Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A légszennyezés miatt több gyerek és tizenéves szenved mentális betegségtől

TechnikaNem kék annyit fingani, tesók! Egyébként meg, minél idiótább ma valaki, anál szerencsésebb. Nem zavarja a penetráns fingszag...sem. Összefüggést mutatnak a légszennyezéssel a gyerekek és tizenévesek mentális betegségei egy nagy léptékű svéd kutatás szerint – számolt be róla a The Guardian online kiadása.

A kutatók azt találták, hogy a légyszennyezés viszonylag csekély növekedése is összefügg a kezelt pszichiátriai zavarok számának jelentős növekedésével.

Ez volt az első tanulmány, amelyik kapcsolatot talált a két jelenség között. Az eredmények összhangban állnak azokkal a kutatásokkal, amelyek szerint a légyszennyezés hatással lehet a mentális és kognitív egészségre, a gyerekek pedig különösen érzékenyek a rossz levegőre.

A British Medical Journal Openben megjelent tanulmány szerzői több mint ötszázezer, 18 év alatti gyereknél vizsgálták meg, mennyire vannak kitéve légszennyezésnek. Az adatokat összevetették a mentális betegségekre felírt gyógyszerek adataival, a vizsgált orvosságok spektruma a nyugtatóktól a pszichózisokat kezelő szerekig terjedt.

“Az eredmények azt is jelenthetik, hogy a leginkább a közlekedésből származó légszennyezés csökkentésével kevesebb pszichiátriai betegség lenne a gyerekek és a tizenévesek körében” — vélte Anna Oudin, az Umeai Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

Mint Frank Kelly, a londoni King’s College kutatója elmondta, egyre több bizonyíték utal arra, hogy a gyerekek különösen érzékenyek a levegő minőségére, részben azért, mert sokkal aktívabbak, így többet szívnak magukba a piszkos levegőből, valamint azért, mert a fejlődő szervek sebezhetőbbek.

A légszennyezés Nagy-Britannia sok városában meghaladja a megengedett mértéket, becslések szerint ez 40 ezer ember halálát okozza évente, noha a számítások csak a tüdőbetegség, a szívroham és az agyvérzés okozta halálozásokat vették figyelembe.

Az új kutatás meglepetést okozott, mivel Svédország levegője viszonylag tiszta, a tudósok mégis kimutatták a kapcsolatot a légszennyezés és a gyerekkori mentális betegségek között.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének májusi jelentése szerint a világ városainak légyszennyezése “riasztó mértékben” növekszik, szeptemberi jelentésük szerint világszerte hárommillió ember halálát okozza évente az egészségtelen levegő.
Link

Hozzászólások

3 #1 Enid
- 2016. június 17. 06:18:39
Mondjuk ezeknel a "kutatoknal" meg szarveknek is akadoznak a megmaradt "kerekek" ,..

De jo, hogy igy a kihalas elott rajottek.
137 #2 balu
- 2016. június 17. 10:51:18
Na mindegy, nem akadékoskodok... ha szépen megkértek ilyen elemzést én is tudok csinálni, ahol mondjuk a terepviszonyokat a földrajzi szélességet és a gravitációs állandót (ami ugye mint tudjuk nem állandó) vetném össze a világméretű lúdtalp-epidémiával
2 #3 gerry
- 2016. június 17. 11:09:09
balu-háp-háp... ez komoly?
www.mackorendelo.hu/images/stories/Hello-liba.jpg
Várjuk az elemzést!
:D
137 #4 balu
- 2016. június 17. 11:54:13
Gerry,

elemzésemet természetesen azzal kezdeném, hogy "amerikai kutatók egy csoportja meglepő következtetésekre jutott". Ez a kutatócsoport lennék én. Hmmm... nemtom, mondjuk úgy 200000 mérést végeztem... bocs -tek (a kutatók) amelyekben 5-60 éves emberek lúdtaplát vizsgálta... bocs... -ták. Míg az idősebb generációk esetében csupán 32%-ot mutatott a valamilyen mértékben és 8,5%.-ot a durván gágogó lúdtalpasok aránya, ez az ifjabb generációk esetében meghaladta a 47 ill. 15%-ot is. A járvány elsősorban a nyugati országokra jellemző, ahol a legutóbbi 50 évben kórosan elterjedt a cipő viselése valamint a járdák aszfaltozása, a mezítlábas Afrikát pl. totál kikerülte a járvány. Valószínűleg szerepet játszhat az is, hogy míg a mai öregek szabad idejükben pl. fociztak, a mai fiatal generáció már max. ha a PlayStation 4-en nyomja a FIFA-t.

