Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Hatalmas dobásra készülnek a magyar laposföldesek

BelföldTudom-tudom, Turul és a többi..., de nem kellene a látszatra adni. Sokkal mélyebb antiszemtizmus rejlik itt, mint "lapos földelés". Dogma-hányás, vetés és majdan aratás, no meg meg vagyok sértve, hogy nem említenek, de molnárf-et tahó módon de! Nem tudom láttátok-e Asgardot a Tor sorozatból. Igen! Lapos! Oszt ennyi. Nevet a laposföld-hívőkön? Lehet, hogy már nem sokáig! „A gömb rövidesen ravatalra kerül” – e diadalmas képzavart hangoztatják mostanában az Economist mérése szerint is erősödő mozgalom tagjai. A laposföld-hívők szerint küszöbön a pillanat, amikor recsegve-ropogva összeomlik a jelenlegi, „hazugságra épülő világrendszer”: a bemutatott bizonyítékok súlya alatt minden gömbhívő kénytelen lesz elismerni, hogy a Föld korong alakú.

Népszerűségben fürdik a mozgalom magyar apostola

A laposföldes ébredés hazai atyját, Székely Sándort követői szinte vallásos áhítattal veszik körül. Székely vezetőségi tagja a Fecore nevű világalapítványnak, amelynek megalakulását nemrégiben jelentették be a III. Nemzetközi Laposföldes Konferencián. Az összejövetelről a BBC is beszámolt. A legutóbbi interjúban, amit az alapítóval készítettünk, feltalálóként és cégvezetőként mutatkozott be; most a szóba jöhető titulusok közül a kutatót választotta.

És mégis lapos a Föld?
A Balaton vize vízszintes, tehát a Föld is – állítják a laposföld-hívők. A mozgalom magyarországi vezetőivel beszélgettünk, de megkérdeztünk igazi kutatókat is.

A kutató az elmúlt évben teleszerepelte a médiát, elmondása szerint neves tudósokkal vitatkozik. Extrém állításait megnyerő modorban, fizikai szakkifejezések alkalmazásával, a szája sarkában bujkáló hamiskás mosollyal és mély meggyőződéssel képes előadni. Legitimációt merít abból is, hogy a fűthető-hűthető motorosruha feltalálójaként emlegetik; sokat forog a fotó, amelyen díjat vesz át Varga Mihály gazdasági minisztertől. Székely ráadásul nem annyira radikális, mint a mozgalom hazai ágának többi vezéralakja, Kiss Attila, illetve Szemendri Sándor. Sőt, mint elárulta:

tulajdonképp abban sem teljesen biztos, hogy a Föld lapos.

– Annyit tudunk, hogy nem lehet gömbölyű, ahogy a hivatalos tudomány eddig elhitette. Ezt már komoly mérési eredményekkel igazoltuk. De attól, hogy nem gömbölyű, még nem feltétlenül lapos, például

lengyel kutatóknál felmerült a konkáv forma lehetséges verzióként, habár ezzel szemben vannak fenntartásaim.


Székely Sándor. Fotó: 24.hu / Bielik István


....................................................................................................
Összefoglaló: mit is hisznek a laposföldesek?

Hát nem csak azt, hogy a föld lapos. Világunk „áldott életöböl”: búrával fedett, gyönyörű és mozdulatlan korong a végtelenben. Égitestek, gravitáció, világűr, ősrobbanás, evolúció, csillagok, űrszonda, műholdak: mindezzel a háttérhatalom eteti az emberiséget. A háttérhatalom a laposföldesek szerint a zsidóság elitjéből áll, de a magyar változat munkatársai szerint a zsidókat egy még náluk is gonoszabb szervezet, a Vatikán irányítja az emberi civilizáció kezdetei óta. A világűr drog, amivel a háttérhatalmisták szívatnak minket.
....................................................................................................

Mérési eredmények alatt a Balaton partjáról kilőtt lézersugarat érti?

Ez volt az első kutatásunk, kitűnő műszerekkel. Kimutattuk, hogy a Balaton 77 kilométeres hosszán nem tapasztalható a 465 méteres görbület, aminek a tudomány hivatalos álláspontja szerint lennie kéne. Engem ez győzött meg! Ha a víz sík, és a földfelszín kétharmada víz, lehetetlen, hogy a Föld gömb alakú legyen. Ezt eddig senki nem tudta megcáfolni. De nem zárom ki, hogy a Balaton valamiért kivétel, ezért tovább vizsgálódunk, nagyobb léptékben. Újabb mérést végzünk a Balatonon 2018 januárjában a víztükör szinte teljes felületén, a lehető legpontosabb technológiával. Ha sikerül, megismételjük nagyobb területeken: a Perzsa-öbölben Dubajnál, aztán a Nagy-tavakon Amerikában. Ezekkel az eredményekkel a nyilvánosság elé fogunk lépni. Az igazság nyomásának nem lehet ellenállni sokáig. Egyre többen vannak mellettünk. A legtöbb követőnk Indonéziában van, Amerika csak harmadik a sorban.

Indonéziában is vannak személyes kapcsolatai?

Hogyne.

A híveik büszkén hangoztatják: külföldi forrásokból, konkrétan Dubajból származik a kísérletekhez szükséges anyagi háttér.

Eddig többnyire saját forrásokból gazdálkodtunk, de már az alapítvány tagsági díjaiból és támogatásokból végezzük a kísérleteket. És igen, üzleti kapcsolataimon keresztül jó viszonyt sikerült kialakítanom a dubaji felső vezető körökkel.

A dubaji „felső vezetők” laposföld-hívők?

Eleinte természetesen ők is szkeptikusak voltak, de az eddigi következtetéseim elgondolkoztatták őket.

De miért kell vízfelületeket méricskélni? Miért nem nézik meg felülről a Földet? Azt állítják, hogy Antarktisz nincs, helyette magas jégfal húzódik a földkorong körül. Mutassák meg!

Meg fogjuk tenni. Rövidesen lehetővé válhat egy antarktiszi túra, illetve tervben van, hogy az Emirates légitársasággal körberepüljük az úgynevezett Ráktérítőt és Baktérítőt.


