Honnan olvasnak:Le lesztek figyuzva!!!

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Valószínûleg a totális káosz felé tart a világ

TanácsadásÚgy olvasni a cikket, hogy egy nemakármilyen zsidaj rittyentette. Nagyjából leír minden bûnt és úgy tünteti fel, mint erényt. Nektek nem lesz benne új, már ezerszer kitrágyaltuk. Az egy éve regnáló amerikai adminisztráció az alól a világrend alól húzza ki a szõnyeget, amelyet az Egyesült Államok épített fel a második világháború és a hidegháború vége óta, és amelyrõl sokan úgy gondolják, hogy elsõsorban az USA érdekeit szolgálja.

A világtársadalom szabályokon alapuló rendben él - néhány évtizede ez az ideológia az alapja a nemzetközi kapcsolatoknak, és ez nem csupán üres szólam. A világ országai néhány lator államot kivéve (a legjobb példa Észak-Korea) általánosan elfogadott jogi, gazdasági és katonai szabályok alapján tartják fenn kapcsolataikat egymással - kezdi cikkét Gideon Rachman, a Financial Times (FT) vezetõ publicistája.
Indul a tesztháború - Amerika lecsapott Kínára

Brüsszel visszavágna az amerikai kereskedelmi korlátozásokra

Ha figyelmen kívül hagynánk vagy megkerülnénk ezeket, az konfliktusokhoz vezetne. Ez megfordul a fejében számos a nyugati világon kívüli ország vezetõjének, akik úgy látják, hogy ez a világrend alig több az USA dominanciáját elfedõ színjátéknál. Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke azonban nem ért velük egyet, sõt, éppen ellenkezõen látja a helyzetet.

A trükkös külföldiek

Az amerikai elnök úgy gondolja, hogy ravasz külföldiek manipulálják a nemzetközi rendszert az USA rovására. Az Egyesült Államok sokszor hátrányos kereskedelmet folytat és kénytelen elfogadni nagyon kedvezõtlen döntéseket a nemzetközi bíróságokon. Ami biztonságot illeti szerinte Amerika dollármilliárdokat költ arra, hogy olcsó védelmet nyújtson egy csomó hálatlan szövetségesének. Ezért változást akar.

Csakhogy, ha megkapja ezt a változást, az visszaüthet az országára. Az America First! szlogen úgy is lefordítható, hogy már nem tetszik a szabályokon alapuló világrend, ezért felrúgjuk. Az USA szembe fordulhat a maga alkotta világgal, aminek kiszámíthatatlan vagy akár igen veszélyes következményei lehetnek.

Támadásba lendül

Az elõttünk álló év fogja megmutatni, hogy a Trump-adminisztráció milyen messze megy el ennek az új felfogásnak a jegyében. Lehetséges, hogy többfrontos harcba kezd a nemzetközi kereskedelmi rendszerrel szemben. Mélyen átszabatja az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Övezetet (NAFTA), a vezetõi kinevezések blokkolásával lebénítja a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO) és további vámokkal sújthatja a kínai importot.

Az alapvetõ katonai szövetségekben, a Dél-Koreával alkotott tandemben és a NATO-ban feszültségek keletkezhetnek. Összességében eljuthatunk oda, hogy kérdésessé válik, vajon az Egyesült Államok továbbra is vállalja-e a világ biztonságát garantáló szabályok betartását. Mi lesz a vége, ha az amerikai vezetés a következõ években folytatja a világrend radikális átalakítására irányuló próbálkozását?

Forgatókönyvek

Rachman négy lehetséges forgatókönyvvel számol. Az elsõ szerint a washingtoni adminisztráció sikerrel jár, átszabja a szabályokat, de a rendszer alapjai - módosított formában - fennmaradnak. Az USA a világ vezetõ hatalma marad.

A második lehetõség, hogy új multilaterális rendszer jelenik meg a régi helyén, amelyben a világ országai, amennyire csak tehetik kihagyják ügyeik intézésébõl az USA-t. A harmadik, hogy a változtatások csak a régi rend felrúgásáig jutnak el, a szabályokon alapuló világrendszer összeomlik, és a helyén kitör a káosz. A negyedik, hogy Trump kap néhány kozmetikai változtatást, ami elszámolhat gigantikus gyõzelemként, de minden marad a régiben.

Mi szól, mi mellett?

