Honnan olvasnak:Le lesztek figyuzva!!!

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Enged a szétcsúszásnak az amerikai katonai vezetés?

TechnikaKi gondolta vona? Akkó most háború, vagy háború? Én lelkesedem nagyon, a qva zsidó anyátokat, rettentõen! Rossz tendenciák jellemzik mostanában az amerikai haderõ magas rangú katonáinak és tengerészeinek fegyelmi helyzetét. Ez már csak azért sem meglepõ, mert 25 év lényegében folyamatos hadviselés után mindennapos a panasz a hadseregben. A vezetõ nagyhatalom mind a négy haderõnemében (hadsereg, légierõ, haditengerészet, tengerészgyalogság) eluralkodott a kimerültség, a túlfeszítettség, még ha nem is olyan mértékben, mint azt a büdzsé növeléséért harcoló lobbista héják láttatják. Ez a fajta leterheltség pedig a történelmi tapasztalatok alapján automatikusan vezet a személyi állomány integritásának meggyengüléséhez, a szétcsúszáshoz. Míg azonban a szerzõdéses legénységi állomány és az alacsonyabb rendfokozatúak tekintetében az amerikai haderõ valószínûleg a világ legjobbjai közé tartozik, addig ami a leghatékonyabb (ön)fegyelmezõ mechanizmus, a küldetéstudat fenntartását illeti, a vezetõ, parancsnoki beosztásokban dolgozó, nagyobb mozgásterû fõtisztek, tábornokok körében a rendszer nehezebben tudja idõben „megfogni” az eltévelyedéseket.

A haditengerészetet idén újabb fejleményeivel rázza tovább a még 2013-ban kipattant „dagadt Leonard”-botrány. A haderõnem csendes-óceáni flottája által különbözõ kikötõkben igénybe vett szolgáltatásokra specializálódott – összesen 20 millió dollárral túlszámlázó – szingapúri Glenn Defense Marine Asia cég malajziai állampolgárságú ügyvezetõjérõl, egy bizonyos Leonard Glenn Francisrõl elnevezett ügyben magas rangú amerikai tengerésztiszteket vesztegettek meg. Az érintettek pontos információkkal szolgáltak a flottamozgásokról, illetve befolyásolták az ezzel kapcsolatos döntéseket, például hogy melyik hajó mikor, hol kössön ki.

A legelsõ és leglátványosabb áldozat a kambodzsai születésû, szárnyaló karrierjével az amerikai álmot megvalósító Michael Vannak Khem Misiewicz parancsnok volt. Nem tudott ellenállni a prostituáltak, luxushotelekben eltöltött éjszakák, repülõjegyek, thaiföldi Lady Gaga-koncertre szóló jegyek jelentette kísértésnek. A 78 hónapos börtönbüntetésének letöltését idén augusztusban megkezdõ tengerész fõtiszt paradox módon ugyanazért a tettéért – a USS Stennis repülõgép-hordozó Kota Kinabaluban tett 2012-es látogatásának megszervezéséért – kapott érdemrendet, amiért késõbb a bíróság leginkább elmarasztalta. Misiewiczen túl elsõ körben egy másik parancsnok, egy kapitány, egy tengerészeti nyomozó (a sorozatokból ismert NCIS embere) bukott bele az ügybe, elöljáróik közül két tengernagyot felfüggesztettek, hármat pedig idõ elõtt nyugdíjba küldenek. Idén újabb fõtiszteket és egy tengernagyot is megvádoltak, a bíróság elé kerülõ egyenruhások száma immár elérte a tizennégyet.

Emlékezetes, hogy nyáron az Euró­pában állomásozó szárazföldi erõk egyik tábornokát, David Haight vezérõrnagyot egy teljesen más jellegû ügyben – házasságtörés, párcserés klubba járás – menesztették. A közelmúlt hírhedt esetei közül kiemelkedik a házasságtörés miatt ismertté vált, iraki sikerekkel büszkélkedõ David Petraeus tábornok, majd CIA-igazgató; John Allen volt afganisztáni fõparancsnok; valamint Jeffrey Sinclair tábornok ügye.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés idõpontja: 2016. 10. 22.
Link

Hozzászólások

116 #1 livia
- 2016-10-22 23:44
Maradnak a drónok? No, azoknak csak egy ujj parancsol. Aztán már felelõs sincs, mert csak egy ujj volt. És aztán lehet ujjal mutogatni.
69 #2 Szalonna
- 2016-10-23 10:01
Ja, de a légiparuk attól sokkal több gépet tud elõállítani mint az oroszok - az USA repülõgépipara nagyobb is - amíg Usrael elõállít évi 10-15 darabot mondjuk az F35-bõl, addig az oroszok 5-6 db T50-et, azzal is csúsznak már évek óta, kitudja mikor kerül sorozatgyártásra stb. A most kiadott USS Zumwalt, csak egy "kicsit" modernebb mint az orosz hadihajók. Lenne még mit fejlõdni a Ruszkiknak bõven. Légvédelemben, ballisztikus rakétában, meg tengeralattjárókban õk a jobbak, de ez édeskevés.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.29 másodperc
2,685,623 egyedi látogató