Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A magyaroknak is odacsapott a szlovák kormány megbukott keményfiúja

BelföldÉs akkor így lesz végül Cseh-Szlovákia Felvidék nélkül. Hja, a "mi" politikusaink ezt a hitvány bandát már messze lekörözték, de ezeket itt akasztani kell, miután leépítették a "politikai pártrendszert" és felépítették a SZEMÉLYI KULTUSZT! Malina Hedvig botránya, Sólyom László be nem engedése Szlovákiába, keményvonalas menekültpolitika – a hétfőn lemondott szlovák belügyminiszter a pozsonyi vezető kormánypárt, a Smer „ökle” volt. Távozása a politikai feszültség enyhítését szolgálja, de a pénteken Pozsonyban összegyűlt rekordnagyságú tömegnek már nemcsak belőle, hanem Robert Fico miniszterelnökből is elege van.


Hétfőn délelőtt lemondott a szlovák belügyminiszter, Robert Kaliňák, aki 2006-2010 között már betöltötte ezt a posztot, és 2012-től újra e tárcát vezette. A kormánykoalíció vezető erejének, a Smernek is meghatározó politikusa távozik ezzel a kulcsfontosságú tisztségből. Informálisan Kaliňákot a második embernek tartották Pozsonyban Robert Fico kormányfő mögött.

Az olasz ’Ndrangheta bűnszervezet és a szlovák politika esetleges összefüggéseit vizsgáló fiatal újságíró, Ján Kuciak és jegyese februári meggyilkolása olyan politikai hullámokat vetett az elmúlt hetekben, amik már túlmutatnak magán a gyilkosságon is. Az üggyel elsősorban a kormányzó koalíció vezető erejét, Robert Fico miniszterelnök pártját, a Smert hozzák kapcsolatba. Hogy jogosan-e vagy sem, azt jelenleg egyáltalán nem lehet megítélni, hiszen nem tudni, hogy ki gyilkolta meg a tényfeltáró újságírót, és pláne nem, hogy volt-e megbízó, és ha igen, akkor az kicsoda.
Protesters holds placards bearing faceted portraits of Slovakia's Prime Minister Robert Fico (L) and Interior Minister Robert Kalinak (R) during a rally under the slogan "For a Decent Slovakia", against corruption and to pay tribute to murdered Slovak journalist Jan Kuciak and his fiancee Martina Kusnirova on March 9, 2018 at the Slovak National Uprising (SNP) square in Bratislava, Slovakia. Demonstrations were expected to be held in dozens of Slovak cities and also abroad after the murder of investigative journalist Jan Kuciak, who was probing alleged high-level political corruption / AFP PHOTO / JOE KLAMAR
Robert Fico miniszterelnököt és Robert Kaliňak belügyminisztert gúnyoló képekkel tüntetnek Pozsonyban 2018. március 9-én
Fotó: Joe Kalmar / AFP

Az viszont biztos, hogy az újságíró éppen egy olyan cikken dolgozott, amely a szlovák kormánypártnak rendkívül kellemetlen lett volna, hiszen írt például arról a Mária Troąkováról is, aki 2007-ben döntős volt a Miss Universe szépségversenyen, az elmúlt hetekig pedig Robert Fico miniszterelnök főtanácsosaként dolgozott, valamint együtt vállalkozott egy kétes hírű olasz vállalkozóval. A gyilkosság óta Troąková lemondott pozíciójáról.
Slovak Prime Minister Robert Fico stands behind bundles of Euro banknotes during a press conference on the murder case of a leading journalist who investigated high-profile tax fraud on February 27, 2018 in Bratislava, Slovakia. The body of Jan Kuciak, a 27-year-old reporter for the aktuality.sk news portal owned by Axel Springer and Ringier, was on Sunday (February 25, 2018) discovered alongside that of his fiancee Martina Kusnirova at their home in Velka Maca, 65 kilometres (40 miles) east of the Slovak capital Bratislava. Prime Minister Robert Fico said his government was offering one million euros ($1.2 million) for information leading to the killers' capture. / AFP PHOTO / VLADIMIR SIMICEK
A meggyilkolt szlovák újságíró utolsó cikke: Ficóra vetül a maffia árnyéka
Fegyvercsempészet, zsarolás, adócsalás, jogosulatlanul igényelt támogatások és politikai kapcsolatok – a megölt Ján Kuciak durva dolgokat tárt fel befejezetlen cikkében.

