Honnan olvasnak:Le lesztek figyuzva!!!

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Vonának az antiszemitizmus miatt fontos Irán

TanácsadásIgaz, hogy a jóbik vezérkar tajt-zsidó, de láthatóan "Iránt" ez annyira nem zavarja. Antiszemitizmus? Akkor ez egész "arab világ" vallásostól, genetikástól mehetne a ..., de ehelyett mély seggnyalás van. Ki érti ezt? Ja, hogy a zarab is zsidó? A "muszlim" meg jezsuita zsidó "projekt"? Akkor így kerekebb. Az Irán-barátság és az Izrael-ellenesség, illetve az antiszemitizmus szorosan összefügg a Jobbik ideológiájában. A párt lassan másfél évtizede ápolja a kapcsolatokat Iránnal, Vonáék még választási megfigyelõket is hoztak volna onnan Budapestre.


„Az iszlám az emberiség utolsó reménysége a globalizáció és a liberalizmus sötétségében" – fogalmazott 2013 novemberében – nagy sajtóvisszhangot kiváltva – Vona Gábor törökországi látogatásán. A mondat csak azokat lephette meg, akik nem kísérték figyelemmel a magyar szélsõjobboldali párt külpolitikáját. Abban ugyanis kezdettõl fogva kiemelt szerepet kap az iszlám országok irányába történõ kapcsolatépítés.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke korábban arról beszélt, hogy az iszlám az embersiég utolsó reménye
Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Az antiszemitizmus miatt fontos

Az Irán-barátság és az Izrael-ellenesség, illetve az antiszemitizmus szorosan összefügg a Jobbik ideológiájában. Ez pedig Irán számára is nyilvánvalóan fontos kapcsolódási pont, hiszen az Európai Unió államaiban kevés (és egyre kevesebb) olyan jelentõsebbnek mondható pártot találhat, amely partner lenne az Izrael-ellenességben és antiszemitizmusban, mivel a nyugati muszlimellenes szélsõjobboldali pártok jelentõs része egyben izraelbarát is – írta korábban a politicalradical.cafeblog.hu.

Bár Vona Gábor már 2003 februárjában Jemenben tett látogatást és tartott beszédet egy arab konferencián, az elsõ jelentõsebb, írásos külpolitikai állásfoglalását egy a Barikádban megjelent 2007-es cikkében körvonalazta. Iránt ekkor – nem kis túlzással – a muszlim világ vezetõjeként festette le:
Az Egyesült Államok monopolizálta világ remélhetõleg a végóráit éli. Képtelen lesz többfrontos harcra Kínával, Oroszországgal, az Irán vezette muszlim világgal és Latin-Amerikával. Ez utóbbival sokat nem tudunk kezdeni, de az elsõ három felé igen is találnunk kell utat.
Választási megfigyelõk

Az Irán iránti fokozódó nyílt elkötelezõdést mutatta Vona Gábor 2008. október 23-i beszéde, melyben a pártelnök a 2009-es EP-választásokra Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnöktõl kért választási megfigyelõket, és az Iráni Forradalmi Gárda segítségét. Egy 2008-as interjúban Vona a javaslatát Simon Peresz izraeli államfõ kijelentésére hivatkozva indokolta: „Magyarország jelen pillanatban olyan ország, amelyet Izrael meg akar szállni vagy már megszállt. Simon Peresz kijelentésére gondolok, és ha a választások tisztaságára felügyelni kell, akkor azt Nyugat-Európától, az Európai Uniótól nem várhatjuk."

Mahmúd Ahmadinezsád volt iráni elnöktõl kért választási megfigyelõket Vona
Forrás: AFP/Atta Kenare

A nyilvánosság elõtt látható iráni kapcsolatrendszer ebben az idõszakban csak pár fõbõl állt, beletartozott Vona Gábor, Dr. H. Jahromi M. Afi étterem-tulajdonos és üzletember, Gyöngyösi Márton, a Jobbik késõbbi külpolitikai kabinetjének vezetõje és a mindenkori iráni nagykövet. Ezeknek a személyeknek nagy szerepe lehetett abban, hogy Vona a 2003-as jemeni látogatását követõen pártszinten is történtek a nyilvánosság elõtt is ismertté vált találkozók.

Ali Irvash Reza iráni nagykövettel 2007-ben találkozott Vona a közös iráni és a magyar kulturális gyökerek erõsítésére hivatott pilisvörösvári iráni kiállítás keretében. Morvai Krisztina pedig 2009-ben látogatott Iránba egy „emberi jogi konferenciára".
Intézményesedés

A Jobbik parlamenti párttá válásával az Iránnal kapcsolatos politika is új szintre emelkedett. A korábbi elszórtabb nyilatkozatokon és személyes kapcsolatépítésen túllépve az Iránnal kapcsolatos nézetek immár a párt külpolitikai tevékenységének szerves részévé váltak: elkezdõdött az intézményes kapcsolatrendszer kiépítése a parlamenti és önkormányzati szinten egyaránt.

