Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Így rendezik el a kellemetlenné vált oligarchákat tőlünk keletre

KultúraA sokak által durvának minősített Orbán-Simicska konfliktus kapcsán összegyűjtöttünk néhány keményebb történetet arról, hogyan szabadultak meg országvezetők egykor érinthetetlennek tartott oligarcháktól, bizalmasaiktól, vagy éppen saját gyereküktől.

Felakasztva találták az elnök vejét

Kazahsztán egyik „legígéretesebb” oligarchája Rahat Alijev volt. Az egykori bécsi nagykövetnek még Nurszultan Nazarbajev elnök családjába is sikerült beházasodnia: ő vette el a kazah államfő legidősebb lányát.

A közgazdász végzettségű Alijev karrierje meredeken ívelt felfelé, egészen addig, amíg megpróbálta megszerezni a legnagyobb kazah bankot, a Nurbankot.

Törekvései közepette a pénzintézet két vezetőjét elrabolták és meggyilkolták, a gyanú pedig Alijevre terelődött. 2008-ban távollétében kétszer 20 év börtönre ítélték államcsíny kísérletéért és a két bankár megöléséért, közben pedig a feleségét is elvették a férfitől. Alijev ezt követően újraházasodott, és Cipruson próbált új életet kezdeni, 2014-ben azonban – miután az Interpol is körözést adott ki ellene – önként feladta magát, az osztrák hatóságok pedig vizsgálatot indítottak ellene.

rahat muhtaruli alijevRahat Muhtaruli Alijev
Tavaly februárban azonban holtan találták bécsi börtöncellájában az egykori oligarchát.

Alijevet a zárka mosdójában találták a fogasra felakasztva, éppen aznap, amikor tanúvallomást kellett volna tennie a bécsi bíróságon az ellene folyó büntetőperben.

Ügyvédei eleinte kétségbe vonták, hogy a férfi öngyilkosságot követett el, elmondásuk szerint ugyanis Alijev készült a beszédére, továbbá korábban megfenyegették a rabtársai, hogy hogyha nem vigyáz magára, akkor felakasztják. Később a börtön kamerai felvételei és a boncolás is cáfolta, hogy a kazah elnök volt vejének halálában idegenkezűség játszott volna szerepet.

Tíz évet kapott a pártalapító

Augusztusban jogerősen tíz év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bukaresti táblabíróság Dan Voiculescut, a román kormánypárti Konzervatív Párt alapítóját, aki kiterjedt médiabirodalommal és sikeres vállalkozásokkal rendelkezik. A bíróság abban találta vétkesnek az oligarchát, hogy

a piaci árnál 75-ször alacsonyabb áron, törvénytelenül vásárolta meg egy mezőgazdasági kutatóállomás Bukarest melletti, 3,5 hektárnyi telkét, és ezzel 60 millió euróval megkárosította az államot.

dan voiculescuDan Voiculescu

A vádhatóság pénzmosással vádolta Victor Ponta korábbi koalíciós partnerét, aki törvénytelen privatizáció nyomán került az értékes telek birtokába úgy, hogy mintegy 100 ezer eurót fizetett a jóval alulértékelt ingatlanért. A politikus később ezen a telken építtette meg több cégének a székhelyét, amelyeket most a bíróság elkobzott az okozott kár megtérítése érdekében.

Voiculescu pártja önállóan nem meghatározó szereplője a román belpolitikának, de a pénzember sikeres és befolyásos médiabirodalmának köszönhetően a PC rendszerint kormány közeli pozícióba került az elmúlt években.

A konzervatívok jelenleg is a román kormánykoalíció tagjai. Voiculescu korábban a román szenátus alelnöki tisztségét is betöltötte.

Putyin papjánál gyónt, most körözik

Az 52 éves Szergej Pugacsovot korábban a Kreml bankáraként emlegették. A milliárdos üzletember mindig törekedett arra, hogy bizalmas viszonyt ápoljon az aktuális vezetéssel, valamint az Orosz Ortodox Egyház vezetésével. Az Oroszvilág korábbi cikke szerint a volt felsőházi szenátor

korábbi bizalmasa és gyóntatója, Tyihon atya egyúttal Putyinnak is a lelkésze volt. A cikk szerint az orosz elnök korábban dolgozott is a kegyvesztett milliárdosnak.

