Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Wass Albert: Az igazit keresed?

Kultúra"Az "Igazit" keresed? Én is azt kerestem sokáig, s mikor megtaláltam, rájöttem, hogy hiba volt... Most már az "Igazat" keresem... Mert az "Igazi" szárnyakat ad, s aztán letépi rólad, az "Igaz" odaadja a sajátját, ha zuhanni kezdesz... Az "Igazi" megcsókolja a kezed, az "Igaz" megfogja... Az "Igazi" álmodik veled, az "Igaz" virraszt melletted...

Az "Igaziba" belehalsz, az "Igaz" meghal érted, ha kell...

Ha kérhetnék az Istentől magam számára valami szépet és nagyot, azt kérném, hogy adjon nekem is egy egyszerű kicsi házat, négy szobával, vadszőlős tornáccal, öreg körtefával. Mohos legyen a teteje, s olyan kicsi legyen, hogy ne férjen el benne izgalom, perpatvar, békétlenség. Csak én s az, akit szeretek..."


Gróf szentegyedi és czegei Wass Albert (Válaszút, 1908. január 8. - Astor, Florida, 1998. február 17.) erdélyi magyar író és költő.

Magyarországon csak halála után fedezték fel Wass Albertet, mint az erdélyi magyar irodalom nagyját. Ő a magyar irodalom egyik legellentmondásosabb alakja; a hivatalos irodalomtörténet mintha tudomást sem venne róla, miközben vannak, akik a legnagyobbak között emlegetik, és masszív kultusz alakult ki körülötte mind Erdélyben, mind Magyarországon.

Egyik leghíresebb könyve a Kard és kasza, amelyben több generáción keresztül tekinti át a magyar történelmet, 1050-től egészen a jelenkorig, a saját, ősi nemzetségének történetén keresztül. Wass Albert 1944-től Németországban, majd 1952-től haláláig az Amerikai Egyesült Államokban élt. Nicolae Ceaușescu zsarnoksága éveiben Romániában betiltották a könyveit, és többször próbálta a román titkosszolgálat meggyilkolni az emigrációban élő írót, arisztokratát.

Műveit Magyarországon a rendszerváltás óta jelentetik meg, korábban itthon szinte ismeretlen volt.

Irodalmi munkásságának kritikai feldolgozása ma is folyik. Népszerűsége az 1990-es évek végétől az erdélyi mellett a magyarországi olvasóközönség körében is folyamatosan növekszik. 2005-ben A Nagy Könyv című magyarországi felmérésben az egyik legkedveltebb magyar írónak bizonyult: A funtineli boszorkány című művét[4] az olvasók a legnépszerűbb 12 magyar regény közé választották, az 50 legnépszerűbb magyar regény között pedig további két műve is szerepel: az Adjátok vissza a hegyeimet! és a Kard és kasza.Link

Hozzászólások

299 #20 i_gazember
- 2016. augusztus 04. 07:02:37
Ezt nevezem! Igazi rendetlenkedők vagyunk! Azért méltóbban is megtisztelhettük volna Wass Albert emlékét. De panaszunk azért még sem lehet, rendetlenkedésben alakulunk.

Bivaly! A múltkor írtad, hogy átszállsz egy másik villamosra. Mi van, lekésted?

Gerry! Köszönet (#12). Te egy igaz ember vagy. (Vagy igazi?)
s_vigyori :D :)
12 #21 spartakusz
- 2016. augusztus 04. 07:33:45
cinikus vagy meg, na azt nem írom le mert te már illettél vele engem!
"...de ugye nincs harag?..."
299 #22 i_gazember
- 2016. augusztus 04. 09:45:34
Na adok még magamból egy szöszenetet, aztán ha erre sem lesz reagálásotok, akkor én is megfenyegetlek benneteket, hogy felszállok egy másik villamosra. Garanciát viszont nem adok, hogy azt a másikat nem késem le.
Tudtátok, hogy csak egy villamos van? A villamos lehet csónak is. Egy csónakban evezünk!?
Íme (nem Imre):

Magyar

Magyar vitatkozik magyarral,
Ki a magyar Magyarban?

Magyar tol ki magyarral,
Ki a magyar Magyarban?

Magyar hazudik magyarnak,
Ki a magyar Magyarban?

Magyar lop magyartól,
Ki a magyar Magyarban?

Ha ez így van, elmegyek,
Soha magyar nem leszek!

