Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Az USA tönkreteheti, amit közel 200 ország felépített

TechnikaMiért nem hínak klímaszerelőt? Van elég a geoingeneering projektben, nemde? Pedzik már mekkora kamu ez a holló is, melynek a szájából kidanássza a mocskos zsidó a sajtót! Miközben eufória lett úrrá a világon a hétvégén zárult párizsi klímacsúcsot követően, a globális felmelegedés tagadói kerülhetnek jövőre hatalomra világ legbefolyásosabb országában.

“Az időjárás már csak ilyen, a hőmérséklet egyszer felfelé megy, egyszer le. Ez még nem jelent semmit, vannak ennél sokkal nagyobb problémáink” - jelentette ki a republikánus elnökjelöltek versenyét vezető Donald Trump idén szeptemberben, és ennél csak botrányosabb állításai voltak a témában ezt megelőzően.

Az elnöki posztra is esélyes politikus szerint a globális felmelegedést a kínaiak találták ki, hogy lefékezzék az amerikai gazdaságot, de célzott arra is, hogy az egész csak azért van, hogy magasabb adókat szedjenek be az emberektől a környezetvédelem nevében.

Mély szkepticizmus

Nem csoda, hogy a hétvégén zárult történelmi párizsi klímacsúcs után a világsajtó azt találgatja, mi lesz az áttörést hozó megállapodással, ha a republikánusok nyerik a jövő évi választást. Donald Trump nincs egyedül nézeteivel: az amerikai jobboldali párt ideológiájának a klímaszkepticizmus gyakorlatilag szerves része.

Donald Trump

Fotó: Youtube

Idei adatok szerint a republikánus szenátorok 72 százaléka tagadja a globális felmelegedéssel kapcsolatos tudományos konszenzust, és a párt legtöbb fontos embere tett az utóbbi években az ember által okozott klímaváltozást tagadó, vagy jelentéktelenként beállító kijelentéseket. Egy másik, nemrég megjelent felmérés szerint pedig a republikánus szavazók csupán egytizede hisz abban, hogy a felmelegedés főként emberi okokra vezethető vissza, míg a demokratáknál ugyanez az arány 80 százalék.

Kongresszus, a kerékkötő

A klímacsúcs sajtóközpontjában a megállapodás-tervezet bejelentését követően körözött is egy levél Barack Obamának címezve, melyet 30 republikánus szenátor írt alá: szerintük a párizsi jegyzőkönyv érvénybe lépéséhez szükség van a Kongresszus támogatására, és meglátásuk szerint a megállapodás negatívan befolyásolja az amerikai gazdaságot és az ország külpolitikai érdekeit. Az nyilvánvaló, hogy mit gondolnak a republikánusok Obama klímváltozás-ellenes kurzusáról. De vajon hol tartanak ma az amerikaiak ennek a problémának a megértésében, és nyerhet-e olyasvalaki a XXI. században amerikai elnökválasztást, aki totálisan tagadja a felmelegedést?

A kételkedés a klímaváltozásban az amerikai jobboldal ideológiai csomagjának mindig is része volt. A republikánusok a környezetvédelem ügyét az “elpuhult” liberális értelmiséggel kapcsolják össze. A konzervatív oldal számára a klímaváltozás beismerése plusz állami szabályozásokat jelent, ami egyfelől csorbítja az egyéni érdekeket és szabadságjogokat, másfelől ellentmond az amerikai álomnak, a korlátlanul növelhető gazdasági siker és fogyasztás ideáljának.

A globális felmelegedésről szóló első komolyabb kutatási eredmények a hetvenes évek végén jelentek meg. Amikor 1981-ben Ronald Reagan hatalomra került, azonnal megtizedelte a klímakutatási kiadásokat és leállította a széndioxid-szintre vonatkozó mérések támogatását.

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A szélesebb tömegek számára aztán 1988-ban lett ismert az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés elmélete James Hansen jelentésének köszönhetően. A jelenség felbukkanása a közvéleményben egybeesett a korábbi ellenség, a Szovjetunió bukásával, így a konzervatív think tankek szemében a “vörös veszedelmet” a “zöld veszedelem” váltotta fel.

Mély változások a társadalomban

Az utolsó ciklusát töltő Barack Obama a klímavédelem elfogadtatásában is mély társadalmi változásokat sürget. Az általa kezdeményezett Clean Air Act 15 év alatt 32 százalékkal szorítaná vissza a szénerőművek kibocsátását a válság előtti 2005-ös állapotokhoz képest. Hiába van bent 27 szövetségi államnak és ipari lobbistának a panasza az illetékes hatóságnál, az Obama-adminisztráció nagyon eltökéltnek látszik. Párizzsal egy olyan kötelező érvényű nemzetközi keretegyezmény született, amely mellett az USA sem mehet el szó nélkül.

