Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Az IS ellen harcolt a holland veterán, őrizetbe vették

KülföldHamarosan az Ardenekben "védhetik" a tulipán-mezőket! Azért a "hír" necces ám!A "magyar" viszonyokra adoptáljátok! Joga és kötelessége mindenkinek a zsidó terroristák elleni fegyveres küzdelem! Őrizetbe vettek a holland hatóságok egy korábban leszerelt holland katonát, akit azzal vádolnak, hogy egy kurd milícia tagjaként az Iszlám Állam (IS) nevű terrorszervezet ellen harcolt és több fegyveresével végzett, írja az MTI. A holland ügyészség pénteken közölte, a 47 éves férfi a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia soraiban harcolt, amely az egyik legütőképesebb erő az IS elleni küzdelemben.

A férfit szerdán fogták el a kelet-hollandiai Arnhem városában, majd egy rotterdami vizsgálóbíróság azzal a feltétellel helyezte szabadlábra, hogy visszaadja útlevelét a hatóságoknak, és hetente jelentkezik a rendőrségen. A hatóságok így akarják megakadályozni, hogy a férfi ismét Szíriába utazzon.

A hatóságok elmondása alapján a veterán több bejegyzést is közzétett Facebook-oldalán arról, hogy a YPG oldalán harcol.

A kurd milíciát az Amnesty International (AI) jogvédő csoport korábban azzal vádolta, hogy tagjai polgári lakosokat űztek el észak-szíriai otthonaikból.

Az ügyészség közlése szerint az IS tagjainak megölése miatt akár szándékos emberölésért is vádat emelhetnek a volt katona ellen, azonban azt is hozzátették, hogy további vizsgálódás szükséges, mielőtt bármiféle eljárást indítanak.

A Telegraaf című holland lap azt írja: a holland jog szerint az állampolgároknak nincs joguk önkényesen erőszakot alkalmazni, csupán rendkívüli helyzetekben, például önvédelem esetén. Az ügyészség hozzátette, nagy különbség van a Szíriába az Iszlám Állam elleni harcokban való részvétel céljával önszántukból utazó holland állampolgárok és azon holland katonák között, akik például iraki és kurd erők kiképzésére érkeznek Irakba, hiszen ez utóbbit az iraki kormány kérésére teszik.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016. január 17. 14:02:58
Nem büntetik az ISIS ellen harcoló holland motorosokat
2014. november 1., szombat 15:17 InfoRádió
Meghallgatom Letöltöm Kinyomtatom Elküldöm Betűméret + -
A brit és más hatóságok számára komoly gondot okoz, hogy fiatal európai muzulmánok is csatlakoztak az Iszlám Állam dzsihádista szervezethez. Több ország is lépéseket tesz azért, hogy büntesse, ha állampolgárai külföldre mennek harcolni. A holland főügyész szerint azonban nem bűntett, ha holland motorososok csoportjai a kurdok oldalán csatáznak az ISIS ellen.

Hollandiában is nagy aggodalmat kelt az, hogy európai fiatalok is beálltak a brutalitásáról hírhedt Iszlám Állam soraiba - nemrég sokan látták azt a videót, amelyben egy állampolgárságától megfosztott holland dzsihádista dekorálta ki útlevelét - ezzel jelezve, hogy nem érdeklik a következmények.

A holland hírszerzés szerint több, mint 100 holland állampolgár harcolhat az ISIS egységeiben Szíriában és Irakban.

Hollandiában viszonylag magas a főleg marokkói és török származású muszlimok aránya és a titkosszolgálat szerint a közel-keleti helyzet miatt megosztottabbá válhat a társadalom.

Ennek egyik jele, hogy holland motoros bandák tagjai csatlakoztak a dzsihádisták ellen harcoló kurdokhoz. Másik jele pedig, az, hogy kizártak egy iskolából egy a média szerint "balkáni származású" 14 éves fiút, aki azt mondta, hogy az Iszlám Államhoz tartozik és zsidók lefejezésére buzdított.

Hollandiában a szélsőjobboldali érzelműek az iszlámot tartják a fő ellenségnek. Ugyanakkor az országban 70 ezer, jobbára menekült kurd is él.

A No Surrender (Nem adjuk meg magunkat) banda három tagja az iraki Moszulban, a kurdok oldalán ragadt fegyvert a dzsihádisták ellen. A Twittert bejárta az a kép, amelyen a banda magát Ronnak nevező tetovált vezére egy Kalasnyikov géppisztollyal és kurd bajtársával együtt pózol.

Ron és társai a holland főügyész szerint nem követnek el bűncselekményt azzal, hogy külföldi fegyveres erők soraiban harcolnak - mivel egy terrorszervezet ellen, de nem egy terrorszervezet soraiban ragadtak fegyvert.

Wim De Bruin, a főügyészség szóvivője azt mondta: ez korábban büntetendő cselekmény volt, de már nem az.
Holland állampolgárok ugyanakkor nem harcolhatnak hazájuk ellen és nem csatlakozhatnak terrorszervezetekhez - így a
Törökország és más államok által is terrorcsoportnak tartott PKK-hoz, vagy más néven a Kurd Munkáspárthoz, amely évtizedek óta harcolt a török hadsereg ellen és hajtott végre terrorcselekményeket.

Bár korábban a török állam és a PKK békekötésre készült, a Kobani ostroma miatti kurd lázongások nyomán a török légierő bombázni kezdte a PKK állásait.

Közben a holland hatóságok arra is figyelmeztették a motorosokat: bár nem büntethetők azért, mert az Iszlám Állam ellen harcolnak, ha foglyok kínzásában vesznek részt vagy nemi erőszakot hajtanak végre, akkor bűncselekményt követnek el. De Bruin azonban elismerte, hogy még ebben az esetben is megúszhatják a büntetést, mert az ISIS elleni háború "messze zajlik".
Szvetnik Endre (London)
http://inforadio....kat-673989

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.32 másodperc
2,482,747 egyedi látogató