Honnan olvasnak:Le lesztek figyuzva!!!

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Mi lenne, ha hazajönne félmillió magyar?

BelföldPénteken a zsidó negyedben, ahol magyar hangot mára elvétve hallasz megkérdeztem az épülő lakópark mérnökét, hogy kik költöznek be izraelből? Erre mondja, hogy minden "lyuk" elkelt és a zöm magyar nevű, de rengeteg a kínai és török is. Persze ettől mind lehet zsidó, de mi van, ha nem? Na, ahogy megmondtam néktek, úgy es lesz.
A külföldön élő magyarok számára csak becslések vannak, de abban alighanem egyetérthetünk, hogy minimum félmillió határátkelőről beszélhetünk. Vajon mi történne akkor, ha ez a rengeteg ember a külföldön megszerzett tudással, megtapasztalt másfajta kultúrával, életszemlélettel egyszer csak megjelenne Magyarországon?

Szerinted mi történne, ha hazaköltöznének a magyar határátkelők? Min kellene és hogyan változtatni? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

A kérdést a Svédországban élő Bandirepublic vetette fel beszélgetésünk során (aminek első részét itt olvashattátok), melyben arról is beszéltünk, hogy szerinte mi az, ami ma a leginkább hiányzik Magyarországon.

Nos, ő úgy látja, hogy leginkább a közös cél, akarat, tervezés, döntéshozatal nincs meg – magyarul az együttműködés hiányzik a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből.

A béka és a forró víz esete

Van az a hasonlat, hogy a forró vízbe dobott béka kiugrik, de ha a hideg vizet folyamatosan forralod, akkor meg tudod főzni: „Ti itt, Magyarországon, halálra vagytok főzve. Én meg vagyok az a béka, aki jön a hűvös Skandináviából és látom, hogy már nagyon forró a víz.

Amikor hazajövök minden egyes alkalommal van valami, ami megdöbbent és amitől elszörnyülködöm, hogy 2019-ben, egy globális világban, egy Európai Unióban olyan gondolkodásmód uralkodik, ami 100 évvel ezelőtt is kőkorszaki volt” – tette hozzá.

„Hiányzik a hazám, akkor is, ha aggódom érte, akkor is, ha 2-3 millió honfitársam kirekeszt – nekem akkor is hiányzik és vagyok annyira idealista, hogy szeretném hinni, ha itt élném a mindennapjaim, akkor minden különösebb aktivitás nélkül, de picivel jobbá tenném az országot” – mondta Bandirepublic.

Mi lenne, ha hazajönnének?

Ebből pedig következik a gondolatkísérlet: mi történne akkor, ha mindazok, akik külföldre költöztek, egyszer csak hazaköltöznének?

„Nagyon erőteljes társadalmi kísérlet lenne, ha a ma külföldön élő magyarokat felültetnénk egy óriási „hajóra”, visszahoznánk őket és egyszerre belépnénk a mai magyar társadalomba jobbító szándékkal.

„Nem kell politikai pártot alakítani, csak elkezdenénk európai módon, normálisan, egymásra odafigyelve, együttműködve élni a hétköznapjainkat. Én azt remélem, hogy akkor Magyarország egy sokkal jobb ország lenne.

Azért fáj a szívem Magyarországért, mert Budapestet nagyon szeretem, itt nőttem fel és mindig az van bennem, hogy annyira jó lehetne. De akkor miért nem az?” – tette fel a kérdést Bandirepublic.

Kitartana a külföldön szerzett tapasztalat?

Ugyanakkor azért az érdekes probléma, hogy elég erős-e mindaz, amit a határátkelők magukba szívtak külföldön ahhoz, hogy kitartson Magyarországon?

„Ez függ a személyiségtől is. Én a nyolcvanas években voltam gyerek, akkor is lázadoztam, amiért meg is kaptam a magamét, mert felszólaltam, ha igazságtalanságot tapasztaltam. Kérdés tehát, mennyire vagy hajlandó csöndben nyelni csak azért, hogy kerüld a konfliktust.

