Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Tovább bonyolódik a szaúdi újságíró ügye

KultúraSemmi bonyodalom, csak bemutatják, hogy csináltak és mit eddig is és nem csak ők. Szaúd-Arábia megszűnik, ha jól sejthető. Amerikai lapértesülések szerint Szaúd-Arábia kedden, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter rijádi látogatása idején 100 millió dollárt utalt át Washingtonnak az északkelet-szíriai helyzet stabilizálásához való hozzájárulásként.

Szaúd-Arábia még augusztusban nyilvánosan ígéretet tett arra, hogy anyagilag is támogatja az Egyesült Államok erőfeszítéseit a Szíria északkeleti vidékein kialakult helyzet stabilizálására. Ígéretét azonban mindeddig nem váltotta valóra, az átutalás időzítése pedig – amelyről elsőként a The New York Times adott hírt – elemzőkben kételyt ébresztett: vajon a kifizetés nincs-e kapcsolatban a Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán eltűnt és vélhetően meggyilkolt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyével.

Az amerikai külügyminisztérium cáfolta a feltételezést, miszerint bármiféle összefüggés volna az összeg átutalása és Mike Pompeo rijádi tárgyalásai között. A The Washington Post, amelyben Hasogdzsi rendszeresen publikált, megkereste Brett McGurk különmegbízottat, aki az Iszlám Állam terrorszervezet ellen harcoló koalíció ügyeiben felelős. A külügyi alkalmazott közleményben válaszolt a lapnak. “A pénzeszközök átutalása régóta tartó folyamat, semmi köze nincs más eseményekhez vagy a külügyminiszter látogatásához” – szögezte le McGurk.
A The Washington Post megjegyezte: Szaúd-Arábia, amely olajban gazdag és az Egyesült Államok szilárd szövetségese, régóta az anyagi lehetőségeire támaszkodik, amikor politikai célkitűzéseinek támogatására akarja rávenni partnereit. A lap – konkrét nevek említése nélkül – azt írta: “Nyugati diplomaták gyanúja szerint a sivatagi királyság kompenzálja majd Törökországot is azért, mert beleegyezett a Hasogdzsi-ügy közös kivizsgálásába.” Ez a “kompenzálás” adósságkönnyítést vagy a gyöngélkedő török gazdaság bármilyen jellegű megsegítését jelentheti.
A demokraták Trump szaúdi kapcsolatainak feltárását kérik

Demokrata párti szenátorok nyílt levélben szólították fel szerdán Donald Trump amerikai elnököt, hogy hozza nyilvánosságra Szaúd-Arábiához fűződő üzleti kapcsolatait. A levelet – amely a Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró isztambuli meggyilkolásának ügyében zajló vizsgálatok és amerikai-szaúdi diplomáciai egyeztetések közepette született – 11 demokrata párti szenátor írta alá, és nemcsak az elnököt, hanem a vállalatbirodalmában dolgozó két fiát is Rijádhoz fűződő, múltbeli és esetleges jelenlegi kapcsolataik részletes feltárására szólítják fel.

A politikusok szerint rendkívül fontos, hogy az Egyesült Államok Szaúd-Arábiával kapcsolatos politikáját ne befolyásolják olyan érdekkonfliktusok, amelyek az elnök vagy a családja Szaúd-Arábiához kötődő gazdasági kapcsolataiból eredhetnek.

Ennek elkerülésére a törvényhozók azt követelik, hogy az elnök és a fiai hozzanak nyilvánosságra minden dokumentumot, amely az elmúlt tíz évben “beruházásokra, kifizetésekre vagy bármely más, szaúdi pénzügyi tranzakcióra vonatkozik, beleértve a szaúdi királyi család tagjaitól vagy más szaúdi személyektől érkezett átutalásokat is”. Donald Trump adjon számot arról is – teszik hozzá -, milyen esetleges üzleti elképzelésekről tárgyalt szaúdi partnerekkel vagy szaúdi befektetőkkel 2015 júniusa után, vagyis azt követően, hogy bejelentette indulását az amerikai elnökválasztáson. Az esetleges összeférhetetlenség miatt az elnöknek nyilvánosságra kellene hoznia azt is, hogy milyen értékes ajándékokat kapott szaúdi állampolgároktól 2016 novembere, azaz elnökké választása óta.
A levél kapcsán hírügynökségek emlékeztetnek arra, hogy a rijádi rezsimmel szemben kritikus Dzsamál Hasogdzsi eltűnése ügyében az amerikai elnök egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesz arra vonatkozóan, hogy Washington mit kíván lépni, ha bebizonyosodik, hogy az újságírót meggyilkolták Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán. Egyfelől múlt szombaton “súlyos büntetéssel” fenyegette meg Rijádot, szerdán viszont leszögezte, hogy az Egyesült Államok nem akar szakítani a Hasogdzsi-ügy miatt Szaúd-Arábiával, amely fontos szövetségese, és megerősítette azt is, hogy nem áll szándékában felbontani a tavaly kötött, 115 milliárd dolláros fegyvereladási megállapodást Rijáddal. Link

Hozzászólások

267 #1 Perle
- 2018. október 22. 22:31:36
Iránt szeretnék az amerikai-szaudi-izraeli szövetségesek Szíriából eltávolítani.
684 #2 atacama
- 2018. október 23. 07:54:27
fejlemények az ügyben,bár az igazság tartalma....
https://privatban...nak-322344
684 #3 atacama
- 2018. október 23. 08:11:24
A ciájé izgatgatója is meg van hívva a dszemborira..
http://www.origo....=hirkereso
4 #4 Posta Imre
- 2018. október 23. 08:55:10
Nekem az tetszik, hogy "16-an nekiestek és ellenállt" ebbe halt bele, majd feldarabolta magát", de leváltották a titkosszolgálat helyettes vezetőjét. Ponyimajem?
267 #5 Perle
- 2018. október 23. 09:58:42
Az írja az újság, hogy magyar-izraeli álompolgár által vezetett , szíájés gyökerekkel rendelkező zsoldoshadsereg likvidálja közel-keleten a poltitikusokat
https://www.busin...ns-2018-10
Itt van az itthoni hírekben is.
http://hunhir.inf...;id=119887

Itt mutatják az akció lebonyolítását és leírják, hogy összefügg a volt szaudi újságíró meggilkolásával
https://www.daily...-East.html
267 #6 Perle
- 2018. október 23. 11:00:56
Megtalálták az ujságíró holttestét a szaudi főkonzul rezidenciájának kútjában:
https://www.haber...96-haberi/
684 #7 atacama
- 2018. október 23. 11:43:58
Hát hiába ezek a kutak...kutak és a szürke ló..:D
75 #8 talpi
- 2018. október 23. 18:13:33
tacama
- 2018. október 23. 12:43:58
No ezért kell bejelenteni itthon is a kutakat, hátha kiásódik belőle valami :(
75 #9 talpi
- 2018. október 23. 18:14:14
Úgy gondolom Szaudnak reszeltek
75 #10 talpi
- 2018. október 23. 18:18:55
6 Perle
- 2018. október 23. 12:00:56

Pont ott volt egy dron, hmmm mily érdekes ?!

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.40 másodperc
2,486,587 egyedi látogató