Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Ezrével teszik ki a Twitterre eltűnt ujgurok fotóit

BelföldÓ, mi lesz, ha egy ujgur hadosztály kínai fegyverzetben megjelenik judapesten asszonyostól, gyerekestől, azért meglepődnétek, nem? A cahal biztosan zokóhn venné. Új kampány indult kedden a közösségi médiában #MeTooUyghur néven: többen követelik, hogy a kínai kormány tegyen közzé videofelvételt az átnevelőtáborokban eltűnt hozzátartozóikról.

„Kína, mutass róluk videót, ha életben vannak!”

– írta a Twitteren Halmurat Harri Finnországban élő ujgur aktivista. Felvételt követelt azokról, akiket átnevelőtáborba küldtek, de a rokonaik egy ideje nem hallottak róluk. A felhívása nyomán a Twittert elárasztották az eltűnt hozzátartozókat keresők fényképei. (A Twitter Kínában nem elérhető.)
Csak egy példa a rengeteg fotókkal közzétett, szabadulást követelő posztok közül.Forrás: Twitter

A kezdeményezés előzménye, hogy a kínai nemzetközi rádióadó vasárnap este a Twitteren közzétett egy 26 másodperces felvételt Abdurehim Hejit ujgur énekesről és költőről, a férfi halálhírét cáfolandó. A videó hitelességét és a készítésének az idejét még nem sikerült ellenőrizni. Hejitet egy dala miatt 8 év börtönbüntetésre ítélték.

Emberi jogi szervezetek jelentései szerint az utóbbi években szigorú rendőri megfigyelés alá vonták a Kína északnyugati részén található, lázongó ujgur régiót, és a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élő kisebbségek nagyjából 1 millió tagját tartják fogva átnevelőtáborokban. Ezeket a vádakat a pekingi kormány visszautasítja, és azt állítja, az iszlám radikalizmus elleni „képzőközpontokról” van szó. A hatóságok szerint a szélsőségesség elleni küzdelem jegyében van szükség a szigorú biztonsági intézkedésekre, amik nem irányulnak célzottan egyetlen etnikai csoport ellen sem.

Az átnevelőtáborokat megjártak közül többen embertelen körülményekről és kínzásról számoltak be. Néhányaknak meg kellett tagadniuk a vallásukat, és hűséget kellett esküdniük a Kínai Kommunista Pártnak. A türk nyelvet beszélő ujgurok többsége muszlim.

Sok külföldön élő ujgur vagy kazah retteg kapcsolatba lépni hszincsiangi hozzátartozóival, mert egy külföldi telefonhívás azonnali internálást vonhat maga után.

Hasonló történt a Kazahsztánban élő Bekmurat Nusupkan családjában is. Nusupkant felkereste apósa 2018 februárjában. A férfi felhívta a Kínában maradt fiát, hogy érdeklődjön a hogyléte felől. Nem sokkal később a fiút letartóztatták a Kazahsztánból kapott hívások miatt, és átnevelőtáborba küldték – közölte a BBC. A szintén Kazahsztánban élő Nurbulat Tursunjan elmondta: idős szülei nem tudják elhagyni Kínát, mert a hatóságok elvették az útleveleiket.

A kínai kazah kisebbséghez tartozó Orynbek Koksybek saját elmondása szerint több hónapot töltött különféle táborokban. Az egyik helyen megbilincselve, megkötözve tartották, belökték egy gödörbe, és vizet öntöttek rá. A férfit árulással vádolták, és a kettős állampolgárságát kifogásolták. Később egy másik központba szállították át, ahol kínaiul kellett tanulnia. Koksybek szerint azért tartóztatják le a kazahokat, mert muszlim vallásúak. A férfi úgy véli, Kína célja, hogy kínaiakat csináljon a kazahokból, és eltörölje a kisebbséget.

A Kazahsztánban élő kínai kazahok a helyi kormánytól kértek segítséget az átnevelőtáborokban eltűnt rokonaik ügyében. A kazah kormány szerint a Kínában élő kínai állampolgárokra vonatkozó korlátozások kínai belügynek számítanak.