Emellett a domborzatilag változatosabb országokban, ahol egy pint sörért is fel kell mászni a faluvégi csehóba (ami mindig a templom mellett van, az meg mindig a dombon) alacsonyabb a lúdtalpasok száma. A gravitáció... nos, nyilván ennek is van némi szerepe, ne becsüljük alá, de fölé se, a jelenlegi adatok nem tesznek lehetővé mélyebb elemzést. Meg a napkitörések.

Bili Gatyesz már kampányol a lúdtalp-oltás ügyében.
3 #5 Enid
- 2016. június 17. 13:21:56
Baluuu! :D ... aze' hianyoznak a zelemzeseid. Tudom, hogy tavaszodsz - meeg mindig? - meg minden, de huhoghatnaa gyakrabban raank s_sir.
60 #6 csaba
- 2016. június 17. 16:09:24
"Miniszteri látogatás Norvégiában"

"Tegnap az amerikai külügyminiszter meglátogatta a Norvégiához tartozó Spitzbergákat, hogy a saját szemével lássa a klímaváltozás hatásait. A miniszter kétnapos norvégiai látogatása nemcsak a klímaváltozásról, hanem az Arktiszról is szólt.

Az amerikai külügyminiszter - John Kerry - június 15-e és 16-a között tartózkodott a skandináv országban. A miniszter kétnapos norvégiai látogatása azzal kezdődött, hogy Kerry felszólalt az Oslo Forum nevű konferencián, majd sajtótájékoztatót tartott a norvég kormányfővel, Erna Solberggel."

kepfeltoltes.hu/160617/kep_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kitekinto....2QSBzHXuoY
131 #7 lalapapa
- 2016. június 17. 23:19:04
Akkor a latottak alapjan
hogy lop a cigany meg a zsiddaj libat
ha meg ennyi maradt,

gondolom
ez csak computer programm liba
es nem valos

nem gagog hanem ezek mar
zsibaznak,
245 #8 hamu
- 2016. június 18. 08:57:59
Azt olvasom ki a cikkből, ez a mondanivalója, hogy fog jönni egy rendelet, ami betiltatja a gázüzemű és benzines járműveket. Onnantól csak hibrid és elektromos autókat lehet használni, ami egy kicsinyét drágább lesz (kétszer, háromszor annyi) de muszáj. A vállalkozók egy része így megint ki fog dőlni a gazdasági versenyből. Másrészt, nekünk alkalmazott rabszolgáknak tisztább lesz a levegőnk a városokban. Többen leszünk, lehetőségünk a szabad emberi életre továbbra sem lesz, de ha egy multi futószalagja mellett kibírjuk, még jól járhatunk.

Ha visszakövetjük a médiaszálakat, láthatnánk az érdekeltséget.

ENSZ Egészségügyi Világszerveze
londoni King’s College
Umeai Egyetem
British Medical Journal Open
The Guardian

A hír többi része töltelék: hogy gyerekek, meg egészségvédelem.

Összefoglalva, vagy a kőolajról beindul az átállás, vagy egyszerűen egy újabb rejtett adóformát készít elő a cikk.
128 #9 bogyo
- 2016. június 18. 11:25:16
És mikor lesznek pl. akkus luxus tengerjáró hajók, mert a jelenleg működő pár darab több szennyezést okoz mint a világ összes gépjárműve? Nem véletlenül farolt ki az olajiparból nem oly rég rokiferi!
60 #10 csaba
- 2016. június 18. 12:34:29
Ne feledkezzünk meg a rengeteg repülőről sem!s_kukk
Az északi sarok fölötti töménytelen forgalomról, amelyek hajtóműgázaiból kiváló rengeteg korom lerakódva a jégre, azt elsötétítve, a napsugárzástól gyorsabban olvad az is el!:@
238 #11 bivaly
- 2016. június 18. 20:19:13
Bogyo !

Régi mániámat említetted ! A Ká anyukájába minden "földvédőnek", bizony, a tengerjáró teherhajók, tankerek, konténer szállítók, millió liter számra ontják a diesel mocskot a levegőbe, meg a tengerbe ! A repülőgépek dettó, csak kicsit finomabb a moslék ! A luxus "tutajok" nem kevésbé, de a tanker millió literben mocskol évente, darabja ! Hány literes egy hajó motor ? Nézzetek csak utána !? Hány literes egy rohadt repülőgép motor !? Nézzetek csak utána ! Az autó csak lepkefing ! Jaa, hogy erről nem szoktak beszélni ? Nem hát ! És ki ne felejtsük a drága jó vasutat ! Szintén millió literekben számítható a levegőbe nyomott mocsok, ami a ráadásul többé kevésbé szétrohadt motorokból kimegy !
249 #12 Bazalt
- 2016. június 18. 22:51:12
Azért picit akadékoskodnék.
Lehet, hogy arányaiban egy repülő/vonat/hajó 100x annyit fogyaszt, mint egy autó, de 100000x annyi auto van, mint repülő.
Nem is szolva arról, hogy utóbbi időben olvasgattam róla, hogy a hajók minimál fogyasztáson szoktak vánszorogni.
249 #13 Bazalt
- 2016. június 18. 22:58:33
Javítanék 1000x, de a jóval több, mint 100000x még áll.
238 #14 bivaly
- 2016. június 19. 05:59:11
Bazalt !