Aztán van mindennek egy olyan vetülete is, hogy mennyi ideig éltél kint. Ha már 7 éve külföldön élsz, a gyereked ott nő föl, akkor neki az lesz a norma. A gyerekem itt nem viselné el a számára ismeretlen autoriter viselkedést. Én bízom benne, hogy már elég nagy ahhoz, hogy nem tudnánk betörni.

Van 2-3 millió kormánypárti szavazó és ugyanannyi csöndes ember, akinek nem tetszik, ami van, de nem szól. Ez a csöndben lévő 2-3 millió és az a félmillió-egymillió, aki hazajön, az már egy nagyon durva kritikus tömeg, akik ha látnának alternatívát, lelkesebbek lennének, de a mai politikai palettán aligha van alternatíva” – vélte Bandirepublic, aki a svédországi hétköznapok mellett Halottnak a coach címmel is vezet blogot és Facebook-oldalt.

Amiről még beszélgettünk:

Miben különbözik leginkább a svéd és a magyar társadalom? (a podcast elején)

Mit jelent svédnek lenni a svédek szerint? (7 perctől)

Mi volt az első benyomása Budapesten és érez-e változást az előző látogatásokhoz képest? (8 perctől)

Közép- és hosszútávú tervek, lesz-e belőle svéd nyugdíjas, hol fognak élni? (9 perctől)

Mi Svédországban a legnagyobb probléma? (17 perc 30 másodperctől)

Hallgassátok meg a beszélgetést, vagy ha ez most nem megy, akkor mondjuk ezzel a programmal le is tölthetitek. Érdemes feliratkozni is a Határátkelő YouTube-csatornájára, akkor biztosan nem maradtok le semmiről! A podcastok már a Spotify-on, az Anchoron (ahol hangüzenetet is küldhettek!) és a legtöbb szolgáltatón megtalálhatók. Folyamatosan kerülnek fel az adások, minden nap egy új rész, hallgassátok meg (újra)!

A beszélgetést a Spotify-on IDE KATTINTVA hallgathatod meg.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2019-08-11 08:58
Kövér: Nem az a jó magyar, aki magyarul beszél, hanem az, akinek három-négy igazi magyar gyermeke, 9-16 unokája van


Kövér László szombat délután egészen Gyergyószentmiklósig utazott azért, hogy elmondja, mitől lesz valaki igazán jó magyar.

Az MTI jelentése szerint a házelnök a demográfiai helyzetről tartott előadást az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) egyesület nyári táborában, és arról beszélt, hogy a gyermekvállalás útjában álló akadályok lebontásán túl mentalitásváltásra is szükség van ahhoz, hogy mi magyarok többen legyünk.

Magyarország Kövér szerint élen jár Európában abban, hogy a hazai összterméke (GDP) közel öt százalékát fordítja a népesedéspolitikára, de a kormány családpolitikája csak azt célozza, hogy elhárítsa a gyermekvállalás fizikai és anyagi akadályait a fiatalok útjából. A kormány tehát nem tud szülni a magyar anyák helyett, csak a körülmények javításáig terjed a mozgástere.

Kövér szerint a kedvezőtlen demográfiai folyamatok megfordításához mentalitásváltásra is szükség van, magyarán: „divattá kell tenni a többgyermekes családmodellt.”

Székelyföldön van már pozitív példa - folytatta a parlament elnöke, amikor egy meg nem nevezett községre hivatkozva azt mondta, igenis van olyan település, ahol a születések száma meghaladta a temetésekét, mert

divattá vált a 2-3-4 gyermekes család. A gyermekvállalási kedvet Kövér szerint a közösség mintaadó ereje befolyásolja. Nem bonyolult ez: egyszerűen csak rá kell ébreszteni az embereket arra, hogy

„nem az a jó magyar, aki magyarul beszél, hanem az, akinek három-négy gyermeke, 9-16 unokája van, valamennyien magyarul beszélnek, és elkötelezettek a nemzet ügye iránt.”

