Honnan olvasnak:Le lesztek figyuzva!!!

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Jegyzõk, mérnökök, menedzserek, és készek meghalni

TanácsadásIdióta poljákok! Olyan dezsavû érzésetek van, nem? Link "A legnagyobb veszély Oroszország és a terrorizmus", mondja a cseh nato volt fõfax...
Gyilkosságok, kémhálózatok, a Krím annektálása. Oroszország ébredezõ imperializmusa és háborús retorikája joggal szül nyugtalanságot Európában, fõként a velük szomszédos országokban. Finnország, Észtország és Litvánia mind növelte vagy növelni tervezi haderejét, Svédországban brosúrákkal készítik fel a lakosságot a gerillaháborúra, és most Lengyelország egészíti ki védelmét az Egyesült Államok Nemzeti Gárdájának mintájára tartalékosokkal. A WOT — Wojska Obrony Terytorialnej (Területvédelmi Erõk) 2016-os alapítása óta 14 000 fõsre duzzadt, ebbõl 12 000 ember tartalékos szolgálatra jelentkezett civil.

A lengyel kormány azt reméli, hogy évente 10 000 tartalékossal tudják növelni a WOT létszámát, és 2021-re sikerül elérni az 50 000 fõt. Lengyelország 568 millió z³otyt (42 milliárd forint) különített el a WOT-ra, majdnem annyit, mint a lengyel haditengerészet büdzséje. A WOT egyébként a lengyel Honi Hadsereget tekinti szellemi elõdjének, ami az 1944-es varsói felkeléssel vonult be a történelembe.
Bal: Krasnodebski a Területvédelmi Erõk beavatási ceremóniáján. Jobb: Krasnodebski a fõnökével egy meetingen mielõtt elkezdené a 16 napos alapkiképzését a Területvédelmi Erõknél.
Bal: Krasnodebski a Területvédelmi Erõk beavatási ceremóniáján. Jobb: Krasnodebski a fõnökével egy meetingen, mielõtt elkezdené a 16 napos alapkiképzését a Területvédelmi Erõknél. (Fotó: Kacper Pempel / Reuters)

Damian Krasnodebski, 27 éves, mérnökként dolgozik Varsóban, azt mondja, hogy gerillaakciókkal készülnek, hogy ellenálljanak egy potenciális támadó hatalomnak, és ez alatt fõleg Oroszországot érti. Lengyelország 1999 óta a NATO tagja, de Damian szerint a NATO-tagság nem elég. Sokan bizalmatlanok az EU-val és a NATO-val szemben az országban, Tadeusz Cymanski kormánypárti politikus úgy nyilatkozott, hogy bár fontosak a szövetségek, amíg a segítség megérkezik, Lengyelországnak kell megvédenie magát.

Damian a közösségimédia-oldala alapján szereti az electro swinget, a Call of Duty sorozatot, és frissen házasodott. Az esküvõi és családi fotók között azonban Damian gyakorlóban kémleli az erdõt fegyverrel a kézben. „A gerillák ellen mindig nehéz harcolni, ha háború lenne Lengyelországban szabotálnánk a hadtápvonalakat, szabotázsakciókat szerveznénk. Ez mindig megnehezíti a megszállók dolgát” – mondja.

A lengyelek félelme Oroszországtól nem új, de az ukrajnai orosz beavatkozást követõen már az emberek fele úgy érzi, hogy az országuk nincs biztonságban, és a WOT nem titkolt célja, hogy a fiatalokban erõsítse a nemzeti érzelmet. Lengyelország vezetõ pártja a PiS (Jog és Igazságosság) is gyakran hivatkozik az orosz fenyegetésre, amikor a pártot szélsõséges nacionalizmussal vádolják.
Újonc lõgyakorlaton
Újonc lõgyakorlaton (Fotó: Kacper Pempel / Reuters)

A 24 éves Monika Pawlik fiatal anya és jegyzõ a helyi önkormányzatnál. Egyike a négy nõnek, akik részt vettek a kiképzésen múlt télen. „Ki akartam próbálni magamat valami újban, de mindenekelõtt a biztonságérzet a legfontosabb” – mondja a fiatal tartalékos. Magabiztosnak érzi magát a fegyverek kezelésében. „Tudom hogy kell velük bánni, tudom hogy kell célozni.” Mint sokan mások, Monika nagyszülei is emlékeznek még a német és orosz megszállás borzalmaira.

