Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

'Minden furcsa kinevezéskor azonnal a szabadkőművesekre gyanakszanak'

KultúraAkkor ismételjünk! Nagyon "jó" kis összeszedett összeesküvődés-lelepleződés! Olvasni ajánlott, érteni kötelező! Egyre nagyobb médiaérdeklődés övezi Franciaországban a szabadkőművesek tevékenységét. A témával a héten egy jobb és egy baloldali hetilap is foglalkozik, ez utóbbi egyenesen a címoldalon hozza a nyolcoldalas sztorit.
A baloldali Nouvel Observateur a páholyokat megrázó botrányokról cikkezik "A nagy kipakolás" címmel, és egyebek mellett a Francia Nagy Nemzeti Páholynál zajló "testvérlázadással" foglalkozik. A 44 ezer tagot számláló szervezetnél ugyanis tavaly óta dúl a belháború, és a lázadók a páholy nagymesterét próbálják lemondásra szólítani, mivel szerintük amellett, hogy csak a hatalom és az üzlet érdekli, egyfajta spirituális gurunak is kikiáltotta magát.

A riportot készítő újságíró egyebek mellett ironikusan megjegyzi, hogy bár a legkülönbözőbb pártszínekben mintegy 140 szabadkőműves ül a francia parlamentben, gyakorlatilag lehetetlen megtudni, hogy ki tagja valamelyik páholynak, a témáról ugyanis mindenki mélyen hallgat, vagy azonnal cáfol. És a kormány tagjaival vagy neves üzletemberekkel kapcsolatosan is hasonló tapasztalatokat szerzett.

A médiának egyre kevésbé tetszik ez a titkolózás, talán ezzel magyarázható, hogy a Nouvel Observateurrel gyakorlatilag egy időben a jobboldali Le Point című hetilap is a jelenségről cikkezik. A "befolyásos hálózathoz" való tartozást és a titoktartást egy a lapnak nyilatkozó magas beosztású politikus "mágikus kombinációnak" és "tökéletes koktélnak" nevezi.

Ami persze nem minden esetben működik, "a szabadkőművesek mintájára" szándékosan névtelenségbe burkolózó nyilatkozó szerint François Fillon miniszterelnök újrajelölése például kudarcot jelentett számukra, ők ugyanis a szintén szabadkőműves Jean-Louis Borloo korábbi környezetvédelmi minisztert látták volna szívesen a kormányfői bársonyszékben.

A politikus úgy véli, a titkolózás néha komikumba hajlik, és "egész Párizs nevet" például azon, ahogyan a francia Elektromos Művek vezérigazgatója tagadja, hogy beavatott lenne. Szerinte a szabadkőművesek nemcsak a kormányban és a parlamentben vannak jelen, hanem a rendőrségben, a bírói testületekben, az oktatásban, bankokban, vagy biztosítótársaságokban is, amivel nem lenne semmi baj, teszi hozzá, ha kilétüket ismerni lehetne. Így azonban a laikusok minden "furcsa kinevezéskor" automatikusan a szabadkőműves befolyásra gyanakszanak.

Ami a befolyást illeti, egy a Nouvel Observateur által megszólaltatott Afrika szakértő úgy véli, hogy páholytagság nélkül gyakorlatilag lehetetlen a fekete kontinensen hatalomra kerülni, és az ottani politikai folyamatokat sem lehet megérteni a szabadkőművesség ismerete nélkül.

Franciaországban egyébként öt országos szabadkőműves csoportosulás működik, a már említett Francia Nagy Nemzeti Páholy mellett az ötvenezer taglétszámú, Magyarországon is jelen lévő Nagy Oriens a legrégebbi és a közéletben a legaktívabb, a Nagy Francia Páholy 27 ezer, az Emberi jogok francia szövetsége 15 ezer, a Nagy francia női páholy pedig 12 ezer "testvért" számlál.
S. Ráduly János, Franciaország


Megjegyzés: A cikkben szereplő szabadkőműves szervezetek nevei helyesen:

Francia Nagy Nemzeti Páholy helyesen Francia Nemzeti Nagypáholy (GLNF : Grande Loge Nationale Française)

Nagy Oriens helyesen Francia Nagyoriens (GOdF : Grand Orient de France)

Nagy Francia Páholy helyesen Francia Nagypáholy (GLdF : Grande Loge de France)

Emberi jogok helyesen Az Emberi Jogok Francia Föderációja (DH : Fédération française du "Droit Humain")

Nagy francia női páholy helyesen Francia Női Nagypáholy (GLFdF : Grande Loge Féminine de France)


Forrás: http://inforadio.hu/hir/tudositoink/hir-409481

Kapcsolódó linkek:

http://lesdessousdelapolicenationale.blogs.nouvelobs.com/archive/2010/03/17/franc-maconnerie-du-caca-qui-pue-a-la-grande-loge-nationale.html

http://www.lepoint.fr/politique/francs-macons-la-main-invisible-27-01-2011-130544_20.php

http://fr.wikipedia.org/wiki/Grand_Orient_de_France

http://fr.wikipedia.org/wiki/Le_Droit_Humain_(France)

http://fr.wikipedia.org/wiki/Grande_Loge_f%C3%A9minine_de_France

http://www.gldf.org/

http://www.glnf.asso.fr/
2011. január 28., péntek 19:00 InfoRádió
Link
-> postaimre - 2013. december 02. 18:09 · 9 hozzászólás · 1376 megnyitás ·Nyomtatás
Link

Hozzászólások

118 #1 keepfargo
- 2015. október 06. 02:08:16
Én leginkább szabad lennék. Ha nem megy, akkor esetleg lennék kömüves. AHa börtönbe kerülnék, ott szívesen lennék rabkömüves. Semmiképpen nem lennék azonban szabadkömüves.

Amit én tudok a szabadkömüves páholyokról abból azt szüröm ki, hogy egyedül a páholy szó igaz belöle. Ezek a páholytagok se nem szabadok, se nem kömüvesek. Inkább csak a hatalom, a hatalmi harc és a fontosságtudat rabjai - na meg egy-két perverz rítushoz ragaszkodás foglyai.
Mindenképpen foglyai magának a szervezetnek, amely nem tür szólásszabadságot, a hierarchiától eltérést, és ha jól tudom, önkényes kilépést, a páholy egyéni okból történö elhagyását sem. ( Erröl tanúskodik legalábbis Mónus Áron esete. Állítása szerint ö évekig bujkált Svájcban, mert halálos fenyegetést kapott az egyik - éppen francia - páholy elhagyása után. Hogy utána hogy hagyták békében élni M.o.-on az rejtély, de tény hogy él és ezt meg is írta.)

Ezekenek szükségük van erre a titkolódzásra, mert sötét szándékaik vannak a társadalom egészét illetöen. Szükségük van feltehetöleg a saját fontosságuk igazolásához ezekre a szervezetekre.
A társadalomnak, amelynek ök a vérszívói, esetenként csödbe vagy pusztulásba vivöi, nincs rájuk szüksége. A baj az, hogy ök szervezettek, s a társadalom (ellenük) nincs megszervezve. Na de az Univerzumban az a talán legszebb, hogy minden változik és változhat benne...
75 #2 talpi
- 2015. október 06. 05:03:11
Úgy legyen keepfaragó és ha lehet segítünk az "univerzumnak" ,;)

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.36 másodperc
2,488,479 egyedi látogató