Elmennék, de nincs hova,
Szégyellem magam, én ostoba!


Spari! A Vonalzót ne hagyd annyiba. Tisztázd le! Ha nem teszed, akkor úgy marad. Röptében foglalt gondolat, nekem így is becses, van, akinek csak "galaxis méretű baromság", ami a ma emberétől elvárt. Gondolkodása csak racionális, képtelen felfogni, hogy az élet lehet irracionális. Bárki kérésére ezt bővebben kifejtem, elöljáróban: a racionális + irracionális = valós, de nem valóság, ahhoz kel még más.
Más, ami más szavával élve -üzenőfal- minősíthetetlen nem hozzászólástok, (vagy hallgatástok?) megtörése.
238 #23 bivaly
- 2016. augusztus 04. 09:49:22
Kedves jó Posta Imre !

Vissza köszön szóváltásunk lényege ! I_gazember szerint obszcén inzultussal illettem szegény, ártatlan, észlény Szpartakuszt ! Aki a "büdös kurva életbe", még a nick nevét sem tudja leírni helyesen, lásd, "Spartakusz"! Helyesen írva, vagy Szpartakusz, vagy Spartakus, de hát ilyen gyenge kis semmiségeken ne akadjunk fenn ! Ami Vazul téglaverő szaktársat illeti, már mondtam, azt a csipás szemét betolom a szarba, amit ő agyvelőnek mond , csak legyen rá alkalmam. Az én obskurus obszucenitásom, hol van a Vazul téglaverő szaktárs "rohadt kis geci" irodalmi parnasszuson leledző magaslataitól ? Ugye, ugye I_gazember ? Nem vetted észre te is te szegény szerencsétlen, hogy már régen átszálltam egy másik villamosra ? Nem hát ! Mi a huzatos faszt vesztek ti itt észre, önmagatok kurva nagy magyarságán, meg okosságán kívül ? Semmit, és abból is a legkevesebbet ! Spartakusz ( saját írásmódjával !) egy meghasonlott idióta, de ti meg csatolt részei vagytok . Egyetlen köt össze benneteket, engem (és a hozzám csak kicsit is hasonlókat ) útálni, gyűlölni, megvetni, mocskot szórni rá, stb., megfelelő rész aláhúzandó ! Meg vagytok győződve róla, hogy ti gondolkodtok !? Hát bizony "feleim" Ecce Homo !! Mindenki azt gondol amit akar. A lehetőség adott, az agyatokkal együtt. Nem is ez a lényeg, hanem ficam, és izomsérült lelketek pátyolgatása ( meg feladat végre hajtása Vazul téglaverő szaktárs által is), lelki deformitásotok átplántálása másra, mindenért ő a felelős ! Már mondtam cucikáim, aki itt másnak pszihológust ajánlgat, annak magának lenne rá leginkább szüksége. De hát íme a fentiek Wass Albert kapcsán, vak vezet világtalant. Tegyétek ! Szánalmas selejtjei vagytok csak a világnak, bátran veregessétek egymás vállát ! Ez nem jelenti azt, hogy én magamról hinném, és mondanám, hogy én mindent tudok, meg milyen okos és művelt vagyok, mert az igazán okosokhoz és műveltekhez képest sajnos, csak a második sorban foglalok helyet, de a ti megnyilvánulásaitok vérlázítóan idióták, mint ti is, de nyugodtan fossátok magatokat össze örömetekben, hogy ti mekkora nagy ászok vagytok ! Tipikus, félművelt, kisebbrendűségi komplexusokkal küzdő prolik vagytok ! Természetesen ezt soha a retkes, büdös életben sem fel, sem elismerni nem fogjátok, hiszen képtelenek vagytok önmagatoknak még a felületes megítélésére is. Ázz egy büdös táhoóóó, mondja a kocsmában egy tahó, egy másik tahóról. Nem ismerős mi, egy kicsit sem ? Persze, tudom, vannak fokozatok. Ühüm !
12 #24 spartakusz
- 2016. augusztus 04. 10:17:21
NEM MERLEK LE BÜDŐSSZIDÓZNI, MERT ÚGY JÁROK, MINT A KUBINYI ÚR FÓRUM OLDALÁN! PERSZE CENZÚRA NÉLKÜLI........... KITILTOTTAK! EZT IS MEG KELLETT ÉRNEM!

