Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Az olaj boríthat mindent, olyan válság jöhet, amibe egyszer már majdnem belerokkantunk

TechnikaÉszrevettétek, hogy milyen olcsó lett az üzemanyag? Nem? A petro-dollártól szabadulnak, a fedezetlen pénzektől "hivatalosan" és globálisan és resetelik a rendszart. Nem tűnt fel, hogy az IMF-el már tárgyalunk, nem köll "hitel", pedig a "zállam" egyre drágább. Kamu az egész. Akár 10 dollár alá is eshet a nyersolaj hordónkénti ára. Másfél éve még 100 dollár fölött volt. Az orosz költségvetés is borulhat. Brutális válság jöhet.

Adjanak el mindent, amíg nem késő, egyértelmű ajánlást küldött részvényeseinek a Royal Bank of Scotland.

Az olajár ugyanis zuhan, aminek következtében a RBS úgy számol, a tőzsdei részvények akár húsz százalékot is veszíthetnek az értékükből idén.

A figyelmeztetés nem volt előzmény nélküli, a tőzsdéket alaposan megtépázta az idei évkezdet (a londoni FTSE-100 például egy hét alatt öt százaléknál is többet veszített) és Kína is a szakadék szélén táncol. A közelmúltban egy hét alatt kétszer állt le teljesen a kereskedés a kínai tőzsdén, miután hirtelen 7 százalékpontot zuhant az egész.

(A kínai válságról bővebben és részletesen itt írtunk.)
Brutális árcsökkenés

Több mint 12 éve, 2003 decemberében fordult elő utoljára, hogy a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta és az Európában irányadó északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónkénti ára egyidejűleg a 30 dolláros szint alatt álljon.

A Brent jegyzése szerdán és csütörtökön, a WTI-é pedig kedden járt a 30 dolláros szint alatt, ami utoljára 2004 áprilisában, illetve 2003 decemberében fordult elő.

Közép-európai idő szerint péntek délelőtt fél 12-kor a Brent márciusi szállításra hordónként (159 liter) 29,54 dollárba került, 1 dollár 34 centtel, 4,36 százalékkal csökkent az ára az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.

Eddig napi csúcspontján 31,17 dolláron állt, minimumát pedig 29,47 dolláron ütötte meg, miután csütörtökön 30,88 dolláron zárt.
Meddig még? És miért?

A Standard Chartered előrejelzése szerint még messze a gödör alja, a brit bank szerint akár tizenhét éves mélypontra, tíz dolláros hordónkénti árra is csökkenhet a nyersolaj ára.

Az árcsökkenés oka egyértelmű, a kereslet közel sem növekszik olyan ütemben, ahogy a kitermeléssel haladnak. Rengeteg olaj van a piacon, vevő meg alig.

Mert hiába fektettek rengeteg pénzt a kitermelés modernizálásába és nőtt ennek köszönhetően a kitermelt mennyiség nagysága, az olajéhség nem nőtt, sőt. Az amerikai palagáznak köszönhetően a világ elkezdett afelé fordulni.

Az ördögi kör ebben az, hogy ha az árak zuhanása miatt a kitermelők tartani szeretnék a bevételt, még több olajat kell a piacra dobniuk, ami még nagyobb áreséshez vezet, és így tovább, és így tovább.
Túlélők

A Reuters adatai szerint az évkezdet óta tartó negatív piaci hangulat odáig fajult, hogy az amerikai piacokon kereskedő alapok a január 13-i nappal záródó héten összesen 9 milliárd dollárnyi tőkekivonást szenvedtek el.

