Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Az orosz ortodox egyház szakít a konstantinápolyi patriarchátussal

KultúraEztán nyíltan héberül cerebrálhatnak? Istennel megvan még a kapcsolata valakinek, he? Vagy elég a "ződhasú"? A legtöbben azt se tudták, hogy létezik Konstantinápoly, de most már tudhatja? A birodalom most akkor visszanyal a fagyi? Az ukrajnai ortodox egyház státuszáról folytatott jogvita nyomán megszakítja kapcsolatait a konstantinápolyi patriarkátussal az orosz ortodox egyház, amelynek szinódusa hétfői minszki tanácskozásán lehetetlennek minősítette az eucharisztikus kapcsolatok folytatását.

Döntését az orosz ortodox egyház arra válaszul hozta meg, hogy a konstantinápolyi ökumenikus patriarchátus szinódusa a múlt héten de facto elismerte az ukrán ortodox egyház autokefáliáját (önállóságát). A tanácskozás egyebek között érvénytelennek minősítette azt az átkot, amit a moszkvai patriarchátus mondott ki két általa szakadárnak tekintett ukrán egyházi vezetőre, és bejelentette szándékát, hogy a kijevi főegyházterületet több mint három évszázad után visszatérítse a konstantinápolyi (Isztambulban működő) patriarchátus joghatósága alá.

Moszkva és több más ortodox egyház szerint Konstantinápolynak ehhez nem volt joga. Az orosz ortodox egyház az Isztambulban meghozott múlt heti döntést a kereszténység ezer év utáni legnagyobb egyházszakadásának tekinti.

“A szent szinódus mai tanácskozásán döntés született az eucharisztikus kapcsolatok teljes megszakításáról a konstantinápolyi patriarchátussal” – jelentette ki Ilarion volokolamszki metropolita, a moszkvai patriarchátus egyházközi külügyeinek irányítója Minszkben újságíróknak.

Ilarion szerint “kényszerű döntés” született, de az orosz szinódus nem tehetett másképp, mert – mint fogalmazott – “ide vezetett a konstantinápolyi patriarchátus legutóbbi cselekedeteinek teljes logikája”. Mint mondta, az orosz ortodox egyház szempontjából ezek a lépések “törvénytelenek és kánoni értelemben érvénytelenek”.

“Az orosz ortodox egyház nem fogadja el ezeket a döntéseket, nem fogjuk követni őket. A szakadárság szakadárság marad, a szakadár vezetők pedig szakadár vezetők maradnak. Az az egyház pedig, amely elismerte a szakadárokat, azzal, hogy kapcsolatba lépett velük, kizárta magát a kánoni térből” – hangoztatta az orosz főpap az ortodox kánonjogra hivatkozva.

A metropolita szerint a moszkvai patriarchátus arra számít, hogy Konstantinápoly megmásítja döntését Ukrajna ügyében. Kifejezte reményét, hogy Ukrajnában nem lesz vallásüldözés, és emlékeztetett Petro Porosenko ukrán elnök azon ígéretére, hogy a hívők továbbra is akadálytalanul abba a templomban járhatnak imádkozni, amelyikhez tartoznak.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2018. október 16. 14:40:47
961 #2 szabir
- 2018. október 16. 18:53:15
ha man Koszti-Napolis
legalol az ujabb eszrevetelem

I.Geza legyozi Salamont 1074 PONT 537 evre 537tol mikor Juszti csaszar kiabalja mikor kesz a Hagia-Szofia templom hogy ''legyoztelek Salamon''

I.GEZA magyar kiraj = Juszti ''bizanczi tsaszar''

https://szkitia.b...ytatas_339

legalol:D
684 #3 atacama
- 2018. október 16. 18:59:36
s_azta j.....
819 #4 rozsola
- 2018. október 16. 22:01:09
Ideje elkezdeni a megtisztulást. A bizánci zsidaj még mindig Mózest nyögdécseli.
267 #5 Perle
- 2018. október 17. 10:25:03
Még akár Törökország is szakíthat vele és válik tiszta muszlim országgá..
https://www.thena...in-ankara/
http://edition.cn...index.html
267 #6 Perle
- 2018. október 17. 11:23:51
Az orosz ortodox egyszáz szakított egy belorusz pappal, mert az felrakta a fassbukra az egyházfő és testőrei minszki látogatását luxusautóstól . A szent fő oda sem pillantott az őt váró hívőkre.
A papot eltávolították a további prédikálástól.
http://mignews.ru...18966.html
4 #7 Posta Imre
- 2018. október 17. 14:22:12
Kínos kérdésbe futott bele Gulyás Gergely, a riportert az érdekelte, hogy az ő munkahelye miért nem kap állami hirdetést
168ora.hu/data/cikkek/157/1576/cikk-157691/breuer_fit_800x10000.jpg
Kissé kínosra sikerült szerdán Gulyás Gergely szerdai Kormányinfójának az egyik újságírói kérdése és az azt követő szituáció. A kérdezők sorában általában az elsők között szót kapó Breuer Péter, a Heti TV riportere konkrétan arra firtatta, hogy a televíziója miért nem kap állami hirdetéseket, például az október 23-i ünnepségekről szóló tájékoztató reklámokat. Érdekelte az is, hogy milyen szempontok alapján osztják ki a hirdetéseket.

Breuer kérdése egyébként az Orbán-kormány 2010-es hatalomra kerülése óta folyamatosan aktuális, hiszen a független, illetve a kormánypártok irányvonalával szembenálló médiumok vagy egyáltalán nem, vagy csupán minimálisan kapnak állami hirdetéseket. Eközben pedig a kormányközeli tulajdonban lévő orgánumokat elárasztják állami reklámokkal.

Miniszterelnökséget vezető miniszterként Gulyás először a kérdésre azt válaszolta, hogy a kormány hirdetési stratégiájáért nem ő felel, a kormány fő szempontja, hogy a társadalom egészét elérje. Breuer ezután újra kérdezett, ám a miniszter ismét így hárított. A szituáció azért is volt furcsa, mert Breuer előszeretettel hív meg kormánypárti politikusokat, értelmiségieket és újságírókat a Heti TV műsorába, ahol meglehetősen kedélyesen, konflitkusmentesen, néha alákérdezve beszélget el riportalanyaival. https://168ora.hu...est-157691
267 #8 Perle
- 2018. október 17. 21:35:26
"A Heti TV egy magyar közösségi televíziós csatorna, amely 2016. december 1-jén indult. Fő témaválasztása a zsidósággal kapcsolatos. Tulajdonosa Breuer Péter, akié a Breuer Press nevű hírügynökség is. A Heti TV a UPC, a Digi és a MinDig TV Extra kínálatában szerepel. "

Miért kellene egy magán tv-csatornát gazdasági előnyökhöz juttatni? Hányan nézik egyáltalán? Még 2 éve sincs, hogy indították.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.39 másodperc
2,488,430 egyedi látogató