KI TILT IMRE!
NEM TUDOM - ELMENTETTEM, SZINTE ÉREZTEM, HOGY KITILTANAK - IMRE ELKÜLDÖM MAJD NEKED PRIVIBE!
ÜDV. ID. KISS LÁSZLÓ
236 #25 Vazul
- 2016. augusztus 04. 11:05:59
Úgy látom teljesen belém van buzulva bivaly, mert állandóan rólam beszél. Szerintem ezért regisztrált erre a fórumra is, hogy engem basztasson, azt csodálkozik a hülye fejével, hogy ingerült leszek.

Arra se jön rá, hogy azért használom esetében előszeretettel a "geci" kifejezést, mert akkora hisztit levágott korábban, mert Imre a G nap kapcsán szintén a geci kifejezéssel élt, hogy öröm volt nézni! s_vigyori

Persze akkor is azzal jött,hogy többet nem ír itt.... Én már csak jókat röhögök rajta, mondjuk lehet csúnya dolog értelmi fogyatékosokon röhögni.
12 #26 spartakusz
- 2016. augusztus 04. 12:39:27
Öt helyre küldtem el és nem hatra, kettő helyről kaptam eddig visszajelzést, és örülök, hogy nem hibbantam meg, jók a megérzéseim - VÁLASZAIKBÓL ÍTÉLVE MAGAM - a harmadik véleményt meg ismerem, hisz korábban már leírta nekem - ki DR. BENE GÁBOR!
Ha a maradék kettő továbbra is azt állítaná - amit bivaly ír és kubinyi fórumán imi - én is csak már kiröhögném!
tisztelettel. id. Kiss László
12 #27 spartakusz
- 2016. augusztus 04. 12:42:22
Kedves i-gazember - nem vagy elfelejtve jó a meglátásod és vers soraid megegyezőek az ős régi magyar felfogással! A vonalzó c- írásom - folytatni fogom, csak most - egy kis nyugalomra vágyom!

üdv. id. Kiss László
154 #28 kakas
- 2016. augusztus 04. 15:49:44
66.media.tumblr.com/e7ee201da0f7d2e05d93ac3b9e1c88be/tumblr_o9raqmsRgx1r9pdrvo1_1280.jpg
51 #29 Skorpio58
- 2016. augusztus 04. 16:11:39
Itt is elkelne már egy jó nagytakarítás
Ki nyomorította meg a Magyar lelket?
http://utikonyv.h...yar-lelket
A Magyar nyelvben rejlő csoda…
http://utikonyv.h...ejlo-csoda
Kinek fontos az, hogy Jézus valóban Zsidó volt e, vagy sem?
http://utikonyv.h...us-valoban
Mi az alapvető különbség a ma használatos ÁBC, és az ősi magyar írás, a rovás ÁBC között?
http://utikonyv.h...-abc-lelke
154 #30 kakas
- 2016. augusztus 04. 16:39:45
ja,mivel még nem gyün a 'valami',pihenésként cincáljuk szét egymást!
60 #31 csaba
- 2016. augusztus 05. 08:05:17
Wass Albert: Háromféle magyar
[movie=youtube]https://youtu.be/RIgMvL8U5kE[/movie]
299 #32 i_gazember
- 2016. augusztus 05. 09:56:02
Bivaly! Kedves jó embertársam! Nem az én tisztem a kinevezés, de TE igazi PI klubtag (rendetlenkedő) vagy! Óriási erényedről tettél tanú bizonylatot, ami nekem a kötekedésben, agresszív megnyilvánulásodban tükröződik. Ezt az erényed őrizd, és az igazi ellenségnek tartogasd. Azt az erényt, melyhez a magam haszontalansága, az ágyútöltelék, esetleg a golyófogó áhított minőségem eltörpül. Az igazi bivaly (jószág), ha vizet lát, belegázol, és megül a langy melegbe. Nincs az a parasztgazda, aki ki tudná őt onnan hajtani. Ezért
ráhagyja, mert tudja, hogy egyszer úgy is elunja, és ki jön a zavarosból. Az, hogy oda lett egy napja, talán bosszantja, de attól még megmosolyogja a segítségére sietőt, aki ki akarja hajtani jószágát. Na én ilyen tudatlan segítőnek vélem magam, aki rájött (vagy eleve tudta), hogy szerencsétlen erőlködés a próbálkozása. És hogy más is megmosolyogja,
viselkedésére még rátesz egy lapáttal, és játssza a bolondot. Előbb-utóbb rájön, hogy mutatványa esetlen, rá vevőt nem találó lehet csak. Próbálkozik még egy keveset, majd megunja, és csendben elhal a játéka. Lesz, aki bámulja, s lesz ki csendben tovább áll, és lesz, aki fújni fog, az ingyen kapott cirkuszba bekiabálni fog. Íme, mai játéka.

