Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A román nép ráébredt, hogy lépnie kell

KülföldRomán micsa? Micsinált? Lépni? Igen, nagyot Keletnek és átadni az orzott területeket. Jól eldöngöltetik a szolgálatok a medvetáncot a csürhével. Itt viszont béke, csend, rend, fegyelem. A döglött kutyát se érdekli már mekkora a micsoda.
Soros vagy a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) szervezi a romániai tüntetéseket? Forradalom zajlik az országban, vagy jól szervezett manipuláció áldozatai a tüntetők? Bukarestben megtaláltuk azt az újságírót és portálját, akire és amelyre figyel az ország: a Hotnews.ro oldalt naponta 3,8 millióan olvassák.


Dan Tapalaga negyvenkét éves újságíró aktuális írásait százezrek olvassák – munkahelyének, a Hotnews.ro hírportálnak olvasottsága egy hét alatt 1,8 millió napi egyedi felhasználóról 3,8 millióra ugrott. Ők húzták meg először a vészharangot, hogy valami sunyiságra készül a kormány, egérutat szerezve korrupcióval és hivatali visszaéléssel vádolt embereinek, és Klaus Iohannis államfő is cikkeik nyomán próbálta megakadályozni a sürgősségi kormányrendelet megszavazását. A Győzelem téren tüntető emberek Tapalaga cikkeiből értesülnek arról, mi történik épp a kormányban és a parlamentben, és akkor is a portált nyitják meg, ha meg akarják tudni, hányan vannak éppen a kormányépület előtt.

– Soros György, a román titkosszolgálat, vagy ki szervezte-szervezi a tüntetéseket?
– Senki, ez egyszerű történet. Én következetesen sürgősségi forradalomnak vagy tiszta revolúciónak nevezem az írásaimban. Az emberek határozott nemet mondtak a törvényben szentesített lopásra. Soros csődbe ment volna, ha le kellett volna fizetnie félmillió embert – tegnap este legalább ennyien voltak az utcán Románia településein. Ennyi embert nem lehet manipulálni.

– A SRI sem képes erre?
– Nem. Nézze, Székelyföldön sok olyan román állampolgár él, aki nem vagy alig beszél románul. Ők is utcára mentek. Őket hogyan manipulálta a SRI? Az utca hangjának üzenete világos: a népnek elege van a korrupcióból. Ez nem kitalált szlogen. Az emberek rájöttek, hogy a hatalom visszaél az erejével, ezért most megmutatják, hogy ők mennyire erősek.

– Megbukik a kormány?
– Nehezen tudom elképzelni, hogy a Grindeanu-kabinet ki tud tartani ilyen helyzetben, amikor ennyire elveszítette az emberek bizalmát. Ez nemcsak itthon, külföldön is megtörtént. A döntés a Szociáldemokrata Párt kezében van, de úgy gondolom, mivel ők nyerték meg a választást, nekik kell új kormányt alakítaniuk. Nem a párt semmisítette meg magát a napokban, hanem az általa létrehozott kabinet, ezért van lehetősége korrigálni. Előre hozott választást követelni butaság – két hónapja majd ötven százalékot szereztek, és Romániának nincs szüksége arra, hogy a politikai válsághelyzet folytatódjon. Egy normális kormányra viszont szükség volna. Pénteken fedeztük fel, hogy egy másik sürgősségi rendeletben eltörölték a költségvetés elköltésének korlátait is – mostantól nyakra-főre lehet hitelt felvenni. Ebből egyrészt fizetni lehet a jóléti intézkedéseket, így tudják betartani a választási ígéreteiket, másrészt sokkal többet hazavihetnek belőle. Mi azt mondjuk, a Grindeanu-kabinet szervezetten, következetesen próbálja az országot a törvényes lopás útjára vezetni, ráadásul ezt éjszaka, lopva teszi. Eleve korrupt országban élünk, elegen lopnak, de legalább voltak intézmények, amelyek akadályozták ezt. Egyébként a Nemzeti Korrupcióellenes Igazgatóságot (DNA) is be akarták szántani, összevonva egy másik szervezettel, és új, hithű pártembert nevezve ki az új szerv élére.

– Korábban is voltak gazemberségek, politikusi trükkök az országban, mégsem tódult a tömeg az utcára. Mi változott?
– Hatalomra került egy párt közel ötven százalékkal, elfoglalva minden vezetői széket. A kampányban előzetesen nem beszéltek arról, hogy kegyelmet fognak adni a korruptjainak, de aztán kiderült, hogy ez a prioritás. Amikor megírtuk, hogy erre készülnek, folyamatosan tagadták. Látszólag egyeztetést kezdeményeztek azon a napon, amelyiknek az estéjén elfogadták, hogy elaltassanak minket. Nem volt a kormány napirendjén, mégis este tízkor megszavazták, és gyorsan meg is jelent a hivatalos közlönyben – az erővel való ilyen visszaélés már túl sok volt a románoknak.

