Honnan olvasnak:Le lesztek figyuzva!!!

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Az olaj boríthat mindent, olyan válság jöhet, amibe egyszer már majdnem belerokkantunk

TechnikaÉszrevettétek, hogy milyen olcsó lett az üzemanyag? Nem? A petro-dollártól szabadulnak, a fedezetlen pénzektõl "hivatalosan" és globálisan és resetelik a rendszart. Nem tûnt fel, hogy az IMF-el már tárgyalunk, nem köll "hitel", pedig a "zállam" egyre drágább. Kamu az egész. Akár 10 dollár alá is eshet a nyersolaj hordónkénti ára. Másfél éve még 100 dollár fölött volt. Az orosz költségvetés is borulhat. Brutális válság jöhet.

Adjanak el mindent, amíg nem késõ, egyértelmû ajánlást küldött részvényeseinek a Royal Bank of Scotland.

Az olajár ugyanis zuhan, aminek következtében a RBS úgy számol, a tõzsdei részvények akár húsz százalékot is veszíthetnek az értékükbõl idén.

A figyelmeztetés nem volt elõzmény nélküli, a tõzsdéket alaposan megtépázta az idei évkezdet (a londoni FTSE-100 például egy hét alatt öt százaléknál is többet veszített) és Kína is a szakadék szélén táncol. A közelmúltban egy hét alatt kétszer állt le teljesen a kereskedés a kínai tõzsdén, miután hirtelen 7 százalékpontot zuhant az egész.

(A kínai válságról bõvebben és részletesen itt írtunk.)
Brutális árcsökkenés

Több mint 12 éve, 2003 decemberében fordult elõ utoljára, hogy a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyûolajfajta és az Európában irányadó északi-tengeri Brent könnyûolaj hordónkénti ára egyidejûleg a 30 dolláros szint alatt álljon.

A Brent jegyzése szerdán és csütörtökön, a WTI-é pedig kedden járt a 30 dolláros szint alatt, ami utoljára 2004 áprilisában, illetve 2003 decemberében fordult elõ.

Közép-európai idõ szerint péntek délelõtt fél 12-kor a Brent márciusi szállításra hordónként (159 liter) 29,54 dollárba került, 1 dollár 34 centtel, 4,36 százalékkal csökkent az ára az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.

Eddig napi csúcspontján 31,17 dolláron állt, minimumát pedig 29,47 dolláron ütötte meg, miután csütörtökön 30,88 dolláron zárt.
Meddig még? És miért?

A Standard Chartered elõrejelzése szerint még messze a gödör alja, a brit bank szerint akár tizenhét éves mélypontra, tíz dolláros hordónkénti árra is csökkenhet a nyersolaj ára.

Az árcsökkenés oka egyértelmû, a kereslet közel sem növekszik olyan ütemben, ahogy a kitermeléssel haladnak. Rengeteg olaj van a piacon, vevõ meg alig.

Mert hiába fektettek rengeteg pénzt a kitermelés modernizálásába és nõtt ennek köszönhetõen a kitermelt mennyiség nagysága, az olajéhség nem nõtt, sõt. Az amerikai palagáznak köszönhetõen a világ elkezdett afelé fordulni.

Az ördögi kör ebben az, hogy ha az árak zuhanása miatt a kitermelõk tartani szeretnék a bevételt, még több olajat kell a piacra dobniuk, ami még nagyobb áreséshez vezet, és így tovább, és így tovább.
Túlélõk

A Reuters adatai szerint az évkezdet óta tartó negatív piaci hangulat odáig fajult, hogy az amerikai piacokon kereskedõ alapok a január 13-i nappal záródó héten összesen 9 milliárd dollárnyi tõkekivonást szenvedtek el.