A balatoni lézeres mérés


Ha van Ráktérítő, akkor gömb is van, nem?

Korong felett is lehet körívet repülni, ez nem még nem bizonyítja egyik vagy másik modellt.

Akkor miért van erre szükség?

Mint már sokszor hangoztattam, a térképet újra kell rajzolni, hogy valós információt kapjunk a világunkról.

Ön mint feltaláló, aki tisztában kell legyen az alapvető fizikai fogalmakkal, nem érzi mindezt abszurdnak?

És ön nem érzi abszurdnak, hogy egy hatalmas labdán élünk, ami száguld a világűrben?

Nem.

Mert megtanulta az iskolában, és már természetesnek tekinti, mint oly sokan. De ez csak egy hit, egy dogma. Meg kellene különböztetni a hitet a tudománytól. És mi éppen ebben fogjuk segíteni az emberiséget.

A Guardian cikke szerint a laposföld-mozgalom szinte már új vallás. Az elméletnek van is ilyen töltete, igaz?

Kétségtelen, a laposföldesek nem az evolúcióban vagy az ősrobbanásban hisznek. Ezek dogmák. Mi felismertük, hogy teremtett a világ. Én úgy vélem, magunknak teremtjük. Álmodjuk a világot, egy interaktív hologrammátrixban élünk. A lelkünk a szingularitásban van, ahol nincs tér, sem idő. Ezért működik a telepátia emberek és más élőlények között, mert a lelkünk egy és halhatatlan – ebből adódnak az inkarnációk.

Ez nekem kissé bonyolult. Beszéljünk konkrétumokról: szoros az együttműködése Szemendri Sándorral, akire sokan panaszkodnak uszító, fenyegető kijelentések miatt.
A Sanyik

Szemendri gyakran hangoztatja elköteleződését Székely iránt, egyszerre tündököl az asszisztens, a testőr, és a személyi titkár szerepében. Együtt végezték a balatoni méréseket is. „Naponta több órát beszélünk” – írja büszkén. Mikor pedig a „Laposföldes Vezetőség” nevében ad ki közleményeket, többnyire így szignálja: „a Sanyik.”

Nem hiszem, hogy mások miatt kellene magyarázkodnom. Sok durva gúnyolódást kapunk különféle csoportok részéről, amelyek szeretnék, ha minket csak úgy el lehetne tüntetni. Hát nem lehet! Én szelíd ember vagyok, de mindenkinek más a vérmérséklete. Nem vagyunk amúgy hivatalos szervezeti kötelékben Szemendri Sándorral.


Székely és Szemendri a Balatonnál


Lendületben a tudományos ellenmozgalom

Egy belvárosi kávézóban, a tudomány által „felprogramozottak” tipikus találkahelyén vagyunk Polcz Péter fotós-grafikussal, Berényi Zsolt mérnökkel és Mátrahegyi Tímea középiskolai fizikatanárral. Polcz egy földgömböt és egy emberi agynak látszó tárgyat is hozott magával, hogy mutassa, szerinte mi hiányzik a laposföld-mozgalom tagjainak.

Sok pénzt kapnak a tevékenységükért a háttérhatalomtól?

Sajnos, nem – mondják az anti-laposföldesek.

Mátrahegyi Tímeának a diákjai hívták fel figyelmét az alternatív elméletre. Egy ideig töprengett, foglalkozzon-e vele egyáltalán, aztán úgy döntött, belevág; nem mintha nagy tudományos kihívásnak érezte volna, de miután túljutott az első meglepetésen – hogy valóban léteznek a XXI. században laposföld-hívők –, úgy döntött, megpróbál érvelni a tudományos álláspont mellett, mégpedig a laposok Facebook-csoportjában. Ott többek közt arról akarták meggyőzni, hogy a tömegvonzás képtelenség: ha létezne, a tárgyak rövid távon is szuperszonikus sebességgel zuhannának. És előjött a klasszikus érv a Balaton 77 kilométeres hosszáról és a 465 méteres görbületről.

Tehát van párbeszéd a két tábor között. Meddig sikerült jutni az érvelésben?

Megírtam, hogy a görbület mértéke középiskolás matekkal kiszámítható, minden szükséges összefüggés megtalálható a négyjegyű függvénytáblázatban. Felajánlottam, hogy elvégzem a számításokat, készítek ábrát is, ha szeretnék. A laposok vezetőjének jobbkeze, Szemendri Sándor azonnal felsorakoztatta az ellenérveit, felolvasom:

mi van veled Tímea, nem volt ma fasz, vagy képtelen voltál felállítani? Így büfizgetsz be nálad jóval idősebb, rutinosabb és okosabb emberek közé? Kis pincsi vagy te még ahhoz, hogy egyáltalán létezhess itt, remélem vágod.

Lehengerlő.

Talán érthető, ha erre nem akartam felelni. Mindenesetre az egész jó apropót adott izgalmas beszélgetésekre a fizika alapkérdéseiről. Legalább a diákjaimmal…

A csoportjukat nekem sikerült bezáratnom: az ott burjánzó gyűlöletbeszédből összeszedtem néhány eklatáns példát, beküldtem a Facebook-moderátoroknak, másnap nem volt csoport. Így jártak – teszi hozzá Polcz Péter.

Miért olyan fontos, hogy ezekből az emberekből hülyét csináljanak?

Nem csinálunk belőlük hülyét, ezt megteszik ők magukkal.

De miért nem hagyják őket békén? Végül is mindenki azt hisz, amit akar.

Persze, míg másokra nem jelent veszélyt. Eredetileg egy chemtrail-összeesküvést kifigurázó csoportot alapítottunk évekkel ezelőtt. Ahogy elkezdtük a Facebookon követni őket, észrevettük, hogy sok tevékenységük kifejezetten veszélyes, mint például a léleksebészet. És van egy ultrabrutál réteg, amely szinte mindegyik tudományágat tagadja, ez az a kör, ami laposföld-retardáriumnak nevezhető. Ebben aztán minden benne van. Például mindegyikük oltásellenes, szerintük vírusok sincsenek.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf


Pedig egy egykori republikánus elnökjelölt, Andrew D. Basiago is a támogatóik közt van. Róla Székely azt mondja, tartják a kapcsolatot, és bár még nem laposföldes, de meggyőzhető.