Vannak, akik óvatosabbak a WOT szerepével kapcsolatban. Adrian a Varsói Egyetem angol szakos hallgatója, szerinte elsõsorban az a baj, hogy a kiképzésre fõként szélsõséges nézeteket valló emberek jelentkeznek, akiknek nem biztos, hogy fegyvert kéne adni a kezébe, viszont azt is hozzáteszi, hogy sok ellenzéki csak azért utasítja el a területvédelmi programot, mert kormánypárti kezdeményezés.
Bal: „Ha valamit elkezdek végig is csinálom. De nemcsak magamért teszem, hanem a kisbabámért is.” – mondja Monika a kemény gyakorlatozás utáni megérdemelt pihenõjét töltve. Jobb: Pawlik vizet visz otthonában
Bal: „Ha valamit elkezdek végig is csinálom. De nemcsak magamért teszem, hanem a kisbabámért is.” – mondja Monika a kemény gyakorlatozás utáni megérdemelt pihenõjét töltve. Jobb: Pawlik vizet visz otthonában (Fotó: Kacper Pempel / Reuters)
Monika a lányával, Helenával játszik. A falon II. János Pál képe, alatta idézet: “Végül majd minden szép lesz. Csak húzz kényelmes cipõt, hiszen elõtted áll az egész életed, hogy végigmenj rajta.” Nem tudni, hogy a pápa vajon a surranóra gondolt-e.
Monika a lányával, Helenával játszik. A falon II. János Pál képe, alatta idézet: „Végül majd minden szép lesz. Csak húzz kényelmes cipõt, hiszen elõtted áll az egész életed, hogy végigmenj rajta.” Nem tudni, hogy a pápa vajon a surranóra gondolt-e. (Fotó: Kacper Pempel / Reuters)

A WOT alapító Antoni Macierewicz, a Jog és Igazságosság politikusa, korábbi védelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy szükség van a “patriotizmusra nevelésre”, hogy ellen tudjanak állni a növekvõ orosz fenyegetésnek. A WOT megalapításában az amerikai Nemzeti Gárda szakértõi is segítettek, mondta a lengyel politikus egy televíziós nyilatkozatban. Bár Macierewicz korábban még a párt nagyágyúja volt, Mateusz Morawiecki, Lengyelország új, az EU-val békülékenyebb hangot megütõ miniszterelnöke menesztette a szélsõséges megnyilvánulásairól ismert politikus.

A Területvédelmi Erõk eddigi egyetlen aktív bevetése a sertéspestisben elhullott vaddisznók tetemének felkutatása. A sertéspestis egyre jobban terjed a régióban, Magyarországon is regisztráltak eseteket.

A tartalékosoktól azt várják el, hogy legalább négy hónapot töltsenek gyakorlatozással a három év alatt, beleértve a 16 napos alapkiképzést is, ahol harctéri fegyelmet, lövészetet, tájékozódást és elsõsegélynyújtást tanulnak. A nyaralásokat elõre egyeztetni kell a helyi egységparancsnokkal. A tartalékosok körülbelül 20 000 forintnak megfelelõ z³otyt kapnak havonta, valamint oktatási és kiképzési hozzájárulásokat.
Wierzbicki a barakkban borotválkozik
Wierzbicki a barakkban borotválkozik (Fotó: Kacper Pempel / Reuters)

Marcin Wierzbicki egy energetikai vállalatnál dolgozik menedzserként, 44 éves, azt mondja, hogy a nagyapja példáját követi azzal, hogy részt vesz Lengyelország védelmében. Nem tervezi, hogy részt vegyen csatákban, inkább támogató szerepet látna el a seregben, ellenõrzõ pontokat, utakat védene. “Lengyelország nagyobb biztonságban lesz, már most és a jövõben is” – mondja Marcin.

