Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Az orosz gazdasági növekedés túl szép ahhoz, hogy igaz legyen

KülföldPedig igaz! Nem hiába a zsidó liberális lakájmédia szerint az orosz fiatalok zöme is inkább lelépne onnan, mielőtt bevonultatják a seregbe és véágóhídra küldik izrael érdekében. Na jó, nem egészen így írják, de írhatnák. Ott is szaporodik az orosz, lassan már többen lesznek, mint a betelepített kínai-muszlim izraelita többség. Mint az az orosz statisztikai szolgálat hétfőn nyilvánosságra hozott adataiból kiderült, az orosz gazdasági növekedés tavaly jóval meghaladta a várakozásokat. Ez persze nem jelenti azt, hogy az adatok helyesek.

A Roszsztat új, decemberben hivatalba lépett főnöke, Pavel Malkov lázas optimizmust hozott magával. Az ügynökség arról számolt be hétfőn, hogy 2018-ban az ország gazdasága 2012 óta nem látott mértékben gyarapodott, ezek a számok azonban több közgazdász adatai szerint is igencsak gyanúsak.

December 20-án megkérdezték Vlagyimir Putyin elnöktől egy sajtótájékoztatón, hogy az orosz gazdasági adatok miért tűnnek sokkal rózsásabbnak, mint azt az emberek életminősége sugallja, és hogy ezek a számok vajon megbízhatóak-e. Putyin elismerte, hogy a statisztikák „nem tökéletesek”, és javítani kell rajtuk. Mindössze négy nappal később Alexander Surinovot, a statisztikai szolgálat addigi vezetőjét menesztették tisztségéből, és Pavel Malkovot, a gazdasági minisztérium egy korábbi tisztviselőjét nevezték ki a helyére.

Anton Siluanov pénzügyminiszter aztán december 24-én elejtett egy megjegyzést, miszerint a Roszsztat addigi adatainak minősége egyes területeken „szörnyűnek” minősíthető, mint például az emberek jövedelme (amely az előző hat hónapból négyben csökkent) és az infláció (amely az év nagy részében magasabb volt a kormányzati előrejelzéseknél).

Malkov munkába állásának első hetében a Roszsztat kiadott egy átfogó felülvizsgálati jelentést a 2016-os és a 2017-es év bruttó hazai termékadataira (GDP) vonatkozóan. A 2016-os, 0,2 százalékos termeléscsökkenést 0,3 százalékos növekedésre javították, azzal érvelve, hogy a recesszió, amely 2014 őszétől kezdve a bezuhant olajárak, valamint az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók bevezetése következtében sújtotta az országot, mindössze egy évig tartott. Ezen logika mentén a Roszsztat aztán a 2017-es növekedési számot is javította: 1,5-ről 1,6 százalékra.

Optimista adatok: a felülvizsgált orosz GDP-növekedés

Forrás: Roszsztat / Bloomberg

Hétfőn a statisztikai szolgálat nyilvánosságra hozta előzetes adatait 2018-ra vonatkozóan, és láss csodát: az orosz GDP állítólag 2,3 százalékkal bővült – elsősorban az építőipar teljesítményének köszönhetően. Ez a Bloomberg által jósolt 36 előrejelzés mindegyikét lekörözte.

A Roszsztat a múlt hónapban 2018 első 11 hónapja építőipari adatainak felülvizsgálata után korrigált 5,7 százalékos éves növekedésre az eredeti 0,5 százalék helyett. Az ugrásszerű változtatás pedig „kijavította” a szolgálat egy korábbi, ellentmondásos jelentését: a Roszsztat ugyanis az év harmadik negyedévében jelentősebb beruházási növekedésről számolt be, amely azonban nem igazán illeszkedett a stagnáló építkezésekhez.
Az ügynökség az északkelet-oroszországi Jamal-Nyenyec Autonóm Körzet adatait vizsgálta át, ahol az ország legnagyobb gázipari magánvállalata, a Novatek földgáz-cseppfolyósító üzeme, a Yamal (Jamal) tavaly érte el teljes termelési kapacitását – és ennek köszönhető a csodával határos növekedés.