Liviu Dragnea PSD-elnök hétfő délben a román parlamentben, az újságírók gyűrűjében

Fotó: Lukács Csaba / Magyar Nemzet


– Ha most lenne a választás, nyerne a PSD?
– Nehéz kérdés. Alig két hónapja nyert nagyon, és a tapasztalat azt mondja, hogy a választóknak kell legalább fél év, de inkább egy esztendő, hogy kiábránduljanak, és átvándoroljanak egy másik párthoz. Igaz, ez rendkívüli helyzet, de a korrupció az ellenzék legtöbb pártját is érinti, tehát alig van tiszta ember. Azért sem lenne értelme most az előre hozott választásnak, mert nincs kire szavazni. Az embereknek elegük lett a politikusokból. Mentalitáscsere zajlik a tömegnél – ennek voltak már jelei, gondoljunk a Colectiv klubbeli tragédia utáni tüntetésekre vagy még korábban a verespataki bányanyitás elleni tiltakozásokra –, és ennek társadalmi hatása csak az 1989-ben bekövetkezett változásokhoz mérhető. A román nép ráébredt a saját erejére és öntudatára, felfogta, hogy lépnie kell, ha változást akar.

– Hol voltak ezek az emberek decemberben, a parlamenti választáson?
– Ott még nem tartunk a fejlődésben, hogy rájöjjünk: nemcsak a dühünket kell kifejezni, amikor felháborodunk, hanem el kell menni szavazni akkor is, amikor a választásokat szervezik.
Az igazságügyi minisztérium letett a büntetőjog módosításáról

Letett a román igazságügyi minisztérium arról, hogy a parlament elő terjesztendő törvénytervezettel kezdeményezze a büntetőjog módosítását – derült ki a tárca hétfői közleményéből, miközben Romániában csaknem egy hete százezrek tüntetnek amiatt, hogy a kormány sürgősségi rendelettel próbálta módosítani a büntető törvénykönyvet (Btk.) és perrendtartást. A Sorin Grindeanu vezette román szociálliberális kormány a tüntetések hatására vasárnapi rendkívüli ülésén hatályon kívül helyezte a Btk.-t módosító korábbi vitatott sürgősségi rendeletét. A kormány akkor még azt közölte: a miniszterelnök felkérte az igazságügyi minisztériumot, hogy sürgősen kezdeményezzen közvitát valamennyi politikai párt és a civil társadalom bevonásával a Btk. és a büntető perrendtartás módosítása ügyében, hogy a büntetőjogot egy szabályos parlamenti eljárás keretében az alkotmánybírósági döntésekhez, az európai irányelvekhez igazítsák. Egyes hírforrások szerint a tárca már vasárnap megküldött a legfelső bírói tanácsnak véleményezésre egy olyan törvénytervezetet, amely a kifogásolt kormányrendelet minden vitatott előírását tartalmazza, kivéve azt, hogy a hivatali visszaélés csak 200 ezer lejnél (14 millió forint) nagyobb kár esetén minősül bűncselekménynek. A tüntetések azonban a sürgősségi rendelet hatálytalanítása után is folytatódtak Romániában, egyes hírforrások szerint vasárnap este országszerte félmillió ember tüntetett a Grindeanu-kormány ellen. A demonstrálók azt állították, nem bíznak már abban, hogy a szociálliberális kormánykoalíció nem fog ismét tisztességtelen módszerekkel próbálkozni, hogy megmentse a felelősségre vonástól a korrupt politikusokat. (MTI)
Link

Hozzászólások

118 #1 keepfargo
- 2017. február 07. 03:32:51
Az élet a változás; aki élni akar, változik. A változás pedig változtatás. Min? Azon, ami a legrosszabb; a megtévesztés, a hazugság, ezt követöen a lopás....soroljam?

A románokat (is) lehet szidni, ócsárolni, alábecsülni stb. de ök is része a természetnek, és tudnak természetes választ adni egy-egy kérdésre.

Miböl gondolom ezt? Például abból, hogy egy apróság (de sokatmondó), az autóstop használata természetesen oldódott meg Romániában, akkor, amikor a magyar hétköznapi életböl szinte eltünt.

(Személyes tapasztalatokról írok, mindkét országot illetöen; részletekbe nem bocsájtkozva, ezúttal.)
7 #2 virag
- 2017. február 07. 07:16:24
Idegen manipulációt sejtenek a román tüntetések mögött
http://www.origo....ogott.html
"meg akarja vizsgálni, nem sérti-e a nemzetbiztonsági törvényt az, hogy a Romániában működő külföldi tőkéjű vállalatok támogatják a kormányellenes tüntetéseket."
154 #3 kakas
- 2017. február 07. 14:43:07
68.media.tumblr.com/70c0f3c5b76bb721a48e845500bb57be/tumblr_okg7xnAAPz1u9o3mxo1_400.jpg68.media.tumblr.com/e1857ccb728e7e765454e3891cd7d9a7/tumblr_okysepDwrS1rbuxu4o1_1280.png

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.38 másodperc
2,486,188 egyedi látogató