Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Jegyzők, mérnökök, menedzserek, és készek meghalni

TanácsadásIdióta poljákok! Olyan dezsavű érzésetek van, nem? Link "A legnagyobb veszély Oroszország és a terrorizmus", mondja a cseh nato volt főfax...
Gyilkosságok, kémhálózatok, a Krím annektálása. Oroszország ébredező imperializmusa és háborús retorikája joggal szül nyugtalanságot Európában, főként a velük szomszédos országokban. Finnország, Észtország és Litvánia mind növelte vagy növelni tervezi haderejét, Svédországban brosúrákkal készítik fel a lakosságot a gerillaháborúra, és most Lengyelország egészíti ki védelmét az Egyesült Államok Nemzeti Gárdájának mintájára tartalékosokkal. A WOT — Wojska Obrony Terytorialnej (Területvédelmi Erők) 2016-os alapítása óta 14 000 fősre duzzadt, ebből 12 000 ember tartalékos szolgálatra jelentkezett civil.

A lengyel kormány azt reméli, hogy évente 10 000 tartalékossal tudják növelni a WOT létszámát, és 2021-re sikerül elérni az 50 000 főt. Lengyelország 568 millió złotyt (42 milliárd forint) különített el a WOT-ra, majdnem annyit, mint a lengyel haditengerészet büdzséje. A WOT egyébként a lengyel Honi Hadsereget tekinti szellemi elődjének, ami az 1944-es varsói felkeléssel vonult be a történelembe.
Bal: Krasnodebski a Területvédelmi Erők beavatási ceremóniáján. Jobb: Krasnodebski a főnökével egy meetingen mielőtt elkezdené a 16 napos alapkiképzését a Területvédelmi Erőknél.
Bal: Krasnodebski a Területvédelmi Erők beavatási ceremóniáján. Jobb: Krasnodebski a főnökével egy meetingen, mielőtt elkezdené a 16 napos alapkiképzését a Területvédelmi Erőknél. (Fotó: Kacper Pempel / Reuters)

Damian Krasnodebski, 27 éves, mérnökként dolgozik Varsóban, azt mondja, hogy gerillaakciókkal készülnek, hogy ellenálljanak egy potenciális támadó hatalomnak, és ez alatt főleg Oroszországot érti. Lengyelország 1999 óta a NATO tagja, de Damian szerint a NATO-tagság nem elég. Sokan bizalmatlanok az EU-val és a NATO-val szemben az országban, Tadeusz Cymanski kormánypárti politikus úgy nyilatkozott, hogy bár fontosak a szövetségek, amíg a segítség megérkezik, Lengyelországnak kell megvédenie magát.

Damian a közösségimédia-oldala alapján szereti az electro swinget, a Call of Duty sorozatot, és frissen házasodott. Az esküvői és családi fotók között azonban Damian gyakorlóban kémleli az erdőt fegyverrel a kézben. „A gerillák ellen mindig nehéz harcolni, ha háború lenne Lengyelországban szabotálnánk a hadtápvonalakat, szabotázsakciókat szerveznénk. Ez mindig megnehezíti a megszállók dolgát” – mondja.

A lengyelek félelme Oroszországtól nem új, de az ukrajnai orosz beavatkozást követően már az emberek fele úgy érzi, hogy az országuk nincs biztonságban, és a WOT nem titkolt célja, hogy a fiatalokban erősítse a nemzeti érzelmet. Lengyelország vezető pártja a PiS (Jog és Igazságosság) is gyakran hivatkozik az orosz fenyegetésre, amikor a pártot szélsőséges nacionalizmussal vádolják.
Újonc lőgyakorlaton
Újonc lőgyakorlaton (Fotó: Kacper Pempel / Reuters)

A 24 éves Monika Pawlik fiatal anya és jegyző a helyi önkormányzatnál. Egyike a négy nőnek, akik részt vettek a kiképzésen múlt télen. „Ki akartam próbálni magamat valami újban, de mindenekelőtt a biztonságérzet a legfontosabb” – mondja a fiatal tartalékos. Magabiztosnak érzi magát a fegyverek kezelésében. „Tudom hogy kell velük bánni, tudom hogy kell célozni.” Mint sokan mások, Monika nagyszülei is emlékeznek még a német és orosz megszállás borzalmaira.

