Honnan olvasnak:Le lesztek figyuzva!!!

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Ez lehet a legnagyobb gond a pszichiátriával

TanácsadásIdeje lenne néven nevezni mindent és mindenkit, annak, ami, aki! Szakemberek szerint a mentális betegségek gyógyításában mindezidáig elkövettünk egy fontos hibát: pszichiátriának hívjuk a pszichiátriát, és ez nem tesz jót.

Mentális zavarok persze léteztek a világtörténelem során mindig, sõt az állatvilágban is elõfordulnak, tehát nem épp egy újkeletû dologról van szó. Viszont most jön a közhely, miszerint modern, felgyorsult világunkban (bocsánat, le kellett írnom), amikor hét és félmilliárd ember nyüzsög egymás hegyén-hátán, egyre többünkrõl derül ki, hogy valami “nem stimmel”. Ráadásul az egészségügy és a technológia fejlõdése miatt folyamatosan derülnek ki az agy téves mûködésének különféle válfajai, szóval a pszichiátria gyakorlatilag napról napra egyre fontosabb területté válik.

Viszont egy frissen megjelent értekezés is rámutat, hogy a mentális zavarok kezelését érintõ egyik legnagyobb akadály épp a pszichiátria neve. Persze nem maga a szó, hiszen ez csak egy tucat betûbõl álló hangcsoport, ennyi erõvel lehetne zblorgblöbzi is, ugyanannyi betû, tessék, lehet utálni. De nem errõl van szó, hanem azokról a tépképzetekrõl, amik a pszichiátria fogalmához az évtizedek alatt hozzánõttek, és rossz képet festenek a területrõl.
Nem õrület, hanem zavar, nem stigma, hanem állapot

A publikációt jegyzõ szakember azzal példálózik, hogy õ már nem is használja mások elõtt a pszichiáter szót, ekkor ugyanis valahogy elnémul és kínossá válik a társalgás, a tekintetek pedig azt sugallják: te õrültekkel foglalkozol. Inkább úgy fogalmaz: “mentális zavarokkal foglalkozó orvos vagyok” – és ezzel máris közelebb jár az igazsághoz.
Sigmund Freud (elöl balra), Carl Jung (elöl jobbra) és a pszichiátria más úttörõi egy 1909-ben készült fényképen

Nathaniel P. Morris szerint a pszichiátriát még mindig sokan tartják áltudománynak, vagy legalábbis olyan tudományágnak, amely nem tények, inkább érzések és vélemények alapján igyekszik gyógyítani. Elég csak a pszichiátriával kapcsolatos viccekre gondolni, máris látható, hogyan gondolkodik a szakmáról a közvélemény (közdve azzal, hogy folyamatosna összekeveri a pszichológust és a pszichiátert).

Páciens: Már élni sincs kedvem, annyira nincs önbizalmam.
Orvos: Semmi gond, ez gyakori eset a magához hasonló született veszteseknél.

Ráadásul a cikket egyáltalán nem a szakmai sértettség szülte. Ha ugyanis a pszichiátriával kapcsolatban ilyen idegenkedés és tévképzetek sora tapasztalható, az a segítségre szorulók esélyeit is csökkenti. Ha valaki azt tapasztalja, hogy valamilyen mentális problémája lehet, sokkal nehezebben fordul szakemberhez, mert az azt jelenti, hogy õ már menthetetlen õrült, mert ugyebár csak azok járnak pszichiáterhez. Meg hát a szomszéd Erzsi néni is megmondta, hogy az összes pszichiáter ugyanolyan bolond, mint a betegei.

Hogyan különböztethetjük meg a pszichiátert a betegétõl?
Egyszerû: aki felé az asztalfiókok állnak, az a pszichiáter.

Morris szerint a szakterület átnevezése egyfajta újracsomagolás lenne, amely elfeledteti azokat a rossz híreszteléseket, tévképzeteket, stigmákat, amelyek a segítséget kérõket eltántorítják attól, hogy valóban szakemberhez forduljanak. Az elméletre már léteznek jó gyakorlati példák is: Japánban például 2002-tõl a skizofrénia hivatalos helyi elnevezése a “hasadt tudat betegség” helyett “integrációs zavar”, és az azóta elvégzett kutatások szerint ez mind a betegekben, mind pedig a társadalom egészében hatékonyan tompította a skizofréniához kapcsolódó elõítéleteket.

Brit kutatók is elvégeztek egy felmérést a témában, ezek szerint az emberek sokkal nyitottabban viszonyulnak azokhoz, akikrõl megtudják, hogy bipoláris zavaruk van, mintha azt mondanák, hogy mániás depressziósok – pedig a kettõ elvileg ugyanaz más néven.

Ahogy Morris megfogalmazza, a pszichiátria szó eredete a görög mitológiai alak, Pszükhé (Psyche), aki halála után a lélek istennõjévé vált. Pedig a pszichiátria nem a lelket gyógyítja, tehát szó sincs arról, hogy “romlott lelkû” emberek lennének azok, akik ilyen segítségre szorulnak. Ez a szakterület az agy zavaraival foglalkozik, ami mást és máshogy jelent. Ideje lenne tehát átnevezni azért, hogy az emberek – páciensek és kívülállók egyáltalán – annak lássák, ami valójában.
Link

Hozzászólások

3 #20 Enid
- 2016-11-07 13:01
Lj!
Szerintem vedd ertelmesre a megnyilvanulasaidat, hogy a haszon kolcsonos legyen!
En ammondo vagyok, hogy 2. De ma' majdnem fel harom ...
4 #21 Posta Imre
- 2016-11-09 20:41
Beteget csak beteg gyógyíthat, egészséges csak kezelheti.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.28 másodperc
2,742,957 egyedi látogató