Bár az utóbbi napokban megfigyelhető egy minimális emelkedés, amerikai olajipari szakemberek a WSJ-nek arról beszéltek, az országban a szektor szereplőinek harmada bedőlhet. Úgy látják, nem várható tartós fordulat a trendekben, a lassuló kínai gazdaság, a dollár erőssége és a nem lassuló olajkitermelés miatt.
Kép: Europress Fotóügynökség
Kép: Europress Fotóügynökség

Aki nyerhet ezen az egészen, az Szaúd-Arábia. Ők nem bánnák, ha a termelés továbbra is ilyen ütemű lenne és az alacsony árak ellen sincsen kifogása, ugyanis így próbálják meg kiütni amerikai vetélytársaikat.
Elhullhatnak

A nagy vesztes Oroszország lehet. Felülvizsgálják ugyanis az idei költségvetésüket. Medvegyev miniszterelnök szerint az országnak fel kell készülnie a lehető legrosszabb gazdasági környezetre, ha nem erősödik a jövőben az olaj ára.

A kormány bevételeinek körülbelül a felét ugyanis az olajra és gázra kivetett adók adják.

Az orosz költségvetést tavaly októberben hagyták jóvá, ötven dolláros olajárral kalkuláltak. Ezt azóta Putyin elnök is földtől elrugaszkodottnak nevezett, most kiigazítás jöhet. A pénzügyminiszter szerint az ország költségvetése akkor kerülne egyensúlyba, ha a hordónkénti ár 82 dollár lenne.

Most 30 körül van.

Ha tartósan ilyen alacsony marad és Kína sem áll talpra, akkor a 2008-ashoz hasonló, globális válság jöhet.

Link

Hozzászólások

8 #1 miskolcilaci
- 2016. január 16. 08:41:53
Megkezdődik a világ dollártalanítása.

William Engdahl, a New Eastern Outlook politikai megfigyelője szerint minden térségi hatalomnak érdekében áll a multipoláris világrend kialakítása, mert az amerikai gazdaság elkerülhetetlenül összeroppan, és a dollár monopolhelyzetének fennmaradása esetén magával húzná a világ más régióit is.

Oroszország, Kína, India és más felemelkedő hatalmak együttműködnek a többpólusú világrend kialakításán: a nemzetközi kapcsolatok olyan rendszere jön létre, amelyben az euro-atlanti hatalom nem tudja ráerőltetni saját értékrendjét és politikai rendszereit más kultúrákra, mert elveszíti hegemónhelyzetét. Az amerikai külpolitika által uralt egypólusú világrend – úgynevezett “Új Világrend” – stabilitása megbomlott, mert az Egyesült Államok elveszítette monopolhelyzetét, és folyamatban van más hatalmi pólusok felemelkedése. William Engdahl szerint Washington már nem tudja megakadályozni – legfeljebb hátráltatni tudja – ezt a folyamatot, mert politikai hatalma folyamatosan gyengül, miközben gyakorlatilag államcsőd állapotában működik az Egyesült Államok.

A szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy Oroszország és Kína fokozatosan csökkenti az amerikai dollárral szemben fennálló függő viszonyt. Oroszország az olajkereskedelemben rubel használatára történő átállása végleg aláássa az Egyesült Államok monopolhelyzetét; Engdahl szerint ezzel “megkezdődik a világ dollártalanítása”. Az átállásnak – az olajár rubelben jegyzésének – köszönhetően pedig Washington nem csak gazdasági, de politikai téren is elveszíti monopolhelyzetét. Megakadályozni a folyamatot közel lehetetlen, hiszen az Egyesült Államok a dollár korlátlan nyomtatása, és az adósságplafon évenkénti megemelése miatt gyakorlatilag egy állandó államcsőd állapotában működik, a térségi hatalmak pedig lehetőségként tekintenek erre a változásra. “A világ nagy része elkezdte felismerni, hogy az Amerikai Egyesült Államok, a hegemón, az egyetlen szuperhatalom, nevezzék bárminek is, de-facto csődbe jutott.”

