Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Volt kémfőnök: Afrikában lesz a következő háború

TanácsadásHa jewrópában "háború", úgy innen menekülnek "oda", ha ott csinálnak egy mesterséges cirkuszt a zsidajok, úgy lehet itt a zavarosban dollárt cserélni, kínai-orosz tengelyt egyengetni...és a zsidó mindebben örömmel készséges, mert mindez csak "üzlet". Sabtai Savit 1989 és 1996 között volt az izraeli titkosszolgálat, a Moszad vezetője, így nem igazán lepődtem meg, amikor azzal indította a beszélgetést az újságírókkal: legyünk szívesek kikapcsolni minden hangrögzítő eszközt. No nem mintha attól kellett volna félnünk, hogy a veterán kémfőnök véletlenül elkottyantja magát, és leleplezi valamelyik ügynökét, de mint mondta, szabadabban tud beszélni, ha nem kell minden szavát gondosan megválogatnia. Szeme azért így is folyamatosan a szorgosan jegyzetelő kezeket figyelte, felmérve, mikor mit találunk leírásra érdemesnek. És hogy az ereiben még mindig a titkosszolgálat vezetőjének vére folyik, azt jól jelezte: szinte tökéletesen olvasva az akcentusunkból és külsőnkből (vagy csak önéletrajzainkat kapta meg korábban?) minden újságírói kérdés után megmondta, ki honnan származik. Azért csak szinte tökéletesen, mert az osztrák kollégát először németnek hitte…


A Boko Haram nigériai iszlám szélsőséges szervezet tagjai. A mozgalom hűséget fogadott az Iszlám Államnak


És hogy hogyan látja a Moszad egykori vezetője a háborúktól és konfliktusoktól hangos Közel-Kelet jövőjét? A válasza erre az, mint a legtöbb komoly izraeli elemzőnek: fogalma sincs, mi fog következni. Ám leszögezte, hogy az úgynevezett arab tavasz helyett inkább az arab ősz kifejezést kellene használni, hiszen ezzel az eseménysorozattal lett vége annak a Közel-Keletnek, amit addig az 1916-os Sykes–Picot-egyezmény óta ismertünk. Sietett szertefoszlatni azokat a találgatásokat is, amelyek szerint a Tunéziából és Egyiptomból induló hullámot kívülről irányították volna, elmondása alapján „emberei” is megerősítették, hogy az úgynevezett arab tavasz a közösségi média erejével szerveződött. Ez pedig magával hozott még egy következtetést: hogy

a 2011-ben történtekre senki, így a Moszad sem számított.

Savit figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam harcosai már most is tömegével menekülnek Irakból és Szíriából, ám célpontjuk nem feltétlenül Európa, többségük Afrikában próbál menedéket találni. Ebből pedig az következik, hogy

a következő jelentősebb háborús konfliktusra Afrikában kell számítani.
Sabtai Savit, az izraeli titkosszolgálat volt vezetője nem sok jót jósolt
Fotó: Thomas Coex / AFP

És hogy a szétvert Iszlám Állam helyén mi marad? A sokat tapasztalt volt kémfőnök úgy vélte, marad majd egy síita többségű, ám a mostaninál jóval kisebb Irak, Irán erős befolyása alatt. Úgy vélte: ugyancsak kisebb lesz majd Szíria is, ám beszédes, hogy már ő sem Basár al-Aszad bukását jósolta, hanem azt találgatta, végül mekkora területek jutnak a szíriai elnöknek. Azt is szinte biztosra vette, hogy az utóbbi két államból kihasítva egy-egy darabot,

létrejön majd az északi részen egy önálló Kurdisztán,

amely egyben ütközőzónát alkot majd Törökországgal. Eddig ez nem is túl meglepő, az viszont már az, hogy Savit úgy látja, könnyen elképzelhető, hogy a mostani Irak és Szíria szunnita többségű, egybefüggő területein egy új ország születik a közeljövőben.
Magyar Nemzet hírlevél
Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Azt persze ő is elismerte, hogy nagyon sok múlik majd azon, mit szólnak mindehhez a nagyhatalmak. Márpedig úgy vélte, az Egyesült Államok nem áll készen a Közel-Kelet irányítására, ami viszont az oroszoknak nyithat utat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.09.11.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2017. szeptember 18. 20:14:57
Összeesküvés-elmélettel toborozza a nacionalista erőket a Karpatszka Szics

Összefogásra szólítja fel a nacionalista erőket „ukrán Kárpátalja” szeparatistákkal szembeni megvédése érdekében a Karpatszka Szics (KSZ) kárpátaljai félkatonai szervezet parancsnoksága.