Ugyanakkor Ján Kuciak és élettársa meggyilkolása más problémákat is felszínre hozott. A gyilkosság miatt egyelőre konkrétan senkit nem tettek és tehettek felelőssé, de a lemondások azóta sorozatosak a szlovák belpolitikában. Mostani lépését Robert Kalinák is azzal indokolta: távozásával is szeretne hozzájárulni az országban kialakult helyzet stabilizálásához. „Távozásom után a vizsgálati szerveknek nagyobb nyugalmuk lesz a munkájukhoz” – utalt Ján Kuciak újságíró és élettársa meggyilkolásának kivizsgálására.

A szlovák bűnüldöző szervek és a belügyminisztérium tevékenysége hosszú évek óta vitatott. A kegyelemdöfést a belügyminiszternek nem is a gyilkosság miatti felháborodás adta meg, hanem egy speciális ügyész múlt heti vádjai, miszerint Robert Kaliňák belügyminiszter és Tibor Gaąpar rendőrfőkapitány akadályozták őt 2010 óta bizonyos zavaros pénzmozgások kinyomozásában.
Pozsony, 2016. augusztus 1. Tibor Gaspar szlovák országos rendőrfőkapitány beszédet mond a Magyarországra vezényelt 25 fős rendőri egység tagjainak búcsúztatásán Pozsonyban, a rendőrképző szakközépiskolában 2016. augusztus 1-jén. A háttérben Robert Kalinák szlovák belügyminiszter. A rendőröket a szlovák kormány a magyar-szerb határra vezényli határvédelmi feladatok ellátására. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Tibor Gaąpar szlovák országos rendőrfőkapitány beszédet mond a Magyarországra vezényelt 25 fős rendőri egység tagjainak búcsúztatásán Pozsonyban, a rendőrképző szakközépiskolában 2016. augusztus 1-jén. A háttérben Robert Kalinák szlovák belügyminiszter. A rendőröket a szlovák kormány a magyar-szerb határra vezényli határvédelmi feladatok ellátására.
Fotó: Krizsán Csaba / MTI

A speciális ügyész, Vasil ©pirko feljelentéssel fenyegetőzött, majd pénteken óriási tüntetést is rendeztek Pozsonyban és Szlovákia-szerte, ahol már Fico kormányfővel való elégedetlenségét is kifejezte a tömeg. Fico azonban nehezen vált meg Kaliňáktól, hiszen ő nem egyedül irányítja a Smert és a szlovák kormányt. Hol a pártban, hol a kormányban egy időre helyettese is volt a belügyminisztere. Kaliňák valódi szerepét valószínűleg majd csak a történészek tudják feltárni, de múlt heti cikkünkben is említettük, hogy a belügyminiszter nagyon szoros munkatársa volt Ficónak, és emiatt persze nagyon sokat is tudhat a kormányfőről.
People gather at Slovak National Uprising (SNP) square during a rally under the slogan "For a Decent Slovakia" to pay tribute to murdered Slovak journalist Jan Kuciak and his fiancee Martina Kusnirova on March 9, 2018 in Bratislava, Slovakia. Demonstrations were expected to be held in dozens of Slovak cities and also abroad after the murder of investigative journalist Jan Kuciak, who was probing alleged high-level political corruption / AFP PHOTO / JOE KLAMAR
„Elég volt Ficóból” – hatalmas tömeg tüntet Pozsonyban
Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese meggyilkolásának kivizsgálását és egy hiteles, nem korrupt kormány felállítását követelik.

Kaliňák – amellett, hogy a speciális ügyész különféle furcsa pénzügyi műveletekkel is összefüggésbe hozta – a Smer „ökle” is volt egyben: idén januárban Andrej Kiska államfővel került éles vitába. Kiska azzal is megvádolta, hogy a belügyminiszter felhasználja ellene a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökséget, amely az elnök cégének adóügyeit vette elő újra, jóllehet korábban már lezárták a vizsgálatot.