Az egy bohóc, aki tíz éve a CIA-tól próbálja kiperelni az UFO-aktákat.

Alapvetően azokkal a fogalmakkal sincsenek tisztában, amikkel dobálóznak. Nem tudják, mi a görbület és lehajlás közti különbség – mondja a tanárnő. – Arról beszélnek, hogy az általuk választott szakaszon milyen eltérést kellene tapasztalni a vízszinteshez képest. Szerintük, ha szálfaegyenesen megállunk a lábunkon, akkor vízszintes irányba nézünk. Innen kellene látnunk a lehajlást. Ami egyébként valójában akkora, mint amikor egy tőlünk 1 méterre levő pont 5 mm-rel eltér a szemmagasságtól.

A vízszintes fogalma értelmezhető egyáltalán a gravitáció nélkül?

Nem. Kis területen a folyadék felszíne a függőleges irányra merőleges, amit a Föld középpontja felé mutató gravitációs erő ad meg. A mérőón használata azért terjedt el régebbi korokban, mert az a gravitációs erő hatására, függetlenül a domborzati és egyéb viszonyoktól, megmutatja a függőlegest. Ha valóban vízszintest akarnak, a pontosan kimért függőlegesre merőlegesen kellene indítaniuk a lézersugarat úgy, hogy a derékszögtől fél foknál is kevesebbel térjenek el.

Abszolúte nem tudnak mérni – véli Berényi Zsolt. – A parton állva, meg csónakban ülve lézereztek. Azt mondják, 23 kilométer hosszan követték a vízfelszínnel párhuzamos lézersugarat. Ezzel szemben négy és fél kilométerre se jutottak, mert már ott alig látszott a lézer fénye. Mértek a Balaton hullámzó szintjétől egy magasságot a part egyik pontján, aztán egy másikat a másik pontján, ezeket lézersugárral összekötötték, elcsónakáztak alatta: megállapították centivel vagy méterrúddal, hogy a sugár és a felszín távolsága mindenütt ugyanakkora, tehát nincs görbület.

Egy másodpercig sem zavarta őket, hogy a mérésük hibahatára a mérendő mennyiség tízszeresére rúg. Katasztrofális, hogy kutatóként szerepelhetnek, és egy csomó követőjük akad.

De ha tényleg van egy 465 vagy akárhány méteres lehajlás a Balaton teljes hosszán, az miért nem látszik?

Például mert a horizont, vagyis a látóhatár távolsága 1,7 méter magasból 4,5 kilométer – mondja a fotós. – Ráadásul egy ekkora lehajlás a 77 kilométeren relatíve nem is nagy. Ugyebár a 77 kilométer, az 77 000 méter, ehhez képest a 465 méter valamivel több mint 0,6 százalékos eltérést jelent.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf


De az is gyakori érv, hogy iszonyúan hosszú hidakat terveznek a Földön anélkül, hogy görbülettel számolnának. És felteszik a kérdést: miért?

Mert a híd körülbelül negyven méteres elemekből van összerakva, és az illesztékek minimális elmozdulása a gépészeti tűréshatáron belül van – mondja a mérnök.

Gondolják, hogy feltalálta valaki a fűthető-hűthető motorosruhát, díjat is kapott érte, és ennyire nem ért a fizikához?

Semmi bizonyíték nincs, hogy feltalált volna bármit – feleli Polcz. – Feltörekvő cégek kaptak díjat, és köztük volt az övé is. Szeret dicsekedni vele, hogy milyen komoly emberek állnak vele szóba, és milyen helyekre jár előadni, de ez többnyire kamu. Kovács Sándor biológust rendszeresen zaklatta. Megígérte, hogy meglátogatja, ha nem akar vele beszélni.
Bolondos fickónak tűnt, aztán ijesztő lett

Megkérdeztem Székelyt, hogy volt ez a dolog Kovács Sándorral. Így felelt: „Vele még a régebbi Magyar Lapos Föld társaságban polemizáltunk hosszú éjjeleken át. Bár többször ki lett téve a csoportból, mindig visszavettem, mert általában jókat érveltünk! Nemcsak laposföld-témában, de az evolúcióról is vitatkoztunk.” A biztonság kevéért megkérdeztem a biológust is, szerinte hogyan zajlottak a jóízű polémiák. – Székely úgy mutatkozott be, mint államilag elismert feltaláló, aki mindent megkérdőjelez. Bolondos fickónak tűnt, aki ezzel szórakoztatja magát, de később türelmetlen, majd ijesztő lett. Feltűnt, hogy gátlástalanul hazudik, például egy ismert szkeptikus fórumon megjelent cikk kontribútorának mondta magát, a szerzőket pedig laposföldeseknek. A fórumról letiltották a viselkedése miatt. Velem mindenáron biológiai témákról akart vitázni – azt bizonygatta, hogy vírusok nem léteznek. Így hamar tiltottam, azonban a munkahelyemen is meg akart keresni, és elkezdett azzal nyomulni, hogy a háttérhatalmat szolgálom. Ő csak beszámíthatatlan volt, de Szemendri, a jobbkeze kifejezetten fenyegető – mondja Kovács Sándor.

Ami a fenyegetőzést illeti, arról elmondása szerint Polcz Péternek is bőven jutott: Székely barátai többször megkeresték a szkeptikus fotóst, hogy „megszerzik a lakcímét és az adatait”, „megkeresik reggeli közben”, és akkor „nem megy el onnan egy darabban.”

Nem fél?

Ezektől? Nem – válaszolja Polcz. – Viszont a fenyegetőzések meg mocskolódások miatt bőven büntethetők lennének, ezt a jogi képviselőmtől tudom. Úgyhogy féljenek ők inkább.