"I_gazember szerint obszcén inzultussal illettem szegény, ártatlan, észlény Szpartakuszt !"

Nézd Kedves bivaly! A trágár szavak, azok trágár szavak, és nem csak szerintem. Cáfolatukat (akár más részéről is) kérem. Ellenkező esetben ez tény, és nem csak szerintem van így.

"Ugye, ugye I_gazember ? Nem vetted észre te is te szegény szerencsétlen, hogy már régen átszálltam egy másik villamosra ?"

Bameg azt lekésted, ha még itt vagy!
Vagy nem vetted észre, hogy ugyanarra szálltál fel?

"Aki a "büdös kurva életbe", még a nick nevét sem tudja leírni helyesen, lásd, "Spartakusz"! "

Te ezt honnan veszed? Ő pont úgy írta, ahogy a kedve diktálta. Egyébkén meg lehet, hogy írásmódjában meg akarta különböztetni magát attól a bizonyos ókorban élt embertől. Amikor azt írom le, hogy bivaly, vagy bivaly, megtudja mondani bárki is ezen az oldalon, hogy mire/kire gondoltam? Egyébként meg sokan használják a nick név rövidített alakját (Spari), mit mondjak elég selypítősen hangzana "sz" betűvel az elején.

"Ami Vazul téglaverő szaktársat illeti, már mondtam, azt a csipás szemét betolom a szarba,
amit ő agyvelőnek mond , csak legyen rá alkalmam. "

Told be az enyémet, de ne itt a virtuális világban! Úgy is most lesz a Kurultáj Bugacon, ott leszek. A pólómon lesz egy nagy "PI" betű, na ha meglátod, a viselőjét jól helyben hagyhatod. Azért vigyázz, nehogy egyártatlant súlytson haragod!
A PI monogram tulajdonosa, legfeljebb benyújtja a számlát tiltott, általa nem engedélyezett embléma használatáét.
Tudod, ha ketten lennénk egy lakatlan szigeten és elmérgesedne közöttünk a viszony, oly mértékben, hogy ölre mennénk, a másikat ölnénk, akkor én egy szerencsétlen szerencsés lennék, ha életemet oltanád. Segítségeddel megszabadulnék az élet gondjától, kínjától. Megtérnék őseim szelleméhez, akik fentről figyelnek, és várnak. Az életben maradó, a győztes, nap, mint nap megélné a poklot, egyedüllétében, cipelve tudatában szörnyű tettének súlyát, ráadásul megfosztva magát attól az örömtől, amit csak egy társ tud adni.

Utolsó. Minősíted itt feljebb Imre tevékenységét. Hiábavalónak, semminek bélyegzed.
Kár. Sajnos te önkéntelenül is tudsz bántani nem csak tudatosan. Szomorú vagyok, következtetésem végett, de belátom, hogy mindenkinek van hibája, nekem is.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy hibáimat ne akarjam leküzdeni,
"Mert a bölcs belátja, tanulás lehet csak a mentsvára,
Csiszolja, fényezi elméjét, hogy jobb emberkén élje életét."

A semmire meg annyit, hogy a ma világában a tömegmédia hatásával nehéz felvenni a versenyt.
A mennyiség és minőség örök harca. Hozzászólásom hosszúsága, már mennyiség, minőségét meg véleményetek adja.

A bántás sokszor csak ártás, de néha azért lehet áldás!

További jó napot kívánok!
4 #33 Posta Imre
- 2016. augusztus 05. 10:05:19
Jól elvagytok? Sem a "világ", sem a zember nem változik. Az idő meg múlik (tehénlyuk). Már rég "beleodvasodtam" a "beszólongatásokba", ami egy külön mú-faja az itt-létnek, de láthatóan nem jelen-lét. Tesztnek ugyan nem rossz, de sok idő után unalmas. Ugyanakkor mindig ilyenkor merülhet fel valami gyöngy a tenger repedt fenekéről, mikor a hegyek vajúdják az egereket. Az ego végül mindig "győz" és abban a pillanatban el is veszített mindent. Én csak "tudom".

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.50 másodperc
2,485,260 egyedi látogató