Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Céline-nek, az imádott francia szerzőnek ki akarják adni az antiszemita pamfletjeit ; hatalmas vihar

Kultúra'Antiszemitának lenni, hazafias kötelesség!' Gyerekek, mire háromáig számolok, a rohadt zsidó bandából ajvék se sok, de nem marad. Egy! A cikk kezdete: „Kiadni vagy nem kiadni? Mindig ez volt a kérdés, amikor Louis-Ferdinand Céline-ről van szó.

Egy olyan kultúrában, amely úgy imádja íróit, mint az anyák gyermekeiket, a francia regényíró különleges, csaknem párátlan tiszteletet kelt. Vannak, akik azt mondják, hogy ’Utazás az éjszaka mélyére’ című, látomásos, 1932-ben született regénye nem csak a francia nyelvet, de a mondatot is forradalmasította.

Csakhogy az 1961-ben meghalt Céline valami más is volt: bevallottan, megszállott módon antiszemita. Üdvözölte Adolf Hitler németországi hatalomra jutását és a náci vezető hatalma 1933-ban történt megszilárdítása utáni években Céline három, könyv hosszúságú pamfletet írt, amely bármely nyelven a legvirulensebben zsidóellenes szövegnek számít. Még a nácik is túlzottan rémségesnek találták: Célinnek ’helyes faji fogalmai voltak’, jegyezte meg egy propaganda felelős, de ’vad és szennyes szlengje’ nem szalonképes”.

A II. világháború után a három pamflet elérhetetlen volt Franciaországban, „kivéve az internet sötét sarkait”.

De 2018 tavaszán most első alkalommal kiadják őket azt követően, hogy Céline özvegye, a 105 éves Lucette Destouches azt engedélyezte. Senki nem tudja, most hirtelen miért változtatta meg eddigi véleményét.

A vezető Gallimard fogja kiadni a könyveket.

A reagálás forgószél szerű volt.

A francia kormány azonnal közbelépett és tudni akarta, milyen formában történik a kiadás és hogy lesznek-e magyarázatok. Vezető franciaországi zsidók felháborodottságuknak adtak hangot és közölték, harcolni fognak a publikáció ellen. /Egy javaslat: már előmáglyákon kellene eltüzelni a virtuális köteteket, miközben a Libération ezzel a szalagcímmel ünnepelne: „A gyűlölet legyőzése maga a szólásszabadság”/

Irodalomtudósok „pocskondiázták” a „sebtében” kivitelezésre kerülő tervet, mert szerintük annak kivitelezéséhez évek kellenek. Sokan feltették a kérdést: miért éppen most?

Frédéric Potier, a francia kormány rasszizmus és antiszemitizmus elleni minisztériumközi delegációjának (!) vezetője közölte, december 12-én levelet küldött a Gallimard-nak, ami nem kísérlet cenzúrázásra, hanem kísérlet a projekt „tudományos jellegének” biztosítására.

A három tervezett pamflet címe: „Bagatelles pour un massacre”; „L’École des cadavres” és „Les Beaux draps”.

A kormányzat szerint a kiadás problematikus, mert „Franciaországban a rasszizmus nem vélemény, hanem bűncselekmény. E pamfletek nem irodalom, hanem felhívás gyűlöletre. Megvan a kockázata, hogy az erősíti az előítéleteket…”

A 82 éves Serge Klarsfeld életfogytiglani nácivadász „tűrhetetlennek” nevezte, hogy valaki csakúgy besétál egy könyvesboltba és megveszi a könyvet.
Link

Hozzászólások

80 #1 monguzking
- 2017. december 31. 12:39:29
s iszlám könyvei nem antiszemiták?nem anti keresztények?--persze zsido könyveket is lehetne rasszistának bélyegezni mint talmudot vagy torákat----
267 #2 Perle
- 2017. december 31. 19:59:45
Nem lennék meglepve, ha az, aki kiadná ( a balhé kedvéért) a pamfleteket, maga is "üzleti érzékkel megáldott" személy lenne.
99 #3 MORMOTA1968
- 2018. január 01. 01:07:57
Rasszizmus jelentése: Faj szeretett. És ha lenne ilyen szó, akkor az antirasszizmus pontosan az ellenkezőjét jelentené, mikor egy akármilyen rasszhoz tartozó ember valamilyen beteges gondolkozás folytán nem a saját rasszát tartaná a legfontosabbnak, hanem egy idegen rasszt vagy emberfajt. És sajna rengetegen vannak, akik pontosan ilyen antirasszisták, a saját rasszuk ellensége. Mégis milyen hosszú lehetett az a folyamat, mikor a "ZSIDÓ" elkezdte átmosni az agyakat? Menj be egy cigányok lakta területre, egy feketék vagy latin amerikaiak lakta területre, egy fanatikus zsidók lakta területre, utóbbinál főleg ha arab vagy palesztin vagy, vajon meddig mászkálhatsz a legnagyobb biztonságban? Persze ők "NEM RASSZISTÁK" csak a fehérek azok! De azok örök időktől fogva! Szerencsétlen hülye fehérek! Tisztelet a keveseknek! s_ezt-ni

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.37 másodperc
2,485,306 egyedi látogató