Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Arab-zsidó szerelem: 'betiltották', és máris bestseller lett

KultúraAz igazi tezsvírszerelem, miközben nem is! Látjátok, ekkora barom állat az emberisegg. A Mein Kampf is pont ezért tíltott, azaz mégsem, vagyis kötelező olvasmány, ugyanúgy, mint cion cinkosainak jegyzőkönyvei. Arab-zsidó kefélés New Yorkban, vagy judapesten, vagy Moszkvában...nem teljesen mindegy? Magasba szökött a Határ-élet című, egy arab fiú és egy zsidó lány New York-i szerelméről szóló izraeli regény eladott példányszáma, miután az oktatási minisztérium kizárta a művet az irodalom érettségi olvasmányainak köréből - írta a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.

A minisztérium december végi, közfelháborodást kiváltó döntését azzal indokolta, hogy Dorit Rabinián regénye elősegítheti az asszimilációt. A tárca illetékes bizottsága szerint egy ilyen mű tovább szíthatja a palesztin-izraeli viszályt, az ifjúság pedig hajlamos a romantikára, és nem látja át az asszimiláció összetett kérdését.

"Az oktatási rendszer nem arra nevel, hogy nem zsidóval házasodjanak, nincs mit tenni" - vélekedett Dália Fenig, a minisztérium pedagógiai bizottságának helyettes vezetője a döntésről, de a közfelháborodás nyomán mégsem zárta ki, hogy a következő tanévben már az érettségizők listájára kerüljön Dorit Rabinián könyve.

"Nap mint nap foglalkozunk a kérdéssel, hogy mi kerüljön be a tananyagba és mi ne. Megvizsgáltuk, és ez az téma - zsidók és arabok szerelme - már szerepel más művek kapcsán a tananyagban, így a tanárok meg tudják vitatni" - közölte Fenig. "Nagyon nehéz időszakban vagyunk, mélyül a viszály, és úgy véltük, hogy ez a könyv most éppen többet árt, mint használ" - tette hozzá, de nem zárta ki, hogy a könyv a következő tanévben már az érettségizők listájára kerül.

A határozat nyomán azonban széles körű nyilvános vita indult, a helyi lapok tele lettek az alkotásban leírt történettel, és a könyvesboltok néhány nap alatt kifogytak a műből. A Ynetben megszólaltatott irodalomtanárok mind bejelentették, hogy noha nem szerepel az érettségi művek listáján, kötelező olvasmánnyá teszik a regényt. Ezt azzal indokolták, hogy fontosnak tartják a kötetben megfogalmazódó dilemmák megbeszélését diákjaikkal, és egyúttal segítségével áttekinthetik a hatalom által "betiltott" vagy "nem támogatott" irodalom kérdéskörét is.

Jichák Hercog, a szociáldemokrata Munkapárt és a parlamenti ellenzék vezetője Facebook-oldalán bírálta a műről született döntést: "Reggel több példányban megvásároltam a csodálatos Dorit Rabinián Határ-életét" - közölte. "Sötét világkép az, amely nem hisz az egyén vagy a fiatalok ítélőképességében. Ez egy szerencsétlen határozat, visszavonására kérem az oktatási minisztert, hogy biztosítsa a gondolkodás és a szólás szabadságát, hogy az továbbra is az izraeli oktatási rendszer vezérelve lehessen" - írta Hercog a minisztériumi véleményről.

A tiltakozás nem voltak hiábavaló, mert egyrészt szinte mindenki ezt a regényt olvassa, és már újabb kiadását tervezik, másrészt az izraeli polgárjogi szövetség kérvénye nyomán Jehuda Weinstein államügyész felszólította az igazságügyi minisztérium illetékeseit a döntés felülbírálására - értesült hétfői számában az Iszráel Hajom (Izrael Ma) című újság.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016. január 04. 15:37:39
Zsidó terroristák öltek alvó palesztin kisgyereket

Meghalt egy másfél éves palesztin gyerek és megsérült négyéves bátyja szüleivel együtt péntekre virradóra Ciszjordániában, feltehetően szélsőséges zsidók szándékos gyújtogatása okozta lakástűzben - közölték izraeli és palesztin források.

Az eset a Nablusz melletti Kafr Duma faluban történt. A családi házat éjszaka gyújtották fel, amikor a benne lakók még aludtak. Az épület leégett, és egy szomszédos, üresen álló házban is súlyos károk keletkeztek. Palesztin biztonsági források szerint négy zsidó telepes gyújtotta fel a házat.http://index.hu/k...sgyereket/
4 #2 Posta Imre
- 2016. január 04. 17:10:20
Izraeli Filmhét - "A Zöld Herceg" - A Hamasz fia
"A Zöld Herceg" - A Hamasz fia
Share page with AddThis
The Green Prince
film
/ 101p
/ 2014
/ f

E valós tényeken alapuló thriller Moszab Hasszán Juszefről, a Hamasz egyik vezetőjének fiáról szól, aki az izraeli hírszerzést különösen fontos információkkal látta el. A „Zöld Herceg“ kódnevű férfit sikerült beszervezni és egy évtizeden át saját népe ellen kémkedett. A film bemutatja a tartótisztjéhez fűződő bonyolult kapcsolatát. Terror, árulás, pokolian nehéz döntések és egy politikai szembenálláson is átívelő barátság története e film.