Légy szíves mint kértem, nézz utána számszerűleg, hogy mennyit fogyaszt egy átlag repülőgép ! Mennyit fogyaszt egy tanker ? Egy rendesebb diesel mozdony Amerikában, vagy a Tajgában ! Egy repülőgép egy útja során tonnákban mérhető kerozint fogyaszt ! Ez hány liter szerinted, egy autóra átvetítve, pontosabban, hány autó légszennyezését haladja meg egy repülőgép, egyetlen útja során ? Nem dieselt fogyaszt rendben. De nézz már meg, ha a jó internet engedi, és valaki készített ilyet esetleg, hogy mi zajlik a tengereken, csak áruszállítás címen !? Füstölnek a diesel hajómotorok, mint egy falusi kémény, ugyan ez van kicsit kisebb mértékben a vasutaknál is. A legnagyobb hazugság itt is, a "korszerű" diesel !!!! Szívod ám a nanoméretű mocskot mióta élsz, mindenkivel együtt, az alapbetegségekre rájátszik a tüdőbe jutott finom por, és mint olyan dolgozik ám odabenn rendesen. Ez csak egy szennyezés a sok közül, de talán a legnagyobbak egyike. Azt is észre kéne már venni, hogy miért nem melegszik fel a levegő, úgy mint akár csak 35 éve !? Mert orbitálisan megváltozott az összetétele ! A napon megégsz, az árnyékban fázol !? Miért ? A levegő "testetlenné" vált ! Ezek ám az érdekes dolgok, de a hétköznapi ember elmegy mellette, ilyen és kész, mit kell hülyeségekkel foglalkozni, nem ? Csak csodálkozik, hogy hullik mint a túlérett szilva.
4 #15 Posta Imre
- 2016. június 19. 07:55:41
Egyik hegesztő ismerősöm az "elbaxáskor" mindig rákérdez: "Megy szépen?"

Bivaly nagyjából ez van. Azért nem aggódni ám! Egy-egy vulkán, ha beindul, akkor okádja rendesen a kormot. A pólusok vándorolnak. Szibéria minimum mérsékelt égöv, Kalifornia meg szibériai lesz...valamikor.
154 #16 kakas
- 2016. június 19. 14:11:15
238 #17 bivaly
- 2016. június 20. 20:05:35
Imre !

Nem aggódom kicsit sem ! A vulkán meg csak plusz szolgáltatás a tüdőbe ( emberi szervezetbe ) juttatott mocsokhoz. Prémium adalék ! A diesel olaj mocska letapad, és magával viszi a minden hozzá tapadó egyebet is ! A diesel az "emulgáló szer" ! És egyébként megint mint rendesen, tessék összefüggéseiben nézni a képet ! Mondjuk a mezőgazdasági gépek diesel szemete sem elhanyagolható . Úgy egyáltalán az "ipari forradalom" megágyazta az emberiség halottas ágyát . Most kezdünk rá felfeküdni ! Ez is a nem igazán egyszerű és könnyen megbeszélhető témák közé tartozik, csak annak látszik, vagy láttatják, és gondolják egyesek.
60 #18 csaba
- 2016. június 21. 19:14:12
"Kukába dobhatják a dízelmotorokat"

"A Volkswagen vezére nevezte kérdésesnek a dízelmotor jövőjét, miután drága lenne az átalakításuk.

Matthias Müller vezérigazgató a Handelsblatt című lapnak azt mondta, az Európai Bizottság szén-dioxid-kibocsátási ajánlásai alapján látszik, hogy a dízelmotorok károsanyag-kibocsátásának megfelelő szintre csökkentése bonyolult és drága eljárás lesz, miközben az elektromos autók egyre megfizethetőbbek.

"Egy bizonyos ponton felmerül majd a kérdés, hogy érdemes-e egyáltalán még több pénzt ölni a dízelmotorok továbbfejlesztésébe" - tette hozzá."

"Matthias Müller szerint korszakváltás küszöbére érkezett az autóipar. Hasonlatosan ahhoz, ahogy az áramszolgáltatók üzleti modelljét megváltoztatta az energiaipari fordulat, az "Energiewende", az autóiparnak is idővel búcsút kell mondania a belsőégésű motoroknak - mondta, hangsúlyozva, hogy az autóipar jövője az alternatív hajtásláncokban és a digitális forradalomban rejlik."
http://hvg.hu/gaz...nt=default

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.47 másodperc
2,482,808 egyedi látogató