Pugacsov a ’90-es évek elején alapította meg a Nemzetközi Ipari Bankot, de részesedése volt több üzemben, hajógyárban, valamint övé volt a Hédiard francia luxus élelmiszer áruházlánc is. Emellett az oligarcha volt a Mongóliával határos dél-szibériai Tuva Köztársaság törvényhozási képviselője.

szergej pugacsovSzergej Pugacsov
Pugacsov ellen tavaly adott ki nemzetközi körözést az Interpol, miután Oroszországban perbe fogták egy bankcsőd kapcsán. Az orosz hatóságok gyanúja szerint az oligarcha azzal szegte meg a törvényt, hogy a

2010-ben csődbe ment orosz Mezsprombank kedvezményezettjeként 75 milliárd rubelt vont ki a pénzintézetből.

A hatóságok szerint Pugacsov szándékosan vitte csődbe a bankot, és jogsértő cselekményeket követett el a csődeljárás során, ezzel pedig előidézte az orosz pénzügyi piac legsúlyosabb bankösszeomlását. Az ügyben még 2011-ben eljárást indítottak, a milliárdos azonban kereket oldott, és a franciaországi Nizzába távozott. A volt tuvai szenátor adatait piros jelzéssel ellátva közölte az Interpol, ez azt jelenti, hogy megtalálása esetén azonnal le kell tartóztatni.

Szibériai börtönben a főoligarcha

Mihail Hodorkovszkij korábban Oroszország első, a világ 16. leggazdagabb embere volt. Karrierje a Jelcin-érában indult virágzásnak, 1992–1993 között energetikai és üzemanyagügyi miniszter volt, majd 1993-tól 2005-ig a Jukosz olajipari vállalat főrészvényese. 2003 november 25-én letartóztatták, és azzal vádolták, hogy az azóta feldarabolt és más olajcégeknek eladott Jukosz alapítójaként és főrészvényeseként több tízmilliárd dollár kárt okozott sikkasztással és adóelkerüléssel. Hodorkovszkijt több millió tonnányi kőolaj ellopásában és 23,5 milliárd dollár tisztára mosásában találták bűnösnek, az oligarcha viszont mindvégig visszautasította az ellene felhozott vádakat.

Többek szerint az volt a főbűne, hogy a békén hagyott milliárdosokkal szemben nem fogadott hűségesküt Putyinnak, sőt, többször kritikus hangot engedett meg magának az orosz elnökkel szemben. A volt Jukosz-vezér végül 13 és fél évet kapott,

büntetését többek között egy szovjet érából fennmaradt szibériai börtönben töltötte. Két éve elnöki kegyelemmel szabadult és külföldre távozhatott; azóta ideje jelentős részét Londonban és Svájcban tölti.

mihail hodorkovszkijMihail Hodorkovszkij
Hodorkovszkij azonban továbbra sem nyugodhat meg teljesen, az orosz szövetségi nyomozó bizottság ugyanis decemberben közölte, hogy ismét elfogatóparancsot adtak ki az egykori olajmágnás ellen.

A hatóságok egy 1998-ban történt gyilkosság, a szibériai Nyeftyejuganszk város polgármesterének a megölése ügyében akarta meghallgatni Hodorkovszkijt.

Az oligarcha természetesen tagadja a vádakat, és politikai leszámolásnak tekinti az ellene folyó eljárást. Szabadulása után Hodorkovszkij azt mondta Garri Kaszparov sakkvilágbajnoknak, hogy Putyin helyében ő nem engedte volna szabadon magát.

