Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Az Iszlám Állam végórái: a kalifa a hitleri halált választja

KülföldEz is mehet vissza izraelbe eredeti nevén, Ábrahám Goldbergnek. Soha nem bukik le! Miközben az iraki-kurd-amerikai koalíció Moszult ostromolja és egyre több városrészt szerez meg, az Iszlám Állam vezetője kétségbeesetten bujkál, és egyre nagyobb paranoia lesz úrrá rajta, már saját embereiben is egyre kevésbé bízik. A régi szép napokon mereng, mikor Irak egyharmadát birtokolta.

Pár hete valaki sms-eket kezdett küldeni Moszulból az iraki katonai elhárításnak, melyekben beszámol az Irakban immár egy fél városnyira zsugorodott Iszlám Állam vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak az állapotáról. Az önjelölt kalifa keveset mozog, ideje legnagyobb részét a föld alatti alagutakban tölti, külső megjelenése a korábbihoz képest elhanyagolt. Ugye ismerős a szituáció 1945-ből, az ostromlott Berlinből? És a legfőbb hasonlatosság az egykori náci vezérrel: al-Bagdadi állandóan magánál tartja robbanószerrel megtömött övét, hogy távozzon az öröklétbe, mielőtt elkapják.

Üzenetek a pokolból

Az üzeneteket a Reuters képviselője is látta sok másikkal együtt, amiket az ostromlott városból küldtek, leírva az ottani állapotokat. Az elfogott Iszlám Állam harcosok is hasonló helyzetről számolnak be: a dzsihádisták kemény magja egyre gyanakvóbb és paranoiásabb, amint közeledik feléjük a felszabadító erő. Bagdadi már a hozzá legközelebb álló emberekre is gyanakszik, miközben korábban egy magabiztos ember volt, még viccelődött is harcostársaival, mikor Szíria és Irak hatalmas területeinek ura volt két évvel ezelőtt.

A Reuters azonosította az sms küldő személyt, de az általa leírtakat nem sikerült más forrásból megerősíteni. Ugyanakkor a kurd regionális kormány titkosszolgálata, amely az Iszlám Állam soraiba beépülő kémekkel rendelkezik, hasonló állapotokról számol be. A kurd titkosszolgálat szerint az Iszlám Állam soraiban harcoló irakiak morálja is erősen romlik, nyoma sincs bennük annak a fanatizmusnak, ami a külföldi dzsihádistákat jellemzi. Utóbbiak száma pedig fogyatkozik, mivel sokan halnak meg a harcban vagy az öngyilkos merényletekben.

Telefonért halál

Az Iszlám Államot bizonyos fokig kezdettől a paranoia jellemezte: hatalma Szíriában és Irakban egyaránt kiterjedt kémhálózatra épült, amely a gyerekektől kezdve a régi keményvonalas Baath pártiakig sok mindenkire kiterjedt. Ezekkel a dzsihádisták nemcsak a lakosságot, hanem saját embereiket is figyeltették. Most, hogy a vesztük közeleg, végképp úrrá lett rajtuk az őrület. Múlt hónapban leleplezték egy al-Bagdadi elleni puccs terveit, mégpedig egy SIM kártyán talált adatok segítségével. Azóta a SIM kártya, sőt minden telekommunikációs eszköz birtoklásáért halálbüntetés jár.

A végét járja

Iraki hírszerzési források szerint al-Bagdadi nem közvetlenül Moszulban, hanem a szír határ mentén egy kisvárosban húzódik meg, melynek 20 ezer lakosából sokan támogatták az Iszlám Államot, így ez az igazi utolsó menedék. A terület tele van Szíriába vezető alagutakkal, melyet még Szaddam bukása után a fegyvercsempészek ástak. Ez a fajta menekülés Hitlerrel szemben inkább a líbiai diktátorra, Kadhafira, valamint a korábbi iraki diktátorra, Szaddam Husszeinre emlékeztet, akiknek végül nem volt hová bújni, elkapták őket. Akár így, akár úgy, a kalifátusnak és a kalifának közel a vég.
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.27 másodperc
2,486,226 egyedi látogató