Néhány éve még biztos, hogy elképzelhetetlen lett volna, hogy az amerikai főtárgyaló a klímacsúcson a legelkötelezettebb államok között szólal fel, és hogy a világ egyik legnagyobb ipari országa a klímacélok elérése érdekében a fejlődő országoknak nyújtandó pénzügyi segítségét megduplázza. Márpedig ma ez a helyzet, ami összefügg azzal, hogy az amerikaiak számára is kézzelfoghatóvá váltak azok a veszélyek, amiket a klímaváltozás kivált.

Mindezek miatt a környezetvédők optimisták: ahogy a Der Spiegel is kommentálta, a globális felmelegedés első számú geopoltikai témává vált, a közel 200 ország delegáltja által elfogadott keretszabályozásból csak úgy nem lehet majd kisétálni. A klímavédelmi mozgalomnak pedig időközben az USA-ban is nagy lett a hatása: nyugdíjalapok, nagy magán- és állami befektetések kerültek nyomás alá, hogy ne támogassanak olyan beruházásokat, amelyeknek nagy az ökológiai lábnyoma. Ezért azok a republikánus jelöltek, akik tagadják a klímaváltozást, sokak szemében nem lesznek többé hitelesek, és nem is nyerhetik meg a választást.

Az, hogy a felvilágosítóknak még van min dolgozni, azon is látszik, hogy míg az USA-ban a tudósok 97 százaléka egyetért abban, hogy a klímaváltozást főként emberi tevékenység okozza, az amerikaiak 51 százaléka szerint egyelőre nincs tudományos konszenzus a témában.
Hamisított vélemények
Az Egyesült Államokban dollárok tízmillióit költöttek arra, hogy felmelegedést tagadó kutatókat, lobbicsoportokat támogassanak - az Exxon olajvállalatra emiatt az amerikai ügyészség is ráált, képviselőik többek között azzal védekeztek, hogy sokáig nem lehetett biztosra venni, mennyire megbízható az új elmélet, ők maguk pedig csakis magas színvonalú tudományos kutatásokat támogattak, amelyek végül a klímaváltozást igazolták. Igaz, ezzel egyidőben számos tagadó és szkeptikus egyesületet is ők tartottak el.Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2015. december 14. 07:38:21
Mi köze az adóparadicsomoknak a klímaváltozáshoz?
A Chennai körzetében, India dél-keleti részén hetek óta tartó áradások halálos áldozatainak száma már minimum 269 fő; Fotó: Reuters, rfi.fr.
A Chennai körzetében, India dél-keleti részén hetek óta tartó áradások halálos áldozatainak száma már minimum 269 fő; Fotó: Reuters, rfi.fr.

Pénz sincs rá, de nem is érdekel senkit – íme kettő a legnagyobb nehézségek közül, amelybe a klímaváltozás elleni küzdelem ütközik. A napokban záruló klímacsúccsal (COP21) párhuzamosan egy sereg civil rendezvény zajlik Párizs környékén és szerte a világon, azzal a céllal, hogy ha, ahogy várható, a politikai vezetők ezúttal sem hozzák meg a szükséges döntéseket, a következő néhány évben felerősödő állampolgári mozgalom kikényszerítse a változásokat, nem is annyira a bolygó, hanem már a most feljövő generáció érdekében is. Az egyik francia kezdeményezés, az Alternatiba, néhány hónap alatt majd 400 000 embert mozgatott meg a cél érdekében, múlt vasárnapi alternatív csúcstalálkozójukon pedig program is született a klímavédelem finanszírozásra.

„A 2040-ben élő generációk keményen ítélkeznek majd felettünk, elsősorban a politikai és gazdasági felelősök, de a média felett is… hiszen az is valamiképp kriminálisnak mondható, hogy a média sem veszi ki a részét abból az erőfeszítésből, ami az emberiség létezése óta felbukkant legsúlyosabb probléma megoldására irányul. Minden most dől el. A most következő 5-10 évben, attól függően, hogy mit csinálunk, és mit nem csinálunk , vagy élhető marad a bolygónk – nem a 2100-ban élő generációk, hanem a most felnövő gyerekek számára –, vagy pedig az emberi létezést ellehetetlenítő feltételek fognak kialakulni számos területen…

Tudom jól, hiszen Baszkföldről jövök, hogy elég, ha betörsz két vitrint, eldobsz egy molotov-koktélt, és máris körbevesznek a mikrofonok, minden médiában szerepelhetsz, de az, hogy itt százezrek mozdulnak meg ilyen rövid idő alatt, és a nagy médiában egy szó sem esik róla, miközben a pillanat kulcsfontosságú, tényleg súlyos hiba, ha nem bűn.”