Székely még nyáron hírül adta, hogy sarokba szorított egy ismert fizikust. Ezt írta a Facebook-ra: „a gravitációs hullámokról a feltaláló csapat vezetője Raffai Péter tartott előadást, amit ott a helyszínen meg is cáfoltam! A LIGO lézer interferencia vizsgálata önmagában nem alkalmas a kizárólagos bizonyításra, és ezt Raffai is elismerte. A lézer interferencia jeleket bármilyen más lézer refrakció vagy retardáció is okozhatta!”


Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf


Ez pontosan hogyan történt?

Egy előadásán korrektül elmondta, hogy nem lehet kizárni az általam említett okokat. Utána nagyon jól elbeszélgettünk, és elmondtam neki a Balaton lézeres görbületmérés terveit is. Érdekelte, és mondta, hogy küldjem el majd az eredményeket – válaszol Székely.

Megkérdeztem a kutatót, hogyan szorította őt sarokba Székely Sándor. Raffai azonnal bevallotta, hogy valóban szokott emberekkel beszélgetni előadás után.

– Székely Sándorra és a kérdéseire viszont nem emlékszem – tájékoztatott. – Mindenesetre ha bárminek igazolására a személyemet próbálja felhasználni, bizonyosan rossz úton jár. Kétlem, hogy „elismertem” volna olyat, hogy a LIGO detektorok nem alkalmasak gravitációs hullámok kétséget kizáró észlelésére. Hálás lennék, ha a továbbiakban Székely Sándornak sem a személyével, sem a munkásságával nem kéne foglalkoznom.
A vezér kőkemény jobbkeze

Aki a magyar laposföldesekkel kezd foglalkozni, hamar belefut Szemendri Sándorba, a mozgalom másik központi karakterébe. Szemendri szitokkészlete árnyalt és változatos. Aki nem hisz neki, „embirkának”, „gömbirkának”, „gömbtardnak”, „kutyának,” „felprogramozottnak” nevezi, de előszeretettel hívja cigánynak, biboldónak, drogosnak és buzinak is vitapartnereit. Természetesen ő sem volt mindig laposföldes, korábban az egyéb extremitásairól hírhedt Molnár F. Árpádért rajongott hasonló hevülettel. Itt olvasható egy nyilvános levelének részlete, önéletrajzi adalékokkal.

Szemendri később szakított Molnárral, és a laposföldesek közt, Székely mellett nyert lelki békét. Mint gyakran írja önmagáról, bölcsnek született, és még meg is világosodott, tehát „lexikonokra” nincs szüksége. Módszere egyedi: rákapcsolódik az úgynevezett központi tudatra (amelyet szerinte egyesek Istennek neveznek), és onnan szívja le az igaz információkat. E módszerrel Szemendri azt is megtudta (és megosztotta a neten), hogy

az úgynevezett angol disznók, amiket (akiket) 1930 óta fogyaszt a nyugati civilizáció, valójában emberek, akik egy genetikai merénylet folytán sertéskülsejűek lettek. Ez a magyarázata annak, hogy a szerveik emberbe transzplantálhatók. A háttérhatalom természetesen röhög rajtunk, hogy valójában embereket eszünk.

Szemendri büszke antiszemita, sőt: nyilvánosan nevezi magát nácinak. Szerinte a Föld nevű életöböl akkor lesz békés, ha a zsidók eltűnnek belőle. Dicsekszik azzal is, hogy „buzikat vert”, és ő az egyik legjobb késforgató. Próbáltam megkérdezni tőle, miért molesztál kutatókat és tanárokat, de nem reagált. Székelyt is kértem, tolmácsolja felé: szeretnénk megszólaltatni a riportban. Szemendri azt üzente vissza, nem kíván élni a lehetőséggel.

Mondja, az antiszemitizmus, rasszizmus jót tesz a mozgalmuknak? Nem gondolja, hogy sokan emiatt rágnak be önökre?

Rám biztosan nem rágtak be zsidózás miatt, mert nem szokásom – felel Székely. – Ez több mint egy évvel ezelőtti történet, akkor valóban volt ilyen vita az oldalon, de már régen nincs.

Nem mindegy geomorfológiai szempontból, hogy ki milyen származású?

De, természetesen mindegy.

Ezek az emberek vezetőjüknek és példaképüknek tekintik. Ha valaki, maga le tudná őket állítani a gyűlölködésről.

Ezt már egy éve megbeszéltem druszámmal, és a csoportban utána nem is volt zsidózás.

Én pedig vezető nem akarok lenni, példakép annál inkább.
„Álmodjuk a világot, egy interaktív hologram-mátrixban élünk”

Egy olvasó hívta fel a figyelmem, hogy a példakép azonos lehet azzal személlyel, akit a gödöllői rendőrség tavaly októberben, különösen nagy mennyiségű kábítószer birtoklásáért letartóztatott. A nyilvános adatok csakugyan hajszálra megegyeznek.
Irdatlan mennyiségű drog a pincében

A hatóság közlése szerint kábítószer birtoklása bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya Sz. Sándor 44 éves budapesti lakos és 46 éves felesége ellen. A gödöllői nyomozók a bérelt mogyoródi családi ház pincéjében csaknem 400 tő kábítószergyanús növényt, egy vödörben több kilogramm száraz növényt, egy ládában pedig közel három kilogramm növényi gumót találtak. Az ingatlanban a növények termesztéséhez minden feltétel biztosított volt. Öntözőrendszert működtettek, valamint ki volt építve a megfelelő szellőztetés és világítás is. A rendőrök a két gyanúsítottat a helyszínen elfogták. A bíróság októtber 10-én elrendelte előzetes letartóztatásukat.

A rendőrség közleménye szerint – amiről a 24.hu is beszámolt – egy azonos nevű, lakhelyű, életkorú és kinézetű férfit letartóztattak drogtermesztésért. Az elfogásról készült videón látszik Székely jól felismerhető testalkata és mozgása; a vállalkozó ugyanúgy budapesti illetőségű, szintén Mogyoródon bérelt ingatlant, ugyanakkor, mint a rendőrségi tájékoztatásban szereplő személy. 2016 októberében, amikor a letartóztatás történt, Székely egyszerűen eltűnt a Facebook-ról, az ismerősei kérdezgették, hol van. Csupán 2017 tavaszán jelent meg újra.

