági versenybõl. Másrészt, nekünk alkalmazott rabszolgáknak tisztább lesz a levegõnk a városokban. Többen leszünk, lehetõségünk a szabad emberi életre továbbra sem lesz, de ha egy multi futószalagja mellett kibírjuk, még jól járhatunk.

Ha visszakövetjük a médiaszálakat, láthatnánk az érdekeltséget.

ENSZ Egészségügyi Világszerveze
londoni King’s College
Umeai Egyetem
British Medical Journal Open
The Guardian

A hír többi része töltelék: hogy gyerekek, meg egészségvédelem.

Összefoglalva, vagy a kõolajról beindul az átállás, vagy egyszerûen egy újabb rejtett adóformát készít elõ a cikk.
128 #8 bogyo
- 2016-06-18 11:25
És mikor lesznek pl. akkus luxus tengerjáró hajók, mert a jelenleg mûködõ pár darab több szennyezést okoz mint a világ összes gépjármûve? Nem véletlenül farolt ki az olajiparból nem oly rég rokiferi!
238 #9 bivaly
- 2016-06-18 20:19
Bogyo !

Régi mániámat említetted ! A Ká anyukájába minden "földvédõnek", bizony, a tengerjáró teherhajók, tankerek, konténer szállítók, millió liter számra ontják a diesel mocskot a levegõbe, meg a tengerbe ! A repülõgépek dettó, csak kicsit finomabb a moslék ! A luxus "tutajok" nem kevésbé, de a tanker millió literben mocskol évente, darabja ! Hány literes egy hajó motor ? Nézzetek csak utána !? Hány literes egy rohadt repülõgép motor !? Nézzetek csak utána ! Az autó csak lepkefing ! Jaa, hogy errõl nem szoktak beszélni ? Nem hát ! És ki ne felejtsük a drága jó vasutat ! Szintén millió literekben számítható a levegõbe nyomott mocsok, ami a ráadásul többé kevésbé szétrohadt motorokból kimegy !
249 #10 Bazalt
- 2016-06-18 22:51
Azért picit akadékoskodnék.
Lehet, hogy arányaiban egy repülõ/vonat/hajó 100x annyit fogyaszt, mint egy autó, de 100000x annyi auto van, mint repülõ.
Nem is szolva arról, hogy utóbbi idõben olvasgattam róla, hogy a hajók minimál fogyasztáson szoktak vánszorogni.
249 #11 Bazalt
- 2016-06-18 22:58
Javítanék 1000x, de a jóval több, mint 100000x még áll.
238 #12 bivaly
- 2016-06-19 05:59
Bazalt !

Légy szíves mint kértem, nézz utána számszerûleg, hogy mennyit fogyaszt egy átlag repülõgép ! Mennyit fogyaszt egy tanker ? Egy rendesebb diesel mozdony Amerikában, vagy a Tajgában ! Egy repülõgép egy útja során tonnákban mérhetõ kerozint fogyaszt ! Ez hány liter szerinted, egy autóra átvetítve, pontosabban, hány autó légszennyezését haladja meg egy repülõgép, egyetlen útja során ? Nem dieselt fogyaszt rendben. De nézz már meg, ha a jó internet engedi, és valaki készített ilyet esetleg, hogy mi zajlik a tengereken, csak áruszállítás címen !? Füstölnek a diesel hajómotorok, mint egy falusi kémény, ugyan ez van kicsit kisebb mértékben a vasutaknál is. A legnagyobb hazugság itt is, a "korszerû" diesel !!!! Szívod ám a nanoméretû mocskot mióta élsz, mindenkivel együtt, az alapbetegségekre rájátszik a tüdõbe jutott finom por, és mint olyan dolgozik ám odabenn rendesen. Ez csak egy szennyezés a sok közül, de talán a legnagyobbak egyike. Azt is észre kéne már venni, hogy miért nem melegszik fel a levegõ, úgy mint akár csak 35 éve !? Mert orbitálisan megváltozott az összetétele ! A napon megégsz, az árnyékban fázol !? Miért ? A levegõ "testetlenné" vált ! Ezek ám az érdekes dolgok, de a hétköznapi ember elmegy mellette, ilyen és kész, mit kell hülyeségekkel foglalkozni, nem ? Csak csodálkozik, hogy hullik mint a túlérett szilva.
4 #13 Posta Imre
- 2016-06-19 07:55
Egyik hegesztõ ismerõsöm az "elbaxáskor" mindig rákérdez: "Megy szépen?"

Bivaly nagyjából ez van. Azért nem aggódni ám! Egy-egy vulkán, ha beindul, akkor okádja rendesen a kormot. A pólusok vándorolnak. Szibéria minimum mérsékelt égöv, Kalifornia meg szibériai lesz...valamikor.
154 #14 kakas
- 2016-06-19 14:11
238 #15 bivaly
- 2016-06-20 20:05
Imre !

Nem aggódom kicsit sem ! A vulkán meg csak plusz szolgáltatás a tüdõbe ( emberi szervezetbe ) juttatott mocsokhoz. Prémium adalék ! A diesel olaj mocska letapad, és magával viszi a minden hozzá tapadó egyebet is ! A diesel az "emulgáló szer" ! És egyébként megint mint rendesen, tessék összefüggéseiben nézni a képet ! Mondjuk a mezõgazdasági gépek diesel szemete sem elhanyagolható . Úgy egyáltalán az "ipari forradalom" megágyazta az emberiség halottas ágyát . Most kezdünk rá felfeküdni ! Ez is a nem igazán egyszerû és könnyen megbeszélhetõ témák közé tartozik, csak annak látszik, vagy láttatják, és gondolják egyesek.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.74 másodperc
2,743,139 egyedi látogató