Az MTI tudósítása szerint Kövér László arról is beszélt, hogy egy pénzügyileg stabil, gazdaságilag prosperáló, népesedésben jövőt ígérő, nemzetközi szempontból növekvő tekintéllyel bíró, erős családokból, erős lokális és egyházi közösségekből felépülő Magyarországot szeretnének látni, amely a magyarok által is lakott országokkal kölcsönösen előnyös kapcsolatok sűrű szövedékén keresztül kapcsolódik össze.

A házelnök szerint olyan helyzetet kell előidézni, amelyben Magyarország és szomszédai kölcsönösen érdekeltek a másik sikerében. Hozzátette: ha ez működő modell Magyarország és Szerbia viszonyában, nem kell feladni a reményt, hogy előbb-utóbb a román-magyar viszonyt is ez jellemzi majd.
https://444.hu/20...nokaja-van


Libsi trollhadsereg köpködi
Budaházy Eddát
2018.05.27.5 Hozzászólás

Két napja jött ki a Hozz Világra Még Egy Magyart Mozgalom videója, amiben szerette volna felhívni a társadalom figyelmét arra, hogy mennyire fontos volna a gyermekvállalás, és hogy ez nem lehet csupán egy kényelmi kérdés.

Hát tény és való, megkapta a kis klipp a figyelmet, de sajnos nem abból az irányból, ahonnan hasznos lett volna. Az Index tette ki címlapjára, a szokásos epés gúnnyal kommentálva.

“Elmúltál harminc? Nem zavar az abortusz? Kiköltöztél? Szüleiddel élsz? Nincs gyereked? Egy puskalövés nélkül végignézed Magyarország pusztulását?
A Hozz Világra Még Egy Magyart Mozgalom videójában lebasznak mindenkit, aki nem szül”

– vicceskedik és és csúsztat Szabó Péter indexes firkász. Na most… Én nem hittem volna, hogy ilyen hatalmas zombihadsereg van a hírportál mögött, de Edda videója alatt 5000 dislike érkezett idáig, és töménytelen mennyiségű borzalmas hozzászólás, amik mind a teljes gyökértelenségről, és értelmetlen gyűlöletről tanúskodnak. Félelmetes, hogy ezekkel az embrekkel élünk együtt.

Néhányat idéznék:

“A MÉHED JÁRJON, NE A SZÁD!”

“Hogy ugy gondolom rendben van-e, hogy en dontom el mi tortenik a testemben torteno emberi elettel?! Meg szep hogy rendben van, sot, jogom van hozza hogy en dontsem el mi tortenik a SAJÁT TESTEMMEL… “

“Ki a faszom döntse el? A szomszéd néni? Vagy az a sejtkupac, akinek még agyi tevékenysége sincsen ? Szutyok fideszes propaganda
4 #2 Posta Imre
- 2019-08-11 11:56
Lövöldözés Oslo közelében: találtak egy holttestet

Lövöldözés volt szombaton a norvég főváros, Oslo közelében egy mecsetben, egy ember megsebesült, egy gyanúsítottat a hatóságok őrizetbe vettek – közölte a norvég rendőrség.

A lövöldözés az al-Noor Iszlám Központban történt, a norvég főváros Baerum nevű elővárosában, a gyanúsított egy “fiatal fehér ember” a rendőrség szerint.

“Egy embert eltaláltak. Nem ismerjük a sebesülésének mértékét. Egy gyanúsítottat őrizetbe vettek. A rendőrség a helyszínen van” – közölte a rendőrség a Twitteren. Hozzátette, nem tud arról, hogy más merénylő is volt-e a mecsetben, és a gyanúsítottról sem tud többet, csak annyit, hogy fehér.

Ahogy arról korábban írtunk, a mecset illetékese azt mondta a norvég médiának, hogy a merénylő fehér ember, rohamsisakot és egyenruhát viselt, és több fegyver volt nála.

Az NRK norvég közszolgálati rádió és televízió közlése szerint a rendőrség több fegyvert talált a mecsetben. A lövöldözőt egy, a mecsetben tartózkodó személynek sikerült lefognia a rendőrség megérkezéséig.

