Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Borzalmas lehűlés jöhet Európában - közel egy új jégkorszak?

TanácsadásNa végre! Ha lapos, ha nem, de a klíma igazodik a változásokhoz. NEM meleg, hanem hideg lesz! A klimatológusok szerint a Labrador-tenger még az évszázad vége előtt úgy le fog hűlni, ami soha nem látott zavarokat okoz a környezetben - idézi a The Guardian cikkét a tőzsdefórum.hu.

Több ezer évig Európa észak-nyugati részén az emberek 5 Celsius fokkal melegebb időjárást élvezhettek, mint sok más országokban ugyanazon a szélességi fokon. Az új tudományos elemzések szerint azonban ez sokkal hamarabb és gyorsabban megváltozhat, mint azt eddig gondolták - hívja fel a figyelmet a portál.
Klímaváltozás: Magyarország Európa egyik legsérülékenyebb országa

A klimatológusok ismét megvizsgálták az Atlanti-óceán környékét, és arra jutottak, hogy 50 százalék esély van rá, hogy az Atlanti-óceán északi része hirtelen és gyorsan fog lehűlni még ebben az évszázadban. Már annak a lehetőségét is vizsgálták, hogy az Atlanti-óceán északi részének lehűlése elhozhatja az új jégkorszakot.

Soha nem látott zavarok

Ahhoz, hogy értékelni tudják a kutatók a szélsőséges éghajlatváltozást, kidolgoztak egy algoritmust, így analizálni tudták a 40 különböző klímamodellt. Az eredményeket már publikálták a Nature Communications folyóiratban.

A jelenlegi klímamodellek a meridionális keringés felborulását vetítik előre. Ez az a jelenség, ami a jobban ismert Golf-áramlat mögött van, és a meleg áramlatok hozza Floridából az európai partokhoz. Ha ez lelassul, akkor az az éghajlati rendszer drámai, és soha nem látott zavarához vezethet.

Az EU vonzáskörzetével foglalkozó oceanográfusok újra megvizsgálták a helyzetet egy kritikus pontra fókuszálva: a Labrador-tengerre. A Labrador-tenger egy olyan konvenciós rendszer része, ami végül a meridionális keringést táplálja. A felszíni víz hőmérséklete megzuhan télen, így növekszik sűrűsége, és süllyedni kezd. Ez kiszorítja a mélyvizeket, amelyek magukkal viszik hőjüket ahogy felemelkednek a felszínre, megelőzve ezzel a jégsapkák kialakulását.

A kifejlett algoritmussal a kutatók képesek érzékelni a gyors tengerek felszíni hőmérséklet variációit. Ezzel pedig arra jutottak, hogy a tanulmányozott 40 klímamodell szerint egyszer csak le fog állni teljesen a Golf-áramlat, ami a Labrador tenger 2-3 Celsius fokos lehűlését fogja eredményezni.

Ha az előrejelzések bejönnek, és a víz hőmérséklete drasztikusan lecsökken, akkor mindenkinek ki kell vennie a részét a klímaváltozás elleni harcból - figyelmeztet a Guardian.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2017. március 06. 19:45:41
Virológus: járványok lesznek, ha nem oltják be a népességet
MTI
A kötelező és ajánlott védőoltások alkalmazásának szükségességére figyelmeztetett az először Romániában, majd Kelet-Magyarországon megjelent kanyarós megbetegedésekkel kapcsolatban a Pécsi Tudományegyetem (PTE) legmagasabb biztonsági követelményeknek is megfelelő (BSL-4) virológiai laboratóriumának vezetője. http://magyaridok...t-1465957/
8 #2 miskolcilaci
- 2017. március 06. 22:13:13
Az 5. hullám 2016
http://videa.hu/v...L063rbydHF

Törésvonal (San Andreas 2015) - teljes film!
https://videa.hu/...4iAqMMMWvN
249 #3 Bazalt
- 2017. március 06. 22:30:21
Hmmm.
Kezd összeállni a kép.
Világ életemben a választ kívül kerestem, próbáltam összerakni az információt egy egésszé, de a végén csak zagyvaság volt az egész.
Nemrég döbbentem rá, hogy a válasz idebent van, és, ha így nézem, akkor a zagyvaság hirtelen értelmet nyer.
154 #4 kakas
- 2017. március 07. 18:16:16
68.media.tumblr.com/6d83a3c3948049fea180679b44e547a1/tumblr_inline_olsqchCiRn1sz6re6_400.jpg
267 #5 Perle
- 2017. március 07. 21:27:02
Földrengés volt Svájcban:
http://temblor.ne...ears-2717/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.40 másodperc
2,486,730 egyedi látogató