Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

'Ne féljetek!' - Szakrális képzőművészeti triennálé Veszprémben

KultúraMi ebben a "hír"? Talán annyi, hogy minden idegen-nyelvű "magyar" híradóba bejátszották. Valamit csak jelent, nem? A Veszprémi Érsekség, a Szent Mihály-székesegyház, a Szent György-kápolna, a Gizella-kápolna, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény és a Várgaléria közös kiállítást rendezett a veszprémi várban lévő intézményeiben Ars sacra – szakrális művészet a Kárpát-medencében és Közép-Európában címmel, a „Ne féljetek!” mottó jegyében.

Jézusnak ez az evangéliumokban gyakran elhangzó felhívása, melyet Boldog II. János Pál pápa is többször foglalt üzeneteibe, a Megváltó korokon átívelő biztatását kívánja átadni a képző- és iparművészet mai és közelmúltbeli nagyságainak alkotásain keresztül – hangzott el a a kiállítássorozat megnyitó ünnepségén. A kiállítóterekben megtalálhatók a nagy elődök, Barcsay Jenő, Borsos Miklós, Kondor Béla, Schéner Mihály, Prokop Péter munkái mellett többek között Korniss Péter, Gink Károly, Kő Pál, Olasz Ferenc, Tandori Dezső, Udvardi Erzsébet, Polgár Rózsa, Melocco Miklós, a lengyel Wojcech Kucza, a francia Étienne Turonyi, a szlovén Stefan Galic, az erdélyi Hervai Katalin, a szlovák Nagy János szakrális vonatkozású alkotásai is.

Az első alkalommal megrendezett tárlat – melyet triennálévá, három évenként ismétlődővé terveznek tágítani – ünnepélyes megnyitóját a bazilika előtti Szentháromság téren tartották meg május 6-án. Bevezetésként Eperjes Károly színművész József Attila Ne légy szeles című versével köszöntötte a tárlatot. Rámutatott hogy annak szállóigévé vált záró sorai – „dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes” – máig hitelesen figyelmeztetnek a művészet világában is arra a morális kötelezettségre, hogy az alkotás igényes legyen és az igazságot mutassa fel.

A kiállításon 111 alkotó 270 munkáját láthatja a közönség. Dohnál Tibor képzőművész és Nagy Károly, a bazilika plébánosa is méltatta a tárlatot, amely az országban egyedülálló módon a világ közeli és távoli, mai és már elhunyt alkotóinak műveit egyszerre tárja a látogatók elé. Ezt követően Márfi Gyula érsek mondott megnyitó beszédet.

Egy alkotást akkor nevezhetünk szakrálisnak, ha az valamilyen értelemben kapcsolatban áll Jézus Krisztussal, aki bűneinkért kereszthalált halt és megigazulásunkért feltámadott - mondta az érsek. Jézus halálakor sokan, még a Jézushoz közel álló tanítványok és szent asszonyok is megrendültek a hitükben, úgy látszott, hogy valóban a gúnyolódóknak és a kételkedőknek van igazuk, akik nem fogadták el Jézust Isten Fiának. Krisztusért, a birodalom által megvetett nép fiáért mégis már 64-ben hatalmas tömegek mentek halálba; egyeseket keresztre feszítettek, másokat szurokkal bekenve égő fáklyaként égettek el, s voltak, akiket kiéheztetett vadállatok elé vetettek. Miért történhetett ez meg? – vetődhet fel ma is sokakban a kérdés. Nincsen más magyarázat erre kétezer év távlatából sem, mint a feltámadás ténye, valósága. Ez készteti a művészeket, a művészeteket is máig, hogy erre a kérdésre hithű választ adjanak alkotásaikkal. Hitünk ma is, 2011 évvel Krisztus megjelenése után is az apostolok hitén nyugszik. Jézus meggyőzte a tanítványait a feltámadás igazságáról, s elküldte nekik a Szentlelket, hogy megerősítse őket a tanúskodásban. Mi is az ő szemükkel látjuk és az ő kezükkel tapintjuk ma is az Üdvözítőt, s az ő fülükkel halljuk a Feltámadott szavát: Ne féljetek! A kiállítás legyen alkalom minden látogatónak a feltámadt Krisztussal való találkozásra – mondta a főpásztor.