Ennek részeként nem pusztán az olajkereskedelem dollármentesítéséről beszélhetünk, hiszen az Egyesült Államokat egyszerre több fronton sújtja komoly csapás. Teljes amerikai iparágak vannak kiszervezve más országokba, a munkanélküliség egyre nagyobb problémává válik, az USA államadósságát pedig trillió dollárban mérik, ami arról árulkodik, hogy az amerikai gazdaság egésze borzalmas állapotban van. A JP Morgan elemzői szerint az amerikai gazdaság lassulása a következő években 75%-kal fokozódhat. Miközben 2016-ban a globális gazdaság 2,6%-os növekedésével számolnak, az amerikai gazdaság a recesszió szélére jutott.
http://www.hidfo....alanitasa/
128 #2 bogyo
- 2016. január 16. 09:02:32
Rothschild klán már rég közhírré tette.

socioecohistory.files.wordpress.com/2014/07/theeconomist-phoenix_get_ready_for_world_currency_by_2018.jpg

nem furi ez az 1 fejű sas? Egy pólus? s_hihi

beforeitsnews.com/contributor/upload/69910/images/phoenix_silver_dollar.JPG

rokkerferiék mikor is faroltak ki az oljbiznicböl?

pedig szép birodalma van-volt : http://tapnewswir...riculture/
249 #3 Bazalt
- 2016. január 16. 19:02:45
Hej, ha sok pénzem volna, akkor vennék sok olajat, kirobbantanék egy-két közel keleti (shiita/sunnita és egy orosz/török) háborút, aztán jó drágán eladnám az olajat (na meg a fegyvereket, meg vinném a demokráciát és felszabadítanám az olajat).
48 #4 ro-zsola
- 2016. január 16. 21:13:40
Az olaj. Miközben az SzSÁ nyafog az olaj ára miatt Kína és Oroszország rohamtempóban vásárol olajat
Jó ha olcsó az olaj. Kell a gázolaj a kamionokba , tankokba
A kerozin ára is lényges
Az SzSÁ a napokban kiakadt mert annak idején a Szíriai célpontokra kilőtt orosz rakéták darabonkénti ára kb 1,4 millió USD dollár. Szorozzuk meg 26-al.
Gondolom nem kell magyarázzam a " Bolsájá Igrá " lényegét.
238 #5 bivaly
- 2016. január 17. 06:14:21
Ez majd akkor lesz valamennyire igaz, ha a dollár nem 295.- forinton áll majd, de egyenlőre ott van, és rohadtul nem tudja, hogy nem ér egy forintot sem !
Szóljon már neki valaki, jó ?!
165 #6 LM
- 2016. január 17. 09:03:18
Emlékszem még amikor 2008--ban 150 Ft-ért vesztegették a dollárt a Ráday utcában, talán nosztalgiázunk nemsokára.

Node csak teoretikusan, HA én vezetném a lapátoljuk vissza a tehénbe a szart projektet akkor amikor költöm a dollárt magasan tartanám az árfolyamát (vö. kínai dollártartalékok stb. - jöhetnek érte a hálivúdi filmstúdiók, gyárak) aztán amikor már ott van ahonnan indult a játékpénz akkor visszaminősíteném szarááá
4 #7 Posta Imre
- 2016. január 17. 19:34:53
Pánikolnak az olajsejkek, hogy Irán is visszatér a piacra

Jelentős veszteségben álltak a közel-keleti tőzsdék a kőolaj árcsökkenése miatt. Az olajpiacon komoly túlkínálat van, ami lenyomja az árat.

A helyzet még rosszabbodhat: miután szombaton feloldották az Iránnal szemben alkalmazott nemzetközi szankciók többségét, Teherán pár órán belül bejelentette: kész napi 500 ezer hordóval növelni olajexportját. Iráné a világ eddig feltárt olajlelőhelyeinek 10 százaléka.http://444.hu/201...r-a-piacra
249 #8 Bazalt
- 2016. január 17. 21:50:43
Érdekesn alkul. Irán is tolni fogja az olajat. A végén még fizetnek nekem, ha tankolok. Alakul a biznisz. Lesz 200 forintos benzinár, aztán meg 1000.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.38 másodperc
2,482,826 egyedi látogató