Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Ferenc pápa elítélte a 'gyarmatosítás új formáit'

KultúraNincs igaza? A régi jobb volt. Most ha beteszi a jujdejó-jahve a lábát valahova és demokraizál, akkor kő kövön nem marad. Nos, a zsidó remekül gyarmatosította ezt az állatkertet, tessék hát "elítélni"!
A kenyai főváros egyik legnagyobb nyomornegyedébe, Kangemibe látogatott Ferenc pápa pénteken, és ottani beszédében elítélte "a gyarmatosítás új formáit", amelyekben fogalmazása szerint arra kényszerítik az afrikai országokat, hogy "fogaskerekek legyenek egy hatalmas gépezetben".
A katolikus egyházfő ostorozta mindazokat, akik nyomást gyakorolnak az afrikai országokra annak érdekében, hogy azok "intézkedéseket vezessenek be például a születésszám csökkentésének ösztönzésére".

A pápa elítélte azt az "égbekiáltó igazságtalanságot", hogy sok országban egy minden hatalmat és gazdagságot magához gyűjtő kisebbség hagy elszennyeződni és lepusztulni városrészeket. Alapvető jognak nevezte a tiszta ivóvízhez való hozzáférést, és kijelentette: mindenki számára emberhez méltó, megfelelő otthont kell biztosítani, ahol van szennyvízelvezetés, áramszolgáltatás, kórház, iskola és sportolási lehetőség.

Megjegyezte, hogy a gazdagabb városrészekben élők éppen a nyomornegyedekben tengődőktől tanulhatnak együttérzést, róluk vehetnének példát, hogyan kell gondoskodni a még szegényebbekről.

A pápa gyakran beszél a föld, a munka és a lakhatás fontosságáról az emberek életében. Ezúttal is a lakhatásra összpontosított, amely súlyos kérdés a gyorsan urbanizálódó világban, azért is - mint korábban már utalt rá -, mert hozzájárul a Föld kényes ökológiai egyensúlyának felborításához.

Az egyházfő utolsó kenyai nyilvános programjaként részt vett egy ifjúsági nagygyűlésen a Kasarani-stadionban.

Nairobi programjának végén Ferenc pápa még magánjellegű beszélgetéseket folytat kenyai püspökökkel, majd Ugandába utazik tovább.
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.33 másodperc
2,485,269 egyedi látogató