A megnyitón közreműködött Farkas István hegedűművész szakrális dallamokkal. A monstre kiállítás október 15-ig várja a szent művészet iránti érdeklődőket, látogatókat.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2017. szeptember 13. 08:16:05
- József Attila -

(NE LÉGY SZELES...)

Ne légy szeles.
Bár a munkádon más keres -
dolgozni csak pontosan, szépen,
ahogy a csillag megy az égen,
ugy érdemes.

1935-1937

Megkínzott egy zsidó családot három afrikai bűnöző Párizsban, kizárólag a vallásuk miatt


Újabb antiszemita támadás volt Párizsban, egészen pontosan az egyik elővárosában, Livry-Gargan-ban. Három afrikai bűnöző betört a családhoz, egy idős házaspárt és a fiúkat megkínozták, majd kirabolták őket. Azt üvöltötték többször is: gyűlöljük a zsidókat, undorító a vallásotok. 2014-től egyre több az antiszemita támadás Franciaországban, a migránsválság óta tovább emelkedett, tavaly már több mint ezer volt.
Erről tudnia kell
A zöld arany húzza az egész svéd gazdaságot
Megint különös csodát csináltak a magyarok
Kiürítették a barcelonai Sagrada Familiát

Péntek hajnalban az egyébként békésnek tartott elővárosban az idős zsidó házaspárhoz betört három bűnöző. Először a fiúk ébredt fel, őt összevissza verték. Amikor a kiabálásra felébredt az édesanyja, egy 72 éves asszony, Mireille Pinto, a három férfi belerúgott, a földre teperte, majd rámászott. A házaspár nyilatkozott az RTL rádiónak, és nekik Mireille Pinto azt mondta, hogy azt hitte, a férfi meg fogja erőszakolni, mert erre utaló előkészületeket tett.

Egy férfi többeket meggyilkolt Toulouse-ban egy zsidó iskola előtt még 2012-ben. Kommandós kísér egy helyi családot az épület körül
Forrás: AFP

Az asszony szájába később egy szájpecket tett, majd ütni kezdte. Miután a családfő is felébredt, őt is leütötték. Roger Pinto 78 éves, és egy zsidó szervezet elnöke, köztiszteletben álló ember. Ő arról beszélt a rádiónak, hogy egyértelműen tudta a három bűnöző, hogy kicsoda. Többször azt rikácsolták, hogy rohadt zsidók vagytok, és szidták a vallásukat.

A családfő egy ideig elájult a kínzások miatt. Később

csavarhúzóval kezdték szurkálni. Majd azt üvöltötték a bűnözők, hogy „zsidók vagytok, tehát gazdagok, hogyha nem adjátok oda a pénzeteket, megdöglötök”. Késsel is fenyegetni kezdték őket.

A család odaadta az ékszereit és a bankkártyáját, majd a bűnözők elmenekültek. Természetesen kifejezetten szerény körülmények között élő családról van szó, enyhén szólva nem gazdagok.

Roger Pinto arról is beszélt, hogy miközben kínozták, természetesen eszébe jutott Sarah Halimi esete.

A nyugdíjas óvónőt tavasszal muszlim szomszédja megkínozta, azt üvöltötte percekig, hogy Allah Akbar, agyonverte, a holttest felett idézeteket olvasott fel a Koránból, majd kidobta a párizsi lakás harmadik emeletéről a meggyilkolt asszonyt. Utána lefeküdt aludni.

A francia állam azóta sem hajlandó elismerni, hogy ez antiszemita bűncselekmény volt.

Tizenegy éve történt a legmegdöbbentőbb antiszemita gyilkosság az elmúlt időszakban. 2006-ban egy mobiltelefonboltban dolgozó zsidó eladófiút azért raboltak el, és végeztek ki muszlim bűnözők, mert primitívségükben azt gondolták, hogy minden zsidó gazdag. Erről a bíróságok részletesen beszéltek is. Váltságdíjat próbáltak szerezni, végül a sok kínzás után Ilan Halimi meghalt. Édesanyja ragaszkodott hozzá, hogy fiát ezek után ne Franciaországban, hanem Izraelben temessék el.

