Honnan olvasnak:Le lesztek figyuzva!!!

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Orbán nyelve veszélyes, mintha értelmi fogyatékosokhoz beszélne

Technikapedzik az NLP-t. Semmi nem az, aminek látszik és így manipuláltok ti együttes alapkúr-zus. Nyelvész elemzi a Fidesz-propagandát, a kormányfõ stiláris trükkjeit. Kálmán László a Népszavában leginkább feltûnõnek a szókincs átalakítását tartja, szerinte az olyan stílusbeli trükkökre, mint az érvelési technika kevésbé figyel fel a közvélemény.

A Fidesznek van például egy sajátos érvelési technikája. Ez afféle jogászkodós, szófacsaró technika, amit gyaníthatóan tanítanak és gyakoroltatnak is a politikusaikkal.

A nyelvész a szókincs fontossága kapcsán emlékeztet rá, hogy korábban a Fidesz egyik legfontosabb hívószava a „polgár” volt. Szinte minden mondatukba beleszõtték, majd lecserélték. Rájöttek, hogy már nincs olyan hatása, mint korábban. Átálltak a „magyar emberekre”. Vélhetõen ezeket a váltásokat közvélemény-kutatások elõzték, elõzik meg.

Így állíthatóak már létezõ szavak a saját szolgálatunkba. Most a „nemzeti” a hívó szó. Jelentése: állam-, illetve Fidesz-közeli.

Mérlegen a szavak

A legrosszabb, hogy már az ellenzék is nemzeti oldalról beszél, amivel logikusan magát a „nem nemzeti” oldalra sorolja. A Fidesz ennek a szónak a hatékonyságát is méri, ha nem hoz elég szavazót, lecseréli. Ha kell, olyan újakat is bevet, mint a „rezsicsökkentés” vagy az „ideiglenes biztonsági határzár”, ami nem katonai szakkifejezés, de annak tûnik.

Gondolom, a propagandacsapat összeült, hogy valamilyen nevet adjanak ennek a létesítménynek, mert drótakadálynak, vagy kerítésnek nem nevezhették, és kitaláltak egy olyan kifejezést, ami létezõ fogalom látszatát keltette.

A nyelvész bizonyítani nem tudja, de biztos benne, hogy ezeket profik találják ki. A lényeg, hogy az új elnevezést az emberek létezõnek fogadják el. Ebben rejlik a veszélye, ezért nem lenne szabad az ellenzéknek átvennie ezeket a kifejezéseket. Ha átveszik, a kormányzat malmára hajtják a vizet. A nyelvész a nehezebben észrevehetõ stiláris trükkök közé sorolja Orbán Viktor beszédeiben az ál-régies szavak, veretesnek tûnõ fordulatok használatát.
“Ezekben a szövegekben semmi sem igazi”

Így az “én” helyett alkalmazott “jómagam”, “év” helyett “esztendõ”, és lehetne sorolni. Ehhez járul a természetellenes hangsúlyozás, minden szót hangsúlyozok, mintha diktálnék, vagy értelmi fogyatékosokkal beszélnék. A hatást fokozza a hanghordozás. Azt az érzetet igyekszik kelteni a hallgatóságban, hogy az emelkedett szellemû emberek így beszélnek. Ez általában célba is talál olyanoknál, akiknek nem fejlõdött ki a stílusérzékük, és nem érzékelik ezekben a beszédekben az álságosságot, az álszenteskedést, valamint azt, hogy ezekben a szövegekben semmi sem igazi.

A legtöbben nem elemzik az Orbán-szövegeket, a tartalomra sem figyelnek, az üzenet lényegét megtudják más forrásokból. A hatalomnak elég, ha a kulcsszavak megragadnak az emberekben, az ellenzék pedig egyelõre tehetetlennek tûnik: megszólalása szikár, száraz, bár nagyon szakszerû, csak az emberek többségének érthetetlen.

Ez akkor is igaz, ha esetleg sokkal több értelme van, mint egy Orbán-beszédnek.

