Honnan olvasnak:Le lesztek figyuzva!!!

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Botrány egy palesztin költõrõl szóló mûsor miatt

TanácsadásFigyeliTEK? Berendelte az izraeli katonai rádió parancsnokát, Jaron Dekelt Avigdor Liberman védelmi miniszter, hogy magyarázatot követeljen egy palesztin költõrõl, Mahmúd Darvisról közvetített mûsor miatt — jelentette az izraeli sajtó.

A kedd este elhangzott mûsorban egy palesztin szakértõ közremûködésével ismertették a költõ életmûvét, aki többek közt a palesztinok által használt terminológiával “nakbának”, vagyis katasztrófának nevezte Izrael állam megalakulását és palesztin szemszögbõl mutatta be izraeli beszélgetõtársának a palesztinok nemzeti költõjének tartott Darvis költészetét és világképét.

“Darvis a cionizmus ellen írt szövegeket, s ezek a mai napig táptalajként szolgálnak az Izrael-ellenes terrorhoz” – indokolta Liberman titkársága a rádió vezetõjének csütörtökre tervezett meghallgatását a Háárec címû lapnak nyilatkozva.

Liberman lépését élesen bírálta a jobboldali Likud párthoz tartozó hivatali elõdje, Móse Jaalon, valamint a szociáldemokrata Munkapárt is. Jaalon szerdán egy konferencián úgy fogalmazott: “Embereket elhallgattatni és meneszteni, ez történt velünk”. “Nem ritkán ez történt velünk az elmúlt évben” – tette hozzá, egyben saját, a védelmi miniszteri tárca élérõl való távozására is utalva.

Seli Jahimovics, a Munkapárt egyik vezetõje, volt újságíró “felháborítónak és szégyenletesnek”, és “fasiszta rendszerekre jellemzõ cselekedetnek” nevezte a rádió vezetõjének berendelését. “Sötétség borult az izraeli demokráciára. Nem lehet másképp jellemezni ezt a tettet, mint a fasiszta rendszerekre jellemzõ cselekedetet, amelynek célja a félelem elhintése a hivatalt viselõ emberek körében” — vélekedett Jahimovics.

A védelmi miniszter haragját kiváltó palesztin költõ, Darvis a Galileai-hegység nyugati részének egyik falujában született 1941-ben, ahonnan családjával Izrael függetlenségi háborújában, 1948-ben elmenekülni kényszerült. Elõbb egy évig Libanonban éltek, majd visszatértek Izraelbe és Haifán laktak, ahol Darvis csatlakozott a kommunista párthoz. 1970-tõl a Szovjetunióban folytatta tanulmányait és 1973-ban csatlakozott a Palesztinai Felszabadítási Szervezethez. Moszkvából visszatért a Közel-Keletre, elõbb Libanonban, majd Egyiptomban telepedett le. Az Izrael és a palesztinok között létrejött, úgynevezett oslói egyezmény megkötése után Darvis a ciszjordániai Rámalláhba költözött, és ott hunyt el 2008-ban.

Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.24 másodperc
2,743,178 egyedi látogató