Francia katona őrködik egy zsidó iskola előtt Párizsban
Forrás: AFP/Joel Saget

A francia újságok a mostani támadásnál is feltűnően óvatosan kezelik, hogy kik lehettek a bűnözők. Bár az RTL rádióban beszélt arról a megkínzott, idős férfi, hogy állandóan az ő (zsidó) vallásukat szidták a rablók, nyilvánvalóan muszlimok lehettek, azt pedig látta is, hogy afrikaiak voltak a támadók, azt egyelőre csak a Le Parisien írta meg, hogy afrikaiak voltak. A politikai napilapok - legalábbis eddig - megelégedtek azzal, hogy a három bűnöző elszökött, és üldözi őket a rendőrség.

Roger Pinto, a megkínzott 78 éves férfi most azt mondta a rádiónak: zsidó vallású vagyok, Franciaország a hazám, és nem érzem magam biztonságban a saját hazámban.
http://www.origo....salad.html
116 #2 livia
- 2017. szeptember 13. 20:42:54
Imre! Jól látod, no, de itt még azért senki se tart.No, de, amikor beszéltem izrael palesztinok elleni vétkeiről, nekem estek, hogy mi közöm hozzá, az nem itt van. No, de igencsak tágas lett a világ. Azt nem veszik észre, hogy amit tegnap termelt a palesztin, ma itt esszük meg, amit mi termelünk, azt az izraeli zabálja. Mi értelme ennek?
4 #3 Posta Imre
- 2017. szeptember 14. 20:10:24
Hűbammeg és mindez ennek a féregnek ki bírt préselődni a pofáján anélkül, hogy a plafon le ne szakadott volna rá!

Balog Zoltán: Az igazi uralkodók mindig szolgálnak

Az emberi erőforrások minisztere mutatta be Jókai Anna, a júniusban elhunyt írónő utolsó könyvét, az Átvilágítás című önéletírást a Pesti Vígadóban.
Balog Zoltán: Az igazi uralkodók mindig szolgálnak

"Egy kultúra nemcsak akkor pusztul el, ha Athén és Róma finom terein megjelennek csatabárddal a barbárok, hanem elpusztul akkor is, ha ugyanezek a barbárok megjelennek egy kultúra közterein és igény nélkül nagy keresletet, kínálatot és árucserét bonyolítanak le. Te válogass. Ne finnyásan és orrfintorgatva válogass, hanem szigorúan és könyörtelenül. Nem lehetsz elég igényes erkölcsiekben, szellemiekben. Nem mondhatod elég következetesen: ez nemes, ez talmi, ez érték, ez vacak. Ez a dolgod, ha ember vagy, s meg akarod tartani ezt a rangot" – Márai Sándort idézett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere ma délután, amikor a Vigadóban bemutatták Jókai Anna Átvilágítás című kötetét.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és József Attila-díjas magyar író- és költőnő idén június 5-én hunyt el. Balog Zoltán arról beszélt, hogy Jókai Anna spirituális realizmusa válasz a nihilizmussal szemben. A spirituális realizmusa: irgalmasan ítélni. Tilos a töviskoszorút látszatdiadémra cserélni. Tilos hazudni, nem kell mindent kimondani – idézte az Átvilágítást.

Balog Zoltán azt is felidézte, hogy Jókai Anna kész volt az Úristennel is pörölni, és amikor ő azt mondta neki, hogy "ez kurzusreformátus dolog", Jókai Anna azt válaszolta, nem azért teszi, mert reformátusnak akarna látszani. Akivel soha nem pörölt, az Krisztus volt, "mert ő a mi oldalunkon áll" – tette hozzá a miniszter és úgy méltatta: szószólója és élő lelkiismerete is volt a magyarságnak. Az utolsó nagy ajándéka ez a kötet, az Átvilágitás.A miniszter elképzelhetőnek nevezte, hogy Jókai Annát később a szekértáborok megpróbálják hallgatással száműzni a kánonból. De Jókai Annának az emberi minősége és az irodalmi minősége is időtlen. Királynő volt, de szolgált, az igazi uralkodók mindig szolgálnak – mondta Balog Zoltán.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a könyvbemutatón felidézte: Pilinszky János azt mondta neki, "tudja Gyurka, aki valamilyen tehetséget kapott a Teremtőtől, annak le kell petézni". A művészembernek olyan üresen kell elmennie az élete végén, ahogy megszületett, mert az Isten megtisztelte, hogy teljesítményben több tudott lenni, mint egy átlagember. Fekete György szerint "Jókai Anna teljesítménye egész, ő olyan üresen ment el, ahogy megszületett".