Azt Kálmán László sem tudja, mi lehet az ellenszer. Azt nem szeretné, ha az ellenzék is az álságos semmitmondást vetné be, de az LMP és a PM kevésbé bikkfanyelvû megszólalásai sem tûnnek nyerõ megoldásnak. Valami egészen újat kellene kitalálni. Azt javasolná, használjanak minél egyszerûbb szavakat, beszédmodort, a hétköznapi nyelvezetet, kitérõk nélküli rövid mondatokat.
giphy
giphy

A Fidesz érvelése azért hatásos, mert jól felkészítik a frontembereket, akik kapnak egy érvelõ kártyát, hogy aszerint reagáljanak, vagy egyes kérdésekre hogyan válaszoljanak mást, mint amirõl kérdezik õket.

Ha például megkérdezik õket, miért kap többet az ösztöndíjas, mint az õt oktató adjunktus, akkor arról kezd el beszélni a nyilatkozó, hogy mennyit emeltek az egyetemi oktatók bérén az elmúlt években. Ha már nincs más lehetõség, akkor az elõzõ kormányra kell mutogatni, vagy külföldi példákra hivatkoznak.

A szó veszélyes fegyver

A Fidesz, illetve a kormány folyamatosan, évek óta válságkommunikációt folytat, ami “ott kezd veszélyessé válni, amikor önállósulva már maga idéz elõ konfliktusokat”. A “migránsozás” és a terrorizmus összekapcsolása, a nyelvi bûvészkedés egy idõ után a valóságra is hathat. Fõleg, ha tömegmozgalommá vagy állami politikává válik.

Felelõsség terheli azt, aki a nyelvet nemcsak népszerûségi mutatók javítására használja, hanem arra is, hogy embereket valamire rávegyen. A XX. századi diktatúrákban a nyelvi eszközöket nemcsak a népszerûség fokozására vetették be, hanem hogy a lakosság nagy részét különbözõ kisebbségek ellen uszítsák, és a gyûlölet azután cselekvésbe csapott át. Nehéz meghúzni azt a határt, amíg csak az önkép javításáról van szó, és hol kezdõdik mások befolyásolása valamilyen rossz irányba.

Kálmán László úgy véli, bizonyos értelemben ez a “nemzeti”, mint kulcsszó is már ennek a határán van. Ha túlzásba viszik, a szomszédos vagy más népekkel szemben ellenséges érzelmeket szíthat, ami nagyon káros. Szerinte a kormány már azzal is meghamisította a tényeket, hogy bevándorlóknak nevezte a menekülteket, akiknek eszük ágában sem volt Magyarországon letelepedni, pedig a bevándorló ezt jelenti. Szerinte a fideszes politikusok ezt a „bevándorlózást” is központi döntés alapján kommunikálták.

Lehet, hogy azért tértek át a migránsra, mert a méréseik azt mutatták, a bevándorló már nem mozgósít eléggé, hisz a vak is láthatta, a menekültek igyekeznek mielõbb elhagyni Magyarországot.

A nyelvész úgy látja, az emberek az ilyen verbális trükkök ellen védtelenek, a Fidesz pedig ügyesen vált, amikor kezd kiüresedni valamelyik hívószava, a “stiláris sunyiságokat pedig a többség észre sem veszi”. Az iskolai nyelvi nevelésben lehetne felkészíteni a gyerekeket, hogy tudatosan figyeljék, vegyék észre, miért ezt vagy azt a szót használta a beszélõ, érzékeljék az álságos megfogalmazást, a hazugságot. Ez talán némi védelmet nyújtana a politikai és a reklámszövegek áradatában – mondja a Népszavában a nyelvész.
Magyar: Orbán rendszerére nincsenek szavak

Ezt mondta korábban szociológusként Magyar Bálint is. Az SZDSZ egykori elnöke úgy vélte, a kategóriák, amelyeket az ellenzék használ a helyzet leírására, „nem illenek erre a rendszerre”, ezért hatástalanok. Nem érdemes általában antidemokratikus, illiberális államról beszélni, mert sokféle autokrácia van. Noha hihetetlenül erõsnek, kritikusnak tûnik ez a minõsítés, még ha igaz is, valójában az embereknek nem jelent semmit. Nem írja le a magyar rendszer sajátosságát.

„Olyan, mintha egy lovagi tornára körömreszelõvel próbálnék odamenni” – érzékeltette az ilyen bírálat Fideszre gyakorolt hatását és azt is jelezte, mennyire rossz, amikor az ellenzék „mutyizást, államosítást, pártkatonákat” emleget. Ezek a kifejezések félrevezetõek, nem írják le pontosan a helyzetet, a mutyinál nem számolnak azzal, hogy kedélyeskedõ, a minõségi különbséget az elmúlt huszonöt évhez képest gyakorlatilag „önlefegyverzõ módon megszünteti”.