A norvég rendőrség biztonsági szolgálata közölte, hogy “követi az eseményeket”, de “még korai következtetéseket levonni”.

A lövöldözést követően a hatóságok egy holttestre bukkantak Oslo külterületén. Az esetet a mecsetbeli lövöldözéssel hozzák összefüggésbe. Az NRK közszolgálati rádió beszámolója szerint lezárták azt a területet, a Baerum negyedet, Oslótól nyugatra, ahol a halottat találták. Brian Skotnes, az oslói rendőrség képviselője azt mondta az adásban, hogy ennek a negyednek egyik lakóházában bukkantak a holttestre.

(MTI)
https://24.hu/kul...et-halott/
69 #3 Szalonna
- 2019-08-11 14:00
Na, szóval megint elkezdik átírnia "magyar fogalmát", próbálják gyúrni, formázni ezt a fösgörgeteg masszát, amit meggyúrtak. Persze minden probálkozás dugába fullad, mert maguk is elképednek hogy milyen agyatlan csürhét termeltek ki. És most ébreszteni kellene, de alig vagy nincs kit, de azt is fokozatosan, hogy ne fájjon, ANNYIRA.
Pedig az edzés is akkor ér valamit, ha fáj meg verrrrzik.
A Pina is akkor tisztul amikor vért könnyezik.
1313 #4 zoli
- 2019-08-12 06:23
Fél éve az a propaganda volt,hogy hú de sokan hazajöttek,mert kurva jó itthon a helyzet! Akkor most mégsem?Vagy már a betelepült kötél származékok tetejére nyűgös lenne ha hazajönnének? Na mindegy,az aktuális propaganda infót csepegtetni kell,az átlag szavazónak úgysem tart tovább a memóriája 2 hónapnál! Sokat mondtam...?
2 #5 gerry
- 2019-08-12 09:58
zoli - nem, nem....

.
.
.
.
.
.
.
.
mit is mondtál? Mikor?
s_hihi
51 #6 Skorpio58
- 2019-08-12 10:11
gerry!
Mi a helyzet Svájcban, kezdik már főzni az agyatokat?
http://magyarmegm...tem/5303-z

https://www.youtu...hS3J893rpI
1313 #7 zoli
- 2019-08-12 11:46
Gerry!
Nem tom már mit mondtam.Mire gondolsz?Vagy már Te sem tudod....:o
2 #8 gerry
- 2019-08-12 12:10
:D "az átlag szavazónak úgysem tart tovább a memóriája 2 hónapnál! Sokat mondtam...?" - erre reagáltam és szerencsére az még eszembe jutott, hogy direkt a te beírásod után írtam ...

Ez is a memória-trén-ingemnek köszönhetõ (azt hiszem az valamelyik kockás mintázatu ingem... bár a "trén" esetleg háromszögü minta is lehet?... na mindegy

Ezt neked is ajánlom, nekem is segített:


- És voltunk a nejemmel egy klinikán, ahol módszereket tanítottak, hogyan kell dolgokra visszaemlékezni.
- Hogy hívták a klinikát?
- Hmmm... Mi is annak a kék tavaszi kis virágnak a neve?
- Ibolya?
- Igen, ez az... Ibolya, gyere be! Mi volt annak a klinikának a neve ahol voltunk?
1313 #9 zoli
- 2019-08-12 12:18
Tudom Gerry értettem-csak hát írni nehezebb,mint hirtelen reagálni-szóban.
Egyébként a memória zavar gyógyszere a kavinton,és nefelejcsből csinálják! :D :D

Fickó bemegy a dokihoz,és mondja,hogy egyszerre feledékeny,de ingerlékeny is.
Kérdi a doki,hogy mióta?
Mire a fickó kiabálva visszakérdez:
-Mit mióta?