Kínában több mint 1 millió kazah él. A Szovjetunió összeomlása után ezrek költöztek Kazahsztánba, akik most úgy érzik, elvágták őket Kínában élő rokonaiktól. (MTI)
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2019. február 12. 18:09:15
Az orosz külügyminiszter a palesztin egység helyreállítását sürgette

A palesztin egység mielőbbi helyreállítását sürgette a közel-keleti rendezés előmozdítása érdekében Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor kedden Moszkvában fogadta a palesztinközi párbeszéd részvevőit.

Az orosz diplomácia vezetője a Fatah, a Hamász, valamint más rivalizáló palesztin pártok és mozgalmak képviselői előtt azt hangoztatta, hogy a közöttük való megosztottság ürügyet teremt ahhoz, hogy megkíséreljék aláásni a rendezés általánosan elfogadott, ENSZ-határozatokban és az arab békekezdeményezésben rögzített alapelveit. Azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy miközben az évszázad megállapodását ígéri az izraeliek és a palesztinok között, mindent megtesz a korábban elért megállapodások lerombolása érdekében, és egyoldalú politikája nem követi egy életképes, palesztin állam létrehozásának célját az 1967-es határok között, Kelet-Jeruzsálemben található fővárossal.

Lavrov azt hangoztatta, hogy Moszkva kész bármilyen megállapodást támogatni, amelyet a palesztinok a nemzeti megbékélésük érdekében megkötnek, és utalt rá, hogy az orosz fővárosban hétfőn elkezdődött, háromnaposra tervezett tárgyalásról már elkészült a felek jóváhagyására váró közös nyilatkozat. A miniszter szerint a 2017 októberében Kairóban elért keretmegállapodás, amelynek létrejöttében közvetítőként Moszkva is szerepet játszott, magában foglalja az életképes nemzeti egyetértés kompromisszumos képletét.

Nem akarunk semmit sem önökre erőltetni, de barátként azt akarjuk mondani, hogy prioritásként ítéljük meg, hogy önök állítsák helyre azt a képességüket, hogy egységes alanyként lépjenek föl az izraeli kollégáinkkal folytatandó jövőbeni tárgyalásokon. Megértésünk szerint ezt a Palesztinai Felszabadítási Szervezet platformján kell megtenni

– mondta Lavrov és kifejezte Moszkva készségét arra, hogy a jövőben is a palesztinközi egyeztetések helyszíne legyen.

https://24.hu/kul...-surgette/
267 #2 Perle
- 2019. február 12. 18:16:11
Szíriában ezrével harcolnak az ujgurok,
https://www.reute...SKBN1840UP
legalábbis addig, amig Kína nem küldött utánunk őket levadászó spec alakulatot.
Nem csodálom, ha nyomúk vész.
http://jcpa.org/c...ur-rebels/
75 #3 talpi
- 2019. február 12. 19:46:29
No ugye, hogy ugye?
Nem kellett volna Vitya-Vi Szarjonovicsnak keménykedni. :)
Ugyanis, a felcsuti kisvasutat, nem a kinaiak fogják épiteni, ésmeglehet, nem " bicske lészen" a végállomás :)
684 #4 atacama
- 2019. február 13. 11:38:29
hanem a bicska! vagy szurony!:)
80 #5 monguzking
- 2019. február 13. 11:40:46
azért furcsálom hogy miért gondolják emberek hogyha usa-izraelt háttér hatalom felcseréli kinára akkor jobb lesz emberiségnek?--tul nagy a csond-kina akkármit megtehet?
75 #6 talpi
- 2019. február 13. 18:27:25
monguz!
Az emberiségnek már régen rossz. Oly mindegy, hogy, mit-mire akarsz cserélni, a kisebbik rossz, kevésbé fáj.
Szívesebben cserélnék, kacsát-kukoricára, vagy Ramszeszt, Lavrovra- :)
80 #7 monguzking
- 2019. február 14. 11:09:05
szerintem Talpi most tévedsz--nem szabad elfogadni a kisebbik rosszt sem....vagy olyan világ lesz amelyben a szeretett,bizalom,tisztesség,igazság dominál vagy inkább pusztuljon minden s mindenki---dagonyában nem dagonyázom

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.43 másodperc
2,486,765 egyedi látogató