Van, aki a gyerekének sem kedvez

Iszlam Karimov üzbég diktátor a családtagjainak sem kedvez, ha azok sértik az érdekeit. Lányát, Gulnara Karimovát sokáig apja lehetséges utódjaként tartották számon, akinek ennek megfelelően ívelt felfelé a karrierje: a Harvardon végzett, majd üzletemberként, divattervezőként és popsztárként is „sikereket” aratott. Emellett volt Üzbegisztán genfi ENSZ-nagykövete is, miközben hazájában a leggyűlöltebb személyként tartották számon. Tündöklése egészen 2012-ig tartott, amikor a svájci hatóságok pénzmosás gyanújával indítottak nyomozást Iszlam Karimov Genfben élő lánya ellen, akit egyébként az alpesi ország tíz leggazdagabb asszonya között tartottak számon. Később kiderült, hogy

Karimova zsarolással szerezte vagyonát: azzal zsarolt meg Üzbegisztánban tevékenykedő mobilcégeket, hogy apja hatalmával visszaélve rájuk uszítja a hatóságokat, ha nem adnak neki részesedést.

iszlam karimov és lánya, gulnaraIszlam Karimov és lánya, Gulnara

Az Organized Crime and Corruption Reporting Project nevű szervezet információi szerint a nő egymilliárd dollárnyi (280 milliárd forint) szedett össze ezzel a módszerrel, a pénzt pedig külföldi számlákra menekítette és ingatlanokat vásárolt belőle. (A pénz nagy részét egyébként zárolták, Karimova villáit lefoglalták.) Azt nem tudni, hogy a gátlástalan tolvajlás, vagy esetleg más miatt sokallt be az üzbég diktátor, az azonban biztos, hogy a

Karimova apja által irányított hatóságok korrupció vádjával nyomozást indítottak az „üzletasszony” ellen, és 2014 óta házi őrizetben tartják Taskentben.

Karimováról az utóbbi időkben nem sokat hallani, másfél éve valahogy eljuttatott egy kézzel írott levelet a BBC-hez, amiben azt állította, hogy apja pszichés terror alatt tartja, és rendszeresen veri.Link

Hozzászólások

236 #1 Vazul
- 2016. január 05. 19:57:00
Itt is, és megnyugodhat mindenki, nem csak az oligarchákat. Nemrégiben is voltak érdekességek, mint a lenti cikkek, persze előtte sem jelentett problémát Pinyóéknak kinyírni bárkit. Simicska a fent felsorolt oligarchákkal a tények ismeretében gondolom jól levédte magát, mégiscsak Orbánnal nőtt fel, egy maffiában nevelkedtek ki. Úgy sejtem nagyszámú savazót veszthetne a zsidesz, ha vele valami történne, ezért érzékeny pont, nem lehet csak úgy kivégezni.

Szombaton aláírta, amit soha nem akart, másnap meghalt a pályázati szoftver volt jogtulajdonosa

Vasárnap elhunyt Komáromi András üzletember, a Welt 2000 Kft. volt tulajdonosa. Szombatig jogtulajdonosa volt a cég legfontosabb termékének, az EMIR-nek. Ez az a szoftver, amelyik Magyarország EU-csatlakozása óta kezeli a brüsszeli pénzek pályáztatását és elosztását. Komáromi nem volt beteg, 47 éves volt. Közeli barátai szerint nagyon megviselte a cég eladása körüli vita, és nem kizárt, hogy váratlan halála összefügg ezzel.

Lázár János megszerezte


Szombaton írták alá az adásvételi szerződést a Welt 2000 tulajdonosai és a Miniszterelnökség képviselői. A tárgyalásokat az állam részéről Lázár János államtitkár vezette.

A céget a tulajdonosok eredeti szándékuk szerint nem akarták eladni. A Miniszterelnökség viszont meg akarta venni, és határozott nyomást gyakorolt a cégtulajdonosokra.
http://444.hu/201...alapitoja/

Halál a rendőrautóban

Welsz Tamás halála eleve gyanús volt. Kezdetben elég zavarosak voltak a hírek arról, hogy hol halt meg: a budai irodájában, vagy a rendőrautóban. Később ez utóbbi vált hivatalossá, vagyis Welsz Érdről Budapestre tartva, a rendőrautó hátsó ülésén halt meg március 20-án. Azután, hogy iratokat adott át a rendőröknek.

Egy dolog biztos: a Központi Nyomozó Főügyészség nem vizsgálódik, márpedig ha a rendőröket hibáztatnák Welsz haláláért, akkor a KNYF nyomozna.

http://444.hu/201...uk-hogyan/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.32 másodperc
2,485,378 egyedi látogató