:D :D :D
1368 #10 Karpatkanyar
- 2019-08-12 16:54
Mi lenne, ha hazajönne....?
Tanulmányozzátok a Chilei nacionalista diktátor stratégiai programját, ami 4 szakaszból állt:
1. Kiválogatták a legtehetségesebb gimnazistákat és ezeket elküldték Amerika legjobb egyetemeire tanulni. Az állam a teljes költséget átvállalta.
2. Az 5 év tanulás alatt figyelték a nebulók teljesítményét, s ha kellett megnoszogatták őket. A tanulmányok bármilyen okból való megszakítása a ráköltött pénz visszafizetését jelentette.
3. Diplomával vissza Chilébe. 5 évig figyelemmel kísérték a chilei gazdaságban való integrációjukat. 5 év alatt mindegyik amerikás chilei középkáder volt.
4. 10 év eltelte után az amerikás chileiek a legfelsőbb menedzser szinteken helyezkedtek el.
Ezután kezdődött el Chile gazdasági száguldása, évi fejlődés 2 számjegyű % volt.
Pinochet végül le lett váltva, de Chile a mai napig élvezi ezt a gazdasági fellendülést.
Ahhoz, hogy Magyarországra az 500000 külföldön élő magyar hazatérjen magyar kormányoknak kellene hatalomra kerüljenek. Ha hiszitek, ha nem, Svájcnak is volt ilyen rejtett programja. Aki hazatért Amerikából és elkezdett dolgozni, annak a személyzeti lapjára 3 betű volt felírva: iAg. = in Amerika gewesen (Amerikában volt!). Arról ne is beszéljünk, hogy az a svájci, aki a seregben, a milic rendszer szerint magas rangot ért el, az szintén a legfelsőbb káder pozíciókba jutott.
139 #11 jozsef toth
- 2019-08-12 19:40
zoli es gerry!
Az hogy mikor es ki mit mondott, az teljessen mindegy!
Az a lanyeg ,hogy mindig nekem van igazam!!!s_pia
165 #12 LM
- 2019-08-13 06:32
Több ismerősöm kint dolgozik nyugaton, többségük párban és nem a legalja munkákat csinálják. Azt tudom mondani, hogy a budapesti 1M+ négyzetméteráras lakásokat nem nekik építik az még nekik is a horror drága kategória.