Vannak, akik óvatosabbak a WOT szerepével kapcsolatban. Adrian a Varsói Egyetem angol szakos hallgatója, szerinte elsősorban az a baj, hogy a kiképzésre főként szélsőséges nézeteket valló emberek jelentkeznek, akiknek nem biztos, hogy fegyvert kéne adni a kezébe, viszont azt is hozzáteszi, hogy sok ellenzéki csak azért utasítja el a területvédelmi programot, mert kormánypárti kezdeményezés.
Bal: „Ha valamit elkezdek végig is csinálom. De nemcsak magamért teszem, hanem a kisbabámért is.” – mondja Monika a kemény gyakorlatozás utáni megérdemelt pihenőjét töltve. Jobb: Pawlik vizet visz otthonában
Bal: „Ha valamit elkezdek végig is csinálom. De nemcsak magamért teszem, hanem a kisbabámért is.” – mondja Monika a kemény gyakorlatozás utáni megérdemelt pihenőjét töltve. Jobb: Pawlik vizet visz otthonában (Fotó: Kacper Pempel / Reuters)
Monika a lányával, Helenával játszik. A falon II. János Pál képe, alatta idézet: “Végül majd minden szép lesz. Csak húzz kényelmes cipőt, hiszen előtted áll az egész életed, hogy végigmenj rajta.” Nem tudni, hogy a pápa vajon a surranóra gondolt-e.
Monika a lányával, Helenával játszik. A falon II. János Pál képe, alatta idézet: „Végül majd minden szép lesz. Csak húzz kényelmes cipőt, hiszen előtted áll az egész életed, hogy végigmenj rajta.” Nem tudni, hogy a pápa vajon a surranóra gondolt-e. (Fotó: Kacper Pempel / Reuters)

A WOT alapító Antoni Macierewicz, a Jog és Igazságosság politikusa, korábbi védelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy szükség van a “patriotizmusra nevelésre”, hogy ellen tudjanak állni a növekvő orosz fenyegetésnek. A WOT megalapításában az amerikai Nemzeti Gárda szakértői is segítettek, mondta a lengyel politikus egy televíziós nyilatkozatban. Bár Macierewicz korábban még a párt nagyágyúja volt, Mateusz Morawiecki, Lengyelország új, az EU-val békülékenyebb hangot megütő miniszterelnöke menesztette a szélsőséges megnyilvánulásairól ismert politikus.

A Területvédelmi Erők eddigi egyetlen aktív bevetése a sertéspestisben elhullott vaddisznók tetemének felkutatása. A sertéspestis egyre jobban terjed a régióban, Magyarországon is regisztráltak eseteket.

A tartalékosoktól azt várják el, hogy legalább négy hónapot töltsenek gyakorlatozással a három év alatt, beleértve a 16 napos alapkiképzést is, ahol harctéri fegyelmet, lövészetet, tájékozódást és elsősegélynyújtást tanulnak. A nyaralásokat előre egyeztetni kell a helyi egységparancsnokkal. A tartalékosok körülbelül 20 000 forintnak megfelelő złotyt kapnak havonta, valamint oktatási és kiképzési hozzájárulásokat.
Wierzbicki a barakkban borotválkozik
Wierzbicki a barakkban borotválkozik (Fotó: Kacper Pempel / Reuters)

Marcin Wierzbicki egy energetikai vállalatnál dolgozik menedzserként, 44 éves, azt mondja, hogy a nagyapja példáját követi azzal, hogy részt vesz Lengyelország védelmében. Nem tervezi, hogy részt vegyen csatákban, inkább támogató szerepet látna el a seregben, ellenőrző pontokat, utakat védene. “Lengyelország nagyobb biztonságban lesz, már most és a jövőben is” – mondja Marcin.