Kiska most, a kettős gyilkosság után visszavágott az őt támadó kormánynak: Szerinte a pozsonyi titkosszolgálatok informáltak egyes minisztereket az olasz maffiózók tevékenységéről, mégsem történt semmi különös az ügyekben (Kiska ugyanakkor nem nevezett meg név szerint egyetlen minisztert sem).
Slovak Prime Minister Robert Fico stands behind bundles of Euro banknotes during a press conference on the murder case of a leading journalist who investigated high-profile tax fraud on February 27, 2018 in Bratislava, Slovakia. The body of Jan Kuciak, a 27-year-old reporter for the aktuality.sk news portal owned by Axel Springer and Ringier, was on Sunday (February 25, 2018) discovered alongside that of his fiancee Martina Kusnirova at their home in Velka Maca, 65 kilometres (40 miles) east of the Slovak capital Bratislava. Prime Minister Robert Fico said his government was offering one million euros ($1.2 million) for information leading to the killers' capture. / AFP PHOTO / VLADIMIR SIMICEK
Orbán fegyveréhez nyúl Fico Szlovákia legsúlyosabb politikai válságában
Csütörtökön eszkalálódni kezdett a válság a február végi újságíró-gyilkosság után. Egy speciális ügyész súlyos vádakkal állt elő, bukhat a belügyminiszter, Fico pedig kezdi elveszteni a realitásérzékét.

Kaliňák a keményvonalas álláspontot támogatta a menekültkérdésben is:

Pozsony elutasítja a Brüsszel által javasolt menekültkvótát

– nyilatkozta többször.

Itthon ugyanakkor egy magyar vonatkozású ügy miatt ismert a leginkább: Malina Hedvig nyitrai egyetemista 2006-ban azt állította, hogy megverték, amiért magyarul beszélt a mobiltelefonjába. Az ügyben Kaliňák jelentette be, hogy leállították a támadók utáni nyomozást, viszont később Malina ellen kezdtek eljárásokat, miközben a belügyminiszter beteges hazudozónak is nevezte a magyar nemzetiségű szlovákiai lányt (aki azóta Magyarországra költözött). Kaliňákot viszont Malina Hedvig jelentette fel becsületsértésért, ezt a pert végül közös megegyezéssel lezárták. Az ügy máig sem tisztázott teljes mértékben, sőt bizonyos eljárások is zajlanak még mindig.

Szintén Kaliňákkal és a bűnüldözési hiányosságok miatt sokat emlegetett Tibor Gaąpar rendőrfőnökkel találkozott Robert Fico akkor is, mielőtt 2009-ben Sólyom László akkori magyar köztársasági elnöktől Szlovákia megvonta az engedélyt, hogy beléphessen az országba.

Kiemelt képünkön Robert Kalinák szlovák belügyminiszter sajtóértekezleten jelenti be lemondását Pozsonyban 2018. március 12-én
Link

Hozzászólások

267 #1 Perle
- 2018. március 13. 22:09:44
Odacsaptak Kárpátalján is a magyaroknak . Munkaszünei nap lesz március 15., de ukrán alkotmány ünnep lesz.
http://vestiua.co...92843.html
.
4 #2 Posta Imre
- 2018. március 14. 20:17:10
Magyar lehet Szlovákia új kormányfője
Az egyik cseh napilap arról ír, hogy a szlovák kormányválságból Bugár Béla, a Most-Híd párt elnöke jelentené a kiutat.

A szlovákiai kormányválságot eddig Bugár Béla, a Most-Híd elnöke kezelte a legjobban, ezért kiutat jelenthetne a válságból, ha ő lenne Szlovákia új kormányfője – állította a Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap szerdai kiadásában.
hirdetés

A kormánykoalíciós Most-Híd párt elnöke „a mai helyzetben nemcsak kiutat jelentene a válságból, esélyt Szlovákia megújulása számára, hanem biztosíték lenne arra is, hogy többek között (Ján) Kuciak meggyilkolását is kivizsgálják” – írja Lubos Palata, a közép-európai témákkal rendszeresen foglalkozó szerző.

Úgy véli: Bugár Béla az az ember, „aki az ellenzéki tüntetéseken is képes felállni a színpadra, és úgy megnyugtatni a szlovákokat, hogy többségük elhagyja az utcát, és hazamegy”.

Lubos Palata szerint ugyanis nem Robert Fico, hanem Bugár Béla volt az, „aki eddig jól megbirkózott a válsággal”.

A kérdés csak az, képes lenne-e már Szlovákia elviselni, hogy egy magyar álljon az élén?

– teszi hozzá a szerző.
https://www.nlcaf...ugar-bela/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.40 másodperc
2,059,102 egyedi látogató