Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Nem véletlen, hogy gyilkológépekké válnak az Iszlám Állam 'gyerekei'

TanácsadásMiért engednek mikrofon-közelbe laikusokat? Itt inkább felnőtt bőrbe bújt gyerekek játszadoznak felnőtt téttel gyermeki rajongással, te isten majma! Nemecsek? A sok öngyilkos szerelmes-búbánatos...itt meg simán csak drilezik. Nem tudják mit cselekszenek és nincs erejük nem cselekedni azt, amire késztetik. Bosszú, mint olyan, a leglogikusabb és gyerekek számára is elfogadott, érthető és átélhető motiváció. Oka van rá elég. Egyre több gyereket fognak el bombaövvel a derekán: nagyon valószínű, hogy az elmúlt hétvégén történt, több mint félszáz áldozatot követelő törökországi robbantást is egy fiú követte el. A jelenség nem új, az Iszlám Állam régóta toboroz gyerekeket, fiatalkorúakat harcosnak és öngyilkos akciókhoz egyaránt. Makai Gábor klinikai szakpszichológus szerint nem is gyerekről van szó ez esetben, hanem egy eszme által diktált identitással rendelkező, gyerekbőrbe bújt felnőttről, aki képes gyilkolni.

Toborzóirodákkal igyekszik biztosítani az Iszlám Állam a “fiatal oroszlánok” minél bőségesebb utánpótlását, léteznek azonban kényszertoborzásokról szóló beszámolók is, főleg az Irakban élő jazidi kisebbség körében. Egy londoni tanulmány arról árulkodik: ezek a gyerekek azért értékesek a terrorszervezet számára, mert a kicsik általában kevésbé félnek, mint a felnőttek, s nem elemzik „agyon” a helyzeteket korábbi tapasztalataik alapján.


Az Iszlám Állam nevében gyilkoló gyerekek jelenségén nem lepődnénk meg, ha ahelyett, hogy passzív elszenvedői vagyunk a terrorizmusnak, megismernénk atomi szinten a terrorszervezeteket, azok működését, dinamikáját, az elkövetők személyiségét – jelentette ki az M1 reggeli műsorában Makai Gábor klinikai szakpszichológus. „Akkor ugyanis tudnánk, hogy egy gyermek, egy serdülő is behálózható, megfertőzhető egy eszme által, aminek az a következménye, hogy gyilkológéppé válik” – tette hozzá.

Nem játszik, gyilkol

Hozzátette: véleménye szerint nem is gyerekről, hanem gyerekbőrbe bújt, erős, szilárd iszlamista eszme által diktált identitással rendelkező felnőttről van szó, aki képes gyilkolni és alapvetően másképp gondolkodni mint egy hétköznapi ember.

A mi világunkban „egy gyerek játszik a Balaton-parton vagy építi a kártyavárat – de az előbb említett gyerekek nem. Nincs apaképük, anyaképük, nem család neveli őket, hanem maga a háború” – mondta.

Makai Gábor véleménye szerint elsősorban azok a gyerekek vannak veszélyben, akik háborús övezetben nőnek fel. „Ők teljes mértékben eltérnek egy európai országban felnövekvő gyerektől. Számukra a gyilkolás, az ölés egy eszköz, sok esetben a túlélést szolgálja”.

Lehet „simán” ámokfutó is

Traumatizált gyerekekről van szó, akik sok esetben elveszítik a szüleiket, megérik, hogy egy eszme ellen vagy mellett kell küzdeniük, akár fegyverrel. Merev, torz patológiás személyiséggel rendelkező gyerekek lesznek, akik korán felnőtté kellett hogy váljanak. A gyilkolás a többszörös traumatizáltság következménye – részletezte Makai Gábor.

Ezek a gyerekek veszélyeztetik magát Európát is, ha kényszermigránssá válnak, elhagyják az országukat, miután nemcsak hogy beilleszkedni képtelenek lesznek a torzult személyiség miatt, hanem sokkal fogékonyabbak is lesznek a radikalizálódásra – mondta.
Az Iszlám Állam egyik tagja gyerekkel. (MTI/EPA/Gulamullah Habibi)

Az Iszlám Állam egyik tagja gyerekkel. (MTI/EPA/Gulamullah Habibi)

Makai Gábor arra is felhívta a figyelmet: nem kell feltétlenül háborús övezetben felnőnie egy gyereknek ahhoz, hogy képes legyen ámokfutásra, gyilkolásra. Elég, ha kellőképpen céltalan, bizonytalan, vagy ha – például – etnikai hovatartozása miatt csúfolják és önértékelésében sérült. Van olyan robbantást elkövető gyerek, aki önmaga radikalizálódik, nincs szüksége a háttérben egy szervezetre vagy vezetőre ahhoz, hogy eljusson erre a szintre.

„Ebben az esetben általában van egy kiváltó ok, amely beindítja a patológiás személyiség működését. A gyerek ilyen esetekben azért választja a gyilkolást, mert azzal sok esetben a felgyülemlett belső feszültség csökkentését szolgálja” – szögezte le a pszichológus, aki a megoldást a prevencióban látja.Link

Hozzászólások

8 #1 miskolcilaci
- 2016. augusztus 23. 17:11:27
Íme egy példa a belső feszültség levezetésére. Bár nem kéne ennyire nyíltan, de ahogy a végén kóstolja, baromira finom lehet.
[movie=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=jswYo_Taf1Y[/movie]
254 #2 mujko
- 2016. augusztus 24. 06:10:04
A magyar fiatalok akik 56-után kellett menekülniük a terror ellen miért nem váltak merénylővé ?
http://mno.hu/tor...lt-1358232
238 #3 bivaly
- 2016. augusztus 24. 17:30:43
Ahh, a prevenció!

" Add nekem a gyermek első hét évét !" A Jezsuiták jelmondata, de igaz. És oda van adva. Lásd cigányok ! A többi hab a tortán.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.34 másodperc
2,486,207 egyedi látogató