Magyarországon is létezik az önkéntes területvédelmi tartalékos intézménye. Itthon az Irány a Sereg! program csábítja katonai pályára a fiatalokat, hogy magyar földön magyar fegyverrel védjék a magyar embereket, de aki kedvet érez hozzá, biztonsági őrként védheti a Honvédség telepeit is.
Link

Hozzászólások

809 #1 megmondhatom-e
- 2018. november 29. 15:50:26
-nagyon igyekszik a zsidó -növelni a harci / gyilkolási kedvet!
Eközben büdös nácinak nevezi a magyar jobbikost , hogy provokálja őt !
A jobbikos lemondott .
A zsidó nem mondott le.
- akkor itt minden rendben van - 1-0 a zsidó javára , pedig hazudott (mint mindig) a jobbikos nem náci !
Bár náci lenne!
Akkor a zsidó nem lenne ilyen rohadt szemtelen.
809 #2 megmondhatom-e
- 2018. november 29. 15:56:40
jelentkezni lehet biztonsági őrnek , védeni a honvédség telepeit.
Azt is megtámadták a zsidók? Ezt nem is mondta az atévé! ajvé!

És az országot megvédeni -hol lehet jelentkezni?

Mégcsak azt támadta meg igazán a zsidó!

Na elég ! megyek - szólok a nátónak !
80 #3 monguzking
- 2018. november 29. 16:21:13
furcsálom hogy lengyelek azt elfelejtették hogy milyen nagy kedvel gyilkolásztáktölük keletre lakokat évszázadokon keresztül de még jobban csodálkozom hogy szovjetek bosszuját nem tudják elfelejteni viszont ukrán fasizták általi szisztemikusan minden zsidot,lengyelt leölö népirtást elfelejtették pedig nagyon borzalmas volt hisz nem egyszerüen megölték embereket hanem barbár modon mészárolták öket-például gyerekeket szalmával kötözték körbe s meggyujtották....
809 #4 megmondhatom-e
- 2018. november 29. 16:45:38
- látod monguz! - így gyilkolnak a gyilkos zsidók újra , meg újra - az egész földgolyón keresztül-kasul , de ez sem elég a gyilkos zsidóknak.

Újabban büdös nácinak nevez minket - lemészárlásunk előtt!

Félelmetesek ezek a gyilkos zsidók! pfúúúj! undorítóak ! náciznak!
4 #5 Posta Imre
- 2018. november 29. 18:13:37
Azért nehogy beleéljétek magatokat a "lengyelek" oroszellenességébe. Egy szó se igaz ebből, ahogy a többiből sem. Az ellenségképnek semmi köze a valódi ellenséghez. Ma ez, holnap az, holnap után meg amaz. Így lehet NLP-ni a népet. Pont ilyen a V4-es "összefogás" is, meg a "jobban teljesít" lózung. Igen, tisztában vagyunk a geopolitikai nyűggel és látszik mekkora szarban vagyunk, de a nép nem csak nem érti, de beszarna, ha csak a negyedét felfogná ennek. Ezért bazíroznak a "nemzeti érzésre", "hazaszeretetre", meg a "családra", miközben mindegyik úgy, ahogy van le van xarva. Ja, isten meg pláne!
765 #6 Laplage
- 2018. november 29. 18:38:16
A politika az politika, a nemzeti bármely nemzet fia leánya az nemzeti. Lehet ezekre építeni Európában
8 #7 miskolcilaci
- 2018. november 29. 19:09:59
Mostanában ritkábban van holokaust! Csak nem készülnek rá?
75 #8 talpi
- 2018. december 05. 19:38:36
Monguz
Milyen bosszúról beszélsz? A lengyelek bosszultak? Kit? Mikor? Vagy talán az is feledésbe merül, hogy 6. Lenin Svájcban/?/ bujócskázott és onnan indult a "vörös október" festre?
Ugye nem gondolod komolyan? Tudod, a szerepek és a forgatókönyv már sokkal előbb átestek az "olvasó próbán".
Viszont, ezt a közönség, csak a" premieren"látta először.
Igaz,! addigra a "szerepek" ki voltak osztva, a "közönség" VÁLOGATOTT volt, és ment-megy minden mint a "karika csapás"-

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.38 másodperc
2,486,416 egyedi látogató