A Roszsztat számainak hitelességét azonban máris többen megkérdőjelezték. Alekszej Kudrin, az orosz költségvetési felügyelő szervezet, a Számviteli Kamara vezetője és korábbi pénzügyminiszter január 2-ai Twitter-bejegyzésében közölte, hogy Oroszország GDP-je valószínűleg 1,5 százalékkal nőtt 2018-ban. Sőt, még a Roszsztat rendkívül optimista bejelentése után is volt olyan neves orosz közgazdász – Andrej Klepach –, aki mindössze 1,5 százalékra becsülte a 2018-as orosz gazdasági növekedést.

Mindenesetre akár indokolt Kudrin és Klepach pesszimizmusa, akár nem, az tény, hogy a Roszsztat alapvetően szereti szebbnek feltüntetni a számokat. Ennek egyik oka, hogy Putyin elnök népszerűsége csökkenőben van (a legutóbbi felmérések szerint az oroszok 64 százaléka elégedett elnöki tevékenységével – ez 13 éve a legalacsonyabb szint), Dmitrij Medvegyev kormányfő tetszési mutatóiról már nem is beszélve. A Jurij Levada Független Elemzőközpont pénteken nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásából emellett az is kiderül, hogy az oroszok 45 százaléka szerint rossz irányba halad az országuk – ez 2006 óta a legmagasabb arány.

Az elnök ezért egyre inkább arra törekszik, hogy növelje népszerűségét, illetve csökkentse a tömeges tiltakozás lehetőségét. Egy ilyen helyzetben pedig például az, hogy meneszti Medvegyevet és átalakítja a rendkívül népszerűtlen kabinetet, vagy esetleg korrupciós vizsgálatot indít a legfőbb gazdasági tisztviselőkkel szemben, igen vonzó lehetőségnek tűnik.

Putyin szereti a statisztikákat, és büszke arra, hogy képes sok gazdasági adatot észben tartani. Na mármost, ha jó adatokat adnak neki, amivel „zsonglőrködhet”, a kormány talán képes biztosítani a túlélését.
A gazdasági gyarapodás valós mértékét az is jól tükrözi, hogy egyre több orosz fiatal vándorolna ki az országból: bár az orosz összlakosság körében mindössze 17 százalék azoknak az aránya, akik szívesen elhagynák Oroszországot, a 18-24 éves korosztály körében ez az érték eléri a 41 százalékot.

Egyre több fiatal vándorolna ki Oroszországból

Forrás: Bloomberg / Kitekintő / MTI
Link

Hozzászólások

809 #20 megmondhatom-e
- 2019. február 08. 10:55:42
- igen, találtam már filmet orosz kert szántásról -ahol egy dobra csévélt kötelet forgatnak egy motorral (csörlő) , aminek a másik végén egy eke van - így ló helyett ezzel a szerkezettel szántják fel a kertet pillanatok alatt.
Vannak jó ötleteik faiparban , vas / kovácsoltvas - saját karakterrel - szóval az oroszok nem csak szovjet katonának valók , hogy Magyarországon bezárt laktanyákból kiszökve , éléskamrákból kolbászt lopjanak és eladják a hadseregük benzinét , összes felszerelését .

Ezt a szerepet csak a zsidók szánták nekik !

Fel a fejjel ! Te is többre vagy képes , ha lerúgtad magadról a zsidó hámot az ocsmány köves salamonnal együtt !
238 #21 bivaly
- 2019. február 08. 10:58:18
Nem vagyok az oroszok ellendrukkere, kicsit sem.

A statisztika, meg a hivatal, az állami szemfényvesztés egyik ügynöksége, a propaganda része !

A youtube szintén az igazmondás egyik fellegvára, ugye ?
A cikk az origóból lett átvéve, mint tudjuk, ott ringott az igazság bölcsője.

És, ha azt írja az újság, az biztos, hogy úgy van, mert az elvtársak soha nem hazudtak eddig sem !

Továbbá egy idézet " ..., az is igaz, hogy a mezőgazdaság nagy része megánkézben van.". Ezen át tetszettek siklani ! Mert, ha nálunk a mezőgazdaság szóba kerül, azonnal mellé rendelik az orbáni haveri kört név szerint !

És nálunk is szárnyal a mezőgazdaság ! Meg a GDP !

Innentől tessék elolvasni előlről !

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.30 másodperc
2,486,780 egyedi látogató