Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Nem lehet szétválasztani egymástól a magyarságot és a zsidóságot

KultúraPedig muszáj lesz és meg kell lenni mindenképpen! A kolozsvári zsidók magyarnak vallották és vallják magukat, a Kolozsvári Zsidó Hitközségben jelenleg is csaknem mindenki magyarul beszél.

Először tartanak zsidó kulturális fesztivált Erdély fővárosában. A Határtalan Kolozsvár című rendezvényre október 7. és 11. között várják a közönséget – közölte az MTI-vel az Európa ifjúsági fővárosa program koordinációs irodája. A fesztivált a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a Kolozsvári Zsidó Hitközség, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és az Európa ifjúsági fővárosa programot koordináló Share Föderáció szervezi.

Az oldal az ajánló után folytatódik...A közlemény szerint a fesztivál a Kolozsváron élő zsidó közösség gazdag múltját, kulturális és épített örökségét kívánja bemutatni, ezáltal hangsúlyozva a város multikulturális jellegét. A közlemény idézi Deák Andreát, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület ügyvezetőjét, aki szerint Kolozsváron lépten-nyomon találkozni lehet a magyar zsidó kultúrával. Az ügyvezető hangsúlyozza: a kolozsvári zsidók magyarnak vallották és vallják magukat, a Kolozsvári Zsidó Hitközségben jelenleg is csaknem mindenki magyarul beszél. „Itt lehet igazán érezni, mennyire nem lehet szétválasztani egymástól a magyarságot és a zsidóságot” – fogalmaz Deák Andrea.

Az egyesület küldetésének tekinti, hogy az 1920-as trianoni békeszerződéssel a határon túlra került, ám kultúrájukban és nyelvükben erőteljesen a magyarsághoz kötődő maradék zsidó közösségekkel fenntartsa a kapcsolatot, bemutassa a történelmi Magyarország egykori zsidó közösségeinek életét, „valamint azt a korszakot, melynek megismerésétől generációkat fosztott meg a 20. század két totalitárius rendszere, s amelyek gazdag kulturális örökségéről alig tud valamit a mai közvélemény” – áll a közleményben. A fesztivál programját később teszik közzé.
Link

Hozzászólások

69 #1 Szalonna
- 2015. szeptember 27. 19:46:45
Erdélyben voltak olyan hülyék akik zsidóknak érzik magukat, a Szombatisták, ők kereszténynek mondják magukat, de ez judeokereszténység már, fajilag ugyan nem zsidók, mert a magyar rasszhoz tartoznak, de a zsidó vallás egyes elemeit tartják, Izraelben talán élnek is kint székelyek akik megértették a zsidók "szenvedéseit" és betértek...
75 #2 talpi
- 2015. szeptember 27. 20:57:21
Aztaaaa, már csak ez hiényzott Székelyhonnak :(
75 #3 talpi
- 2015. szeptember 27. 21:02:01
Mondjuk kitthon a "csonkában " pedig lassan a magy
art nem lehet"szétválasztani" a retek zsidajától, :( Suk, meg is tesz mindent a tetvek "kegyeiért" Na ez a legnagyobb hiba, de azért Magyarnak vallja magát a rohadékja. :( Ezeket kell először legyakni, mert a hátad mögé kerülve bármire képes a "gazdi kegyeiért"
69 #4 Szalonna
- 2015. szeptember 27. 21:12:49
http://mazsihisz....p?nid=3155

A székely szombatosok kálváriája a második világháború alatt
Németh László Sándor / Forrás: Transindex
Véletlenül deportáltak Bár igazolni tudták, hogy felmenőik nem zsidók, az iratokat a hatóságok nem mindig fogadták el.

A bözödújfalui székely zsidók két véne és rabbija a zsinagóga belsejében
8 #5 miskolcilaci
- 2015. szeptember 28. 05:38:33
Ha már zsidó fesztivál ott, akkor nagy a baj az elférgesedett részen is.
Végül is a zsidó világcsászárság része, ki akar már román lenni?
4 #6 Posta Imre
- 2015. szeptember 28. 18:54:36
któber 10-én alakul meg az RMDSZ kolozsvári szervezete

Október 10-én tartja alakuló ülését az RMDSZ kolozsvári szervezete – közölte a Megyei Képviselők Tanácsának hétvégi ülésén a Kolozs megyei szervezet elnöke.http://kitekinto....gl4XCv4W6A
75 #7 talpi
- 2015. szeptember 29. 21:19:02
AZIMI!
Semmi baj, nem vagy egyedül azzal, hogy "hülyének "néznek. Addig nincs baj,amíg nem tartanak is annak. Magam a saját bőrömön tapasztalom, hogy mit jelent az az állapot, amikor teljesen hülyének néznek, semmi baj, én tudom, hogy mennyire vagyok az és azt is, hogy ha nem is mosolygom meg, de csak azért,mert most épp nem olyan az állapotom, lelkileg. Viszont, csak legyintek egyet a dologra, este meggyújtok egy gyertyát a kislányomnak, hogy fényével vigye hozzá a szeretetem, tudom hogy megkapja, mert látom néha, amint mosolyog és huncutul áll a szeme. Magam azt az utat járom, ami ezeknek,kik engem hülyének tartanak a leg érthetőbb. A jog útját, azt a jog útját, amit Ők elfogadnak, mert szerintük úgy helyes. Hát nem, mert az Ős-Teni akarat, mindent felül ír, és ki benne bízik, sosem csalatkozik. Nem vallás ez AZIMI, életforma, eleink életformája. ezt kellene követni nem a liberállis zagyvaságot.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.43 másodperc
2,488,443 egyedi látogató