Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Valószínűleg a totális káosz felé tart a világ

TanácsadásÚgy olvasni a cikket, hogy egy nemakármilyen zsidaj rittyentette. Nagyjából leír minden bűnt és úgy tünteti fel, mint erényt. Nektek nem lesz benne új, már ezerszer kitrágyaltuk. Az egy éve regnáló amerikai adminisztráció az alól a világrend alól húzza ki a szőnyeget, amelyet az Egyesült Államok épített fel a második világháború és a hidegháború vége óta, és amelyről sokan úgy gondolják, hogy elsősorban az USA érdekeit szolgálja.

A világtársadalom szabályokon alapuló rendben él - néhány évtizede ez az ideológia az alapja a nemzetközi kapcsolatoknak, és ez nem csupán üres szólam. A világ országai néhány lator államot kivéve (a legjobb példa Észak-Korea) általánosan elfogadott jogi, gazdasági és katonai szabályok alapján tartják fenn kapcsolataikat egymással - kezdi cikkét Gideon Rachman, a Financial Times (FT) vezető publicistája.
Indul a tesztháború - Amerika lecsapott Kínára

Brüsszel visszavágna az amerikai kereskedelmi korlátozásokra

Ha figyelmen kívül hagynánk vagy megkerülnénk ezeket, az konfliktusokhoz vezetne. Ez megfordul a fejében számos a nyugati világon kívüli ország vezetőjének, akik úgy látják, hogy ez a világrend alig több az USA dominanciáját elfedő színjátéknál. Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke azonban nem ért velük egyet, sőt, éppen ellenkezően látja a helyzetet.

A trükkös külföldiek

Az amerikai elnök úgy gondolja, hogy ravasz külföldiek manipulálják a nemzetközi rendszert az USA rovására. Az Egyesült Államok sokszor hátrányos kereskedelmet folytat és kénytelen elfogadni nagyon kedvezőtlen döntéseket a nemzetközi bíróságokon. Ami biztonságot illeti szerinte Amerika dollármilliárdokat költ arra, hogy olcsó védelmet nyújtson egy csomó hálatlan szövetségesének. Ezért változást akar.

Csakhogy, ha megkapja ezt a változást, az visszaüthet az országára. Az America First! szlogen úgy is lefordítható, hogy már nem tetszik a szabályokon alapuló világrend, ezért felrúgjuk. Az USA szembe fordulhat a maga alkotta világgal, aminek kiszámíthatatlan vagy akár igen veszélyes következményei lehetnek.

Támadásba lendül

Az előttünk álló év fogja megmutatni, hogy a Trump-adminisztráció milyen messze megy el ennek az új felfogásnak a jegyében. Lehetséges, hogy többfrontos harcba kezd a nemzetközi kereskedelmi rendszerrel szemben. Mélyen átszabatja az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Övezetet (NAFTA), a vezetői kinevezések blokkolásával lebénítja a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO) és további vámokkal sújthatja a kínai importot.

Az alapvető katonai szövetségekben, a Dél-Koreával alkotott tandemben és a NATO-ban feszültségek keletkezhetnek. Összességében eljuthatunk oda, hogy kérdésessé válik, vajon az Egyesült Államok továbbra is vállalja-e a világ biztonságát garantáló szabályok betartását. Mi lesz a vége, ha az amerikai vezetés a következő években folytatja a világrend radikális átalakítására irányuló próbálkozását?

Forgatókönyvek

Rachman négy lehetséges forgatókönyvvel számol. Az első szerint a washingtoni adminisztráció sikerrel jár, átszabja a szabályokat, de a rendszer alapjai - módosított formában - fennmaradnak. Az USA a világ vezető hatalma marad.

A második lehetőség, hogy új multilaterális rendszer jelenik meg a régi helyén, amelyben a világ országai, amennyire csak tehetik kihagyják ügyeik intézéséből az USA-t. A harmadik, hogy a változtatások csak a régi rend felrúgásáig jutnak el, a szabályokon alapuló világrendszer összeomlik, és a helyén kitör a káosz. A negyedik, hogy Trump kap néhány kozmetikai változtatást, ami elszámolhat gigantikus győzelemként, de minden marad a régiben.

Mi szól, mi mellett?