A fentieket válaszolta októberben Txetx Etcheverry, egy francia baszkföldi aktivista arra a kérdésre, hogyan lehetséges, hogy a mainstream média egyetlen percet, olykor egyetlen sort sem szentelt annak a helyi kezdeményezésnek, amely idén nyáron majd 400 000 embert mozdított meg szerte az országban.http://vilagterke...ltozashoz/
12 #2 spartakusz
- 2015. december 14. 08:06:07
szevasztok!
Hát igen, én is kaptam egy levelet Áder János nevével fémjelzett emailon - válaszom rá nyílttá teszem, mert köz ügy:
"...Áder János
Magyarország köztársaság elnöke
Áder János / ader janos@elobolygonk.hu

Tiszteletem!
194699 emailt gondolom nem ön írta meg - ha nem egy automata gép program - amivel a Spartakusok is jó lenne ha birtokukba lenne amivel hatékonyan hirdetnénk párhuzamosan - hogy itt nincs megállás....a jó hírt már egy másik oldalon olvastam - de nem gondoltam, hogy írást is kapok róla - KÖSZÖNÖM - nem tudom hányadik voltam aki aláírta , de nem is ez a lényeg, A lényeg az nincs megállás valóban! Mert minden barom és állat védi fészkét - házát! Hirtelen csak a KAKUKK jut eszembe aki nem rak fészket, így azt nem is kell védenie értelemszerűen - tojásait más fészekbe becsempézve költeti ki más anya madárral! Az ember más? Nem sajnos - mert azok között is van KAKUKK
ami ma már köztudottan tudva közveszélyes az emberi társadalomra - fel szeletel mindent - szembe állít, gyűlöltet - kezdi a családoknál - és nemzet államok feldarabolásával, hogy az élükre állva - pusztító tevékenységét hatékonyan tudja végezni - OKÁN!
Szóval ebben a kérdésben is kérem az aláírónak nevével fémjelzett írása kapcsán a támogatását és segítését - ha nem válaszol - a nagyszerű eredménye ellenére is ellenségemnek tekintem, mert nem fejezte ki akaratát, hogy az élet kioltása a megmentett élőbolygónkon a következő másodlakos fontos feladat - olyan politika folytatása - amely nem a bűnözők hatalmát - ha nem a nem bűnözők - élni akarok érdekeit képviseli......

tisztelettel:

id. Kiss László.."

szóval sugallom feléje, hogy minden magyar ellenes hozott törvényt szüntessen meg azonnal - kíváncsi vagyok válaszol-e rá?

hogyan? ahogy nem-kellett népszavazás saját bérezésük elfogadására úgy azon törvények visszavonására sem ami emberiség ellenes - és hozza meg azon magyar és emberiséget támogató törvényeit - mint például az azonos bér és nyugdíj az európai unióban!

tisztelettel:
id. Kiss László
3 #3 Enid
- 2015. december 14. 10:19:27
"Monsieur Meteo" Philippe Verdier "Climat Investigation" cimmel uj konyvet dobott piacra. A meteorologus tapasxtalatai es velemenye szembeszall a media alltal napi szinten adagolt hazugsagokkal.

.
139 #4 jozsef toth
- 2015. december 14. 10:19:42
Imre!
Nem kell ezen csodalkozni.Amikor Parizsba tobb mint 100 ember meghalt ,es 200 sebesult volt a korhazakba.
Eggyetlen eggyet nem hallottam ,hogy megkedeztek a világsajtó riporterei!
Talan csak illembol megis mi az o hozza szolasuk .(VELEMENYUK)
A vilag minden politikusaval csinaltak rovid beszelgetest ,de a HALOTTAK hozatartozoival es a SEBESULTEKKEL elfelejtettek.
Na ennyik a vilagsajtojarol!
9 #5 vala_ki
- 2015. december 14. 17:53:26
Romániában is odafigyelnek a Kárpátokra. Nehogy valami is maradjon. https://www.youtu...FhqqNAVXzg
Néhány ügy dokumnetálva, tvben leadva, valószinü, hogy csak csepp a tengerben, de hibás az nincs, mindenki betartotta a törvényeket, tehetnek szegények róla, hogy a törvény megengedi? https://www.youtu...e9HCxqyNMQ
Székelyföld közepén épült az egyik feldolgozó, évente 1600 hektárnyi erdőt dolgoznak fel, de valószinű, hogy többe. http://itthon.tra...cikk=20351.
Ráadásul, ha elfogy a fa és szükség van rá, csak elviszik a gépeket, letolják a könnyüszerkezetes épületeket és mit ad isten egy teljesen jó leszállópálya marad a helyén.
https://www.googl...cd!6m1!1e1

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.36 másodperc
2,482,767 egyedi látogató