Bár az utóbbi napokban megfigyelhetõ egy minimális emelkedés, amerikai olajipari szakemberek a WSJ-nek arról beszéltek, az országban a szektor szereplõinek harmada bedõlhet. Úgy látják, nem várható tartós fordulat a trendekben, a lassuló kínai gazdaság, a dollár erõssége és a nem lassuló olajkitermelés miatt.
Kép: Europress Fotóügynökség
Kép: Europress Fotóügynökség

Aki nyerhet ezen az egészen, az Szaúd-Arábia. Õk nem bánnák, ha a termelés továbbra is ilyen ütemû lenne és az alacsony árak ellen sincsen kifogása, ugyanis így próbálják meg kiütni amerikai vetélytársaikat.
Elhullhatnak

A nagy vesztes Oroszország lehet. Felülvizsgálják ugyanis az idei költségvetésüket. Medvegyev miniszterelnök szerint az országnak fel kell készülnie a lehetõ legrosszabb gazdasági környezetre, ha nem erõsödik a jövõben az olaj ára.

A kormány bevételeinek körülbelül a felét ugyanis az olajra és gázra kivetett adók adják.

Az orosz költségvetést tavaly októberben hagyták jóvá, ötven dolláros olajárral kalkuláltak. Ezt azóta Putyin elnök is földtõl elrugaszkodottnak nevezett, most kiigazítás jöhet. A pénzügyminiszter szerint az ország költségvetése akkor kerülne egyensúlyba, ha a hordónkénti ár 82 dollár lenne.

Most 30 körül van.

Ha tartósan ilyen alacsony marad és Kína sem áll talpra, akkor a 2008-ashoz hasonló, globális válság jöhet.

Link

Hozzászólások

8 #1 miskolcilaci
- 2016-01-16 08:41
Megkezdõdik a világ dollártalanítása.

William Engdahl, a New Eastern Outlook politikai megfigyelõje szerint minden térségi hatalomnak érdekében áll a multipoláris világrend kialakítása, mert az amerikai gazdaság elkerülhetetlenül összeroppan, és a dollár monopolhelyzetének fennmaradása esetén magával húzná a világ más régióit is.

Oroszország, Kína, India és más felemelkedõ hatalmak együttmûködnek a többpólusú világrend kialakításán: a nemzetközi kapcsolatok olyan rendszere jön létre, amelyben az euro-atlanti hatalom nem tudja ráerõltetni saját értékrendjét és politikai rendszereit más kultúrákra, mert elveszíti hegemónhelyzetét. Az amerikai külpolitika által uralt egypólusú világrend – úgynevezett “Új Világrend” – stabilitása megbomlott, mert az Egyesült Államok elveszítette monopolhelyzetét, és folyamatban van más hatalmi pólusok felemelkedése. William Engdahl szerint Washington már nem tudja megakadályozni – legfeljebb hátráltatni tudja – ezt a folyamatot, mert politikai hatalma folyamatosan gyengül, miközben gyakorlatilag államcsõd állapotában mûködik az Egyesült Államok.

A szakértõ felhívja a figyelmet arra, hogy Oroszország és Kína fokozatosan csökkenti az amerikai dollárral szemben fennálló függõ viszonyt. Oroszország az olajkereskedelemben rubel használatára történõ átállása végleg aláássa az Egyesült Államok monopolhelyzetét; Engdahl szerint ezzel “megkezdõdik a világ dollártalanítása”. Az átállásnak – az olajár rubelben jegyzésének – köszönhetõen pedig Washington nem csak gazdasági, de politikai téren is elveszíti monopolhelyzetét. Megakadályozni a folyamatot közel lehetetlen, hiszen az Egyesült Államok a dollár korlátlan nyomtatása, és az adósságplafon évenkénti megemelése miatt gyakorlatilag egy állandó államcsõd állapotában mûködik, a térségi hatalmak pedig lehetõségként tekintenek erre a változásra. “A világ nagy része elkezdte felismerni, hogy az Amerikai Egyesült Államok, a hegemón, az egyetlen szuperhatalom, nevezzék bárminek is, de-facto csõdbe jutott.”