Az is igaz, hogy ma már inkább meggondolják a hazaköltözést mint 5 éve, ez a hajlandóság javult. Azonban a lakáscélok között megyeszékhelyek a nyugati országrészben, illetve azokhoz közeli kisvárosok szerepelnek, arra tudnak elég pénzt megkeresni. Persze nem reprezentatív a minta csak azt írom amit látok :)
3 #13 Enid
- 2019-08-13 08:28
LM!
Amíg a megélhetés a mérvadó (értsd: az anyagiak) , addig hiába a dilemma.
Megjegyzem, hogy a kint élők egy (nagy?) része az új hazában (is) süket, vak és néma. Esetenként "szépít" is egy kicsit a valódi helyzeten. Mindig elég kínos bevallási, ha valaki rossz lóra tett. Ez úgyszintén senkinek nem használ, de mentség az igazi változásra. Odébbállt a gond. Ennyi.
Reális és őszinte külföldön élő ember nagyon kevés van. Magyar, meg még kevesebb.
788 #14 nyomkereso
- 2019-08-13 08:48
Kárpátkanyar, akárhogy is elemezzük, rágjuk, vizsgáluk, oda lyukadunk ki, hogy a jelenlegi helyzetben nem nagyon tudunk lépni. A Chilei példa is azt mutatja, hogy rövid távon ugyan segített Pinochet stratégiája az országnak, mire azonban teljesen kibontakozott volna a kezdeményezés, ledarálták őt is. Teljes váltás nélkül nem tudunk ezen az úton elindulni. Ha a lassú változást választjuk, annak az eredményét nem éljük meg sem mi, sem a gyerekeink. Itt olyan megoldást kell találnunk, amely segít változtatni, és a változást túlélni olyan keretek között, amikor Nekünk akadályokat készítenek, az ellenséget meg felturbózzák. Az első lépés a saját hozzáállásunkat kell megváltoztatni, mert bennünk van a hiba, és ezt kell kijavítani. A legtöbb ismerősöm midig a másikban keresi a hibát. Szerintem először a saját házunk táját kell kitakarítani.
99 #15 MORMOTA1968
- 2019-08-13 11:00
Kedves Nyomkereső! Először is az Európai Uniós-NATO-s maffiától és a vatikáni maffia szorításából kellene ki és megszabadulnunk! Csakhogy a helyi híveik ezt nagyon megnehezítik! Nem a helyi cinkosaik, csicskáik, a helyi híveik! Előzőektől meg lehetne még szabadulni, de utóbbiak túl sokan vannak. Tegnap az ügyeimet intéztem a helyi kábeltévé és net szolgáltatónál, közben lefénymásoltattam egy internetes cikket is, ami ez volt: "Egy híres olasz fordító szerint a Biblia nem Istenről beszél". Közben beszéltem is az ügyintéző hölgynek a cikk tartalmáról, mikor is újabb kuncsaft érkezett és hallotta, hogy miről beszélek. És egy idő után bele is szólt a beszélgetésbe, így kezdve mondandóját: Én egy Biblia forgató, templomba járó, mélyen hívő keresztény ember vagyok, stb...stb...Nem szó szerint idézve. Még órákig tudtam volna győzködni, szerettem az ilyen kemény diókat törőgetni, de nekem is volt még más dolgom is, úgy hogy annyiban maradt a dolog. A lényeg, nem tudtam meggyőzni! Makacsul ragaszkodott a hülyeségeihez, a belé nevelt dogmákhoz. Mint az egy másik cikk alatt már írtam, ők a legveszélyesebbek, még az ellenségeinknél is veszélyesebbek mindannyiunkra nézve! Miattuk nem lehet változtatni a dolgokon, csakis erőszakkal! Nincs másik járható út! A szép szóból nem értenek, mert sötétségben élnek és még jól is érzik ott magukat. A második világháború után az amcsik, azzal kezdték a németországi demokrácia felépítését, hogy a volt Hitler Jugent gyerekeket, de még a felnőtt lakosságot is iskolapadokba ültették és elkezdődött az "AGYMOSÁS!" Az "ÚJ ANYAG ISMERETEK" merevlemezre történő feltöltése! Itt, ezt a népet már csak "átnevelő intézményekben" lehetne újra programozni, kipucolni az agyukba lerakodott borzalmas sötétséget! Több generációt kellene átállítanunk egy "ÚJ" mindenki számára hasznos programra, jó útra terelve a most még tévelygőket! A feladat szinte lehetetlen, de a békés utat követve az is marad örökre! s_hihi
3 #16 Enid
- 2019-08-13 11:42
Mormota! Nem akarlak meggyőzni. Véleményem szerint minden erőltetés instabil eredményt szül. Nem csak a magyar népet kellene átnevelni. Az ember kell, hogy megEmberelje magát. Ez egy egyéni és belső folyamat. Még tanítani sem lehet.
Megmutathatod a saját "világnézeted" és, ha van ráhangolódni kívánó személy, abban az esetben létrejöhet a megosztás.
Különböző szinteken, eltérő módon és sajátossággal alakítja mindenKi a világát, s összességében a világot. Ezért tartunk itt.

Nyomkereső egy kulcsfontosságú gondolatot fogalmazott meg:
A legtöbb ismerősöm midig a másikban keresi a hibát. Szerintem először a saját házunk táját kell kitakarítani.


Én csupán annyit pontosítanék, hogy: először saját HÁZUNKBAN kell kitakarítani.
Ez a "nagy" feladat, ami automatikusan képes reszettálni a virtuális valóságot.
51 #17 Skorpio58
- 2019-08-13 12:02
Nagyon ajánlom mindenkinek: Miklósvölgyi János - Áldozatból feltámadás https://www.youtu...f0HIuMetKM Félelmetesen jó főleg a vége.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.86 másodperc
2,743,956 egyedi látogató