A KSZ Facebook-oldalán múlt pénteken közzétett, a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál által hétfőn átvett felhívásban a kelet-ukrajnai harcokban részt vevő paramilitáris szervezet vezetése összefogásra szólítja fel a nacionalistákat „az ukrán Kárpátalja megvédése érdekében”, mert szerinte a régióban felerősödött az „orosz- és magyarbarát, valamint egyéb szeparatista erők” államellenes provokatív tevékenysége, és nő a helyzet destabilizálódásának a veszélye.

Az ukránellenes erők, az ukrán állam meggyengülésére játszva, a saját érdekükben használják ki a Moszkva ellen vívott (kelet-ukrajnai) háborút – olvasható a felhívásban. Ezen erők távlati célja a Krímben megvalósított, etnikai ukrán területek elvesztésével járó forgatókönyv megismétlése – állítja a KSZ, amelynek a Kelet-Ukrajnában harcoló egysége 2015-ben beolvadt az ukrán hadsereg 93-as gépesített lövész dandárjába.

„Sajnálattal kell megállapítanunk, hogy Kárpátalján nem elegendő a rendvédelmi szervek szeparatizmus elleni fellépése ahhoz, hogy biztosítható legyen a jövőben az állam területi egysége régiónkban” – állapítja meg a félkatonai szervezet parancsnoksága, amely szerint jelenleg a nyugati államhatár sérthetetlenségét és a külföldi titkosszolgálatok destruktív tevékenységével történő hatékony szembeszállást illetően az egyetlen reményt a nacionalista mozgalom jelenti.

Az ukrán közfelfogás szerint a nacionalista nem pejoratív jelző, hanem a hazafi hangsúlyos szinonimája.

A KSZ, amely 2015 áprilisában likvidálással fenyegette meg a Jobbik kárpátaljai aktivistáit, és a 2016 márciusában szervezett ungvári fáklyás felvonulásán vonulók a „Késhegyre a magyarokkal!” rigmust kiabálták, saját kiképzőtábort működtet Kárpátalján.

Idén júniusban a szervezet egy Munkács környéki táborban az ifjúsági és sportminisztérium, valamint a Kárpátalja megyei ifjúsági és sportfőosztály védnöksége mellett pedagógusok, ifjúsági szakemberek és a kelet-ukrajnai terrorellenes művelet (ATO) veteránjai számára szervezett kétnapos katonai kiképzést, amelyen oktatóként részt vett Jevhen Karasz, a kijevi székhelyű C14 (Szics) (az ukrán szics szó második és harmadik betűje a 14-re hasonlít) szélsőjobboldali szervezet egyik vezetője.

Bejegyzésében a nacionalista vezető azt írta, „a messzi Nyugaton” a Tarasz Deak vezette Karpatszka Szics az államiság utolsó támasza. Hozzátette: az ellenség – a magyar soviniszták – pénzzel szórják tele az ukrán földet, árulókat toboroznak, hídfőállást készítenek.

Szerinte ukrán területen már földalatti fegyveres magyar egységek működnek, amelyek évente kétszer a magyar hadsereggel gyakorlatoznak együtt. Az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat (SZBU) erőtlen, de a probléma létezését elismeri – vélekedett, megjegyezve, hogy Kárpátalján sok a kettős ukrán-magyar állampolgár.http://magyaridok...s-2229280/
5 #2 kincses
- 2017. szeptember 18. 21:52:50
https://444.hu/20...csempeszni - ezek után hova lehet itt vetni a bizalmat, hogy kikeljen, ugye?s_huh
30 #3 osmagyar
- 2017. szeptember 18. 22:56:20
Kincses! Nem kell ilyen ügyhöz Norvégiába menni, van Magyarországon is: Letartóztatták a körmendi rendőrkapitány asszony fiát - évek óta kábítószer-terjesztéssel foglalkozott, állítólag az anyja védőszárnyai alatt
https://kuruc.inf...

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.33 másodperc
2,487,322 egyedi látogató