Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A németek szerint államcsíny zajlik Lengyelországban

KülföldÓ, csak a "magyar példa" a zsidó-cigány cionista államcsínyre, ami a "németeknél" is volt, fransziáknál...és így tovább! Most éppen Hodorkovszij mellé sorolnak be, maci fennhatóság alá tolva a seggüket. Több német lap csütörtöki számában cselekvésre szólította fel az Európai Uniót az új lengyel kormány tevékenysége miatt, írja az MTI. Az újságokban közölt cikkek szerint Lengyelországban a demokratikus, jogállami rendszer felszámolása zajlik. Közben a lengyel államfő egy interjúban közölte: országa Európa-párti politikát folytat és a legjobb kapcsolatra törekszik Németországgal.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lap Az EU-nak cselekednie kell című kommentárjában a szerző, Reinhard Veser szerint rosszat sejtet az a „sietség”, amellyel a „nemzeti konzervatívok Lengyelországban gyakorlatilag kiiktatták az ország alkotmánybíróságát”. A törvény tartalmán kívül az is jelzi az „alapvető demokratikus és jogállami normák nyilvánvaló megvetését”, ahogyan azt „keresztülverték” a parlamenten. A szerző hozzátette: a kormány már bejelentette, hogy ellenőrzése alá akarja vonni a közszolgálati médiát, és küszöbön áll az államigazgatás vezetői pozícióinak betöltése „politikai kritériumok” alapján.

A szerző szerint Jaroslaw Kaczynski átejtette a választókat a kampányban, amelyben nem volt szó az állam „radikális átépítéséről – pontosabban: gátlástalan kisajátításáról”. Kaczynski korábban mérsékelt politikai erőként mutatta be pártját, hogy elnyerje a középen álló választópolgárok szavazatát, és nem szerzett volna többséget a szejmben, ha bejelentette volna mindazt, ami most történik – fejtette ki a FAZ szerzője, aki szerint jelezni kell, hogy a demokratikus elvek további megsértése akár Lengyelország uniós szavazati jogának megvonásához is vezethet.

A szintén konzervatív Die Welt Elveszett Lengyelország? című kommentárjában a szerző, Dietrich Alexander „politikai ámokfutásnak” nevezi az új lengyel kormány tevékenységét. Szerinte úgy tűnik, hogy egy „paranoid kormányzó csapat” igyekszik minél gyorsabban átépíteni az államot, mielőtt fellázadnak a polgárok. Lengyelországban „nem kevesebb fenyeget, mint egy diktatúra, ezúttal nem kommunista, hanem nemzeti konzervatív”, írja. Hozzátette: az „egyetlen reményt a lengyelek politikai érettsége” jelenti, ugyanakkor az Európai Bizottságnak is foglalkoznia kell a varsói fejleményekkel, ahogyan „Orbán Magyarországának” esetében.
Jaroslaw Kaczynski a Newsweek címlapján

A liberálisok sem hagyták szó nélkül a lengyel fejleményeket, a Süddeutsche Zeitung Túl Európán című cikkében a szerző, Stefan Ulrich kifejtette, hogy az új lengyel kormány hatalomra kerülése után rögtön hozzákezdett egy olyan állam kiépítéséhez, amelyben nem érvényesül a hatalommegosztás elve, hanem minden hatalom Kaczynskinál és a PiS-nél összpontosul. Az alkotmánybíróságra vonatkozó törvénnyel szerinte a hatalom birtokosai „végérvényesen átlépték a szabad és a tekintélyelvű rendszer közötti Rubicont”. Ulrich szerint az EU-nak gyors választ kell adnia, az Európai Parlament haladéktalanul összehívhatna egy rendkívüli ülést, hogy kezdeményezze az úgynevezett hetes cikkely szerinti eljárást, amely a Lengyelország uniós tagságához fűződő jogok felfüggesztéséhez vezethet, ha a kormány nem tér vissza a jogállamisághoz.

Mindeközben Andrzej Duda lengyel államfő a Der Spiegelnek adott interjúban visszautasította az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz korábbi kijelentését, mely szerint államcsínyt idéző folyamatok zajlanak Lengyelországban. Duda azt állítja, a kormány EU- és németpárti, az országban pedig politikai vita van, de a demokrácia nincs veszélyben. Ezzel a lengyelek egy része sem ért egyet, az elmúlt időszakban ugyanis több tüntetést is tartottak a kormány intézkedései ellen.
Link

Hozzászólások

131 #1 lalapapa
- 2015. december 25. 12:24:15
barca dobre
a lengyelek latom csak
zsebzselnek mint regen
ott is zsegyii a problem
238 #2 bivaly
- 2015. december 25. 12:42:42
Aki valamelyest ismeri Lengyelország XX.-ik századi történelmét, csak úgy "slagvolt", az joggal gondolhatja, hogy most pont ez zajlik, hiszen a történelem folyamatosan ismétli önmagát. Ha vesszük, hogy (mint oly sokan már kifejtették !), az emberi természet örök, és mivel a hatalomban csak és kizárólag kiválasztottak vehetnek részt, nem más ez mint a második világháborút megelőző, alatta, és utána következő lengyel politikai játszmák újbóli előadása. A világ nem változik, legfeljebb néhányan reménykednek benne. Időnként én is. Aztán bilibe lóg a kezem.
48 #3 ro-zsola
- 2015. december 26. 03:22:45
No kérem, ji lőtte le azt a gépet?
Ajvékolnak a " dajcsok". A V4 komoly ellenfele lesz a jövőben

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.34 másodperc
2,482,746 egyedi látogató