Magyarországon is létezik az önkéntes területvédelmi tartalékos intézménye. Itthon az Irány a Sereg! program csábítja katonai pályára a fiatalokat, hogy magyar földön magyar fegyverrel védjék a magyar embereket, de aki kedvet érez hozzá, biztonsági õrként védheti a Honvédség telepeit is.
Link

Hozzászólások

809 #1 megmondhatom-e
- 2018-11-29 15:50
-nagyon igyekszik a zsidó -növelni a harci / gyilkolási kedvet!
Eközben büdös nácinak nevezi a magyar jobbikost , hogy provokálja õt !
A jobbikos lemondott .
A zsidó nem mondott le.
- akkor itt minden rendben van - 1-0 a zsidó javára , pedig hazudott (mint mindig) a jobbikos nem náci !
Bár náci lenne!
Akkor a zsidó nem lenne ilyen rohadt szemtelen.
809 #2 megmondhatom-e
- 2018-11-29 15:56
jelentkezni lehet biztonsági õrnek , védeni a honvédség telepeit.
Azt is megtámadták a zsidók? Ezt nem is mondta az atévé! ajvé!

És az országot megvédeni -hol lehet jelentkezni?

Mégcsak azt támadta meg igazán a zsidó!

Na elég ! megyek - szólok a nátónak !
80 #3 monguzking
- 2018-11-29 16:21
furcsálom hogy lengyelek azt elfelejtették hogy milyen nagy kedvel gyilkolásztáktölük keletre lakokat évszázadokon keresztül de még jobban csodálkozom hogy szovjetek bosszuját nem tudják elfelejteni viszont ukrán fasizták általi szisztemikusan minden zsidot,lengyelt leölö népirtást elfelejtették pedig nagyon borzalmas volt hisz nem egyszerüen megölték embereket hanem barbár modon mészárolták öket-például gyerekeket szalmával kötözték körbe s meggyujtották....
809 #4 megmondhatom-e
- 2018-11-29 16:45
- látod monguz! - így gyilkolnak a gyilkos zsidók újra , meg újra - az egész földgolyón keresztül-kasul , de ez sem elég a gyilkos zsidóknak.

Újabban büdös nácinak nevez minket - lemészárlásunk elõtt!

Félelmetesek ezek a gyilkos zsidók! pfúúúj! undorítóak ! náciznak!
4 #5 Posta Imre
- 2018-11-29 18:13
Azért nehogy beleéljétek magatokat a "lengyelek" oroszellenességébe. Egy szó se igaz ebbõl, ahogy a többibõl sem. Az ellenségképnek semmi köze a valódi ellenséghez. Ma ez, holnap az, holnap után meg amaz. Így lehet NLP-ni a népet. Pont ilyen a V4-es "összefogás" is, meg a "jobban teljesít" lózung. Igen, tisztában vagyunk a geopolitikai nyûggel és látszik mekkora szarban vagyunk, de a nép nem csak nem érti, de beszarna, ha csak a negyedét felfogná ennek. Ezért bazíroznak a "nemzeti érzésre", "hazaszeretetre", meg a "családra", miközben mindegyik úgy, ahogy van le van xarva. Ja, isten meg pláne!
765 #6 Laplage
- 2018-11-29 18:38
A politika az politika, a nemzeti bármely nemzet fia leánya az nemzeti. Lehet ezekre építeni Európában
8 #7 miskolcilaci
- 2018-11-29 19:09
Mostanában ritkábban van holokaust! Csak nem készülnek rá?
75 #8 talpi
- 2018-12-05 19:38
Monguz
Milyen bosszúról beszélsz? A lengyelek bosszultak? Kit? Mikor? Vagy talán az is feledésbe merül, hogy 6. Lenin Svájcban/?/ bujócskázott és onnan indult a "vörös október" festre?
Ugye nem gondolod komolyan? Tudod, a szerepek és a forgatókönyv már sokkal elõbb átestek az "olvasó próbán".
Viszont, ezt a közönség, csak a" premieren"látta elõször.
Igaz,! addigra a "szerepek" ki voltak osztva, a "közönség" VÁLOGATOTT volt, és ment-megy minden mint a "karika csapás"-

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.53 másodperc
2,679,487 egyedi látogató