Moszab Hasszán Juszef mindig az ajtóval szemben ül le, nem veszi le róla a szemét, és gyakran cserél lakást. Nincs is más választása, ha élve akar maradni, hiszen családja, sőt egész népe árulónak tartja. Moszab magányos – egyetlen barátja egykori ellensége.
Apja Hasszán Juszef sejk, a Hamasz hét alapítójának egyike és egyik rangos vezetője. A film készítésének idején börtönben van. Moszab juttatta oda, hogy így „védje meg”.
Több mint egy évtizeden át a „Zöld Herceg” kódnevű Moszab volt a hírhedt Sin Bét, Izrael titkosszolgálatának legfontosabb hírforrása. Mindössze 17 éves volt, amikor beszervezték. Apja mozgalmában betöltött stratégiai helyzetét kihasználva hajlandó volt egykori ellenségeinek kémkedni s ezzel az övéit elárulni.
Tartótisztje, a Sin Bétnél dolgozó Gonen Ben Jichak – akinek egykor nagy jövőt jósoltak az izraeli titkosszolgálatnál – mindent kockára tett, beleértve az árulást is, csak hogy megmentse Moszab életét.
A Moszab és Gonen közötti különleges kapcsolat az izraeli hírszerzés történetének egyik legvalószínűtlenebb és egyben leghatékonyabb együttműködését eredményezte. Ennek köszönhető, hogy sikerült letartóztatni szörnyű terrortámadások tervezőit, számos öngyilkos merényletet el lehetett hárítani, és olyan tervezett, titkos akciók váltak ismertté, amelyeknek komoly politikai következményei lettek volna.
E két ember bízott egymásban nem törődve az őket körülvevő hazugságokkal és csalásokkal. Az élet azonban végül úgy hozta, hogy mindkettőjüknek szembe kellett fordulniuk sajátjaikkal, hogy magukat megmentsék.

Nadav Schirman filmje, A ZÖLD HERCEG az elmúlt évek közel-keleti eseményein nyugvó lélektani thriller. Nézőit arra kényszeríti, hogy gondolják át nézeteiket, a térségben dúló konfliktusról. A film hősei maguk mondják el a történetet a saját szempontjukból. Drámai akciósorozatot látunk és először nyilvánosságra kerülő archív felvételeket. Erőteljes alkotás – kémthriller, amely végig izgalomban tartja a nézőt. A rendező Schirman mellett a film készítői között ott van két neves producer: a kétszeres Oscar-díjas Simon Chinn (Ember a magasban és Rodriguez nyomában), valamint az Oscar-díjas John Battsek (Egy nap szeptemberben és Tillman története).

Vetítés időpontja:
2015. december 6. 18:30 - Metropolis terem

Az Izraeli Filmhét teljes programja>>>


Rendező:
Nadav Schirman
Szereplők:
Mosab Hassan Yousef, Gonen Ben Yitzhak, Sheikh Hassan Yousef
Forgatókönyv:
Nadav Schirman
Bemutatás időpontja:
2015. december 06
Színes:
Színes
Készítő országok:
német-amerikai-angol-izraeli
Felirat nyelvek:
magyar

53. hét, 2015-12-31 - 2016-01-06
Hetek:

ma
kedd
szerda
csütörtök
péntek
szombat
vasárnap
hétfő
kedd
szerda


10 - 11 12 - 13 14 - 15 16 - 17 18 - 19 20 - 21 22 - 23
Nincs véglegesített vetítési időpont.
© 2011 ARTMozi

Jogi tudnivalók BudapestFilm Kapcsolat

Puskin Mozi

1053 Budapest 
Kossuth Lajos utca 18. Jegyrendelés: +36 1 459 50 50
Művész Mozi

1066 Budapest
 Teréz körút 30. Jegyrendelés: +36 1 459 50 50
Toldi Mozi

1054 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 36-38. Jegyrendelés: +36 1 459 5050
Tabán artmozi

1016 Budapest, Krisztina körút 87-89. Jegyrendelés: +36 1 459 5050

http://puskinmozi...hamasz-fia
static7.opensubtitles.org/gfx/thumbs/5/1/9/4/2304915.jpg
4 #3 Posta Imre
- 2016. január 04. 17:46:40
Rátámadt egy katonára a Hezbollah - Izrael rakétákkal válaszolt

A Hezbollah libanoni szélsőséges szervezet hétfőn egy izraeli katonai járőrre támadt a határ térségében, amire válaszul az izraeli hadsereg rakétákat lőtt ki libanoni területre.

A Hezbollah közölte, hogy emberei egy páncélozott katonai autó mellett robbantottak az úgynevezett Sebaa-tanyák térségében. A síita szervezet szerint a robbanószer szétroncsolt egy terepjárót és legalább egyet megsebesített a benne utazó katonák közül.

Az izraeli hadsereg a támadásra célzott rakétakilövésekkel válaszolt - írja az MTI egy katonai szóvivő nyilatkozata alapján. A térség lakói szerint körülbelül 40 izraeli lövedék - rakéták, illetve harckocsi-lövedékek - csapódott be Gadzsar település közelében.

A Hezbollah most azért robbantott, mert a múlt hónapban Szíriában egy izraeli légicsapásban meghalt Szamir Kantar, a síita szervezet egyik tagja. A Hezbollah akkor bosszút esküdött...
131 #4 lalapapa
- 2016. január 04. 18:10:39
igy van a tokunkbol is mar libazsir follik
s_ezt-ni

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.36 másodperc
2,488,396 egyedi látogató