Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Az EU katonai támogatását kérte Párizs

KülföldMegölt katona nevére állították ki a szíriai útlevelet
Franciaország formálisan arra kérte az Európai Unió többi tagországát, hogy segítsék az ISIS elleni harcát, és nyújtsanak katonai támogatást a terrorizmus ellen küzdő francia erőknek. Az uniós tagállamok igent mondtak a kérésre. A párizsi merényletet egyik elkövetőjénél talált útlevél a szíriai hadseregk egyik, hónapokkalé ezelőtt megölt katonájának nevére lett kiállítva.

A francia védelmi miniszterJean-Yves Le Drian kezdeményezte az Európai Unióról szóló szerződés 42. cikkelye 7. bekezdésének alkalmazását. Eszerint „egy tagállam felségterületét érő fegyveres támadás esetén a többi tagállamnak kötelessége minden tőle telhető segítséget és támogatást megadni”.

Ez az első alkalom, hogy az uniós alapszerződésnek ez a szolidaritási klauzulája alkalmazásra kerül.

Federica Mogherini, az Európai Unió külpolitikai főképviselője kijelentette: az összes uniós tagállam igetn mondott a franicák kérésére - írta az Index.„Frranciaország kétoldalú támogatást kér európai partnereitől az Iszlám Állam ellen Irakban és Szíriában folyó harchoz, valamint a tagállamok katonai aktivitásának fokozását azokon a műveleti területeken, ahol francia erők teljesítenek szolgálatot” - közölte egy francia védelmi tisztségviselő az AFP francia hírügynökséggel.

„Elsősorban politikai lépés”

Le Drian a védelmi miniszterek tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a francia kérés „elsősorban politikai lépés”. A konkrét segítséget illetően felvetette, hogy az uniós tagállamok támogathatnák a Szíriában és Irakban folyó francia katonai erőfeszítéseket, vagy a más helyeken folyó francia beavatkozásokban vállalhatnának szerepet, hogy ezáltal Párizs képes legyen ez utóbbi területekről felszabadítani erőit (a francia csapatok több afrikai országban is részt vesznek békefenntartói műveletekben). Mindazonáltal erről egyelőre csak feltételes módban beszélt Jean-Yves Le Drian.

Franciaország a NATO-tól még nem kérte az Észak-atlanti Szerződés kollektív önvédelemről szóló 5. cikkelyének alkalmazását.

Szijjártó Pétert sokkolták a reakciók

A megbeszélésen egyeztetett palesztin kollégájával, Rijád al-Malkival a Közel-Kelet helyzetéről, s ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter megerősítette, hogy Magyarország elkötelezett támogatója a palesztin-izraeli viszály kétállami megoldásának, és hogy ezt tárgyalásos úton kell elérni. Rámalláhban megvitatták a kétoldalú kapcsolatokat is, és Szijjártó Péter megállapította, hogy Magyarország érdeke a gazdasági együttműködés jelentős fejlesztése. Ebből a célból jövő év elején magyar-palesztin üzleti fórumot rendeznek Budapesten, s az odaérkező delegációt személyesen a palesztin külügyminiszter vezeti majd. Megdöbbentőek és sokkolóak az EU-vezetők reakciói - jelentette ki a párizsi események és az uniós bevándorlási politika összefüggéseire utalva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután kedden a Palesztin Hatóság területén tárgyalt Rijád al-Malki palesztin külügyminiszterrel. „Sokkolónak és megdöbbentőnek tartom azokat az európai politikusi nyilatkozatokat, amelyek nem tudják levonni a megfelelő konzekvenciákat a párizsi eseményekből” - hangsúlyozta a magyar miniszter. A tárcavezető szerint az európai politikusok egy része még mindig nem mérte fel, hogy az ellenőrizetlen határok és az illegális bevándorlók ellenőrizetlen beáramlása jelentős mértékben rontotta Európa biztonságát. Hozzátette: a nyitott határok politikájának folytatásával Európa biztonsága tovább fog romlani.

Egy megölt szíriai katona adatai voltak az útlevélben

A férfi a Bassár el-Aszad szíriai elnökhőz hű erőknél harcolhatott, és valószínűleg néhány hónappal ezelőtt elesett. A személyi okmányt a Stade de France közelében pénteken felrobbant egyik öngyilkos merénylő mellett találták meg a rendőrök.