Az elnök és környezete bizonyára úgy látja, hogy az első forgatókönyv megvalósítása már elkezdődött. Kanada és Mexikó beleegyezett a NAFTA felülvizsgálásába, az európai NATO-tagállamok emelik védelmi kiadásaikat, Kína bizonyára kereskedelmi engedményeket fog tenni.

Ennek ellenkezőjére, az USA háttérbe szorulására is láthatunk azonban bizonyítékokat. Miután Trump kivonta országát a csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodásból (TPP) a 11 további érintett ország úgy döntött folytatja azt az USA nélkül. A múlt héten az elnök jelezte, hogy mégis beszállna, de lehet, hogy elkésett ezzel.

Az EU mit sem törődve azzal, hogy Trump szerint a világ többi országának az általa vezetett USA-hoz hasonlóan a protekcionizmus útjára kellene lépnie, a végén jár a Japánnal és a Mercosurral (Dél-amerikai Közös Piac nevű szervezettel) aláírandó kereskedelmi megállapodás megkötésének. Kína sok más országgal együttműködve lelkesen építgeti az új selyemutat, amelyen rövidebb úton, Eurázsián át juttathatja el termékeit a világ nagy részére.

Jöhet a káosz is

Ugyanakkor az USA túl fontos ahhoz, hogy a világ nélküle is működjön. Ha például visszavonja biztonsági garanciáját a Csendes-óceáni térségből, akkor ezt Ausztrália, India és Japán összefogva sem tudja pótolni. Ha blokkolja a WTO-t, az megrengetheti az egész világkereskedelmet. És sem a kínai jüan, sem az euró nem pótolhatja a dollárt a világ tartalékvalutájának szerepében.

Az FT publicistája szerint eddig nem történt lényeges változás. A nagy amerikai vállalatoknak lenne egy pár szavuk ahhoz, hogy ha a washingtoni kormány fel akarná rúgni a NAFTA-t és bármit gondoljon is Trump, jól jár az országa azzal, hogy a világ csendőre. Így nagy a valószínűsége annak, hogy a negyedik forgatókönyv játszódik le, azaz a világ megússza a Trump-érát kozmetikai változtatásokkal.

Ezzel csupán az a gond, hogy a barátságtalan nacionalista gesztusok, amelyeket tesz, rövid úton vezetnek el hasonló válaszokhoz, különösen olyan emelkedő hatalmak részéről, mint Kína. Lehet, hogy az amerikai elnök nem akarja fenekestől felforgatni a világ rendjét, de vagdalkozásával megteheti ezt véletlenül is - foglalja össze mondandóját Gideon Rachman.
Link

Hozzászólások

809 #1 megmondhatom-e
- 2018. február 05. 10:03:10
-íme a zsidók már kezdenek aggódni -mit tesznek a zsidók az ember ellen .
51 #2 Skorpio58
- 2018. február 05. 11:23:25
809 #3 megmondhatom-e
- 2018. február 05. 11:42:40
igen , ezért kell hagyni a zsidót (slomót) 'burjánzani , hőzöngeni az a kretén ! Ez fúj ébresztőt a fejekben és elhozza a zsidó-iszkolás idejét !

Talán a németek már megfogalmazták magukban : ELÉG !
Nálunk is eljön ez az idó slomó!

A szél fújja el a bernadetteket !
238 #4 bivaly
- 2018. február 07. 05:36:02
Nem tart felé ! Már jó ideje benne van.
267 #5 Perle
- 2018. február 07. 21:43:01
Megöngyilkolta magát az ukrán Zaporozsje város atomerőművének nukleáris biztonságáért felelős vezetője. Otthonában találták meg késsel a szívében.

Az elmúlt évben többször jelentette az erőmű vezetőinek, hogy az amerikai Vestinghauz cégtől vásárolt főtőanyag ( erre tért rá az erőmű a Majdan után) nem megfelelő a reaktorok számára. Tavaly nyáron az egyiket ezek közül le is kellett állítani.

Bármikor beüthet a baj, fenyegetve a környező nagyobb városokat, a Krímet is, és akár fél Európát is, mint a csernobili.
http://www.stolet...tobzor.net
9 #6 vala_ki
- 2018. február 08. 18:18:00
Migráns vírusok tömegei bombáznak minket a magasból https://index.hu/..._magasbol/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.41 másodperc
2,486,270 egyedi látogató