Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Szerbia tiltakozó jegyzéket küldött Horvátországnak, mert rehabilitálják a fasizmust

KultúraEjnye no! Hamarosan Hitler -Siklgrubert is rehabilitálják, mert kiderül (ami köztudott), hogy zsidó szabadkőműves szaki volt és zsidómentő cukiság. Szerbia tiltakozó jegyzéket küld Horvátországnak a “fasizmus rehabilitálása” miatt – jelentette be Ivica Dacic szerb külügyminiszter kedden.

A tárcavezető sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy Szerbia háborús bűnösként tekint Alojzije Stepinac bíboros-érsekre (1898-1960), ugyanakkor a Zágráb megyei bíróság pénteken megsemmisítette az ellene hetven évvel ezelőtt hozott ítéletet. Az érseket az akkori Jugoszláviában a kommunista hatalom 16 évi börtönbüntetésre ítélte az 1941 és 1945 között hatalmon volt nácibarát usztasa rezsimmel való kollaborálás vádjával, és megfosztotta állampolgári jogainak gyakorlásától.

“Stepinac az usztasa mozgalom papja volt, aki a tárgyalásán hallgatással védekezett” – jelentette ki, majd hozzátette, hogy ezen már semmilyen tiltakozó jegyzék nem tud változtatni. Megjegyezte, hogy a fasizmus maga az általános rossz, tilos annak felkarolása, a második világháborúban kikiáltott Horvát Független Állam (NDH) pedig “fasiszta képződmény” volt.

A horvát bíróság azzal indokolta Stepinaccal kapcsolatos ítéletét, hogy a második világháborút követően, 1946-ban meghozott törvényszéki határozat “súlyosan megsértette” az alapvető jogszabályokat, például a tisztességes eljáráshoz való jogot, és az egykori eljárást “politikai kirakatpernek” minősítette.

Stepinac érseket a horvát lakosság egy része hősként és mártírként tiszteli, amiért számos zsidó életét mentette meg a második világháború alatt. Ezzel egyidejűleg azonban számos szerb és zsidó azzal vádolja, hogy közel állt az usztasa rezsimhez, amelyet több tízezer ember – történészek szerint mintegy 30 ezer szerb – horvátországi koncentrációs táborokban való meggyilkolásáért tesznek felelőssé.

Mind a mai napig nem világos, hogy Stepinac a gyilkosságokkal világosan szembehelyezkedett-e, vagy azokat hallgatásával lehetővé tette.
Stepinac érseket a 2005-ben elhunyt II. János Pál pápa következetesen védelmébe vette a fasisztákkal való együttműködés vádjával szemben, és 1998-ban boldoggá avatta.

A horvát katolikus egyház kezdeményezte Stepinac szentté avatását is, a szerb ortodox egyház ugyanakkor tiltakozik ellene. A horvát külügyminisztérium még hétfőn tiltakozó jegyzéket küldött Szerbiának, amiért szerintük szerb tisztségviselők elfogadhatatlan megjegyzéseket tettek Alojzije Stepinac bíboros-érsekre az ítélet megsemmisítése után.
Link

Hozzászólások

329 #1 gutai zub
- 2016. július 26. 19:08:10
A rossz emlékű Sztálin nevezte el minden olyan országot [img][/img]és személyt fasisztának, aki a agy bűdös szovjetunió kom, munista rendszerének ellensége volt.
Fasizmus egy rövid ideig Olaszországban lévő rendszert jelentette.

Horvát országra alkaémazni, értelmezni a fasizmust totál h(ülyeség.......
( cseh, szlovák, szerb szomszédaink még ma is a jó öreg benesi törvények értelmében fasisztáknak tart minden magyart, örökkön örökké)
4 #2 Posta Imre
- 2016. július 26. 19:33:05
Gutai, az úgy van, hogy nem minden fasiszta náci, de minden náci cionista és minden cionista kommunista, s minden kommunista internacionalista, s minden internacionalista szabadkőműves es minden szabadkőműves zsidó-csicska.
4 #3 Posta Imre
- 2016. július 26. 19:45:59
Egyértelműen fasizálódnak. "Nálunk" bezzeg buzitanya, mezítelen-segg és a "mi" fasizmusunk olyan zsidó-cionista liberalizmus, mint amennyire gulyás-magyarizmus.

Tilos a fürdőruha, a meztelen felsőtest Dubrovnik belvárosában

A jövőben pénzbírsággal sújtja Dubrovnik azokat a turistákat, aki meztelen felsőtesttel vagy fürdőruhában sétálnak a történelmi belvárosban - erről fogadott el határozatot a városi tanács.

Zeljko Raguz polgármester-helyettes a Slobodna Dalmacija című horvát napilapnak adott nyilatkozatában kedden elmondta: ami a "meztelenkedést" illeti, már korábban is szó volt arról, hogy valamilyen módon rá kellene kényszeríteni a turistákat, hogy rendes öltözékben sétáljanak a város központjában.

"Ha a múzeumokba és a templomokba nem lehet belépni megfelelő öltözék nélkül - márpedig Dubrovnik belvárosa egyfajta múzeumnak számít -, akkor szerintünk az sem illendő, hogy Dubrovnik legszélesebb és legismertebb utcáján, a Stradunon félmeztelenül sétáljanak az emberek" - mondta.http://www.atv.hu...lvarosaban
238 #4 bivaly
- 2016. július 26. 20:10:16
Nekem a horvátok a Zrínyieket jelentik mindenkor ! Aki meg Jellasicsot szereti, csak a zsidót imádja ! Hajrá igazi horvátok !
154 #5 kakas
- 2016. július 26. 20:59:52

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.41 másodperc
2,485,268 egyedi látogató