Ennek részeként nem pusztán az olajkereskedelem dollármentesítésérõl beszélhetünk, hiszen az Egyesült Államokat egyszerre több fronton sújtja komoly csapás. Teljes amerikai iparágak vannak kiszervezve más országokba, a munkanélküliség egyre nagyobb problémává válik, az USA államadósságát pedig trillió dollárban mérik, ami arról árulkodik, hogy az amerikai gazdaság egésze borzalmas állapotban van. A JP Morgan elemzõi szerint az amerikai gazdaság lassulása a következõ években 75%-kal fokozódhat. Miközben 2016-ban a globális gazdaság 2,6%-os növekedésével számolnak, az amerikai gazdaság a recesszió szélére jutott.
http://www.hidfo....alanitasa/
128 #2 bogyo
- 2016-01-16 09:02
Rothschild klán már rég közhírré tette.

socioecohistory.files.wordpress.com/2014/07/theeconomist-phoenix_get_ready_for_world_currency_by_2018.jpg

nem furi ez az 1 fejû sas? Egy pólus? s_hihi

beforeitsnews.com/contributor/upload/69910/images/phoenix_silver_dollar.JPG

rokkerferiék mikor is faroltak ki az oljbiznicböl?

pedig szép birodalma van-volt : http://tapnewswir...riculture/
249 #3 Bazalt
- 2016-01-16 19:02
Hej, ha sok pénzem volna, akkor vennék sok olajat, kirobbantanék egy-két közel keleti (shiita/sunnita és egy orosz/török) háborút, aztán jó drágán eladnám az olajat (na meg a fegyvereket, meg vinném a demokráciát és felszabadítanám az olajat).
48 #4 ro-zsola
- 2016-01-16 21:13
Az olaj. Miközben az SzSÁ nyafog az olaj ára miatt Kína és Oroszország rohamtempóban vásárol olajat
Jó ha olcsó az olaj. Kell a gázolaj a kamionokba , tankokba
A kerozin ára is lényges
Az SzSÁ a napokban kiakadt mert annak idején a Szíriai célpontokra kilõtt orosz rakéták darabonkénti ára kb 1,4 millió USD dollár. Szorozzuk meg 26-al.
Gondolom nem kell magyarázzam a " Bolsájá Igrá " lényegét.
238 #5 bivaly
- 2016-01-17 06:14
Ez majd akkor lesz valamennyire igaz, ha a dollár nem 295.- forinton áll majd, de egyenlõre ott van, és rohadtul nem tudja, hogy nem ér egy forintot sem !
Szóljon már neki valaki, jó ?!
165 #6 LM
- 2016-01-17 09:03
Emlékszem még amikor 2008--ban 150 Ft-ért vesztegették a dollárt a Ráday utcában, talán nosztalgiázunk nemsokára.

Node csak teoretikusan, HA én vezetném a lapátoljuk vissza a tehénbe a szart projektet akkor amikor költöm a dollárt magasan tartanám az árfolyamát (vö. kínai dollártartalékok stb. - jöhetnek érte a hálivúdi filmstúdiók, gyárak) aztán amikor már ott van ahonnan indult a játékpénz akkor visszaminõsíteném szarááá
4 #7 Posta Imre
- 2016-01-17 19:34
Pánikolnak az olajsejkek, hogy Irán is visszatér a piacra

Jelentõs veszteségben álltak a közel-keleti tõzsdék a kõolaj árcsökkenése miatt. Az olajpiacon komoly túlkínálat van, ami lenyomja az árat.

A helyzet még rosszabbodhat: miután szombaton feloldották az Iránnal szemben alkalmazott nemzetközi szankciók többségét, Teherán pár órán belül bejelentette: kész napi 500 ezer hordóval növelni olajexportját. Iráné a világ eddig feltárt olajlelõhelyeinek 10 százaléka.http://444.hu/201...r-a-piacra
249 #8 Bazalt
- 2016-01-17 21:50
Érdekesn alkul. Irán is tolni fogja az olajat. A végén még fizetnek nekem, ha tankolok. Alakul a biznisz. Lesz 200 forintos benzinár, aztán meg 1000.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.50 másodperc
2,743,179 egyedi látogató