atv.hu
http://www.atv.hu...szolgalnak
4 #4 Posta Imre
- 2017. szeptember 17. 13:07:54
Az egész magyarság boldogulását szolgálja a kormány
Nemzetgazdasági Minisztérium Kép: NGM

Nemcsak szavakban vallja, határozottan cselekszik is a kormány azért, hogy az egész magyarság boldogulását szolgálhassa – jelentette ki Varga Mihály a negyedik alkalommal megrendezett Turul Expó megnyitóján a kárpátaljai Tiszapéterfalván. A nemzetgazdasági miniszter szerint a magyar gazdaság természetes tere a szomszédos országok magyarlakta régiói, ezért a gazdasági növekedésnek ki kell terjednie és magával kell húznia Kárpátalját is.

A kárpát-medencei magyar vállalkozók és gazdálkodók, valamint az őket összefogó szervezetek képviselőinek szakkiállításán Varga Mihály hangsúlyozta: a nemzetgazdaság fogalmába az egész magyar nemzetet bele kell érteni. Hiszünk abban, hogy együtt, összefogva a magyar nemzet sikeres lesz az új évezredben is – tette hozzá. A szakminiszter szerint a Turul Expó tovább erősíti a magyarság összetartozását, szorosabbra fűzi a már meglévő barátságokat és lehetőséget ad újak megszületésére. A rendezvény egyben hozzájárul ahhoz, hogy a magyar vállalkozások és gazdálkodók között további kapcsolatok épüljenek ki.

Fotó: NGM

Magyarország gazdasága kiemelkedően jól teljesít, vállalkozásaink fejlődnek, az embereknek van munkájuk, és így erősödik a családok helyzete is – mutatott rá Varga Mihály hangsúlyozva, hogy a magyar kormány olyan gazdasági környezet kialakításáért dolgozik, amelybe természetesen illeszkednek a kárpátaljai a vajdasági és a székelyföldi vállalkozók, vállalkozások is.

A tárcavezető a Magyar Nemzeti Kereskedőház kárpátaljai tevékenysége mellett a kormánynak a térségre vonatkozó stratégiai tervéről, az Egán Ede-programról is szót ejtett. Mint mondta: a program keretében az elmúlt évben a mezőgazdaság, a turizmus, a vállalkozásfejlesztés és a földkataszteri rendezés területén 2 milliárd forint értékben jutottak támogatáshoz egyéni vállalkozók és kisvállalkozások. Az elért eredményeket látva a kormány 7,2 milliárd forint költségvetési támogatást, valamint 20 milliárd forint kedvezményes hitelkeretet biztosít az újabb pályázatokra.

Fotó: NGM

A kárpátaljai vállalkozásokért és gazdálkodókért végzett kiemelkedő és áldozatos munkájáért Virág László, a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke idén ősszel Magyar Gazdaságért Díjban részesül az október 23-i nemzeti ünnepünk alkalmából – jelentette be Varga Mihály.https://orientpre...-a-kormany
4 #5 Posta Imre
- 2017. szeptember 17. 19:46:35
Balog Zoltán: minden magyar felelős minden magyarért
MTI
Ötszáz évvel ezelőtt a reformáció meggyökerezett ezen a vidéken is – mondta az emberi erőforrások minisztere a kassai református templomban vasárnap a Fiatal Reformátusok Szövetsége, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház hivatalos ifjúsági szervezete 25 éves fennállásának alkalmából.

Balog Zoltán beszédében úgy fogalmazott: az évtizedek során elértük, hogy a határok ne válasszák szét a „lelkeket”, majd az alaptörvényre hivatkozva azt mondta: minden magyar felelős minden magyarért, és büszkék vagyunk a kereszténység nemzetmegtartó erejére.

Minden keresztény ember felelős minden keresztény emberért – tette hozzá. Balog Zoltán Magyar Református Központ felújított épületének átadása előtt azt is elmondta, hogy 2002-ben vásárolták meg ezt a házat, a kormány 2015-ben határozta el a felújítását, miután megállapodást kötött a Szlovákiai Református Keresztyén Egyházzal.http://magyaridok...t-2227324/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.36 másodperc
2,488,416 egyedi látogató