Az üzletember a dubaji sikerek ellenére – érdekes módon – az igazságügyi minisztérium cégjegyzékében a gazdasági tevékenységtől eltiltott személyek listáján van, a mogyoródi házába bejelentett cége pedig kényszertörlés alatt áll. A Budapest Környéki Törvényszéken érdeklődtem az ügyről, és megerősítették: megtörtént a vádemelés Sz. Sándor ellen, különösen nagy mennyiségű kábítószer birtoklása ügyében. Az eljárás a bírósági tájékoztatás szerint folyamatban van, az elsőfokú tárgyalás a Gödöllői Járásbíróságon történik majd, a pontos dátumról egyelőre nem tudtak tájékoztatást adni.

Az interjú befejező részét írásban készítettem a laposföldesek vezetőjével.

A hatóságtól származó adatok azt mutatják, hogy önt elfogták, majd előzetesbe helyezték 2016-ban, nagy mennyiségű drog birtoklásának vádjával.

Nem hiszem, hogy a laposföld-témában releváns információ lenne, hogy engem letartóztattak-e füves cigi miatt. Az ártatlanság vélelme alapján megillet az a jog, hogy amíg a bíróság nem hoz döntést, a média ne foglaljon állást. Pláne nem szeretném, hogy bármilyen médiahír ebben a döntésben a bíróságot befolyásolja. Nem beszélek a rendőrségi ügyről, az ügyvédem tanácsára.

Amíg nem születik ítélet, addig ártatlan vagyok.


Fotó: 24.hu/Bielik István


Biztosítottam Székelyt, hogy

nem foglalunk állást, hanem tényeket közlünk;
nem akarjuk, és nem is tudnánk a bíróság döntését befolyásolni, valamint
nem közlünk semmilyen jogsértő tartalmat.

Viszont felhívtam a figyelmét, hogy – bár a cikk nem a bűnügyről, hanem a mozgalmukról szól –, ha ennyire a reflektorfénybe törekszik, a szavahihetősége és megbízhatósága nem közömbös. Vagyis nem mindegy, folyik-e ellene büntetőeljárás. Erre úgy reagált: örül, ha külön tudjuk választani a tudományos mozgalom fontos ügyét a „rendőrségi szarakodástól.”

Egyben jelezte, az általa ismert kutatókat és tudományos intézeteket nyilvános vitára hívja, az eseményre pedig meg fogja hívni a sajtó képviselőit, elsősorban lapunkat.
Veszélyesek, nem viccesek

Önök szerint meddig vicces, és mikortól veszélyes egy ilyen mozgalom? – kérdezem az anti-laposföldes csoportot.

– Úgy látszik, a laposföld-elmélet lencseként gyűjt össze furcsa gondolkodású, talán sérült személyiségeket. Lehet egy pontig nevetni rajtuk, vagy akár sajnálni őket. Az viszont már nem vicces, amikor a társadalomra veszélyt jelentő nézeteket terjesztenek, mint az oltástagadás, vagy népcsoportok és emberek megbélyegzése, ellenségnek kikiáltása. Nem szeretnénk, ha ez nagyobb teret kapna, ha további hiszékeny embereket tudnának magukhoz csábítani. Ezért a magunk eszközeivel inkább a felvilágosítást szolgáljuk – feleli Polcz Péter.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2018. január 08. 14:34:18
Asgard

vignette.wikia.nocookie.net/marvelcinematicuniverse/images/2/26/AsgardFull.jpg

Ez meg itten Giordano Bruno wikis összegzése:

Életpályája

1548-ban született a Nápoly közelében fekvő Nola[1] városában.[2]

Bruno erősen vallásos keresztény családba született, édesapja zsoldoskatona volt. Az éles eszű fiút fiatalon, 1562/63-ban 17 évesen felvették a domonkos rendbe Nápolyban, ekkor vette fel az eredeti Filippo helyett a Giordano nevet. Nápolyban töltötte novíciátusát. 1572-ben, 24 évesen pappá szentelték. Már teológiai tanulmányai során kifejezte kétségeit a Szentháromság-tannal kapcsolatban, tiltott könyveket olvasott és nyíltan ariánus nézeteket vallott. 1575-ben mégis teológiai doktorrá avatták. Ezt követően a lázadó hallgatót Rómába küldték a Sopra Minerva kolostorba,[3] ahol előidézte első perét. Az alapvető dogmákkal kapcsolatos eretnek megnyilatkozásai miatt menekülnie kellett Itáliából. Levetette szerzetesi ruháját és északra utazott. Csak akkor viselte ismét a habitust, amikor domonkos kolostorokban akart menedéket keresni.

Nyugtalan vándorélet után 1577-ben Genfben nyomdász lett, ahol áttért a kálvinista hitre. Beiratkozott a helyi egyetemre, de amikor egy röpiratban nyílt támadást intézett a Genfi Akadémia egyik legtekintélyesebb professzora ellen, Brunot ismét bíróság elé állították, bocsánatot kellett kérnie, kiközösítették és elüldözték a városból.

1579-ben Lyonban és Toulouse-ban asztronómiát és arisztotelészi filozófiát tanított, de miután vitába keveredett egy jóindulatú kollégájával, továbbutazott Párizsba, ahol a Sorbonne tanára lett. Innen az angol nagykövet tanácsára Londonba utazott, ahol aztán a francia nagykövetségen lakott. Oxfordban professzorként próbált meg elhelyezkedni. 1583 és 1585 között itt írta meg fő műveit. Írásai miatt Angliában kellemetlenné vált. Felszólították, hogy térjen vissza Párizsba.

Itt, a College de Cambrai-ban nyilvános disputát szervezett "a világról és a természetről". Túlzottan provokatív megnyilatkozásai miatt azonban már az első ülés botrányba fulladt, így még aznap este elhagyta a várost és német földre utazott.