Az elnök és környezete bizonyára úgy látja, hogy az elsõ forgatókönyv megvalósítása már elkezdõdött. Kanada és Mexikó beleegyezett a NAFTA felülvizsgálásába, az európai NATO-tagállamok emelik védelmi kiadásaikat, Kína bizonyára kereskedelmi engedményeket fog tenni.

Ennek ellenkezõjére, az USA háttérbe szorulására is láthatunk azonban bizonyítékokat. Miután Trump kivonta országát a csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodásból (TPP) a 11 további érintett ország úgy döntött folytatja azt az USA nélkül. A múlt héten az elnök jelezte, hogy mégis beszállna, de lehet, hogy elkésett ezzel.

Az EU mit sem törõdve azzal, hogy Trump szerint a világ többi országának az általa vezetett USA-hoz hasonlóan a protekcionizmus útjára kellene lépnie, a végén jár a Japánnal és a Mercosurral (Dél-amerikai Közös Piac nevû szervezettel) aláírandó kereskedelmi megállapodás megkötésének. Kína sok más országgal együttmûködve lelkesen építgeti az új selyemutat, amelyen rövidebb úton, Eurázsián át juttathatja el termékeit a világ nagy részére.

Jöhet a káosz is

Ugyanakkor az USA túl fontos ahhoz, hogy a világ nélküle is mûködjön. Ha például visszavonja biztonsági garanciáját a Csendes-óceáni térségbõl, akkor ezt Ausztrália, India és Japán összefogva sem tudja pótolni. Ha blokkolja a WTO-t, az megrengetheti az egész világkereskedelmet. És sem a kínai jüan, sem az euró nem pótolhatja a dollárt a világ tartalékvalutájának szerepében.

Az FT publicistája szerint eddig nem történt lényeges változás. A nagy amerikai vállalatoknak lenne egy pár szavuk ahhoz, hogy ha a washingtoni kormány fel akarná rúgni a NAFTA-t és bármit gondoljon is Trump, jól jár az országa azzal, hogy a világ csendõre. Így nagy a valószínûsége annak, hogy a negyedik forgatókönyv játszódik le, azaz a világ megússza a Trump-érát kozmetikai változtatásokkal.

Ezzel csupán az a gond, hogy a barátságtalan nacionalista gesztusok, amelyeket tesz, rövid úton vezetnek el hasonló válaszokhoz, különösen olyan emelkedõ hatalmak részérõl, mint Kína. Lehet, hogy az amerikai elnök nem akarja fenekestõl felforgatni a világ rendjét, de vagdalkozásával megteheti ezt véletlenül is - foglalja össze mondandóját Gideon Rachman.
Link

Hozzászólások

809 #1 megmondhatom-e
- 2018-02-05 10:03
-íme a zsidók már kezdenek aggódni -mit tesznek a zsidók az ember ellen .
51 #2 Skorpio58
- 2018-02-05 11:23
809 #3 megmondhatom-e
- 2018-02-05 11:42
igen , ezért kell hagyni a zsidót (slomót) 'burjánzani , hõzöngeni az a kretén ! Ez fúj ébresztõt a fejekben és elhozza a zsidó-iszkolás idejét !

Talán a németek már megfogalmazták magukban : ELÉG !
Nálunk is eljön ez az idó slomó!

A szél fújja el a bernadetteket !
238 #4 bivaly
- 2018-02-07 05:36
Nem tart felé ! Már jó ideje benne van.
267 #5 Perle
- 2018-02-07 21:43
Megöngyilkolta magát az ukrán Zaporozsje város atomerõmûvének nukleáris biztonságáért felelõs vezetõje. Otthonában találták meg késsel a szívében.

Az elmúlt évben többször jelentette az erõmû vezetõinek, hogy az amerikai Vestinghauz cégtõl vásárolt fõtõanyag ( erre tért rá az erõmû a Majdan után) nem megfelelõ a reaktorok számára. Tavaly nyáron az egyiket ezek közül le is kellett állítani.

Bármikor beüthet a baj, fenyegetve a környezõ nagyobb városokat, a Krímet is, és akár fél Európát is, mint a csernobili.
http://www.stolet...tobzor.net
9 #6 vala_ki
- 2018-02-08 18:18
Migráns vírusok tömegei bombáznak minket a magasból https://index.hu/..._magasbol/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.48 másodperc
2,679,687 egyedi látogató