A Magyar polip második kötetének megjelenése elõtt Magyar Bálint azt mondta, az ellenzék nem tud hatékonyan küzdeni a rendszer ellen, ha még nevén sem tudja nevezni, mi ellen küzd. Meg kell teremteni a nyelvet az orbáni rendszer leírására, mert amíg „nem tudjuk, hogy mi ellen küzdünk, nem tudjuk nevén nevezni”, addig nem is tudunk hatékonyan harcolni ellene. Pontos kifejezések híján a rendszer leírása teljesen hamissá válik.
Link

Hozzászólások

211 #1 NKG
- 2015-12-08 14:12
Eddig volt idegem elolvasni::
"Azt Kálmán László sem tudja, mi lehet az ellenszer. Azt nem szeretné, ha az ellenzék is az álságos semmitmondást vetné be, de az LMP és a PM kevésbé bikkfanyelvû megszólalásai sem tûnnek nyerõ megoldásnak. Valami egészen újat kellene kitalálni."
Itt a megoldás(i javaslat):
Mondjuk, elmehetnétek mindannyian fideszestõl, pm-estõl, a telibekú*t, deszkánb@szott, kóccal ki és betekert rakamazi jó ku*va anyátokba, a nyelv-ész úrral az élen...s_ezt-ni
3 #2 Enid
- 2015-12-08 14:29
A komunikacionak csupan 3%-a verbalis.
ugy tunik - bar tevedhetek, hiszen nem vagyok szakember a temaban -, hogy a NLP- nak van ez a felkapott, oktatott, elfogadott, belenk sulykolt versionja, meg van az a masik, azaz eredeti...
Mert ahhoz, hogy a kohnstrucciot megertse es BEFOGADJA a nep, ahhoz szuksegszeruen fel kell kesziteni az embereket. Meg hat Nyiktort is... nna.

Kicsit atgyurjak a Programot es ezt a celiranyzatos format aztan kulonbozo joljovedelmezo tanfolyamokon oktatjak az embereknek.

Ember a talpan, aki nem dol be...s_nezem
154 #3 kakas
- 2015-12-08 16:28
41.media.tumblr.com/231ccf6476142cb16215d57ed718efc6/tumblr_nysscaV4Ws1s4ew3vo1_1280.jpg
4 #4 Posta Imre
- 2015-12-08 17:00
Enid, nem egészen, de itt elég nagy a katyvasz, mert ugye az infóból ki mit fog fel és ki mit tekint annak, pedig minden az, amit felfogni képesek vagyunk és kombinálni vele. Az alapvetõ kérdés a "motiváció". Motiválatlan személy nem csak az adott témában nem vevõ.

Ez a cikk is errõl szól! Mit látsz, mit olvasol és mire asszociálsz és milyen következményekkel fog ez járni? postaimre.magyarnemzetikormany.com/images/news/hir2.jpg
172 #5 pozor124
- 2015-12-09 12:35
Ezek eszesek a "sötét tudásban". Van egy szólásmondássá alakult megállapítás, hogy: Sose vitatkozz hülyékkel mert lesüllyedsz az õ szintjükre, ahol õk vannak otthon, ahol az õ szabályaik vannak, amik szerint nekünk esélyünk sincsen, és legyõznek a rutinjukkal. -Igazából, ha csak elkezdünk értelmes párbeszéd reményében egyszerûen csak szóba állni velük, MÁR AVVAL, MÁR AKKOR vereséget szenvedtünk, vert helyzetbe hoztuk magunkat, ráadásul önként! Itt csak egy megoldás van: s_ezt-ni , utána megs_ratata -vagy fordítva, tetszés szerint.
172 #6 pozor124
- 2015-12-09 12:48
Nóórmális vitatkozás, vagy inkább párbeszéd, józan belátással rendelkezõ, és valódi megoldás, egy minimális erkölcsi tartás birtokában lévõ felek között jön létre. Ha ebbõl valamelyik elem hiányzik, nincs értelme a szavak eszközét megfontolni, mert itt nem eszköz a szó. A döglegyet, vagy a vérszívó szúnyogot vagy agyoncsapod, vagy elõre kizárod szúnyoghálóval!s_reggel

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.42 másodperc
2,744,850 egyedi látogató