Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Izrael (volt) svájci nagykövete a nácikhoz hasonlította kormányát

TanácsadásNa itt van nektek a holokoszt-díszmenet. Az izraeli külügyminisztérium fegyelmi eljárást indított Jigál Kászpi, Bernben szolgáló nagykövet ellen, miután a diplomata Facebook oldalán egy Herman Göring idézettel vont párhuzamot a mai izraeli és a náci német kormány politikája között.

Kászpi egy fotót is mellékelt a Gestapo alapítójáról, majd a háborús bűnös nürnbergi tárgyalásán elmondott beszédéből idézett: “Hanggal vagy hang nélkül, az embereket mindig a vezetők mellé lehet állítani. Ez könnyű. Mindössze annyit kell tenned, hogy közlöd velük, hogy támadás alatt állnak, elítéled a pacifistákat a hazafiatlanságuk miatt és amiért még nagyobb veszélynek teszik ki államukat. Ez minden országban egyformán működik.” Ehhez a saját gondolatát is hozzáfűzte: “Jó úton haladunk…”

Izraelben az állami hivatalnokok és különösen a külügyminisztériumban dolgozók számára tilos a nyilvános politikai állásfoglalás, ezért a svájci nagykövetet hazarendelték az ügy tisztázására.

A külügyminisztérium nyilatkozata szerint Jigál Kászpi “különösen súlyos hibát” követett el, amelyért azóta elnézést kért és a kifogásolt bejegyzést eltávolította.

Cipi Hotoveli külügyminiszter-helyettes kritikusan nyilatkozott a történtekről: “Nagyon súlyosnak ítélem e felháborító bejegyzés közzétételét. Meg kell kezdeni a fegyelmi eljárást, amelynek lezárása után meghozzuk majd a megfelelő döntéseket.”

Nem ez volt az első eset, hogy a svájci nagykövet vihart kavart politikai állásfoglalásával. Egy korábbi Twitter-bejegyzésében például a Háárec egyik publicistáját idézte: “Minden alkalommal, amikor azt gondoljuk, hogy Netánjáhu a lehető legmélyebb szintre süllyesztette Izrael és a Fehér Ház viszonyát, ő mindig képes még lejjebb vinni azt.”

A külügyminisztérium vizsgálata további problémákat tárt fel. A nagykövet és beosztottjai közötti konfliktusok annyira elmérgesedtek, hogy azok a képviselet normális működését veszélyeztetik. Kászpi gyakran kiabál mind az izraeli, mind a svájci dolgozókkal, és türelmetlen velük, amikor azok kommunikálni próbálnak vele.Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.28 másodperc
2,486,162 egyedi látogató