A kálvinista Marburgban elkövette azt a hibát, hogy a "római teológia doktoraként" mutatkozott be. Tovább utazva Wittenbergben áttért az evangélikus hitre, és vendéglátói jóindulatát elnyerve arról zengedezett, hogy a világszellem Egyiptom és Asszíria, Görögország és Róma után most a Német-római Császárságban van jelen, és elénekelt egy dicsőítő éneket Lutherről, mint a pápaság elleni küzdelem harcosáról. Itt élt két évet. Munkatársaival támadt vitái miatt ismét továbbvonult. Bárhol is tartózkodott azonban, mindig konfliktusba keveredett.

1588-ban Prágában élt. II. Rudolf császár, aki egyébként a legzűrzavarosabb tanokat hirdető okkultisták mecénásaként működött, 300 tallért adott Brunonak, csak hogy elhagyja a várost. Tübingenben elhatározták, hogy "emberségesen fognak vele bánni, hogy ne tartózkodjon itt tovább", és 4 tallért ajánlottak fel neki, ha minél hamarabb eltűnik onnan. Helmstedt volt a következő állomása, ahol három értekezést írt a mágia témakörében. Új, evangélikus hittestvéreit olyannyira sokkolta ezekkel, hogy a helyi plébános és szuperintendens kiátkozta őt.

Amikor 1590-ben Frankfurtba érkezett, a polgármester rögtön arra kérte, hogy „filléreit valahol máshol költse el”, de a karmeliták búvóhelyet biztosítottak neki, így 1591-ben Majna-Frankfurtban élhetett, ahol legalább a könyvvásárt látogathatta. Itt talált kiadót két könyvéhez, amelyeket egy évvel később be is mutatott. A könyvvásár egyik látogatóját, a padovai Giovanni Mocenigót oly nagy lelkesedéssel töltötte el e két írás, hogy a könyvek szerzőjét meghívta házitanítónak velencei otthonába. Bruno elfogadta az ajánlatot. Mocenigo a gyakorlati mágiába remélt beavatást, és mivel ezt nem kapta meg, Bruno pedig egyébként is meglehetősen az idegeire ment, rövid úton feljelentette őt a velencei inkvizíciónál.

1592. május 26-án Brunót letartóztatták, eretnekséggel vádolták, kihallgatásai során utolsó írásait visszavonta, és hajlandó volt eskü alatt megtagadni „tévedéseit”, csakhogy szabadon engedjék. De a velenceiek számára túl kényes és bonyolult volt az eset. Bruno szerzetesként - mivel egykor engedelmességi fogadalmat tett és hivatalosan soha sem bocsátották el a rendből - a Római Inkvizíció joghatósága alá tartozott, így végül 1593 elején Rómába vitték. Tanait nem vonta vissza, ezért hosszú per után a 1600. február 17-én a katolikus egyház veszedelmes eretneknek nyilvánította és elevenen elégettette Rómában, a Campo de’ Fiori-n.[4][5] Bizonyos források szerint[forrás?] kivégzése előtt kivágták nyelvét, hogy ne tudjon lázító szavakat intézni a néphez.

Életét végigkísérte a világ nagy filozófiai problémáinak boncolgatása, elemzése. Elmélkedéseit előadások során és közel húsz év alatt sok kiadványban ismertette az érdeklődőkkel. Elterjedt nézetek szerint[forrás?] azzal a kijelentésével haragította fel leginkább az egyházat (több száz évvel megelőzve korát), hogy a kor kezdetleges optikai eszközeivel is jól látható csillagok tulajdonképpen távoli Napok, körülöttük ugyanígy bolygók keringhetnek, s azokon a földihez hasonló élet lehetséges.

Ezzel szemben Michael Hesemann Sötét alakok című művében korabeli forrásokra támaszkodva azt állítja, hogy valójában Giordano Brunonak nem azért kellett meghalnia, mert a heliocentrikus világképet vallotta, és nem is azért, mert megdöbbentően korán felismerte, hogy a csillagok távoli napok, hanem mert konokul azt vallotta például, hogy Krisztus nem Isten, hanem mesteri varázsló, aki az embereket az orruknál fogva vezette, és akit ezért joggal akasztottak fel, nem pedig keresztre feszítették. Vagyis valójában nem tudós volt, hanem a mágia teoretikusa, hermészi filozófus.[4] Olaszul és latinul írt, de nemcsak filozófiai műveket, hanem színdarabokat, verseket is.
A per

Pere 7 éven keresztül folyt, hiszen a lehető legnagyobb körültekintés­sel és alapossággal akartak eljárni az ügyben. Ráadásul az eset rendkívül összetettnek bizonyult. Sok időt vett igénybe a tanúk kihallgatása és Bruno valamennyi írásának Rómába vitele is. A vádlott ez idő alatt az Angyalvárban tartózkodott, amely a középkorban a pápák menedékhelyeként, az újkorban pedig az inkvizíció börtöneként működött.
Giordano Bruno emlékszobra a római Campo de’ Fiori tér közepén

Mivel VIII. Kelemen pápa Bruno bűnösségét bizonyítottnak látta, a pápa utasítása szerint a kínzástól eltekintettek. 1598 elejére olyan szerteágazó peranyag gyűlt össze, hogy szükségessé vált az összefoglalás elrendelése. A pápa végül egy tudós teológus jezsuitát, Roberto Bellarmino bíborost nevezte ki Bruno bírájává. Hogy az eljárást lerövidítsék, Bellarmino nyolc pontra csökkentette a Bruno ellen felhozott vádakat, amivel a vádlott is egyetértett.

Sem a nyolc vádpontot tartalmazó irat, sem a peranyag más dokumentuma nem maradt az utókorra. Amikor Napóleon császár csapatai 1808-ban elfoglalták Rómát, számos peranyagot lefoglaltak és Párizsba vittek. A császár anyagot gyűjtött az egyház ellen, hogy igazolja az Egyházi Állam megszállását és az egyházi javak lefoglalását. Innentől kezdve nem követhető nyomon a peranyag sorsa, ebből kifolyólag az események rekonstrukciójánál utalásokra és más forrásokból vett idé­zetekre kell hagyatkoznunk. Az 1600. február 8-án kihirdetett ítéletben ötször is elhangzott, hogy a vádlott „megbánás nélkül, hajthatatlanul és mereven” ragaszkodik eretnekségéhez.

