Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Botrány egy palesztin költőről szóló műsor miatt

TanácsadásFigyeliTEK? Berendelte az izraeli katonai rádió parancsnokát, Jaron Dekelt Avigdor Liberman védelmi miniszter, hogy magyarázatot követeljen egy palesztin költőről, Mahmúd Darvisról közvetített műsor miatt — jelentette az izraeli sajtó.

A kedd este elhangzott műsorban egy palesztin szakértő közreműködésével ismertették a költő életművét, aki többek közt a palesztinok által használt terminológiával “nakbának”, vagyis katasztrófának nevezte Izrael állam megalakulását és palesztin szemszögből mutatta be izraeli beszélgetőtársának a palesztinok nemzeti költőjének tartott Darvis költészetét és világképét.

“Darvis a cionizmus ellen írt szövegeket, s ezek a mai napig táptalajként szolgálnak az Izrael-ellenes terrorhoz” – indokolta Liberman titkársága a rádió vezetőjének csütörtökre tervezett meghallgatását a Háárec című lapnak nyilatkozva.

Liberman lépését élesen bírálta a jobboldali Likud párthoz tartozó hivatali elődje, Móse Jaalon, valamint a szociáldemokrata Munkapárt is. Jaalon szerdán egy konferencián úgy fogalmazott: “Embereket elhallgattatni és meneszteni, ez történt velünk”. “Nem ritkán ez történt velünk az elmúlt évben” – tette hozzá, egyben saját, a védelmi miniszteri tárca éléről való távozására is utalva.

Seli Jahimovics, a Munkapárt egyik vezetője, volt újságíró “felháborítónak és szégyenletesnek”, és “fasiszta rendszerekre jellemző cselekedetnek” nevezte a rádió vezetőjének berendelését. “Sötétség borult az izraeli demokráciára. Nem lehet másképp jellemezni ezt a tettet, mint a fasiszta rendszerekre jellemző cselekedetet, amelynek célja a félelem elhintése a hivatalt viselő emberek körében” — vélekedett Jahimovics.

A védelmi miniszter haragját kiváltó palesztin költő, Darvis a Galileai-hegység nyugati részének egyik falujában született 1941-ben, ahonnan családjával Izrael függetlenségi háborújában, 1948-ben elmenekülni kényszerült. Előbb egy évig Libanonban éltek, majd visszatértek Izraelbe és Haifán laktak, ahol Darvis csatlakozott a kommunista párthoz. 1970-től a Szovjetunióban folytatta tanulmányait és 1973-ban csatlakozott a Palesztinai Felszabadítási Szervezethez. Moszkvából visszatért a Közel-Keletre, előbb Libanonban, majd Egyiptomban telepedett le. Az Izrael és a palesztinok között létrejött, úgynevezett oslói egyezmény megkötése után Darvis a ciszjordániai Rámalláhba költözött, és ott hunyt el 2008-ban.

Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.29 másodperc
2,486,830 egyedi látogató