A Jobbik 2010 után több gesztussal és megnyilatkozással is védte Irán geopolitikai érdekeit, elutasítva az országot ért nemzetközi szankciókat. 2012 januárjában Hegedûs Tamás, a Jobbik frakcióvezetõ-helyettese tiltakozott az EU és az Egyesült Államok új szankciói ellen, azt egyszerre reális háborús veszélyként és „háborús hisztériakeltésként" minõsítve a békés Irán ellen, „aki eddig nem támadott meg senkit". A frakcióvezetõ-helyettes emlékeztetett arra is, hogy míg Irán nukleáris katonai potenciáljára nincs bizonyíték, „Izraelnek ezzel szemben közel 200 atomfegyvere van" – írta korábban a szombat.org.

A Jobbik többször kiállt az iráni atomprogram mellett
Forrás: AFP/Mohammad Berno
Nem a hazaiaknak szól a barátság?

A Jobbik hangos támogatója az Irán által sok féle módon segített szíriai rezsimnek is. A nyílt állásfoglalások közé tartozik az alább említett tüntetéseken és találkozókon kívül még például az iráni külügyminiszter repülõgépének Magyarország légterébõl való kitiltása elleni tiltakozás 2011 végén. Vagy az, hogy aA Jobbik üdvözölte az iráni atomdúsítás korlátozásáról szóló, a nemzetközi szankciókat enyhítõ genfi megállapodást.

Mindezzel kapcsolatban látni kell, hogy a Jobbik Iránnal – és általában a keleti nyitással –kapcsolatos külpolitikája és agendája a szavazóközönsége számára érthetetlen, vagy egyenesen kevéssé tolerálható, hiszen nehezen egyeztethetõ össze a Jobbik által deklarált keresztény identitással is, valamint a párt és a szavazótábora általános idegenellenességével. Következésképpen a párt külpolitikáját mozgató érdekek nem igazán a hazai pártpolitikai versenyhez köthetõk.

A Jobbik ezért operál rendre a közönsége által leginkább érthetõ antiszemita érvekkel, amikor demonstratíve is kiáll Irán mellett, így például 2011. december 2-án „háborúellenes béketüntetés" keretében tiltakozott az Iránt sújtó szankciók és a nyugati „cionista" érdekek érvényesítése ellen. Így válnak a zsidó világ-összeesküvés, valamint magyar õstörténeti mítoszok mentén indokolttá a keleti kapcsolatok.
Testvérvárosi megállapodások

A párt egykori államfõ-jelöltje, Morvai Krisztina is különös szeretettel viseltet a palesztin nép irányába – egyik ismert kijelentése például, hogy „palesztinok leszünk a saját hazánkban". Morvai a Bajnai Gordon házánál tartott 2009-es tüntetésen azt ecsetelte, milyen remek palesztin és Hezbollah harcosokkal volt szerencséje megismerkedni egy konferencián, és ez mennyi bátorítást adott neki.

Gyöngyöspatának már iráni testvértelepülése is van
Fotó: Origo

Egyébként 2010. szeptember 11-én a Jobbik több szervezettel együtt ünnepelte a magyar-arab barátság napját Ajkán. A rendezvényen Vona Gábor is felszólalt. Egy évvel késõbb többfõs iráni üzleti delegáció érkezett Magyarországra. A résztvevõk felkeresték a jobbikos Tiszavasvárit, Gyöngyöst és Gyöngyöspatát. A két kisebb település hamarosan testvérvárosi megállapodást kötött az iráni Ardabillal, valamint a síita szakrális központnak számító Kum városával.
Mindenkinek jó?

Nemzetközi politikai szempontból Jobbik és Irán kapcsolata láthatólag mindkét fél számára alkalmas a politikai tõke növelésére. Irán esetében egyértelmû, hogy bármely európai parlamenti párttal kialakított kapcsolatrendszer segíti a nemzetközi elszigeteltség enyhítését, valamint az európai politika befolyásolását.

A Jobbik számára pedig az Irán-barátság alkalmas nem csupán az Nyugat- és az Izrael-ellenesség kifejezésére, hanem arra is, hogy tényleges politikai súlyánáljóval hangsúlyosabb nemzetközi „szereplõként" tûnhessen fel a geopolitikailag meghatározó Irán szövetségeseként. Irán szempontjából azonban nem feltétlenül a Jobbik, még talán nem is annak antiszemitizmusa és Izrael-ellenessége az elsõdleges, hanem a kapcsolatból származó információk és az európai politikába való belépés lehetõsége.
Link

Hozzászólások

7 #1 virag
- 2016-10-24 18:39
Vona és a Jobbik eltörölné szélsõjobbos múltjának nyomait
http://888.hu/art...ak-nyomait

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.29 másodperc
2,750,736 egyedi látogató