„Bruno a könyveiben iszonyatosan értelmetlen elképzeléseiről ír: hogy számtalan világ létezik; hogy a lélek egyik testből a másikba vagy egy másik világba vándorol; hogy egyetlen lélek egyszerre két testben is formát ölthet; hogy a mágia hasznos és megbízható; hogy a Szentlélek nem más, mint a világszellem [...]; hogy a világ öröktől fogva létezik; hogy Mózes a csodákat mágia segítségével hajtotta végre és hogy jártasabb volt a mágiában, mint a többi egyiptomi; hogy törvényeit ő maga találta ki; hogy a Szentírás megtévesztés; hogy ördögök áldásos tetteket tudnak véghezvinni; hogy csak a zsidók származnak Ádámtól és Évától, a többi ember két lénytől, akik egy nappal előbb lettek teremtve. Hogy Krisztus nem Isten, hanem mesteri varázsló, aki az embereket az orruknál fogva vezette, és akit ezért joggal akasztottak fel [...] nem pedig keresztre feszítették; hogy a próféták és az apostolok istentelenek voltak, és hogy néhányukat varázslóként felakasztották. Nem is érnék a végére, ha minden agyszüleményét vissza akarnám idézni, amelyeket Bruno könyveiben és személyesen állított. Röviden szólva mindennek hajthatatlan védelmezője volt, amit pogány filozófusok, valamint régi és új eretnekek felhoztak.”

– Caspar Schoppe Bruno tanairól

„A következő történt: először életéről, tanulmányairól és tanításairól szóltak, majd rámutattak arra, milyen testvéries gondoskodással próbálta meg az inkvizíció figyelmeztetni Brunot, hogy tévúton jár. Felvázolták, milyen konok és istentelen volt Bruno, majd megfosztották egyházi méltóságától, kiközösítették, és azzal a kéréssel, hogy a büntetés vérontás nélkül és oly kegyesen hajtassék végre amennyire csak lehetséges, átadták a világi hatóságnak. Bruno egész idő alatt egy szót sem szólt, csak egyszer nyilvánult meg fenyegető hangnemben: "Lehet, hogy nektek, akik ítéletet hoztok, több okotok van a félelemre, mint nekem, aki elszenvedem azt." A városvezetők emberei a börtönbe vezették (a vádlottat), ahol még nyolc napon keresztül fogva tartották, biztosítva annak lehetőségét, hogy visszavonja tévedéseit; de mindez hiába. Ezért küldték ma a máglyára. Amikor halála előtt elébe tartották a Megfeszített képét, keserű megvetéssel visszautasította azt. Nyomorúságosan pusztult el az izzó lángok közt, és talán épp azon volt, hogy lemondjon a világokról, amelyeket kigondolt. Így bánnak a rómaiak az istenkáromló, istentelen emberekkel.”

– Caspar Schoppe Bruno haláláról, 1600. február 17.[4]

Nézetei

Sajátosan panteista-naturalista-monista, esztétikai enthuziazmust (enthuziazmus: ihlet, elragadtatás, lelkesedés) képviselt. Sok szempontból tekinthető Spinoza és Schelling előfutárának is.
Giordano Bruno portré, Johann Georg Mentzel metszete (1677)

Ugyan Arisztotelész-ellenes nézeteket vallott - különösen az idő fogalmának értelmezésében - mégis hatással volt rá a nagy filozófus. Emellett a Szókratész előtti bölcselet, a újplatonizmus, Raimundus Lullus (Ars magna) és Nicolaus Cusanus rendszere hatott rá, mégis egységes rendszert dolgozott ki.

Rendszere teológiai szempontból a kereszténység magyarázat-kísérlete sajátos újplatonikus összefüggésben, ami tartalmazza pl. Krisztus megtestesülésének tagadását is.

Felfogása szerint az univerzum mozdulatlan, egyszerre lehetséges és valóságos, lélek, ősok, lényeg, cél és végtelen. Végtelenül sok világból áll, anyag és forma együttese, melynek alapja a passzív anyag. Ezzel azonos az Isten, más néven az aktív forma vagy világlélek, világszellem. A világszellem az univerzumot belülről való kibontakozással (explicatio ab intra) hozza létre. Ettől a világszellemtől vagy Istentől különbözik - az egyetemes gondviselés értelmében - a természet fölött lévő Isten.

Az univerzum és a tér szükségképpen végtelen, ugyanis az abszolút őselv természetének és méltóságának csak így képes megfelelni. Rendszerében nincs központi jelentősége a Naprendszerünknek.

A dolgok szubsztanciája nincs jelen az emberi fogalmakban, csak árnyékai az isteni ideáknak, ugyanakkor az egyes dolgok nem szubsztanciák, mivel azok csak az egyetlen lényeg sokarcúságát tükrözik. Az érzékek számára csupán jelenség a konkrét világban megtalálható különbözőség.

Csak a természetben föllelhető adatoknak, tényeknek, folyamatoknak megfelelő gondolkodás helyes. A filozófiai gondolkodás nem képes felfogni az istenséget, mivel az szubsztancia fölötti valóság, ezért csak a teológia foglalkozhat vele.

A természetben az anyag nem bontakozik ki a maga teljességében, ezzel szemben az abszolútumban egybeesik az aktussal a potencia.[5]

Cusanus rendszeréből a szélsőséges panteizmus következtetését vonja le. Isten transzcendenciáját már teljesen megszünteti, az istenség azonosul a természettel. Isten a végtelen teremtő természet (natura naturans), mely a dolgok csodálatos rendjét mutató érzéki természetben (natura naturata) fejezi ki magát. Az anyag az isteni világlélektől elválaszthatatlan. A világegyetem végtelen és örökkévaló, melyben a különböző formák egymást föltételezik, s a szabadság és a szükségszerűség is teljesen egybeesnek. Így valósul meg a természettel azonos istenségben az ellentétek egybeesése, a coincidentia oppositorum.

