Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Enged a szétcsúszásnak az amerikai katonai vezetés?

TechnikaKi gondolta vona? Akkó most háború, vagy háború? Én lelkesedem nagyon, a qva zsidó anyátokat, rettentően! Rossz tendenciák jellemzik mostanában az amerikai haderő magas rangú katonáinak és tengerészeinek fegyelmi helyzetét. Ez már csak azért sem meglepő, mert 25 év lényegében folyamatos hadviselés után mindennapos a panasz a hadseregben. A vezető nagyhatalom mind a négy haderőnemében (hadsereg, légierő, haditengerészet, tengerészgyalogság) eluralkodott a kimerültség, a túlfeszítettség, még ha nem is olyan mértékben, mint azt a büdzsé növeléséért harcoló lobbista héják láttatják. Ez a fajta leterheltség pedig a történelmi tapasztalatok alapján automatikusan vezet a személyi állomány integritásának meggyengüléséhez, a szétcsúszáshoz. Míg azonban a szerződéses legénységi állomány és az alacsonyabb rendfokozatúak tekintetében az amerikai haderő valószínűleg a világ legjobbjai közé tartozik, addig ami a leghatékonyabb (ön)fegyelmező mechanizmus, a küldetéstudat fenntartását illeti, a vezető, parancsnoki beosztásokban dolgozó, nagyobb mozgásterű főtisztek, tábornokok körében a rendszer nehezebben tudja időben „megfogni” az eltévelyedéseket.

A haditengerészetet idén újabb fejleményeivel rázza tovább a még 2013-ban kipattant „dagadt Leonard”-botrány. A haderőnem csendes-óceáni flottája által különböző kikötőkben igénybe vett szolgáltatásokra specializálódott – összesen 20 millió dollárral túlszámlázó – szingapúri Glenn Defense Marine Asia cég malajziai állampolgárságú ügyvezetőjéről, egy bizonyos Leonard Glenn Francisről elnevezett ügyben magas rangú amerikai tengerésztiszteket vesztegettek meg. Az érintettek pontos információkkal szolgáltak a flottamozgásokról, illetve befolyásolták az ezzel kapcsolatos döntéseket, például hogy melyik hajó mikor, hol kössön ki.

A legelső és leglátványosabb áldozat a kambodzsai születésű, szárnyaló karrierjével az amerikai álmot megvalósító Michael Vannak Khem Misiewicz parancsnok volt. Nem tudott ellenállni a prostituáltak, luxushotelekben eltöltött éjszakák, repülőjegyek, thaiföldi Lady Gaga-koncertre szóló jegyek jelentette kísértésnek. A 78 hónapos börtönbüntetésének letöltését idén augusztusban megkezdő tengerész főtiszt paradox módon ugyanazért a tettéért – a USS Stennis repülőgép-hordozó Kota Kinabaluban tett 2012-es látogatásának megszervezéséért – kapott érdemrendet, amiért később a bíróság leginkább elmarasztalta. Misiewiczen túl első körben egy másik parancsnok, egy kapitány, egy tengerészeti nyomozó (a sorozatokból ismert NCIS embere) bukott bele az ügybe, elöljáróik közül két tengernagyot felfüggesztettek, hármat pedig idő előtt nyugdíjba küldenek. Idén újabb főtiszteket és egy tengernagyot is megvádoltak, a bíróság elé kerülő egyenruhások száma immár elérte a tizennégyet.

Emlékezetes, hogy nyáron az Euró­pában állomásozó szárazföldi erők egyik tábornokát, David Haight vezérőrnagyot egy teljesen más jellegű ügyben – házasságtörés, párcserés klubba járás – menesztették. A közelmúlt hírhedt esetei közül kiemelkedik a házasságtörés miatt ismertté vált, iraki sikerekkel büszkélkedő David Petraeus tábornok, majd CIA-igazgató; John Allen volt afganisztáni főparancsnok; valamint Jeffrey Sinclair tábornok ügye.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 22.
Link

Hozzászólások

116 #1 livia
- 2016. október 22. 23:44:23
Maradnak a drónok? No, azoknak csak egy ujj parancsol. Aztán már felelős sincs, mert csak egy ujj volt. És aztán lehet ujjal mutogatni.
69 #2 Szalonna
- 2016. október 23. 10:01:17
Ja, de a légiparuk attól sokkal több gépet tud előállítani mint az oroszok - az USA repülőgépipara nagyobb is - amíg Usrael előállít évi 10-15 darabot mondjuk az F35-ből, addig az oroszok 5-6 db T50-et, azzal is csúsznak már évek óta, kitudja mikor kerül sorozatgyártásra stb. A most kiadott USS Zumwalt, csak egy "kicsit" modernebb mint az orosz hadihajók. Lenne még mit fejlődni a Ruszkiknak bőven. Légvédelemben, ballisztikus rakétában, meg tengeralattjárókban ők a jobbak, de ez édeskevés.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.33 másodperc
2,486,539 egyedi látogató