- See more at: Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2015. november 17. 16:28:43
Oroszország beveti a hadászati bombázóit is az IÁ ellen

Oroszország beveti a hadászati bombázóit is Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettel szemben - erről tájékoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnököt Szergej Sojgu védelmi miniszter kedden. Putyin utasította a Moszkva cirkálót, hogy működjön együtt a francia haditengerészeti erőkkel.
http://www.hirado...-ia-ellen/
63 #2 GP
- 2015. november 17. 17:10:20
[movie=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=nO2xPpPFCWs[/movie]
8 #3 miskolcilaci
- 2015. november 17. 17:50:07
Vladimir Putin tegnap két lehetséges utat vázolt fel az Európai unió számára a migránsválsággal kapcsolatban. Az egyik, hogy azonnal fizikai erővel és katonasággal védi meg a Schengeni határokat a másik pedig, hogy továbbra is beengedi az illegális bevándorlókat és ezzel a terroristákat és akkor vége lesz az Európai uniónak, de a harmadik világháborút sőt egy új holokausztot is előidézhet.
http://adatlistaz...o-szamara/

Alekszander Bortnyikov az Orosz Belbiztonsági Szolgálat vazetője ma személyesen tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt az október 31-én a Sínai félsziget fölött szerencsétlenül járt orosz utasszállító repülőgép esetével kapcsolatos vizsgálatok eddigi eredményeiről.
Ezek szerint kétséget kizáróan megállapítást nyert, hogy a “Kogalymavia” orosz légitársaság repülőgépe bombarobbanás miatt zuhant le. A roncsok és a csomagok vizsgálata után következtettek erre, a vizsgálatok alapján házi készítésű, 1,5 kg-os, TNT-t tartalmazó bomba robbant a repülőgépen.
Oroszország elnöke bejelentette: mivelhogy látnak igazolható összefüggéseket a gép elleni terrorakció és az ISIS mint elkövető szervezet között, nemcsak hogy folytatni fogják a terrorszervezet elpusztítását célzó szíriai bombázásokat, hanem fokozzák az intenzitásukat is.
Oroszország egyúttal történelme során először, nyomravezetői jutalmat, 50 millió dollárt ajánlott fel olyan információért cserébe, amellyel kideríthetik, kik juttatták fel a bombát a gépre.
[movie=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=tD57u7E0xwQ[/movie]
75 #4 talpi
- 2015. november 18. 05:29:43
Nos? Akkor mégis igaz, hogy Vászka "sakkozni" kezdett?
Borítékolom, hogy igen. Azzal, a felajánlással amit tett, igen rendesen feltette a lécet. Hiszen, az az ötven millka, biztos megindít egy-két "forradalmi" szívet. Még a végén elő kerül valami jordán parti székely, aki, mint tudjuk, "hiányos bőrkötésben" feszeng, mert ezt nem hinném, hogy valami "mezei" is-il fazon önmaga szervezte le. AZért bár mennyire korrupt az egyiptomi reptér szolgálata, ki fog bukni, a kapott és a felajánlott összeg közötti "kis különbség" miatt a valós megbízó. Persze, ha lesz ideje a "nyilatkozatra".Nyugi bele, a Francia események sem egyszerű, kis "csetepaté", hanem jól szervezett szolgálati termék. Most megy a ködösítés, hogy ááá, dehogy, nem az elkövetők kergetése, hanem a "tudók elhallgattatása" a cél. Ez is benne van abban az ötven milkában, . Biztosak lehettek-lehetünk, Vászka ezt is fel fogja kérdezni és akkorát basz az asztalra, hogy az összes bábú beleremeg. A vége, amúgy szintén borítékolható, "lesöpri a táblát".
Nos, az eddigi nézőknek,/ mint nekünk is/ akkor nem tapsolni kell, vagy a "leesett bábukat"viassza rendezni a táblára, hanem amennyire messzire, vagy mélyre csak lehet eltávolítani az "asztaltól", mindegy, hogy milyen színű a "bábú" .
Tudjátok, érdekes, hogy amikor az eset megtörtént, kurva nagy volt a médiában a "csend" és mostanra? nincs, vagy alig van olyan fél óra, hogy ne "áradozna a sajtó" a nagy összefogásról. Nem érdekes?

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.34 másodperc
2,482,735 egyedi látogató