A dolgok alkotó eleme a legkisebb, a minimum, a monasz (a matematikai pont vagy a fizikai atom). A fejlődés hordozói ezek az egyszerű szubstanciák, amelyek mindegyike a maga sajátos módján tükrözi vissza a világegyetemet. Mindegyik monasz a monaszok monaszának, az istenségnek egy-egy változata.[3]

Azon munkálkodott, hogy az ősi egyiptomi tudást, a hermetikus hagyományt összeegyeztesse a keresztény teológiával. A hermetikus tanok része volt többek között; a Nap központi szerepe, a Világegyetem végtelensége, a csillagok Naphoz hasonló volta.[6]Közel van Giordano Bruno rehabilitálása?

Frei Betto brazil dominikánus szerzetes, a felszabadítási teológia híve és hirdetője, akit 1969-ben megkínoztak a katonai junta börtöneiben, a közelmúltban találkozott Ferenc pápával és az audencián szóba került két máig „eretneknek” tartott egykori tudós, Giordano Bruno és Eckhart mester rehabilitálására.
http://nepszava.h...bilitalasa
80 #2 monguzking
- 2018. január 08. 19:19:32
bennem szinte csak kételyek vannak-----mostanában néha ugy érzem hogy azért nem igaz semmisem s azért ilyen hihetetlenül ostobák az emberek mert semmisem valodi---valojában csak egy számitogépes játékban lévö bitek vagyunk...vagy mégsem?vagy mégis?
2 #3 gerry
- 2018. január 08. 19:25:50
Ez meg itt mi vagyunk...

http://postaimre....dmore=1106

"a régi szép idõk" - kár, hogy némelyik fotó már nincs fent (na nem mintha nem mentettem volna el magamnak, de azért jót mulattunk...

Ez a Turul is mintha eldurvult volna egy kicsit az utóbbi idõben; idézet a fenti cikkböl:

...A laposok vezetőjének jobbkeze, Szemendri Sándor (Alias Turul40) azonnal felsorakoztatta az ellenérveit, felolvasom:

mi van veled Tímea, nem volt ma fasz, vagy képtelen voltál felállítani? Így büfizgetsz be nálad jóval idősebb, rutinosabb és okosabb emberek közé? Kis pincsi vagy te még ahhoz, hogy egyáltalán létezhess itt, remélem vágod.

Lehengerlő. ...


Ennyit a laposhomloku ember utánzatokról...

Ez a Polcz Petike viszont "érdekes"...

A csoportjukat nekem sikerült bezáratnom: az ott burjánzó gyűlöletbeszédből összeszedtem néhány eklatáns példát, beküldtem a Facebook-moderátoroknak, másnap nem volt csoport. Így jártak – teszi hozzá Polcz Péter.


Ha nem zsidó akkor én vagyok az... (ha mégse az akkor egy tetü... - ez most gyülöletbeszéd tõlem? Hányingerem van az ilyen "feljelentõktõl". Mocsok mindegyik.)
6 #4 anzsi a macska hala
- 2018. január 08. 19:51:58
Azért ez a Giordano Bruno tudott valamit. Mert ezeket kitalálni nem lehet.
60 #5 csaba
- 2018. január 08. 19:55:34
www.kephost.com/images/2018/01/08/22853313_1497712783631915_1651096904654597643_n.jpg
4 #6 Posta Imre
- 2018. január 08. 20:06:14
Gerry, nincs mitől tartani!


Ha a világ elpusztulna, csak Svájc élné túl

A túlélés nem a végeredményről szól, hanem magáról a folyamatról. Ezt a mondatot épelméjű ember nehezen mondaná el, de a világ összes preppere (azok az emberek, akik szenvedélyesen és életmódszerűen készülnek a vészhelyzetekre) érteni fogja. A túlélésben nem az a fontos, hogy valóban túléljünk egy esetleges katasztrófát, hanem az, hogy fel legyünk készülve a túlélés elméleti lehetőségére. A katasztrófa nem szórakoztató, de az előkészület nagyon is az lehet. Ezt a hobbit viszonylag gyakran űzik nagyra nőtt gyerekek, vagy libertariánusok (a kettő elég hasonló egymáshoz), ezért a felkészülést a legtöbb prepper alaposan eltolja a lőfegyverek, kések és az önvédelem felé. Ami komoly hiba.

Egyszer már írtunk arról, hogy a valódi túléléshez nem jól védhető bunkerre és félautomata lőfegyverekre, hanem hasznos tudásra, politikai tehetségre és infrastruktúrára van szükség. Egy valódi katasztrófát Orbán Viktor előbb élne túl, mint Hajdu János, mert előbbi valószínűleg inkább van tisztában azzal, hogy a szervezett embercsoportok, a tiszta ivóvíz és a működő áramszolgáltatás a túlélés titka, nem a VG 10-es szuperacélból készült túlélőkés.

https://24.hu/koz...-elne-tul/
52 #7 kuka7
- 2018. január 08. 21:17:50
Az igazi Laposföld csoport él és virul,csak nem vesznek be mindenkit.az írás meg olyan ,mint amit ide szoktak írni a sáskák,--aki csak néz,nem lát semmit.
2 #8 gerry
- 2018. január 09. 05:41:53
"Az igazi Laposföld csoport él és virul,csak nem vesznek be mindenkit" - Te kuka7 akkor ezek nem is az igaziak?

Mármint a "sanyik" - ...és ezt õk is tudják?

Légyszi' mesélj az igaziakról!
267 #9 Perle
- 2018. január 11. 16:53:09
nakonu.com/wp-content/uploads/2018/01/anecdote_09-01-2018_12.jpg

Megkérdezik Ábrahámot az iskolában:

-Milyen alaku a Föld?
-Kerek.
_Hogy bizonyítod be?
-Akkor legyen négyszögletes, nem szakaszkodom hozzá.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.43 másodperc
2,386,555 egyedi látogató