Hungarian Real News

Magyar Mátrix - HUN UNIÓ

PJP Egyesület

Honnan olvasnak:Le lesztek figyuzva!!!

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Független Kurdisztánt akar az izraeli miniszter

KülföldÍgy lesz "Független Palesztina" és persze felszabadított zsidótlan Jeruzsálem. Ideje segíteni rajtuk! – mondta a Times of Israel című izraeli napilapnak Ajelet Saked. Izrael igaz­ságügy-minisztere a kurdok régi küzdelmére utalt a független Kurdisztánért. Érvelése szerint Kurdisztán Izraelnek segítene, ha ütközőzónaként működne Irán és Törökország között.

Ősi, békeszerető és demokratikus nép, amely soha nem támadott meg egyetlen országot sem – jellemezte a kurdokat az izraeli miniszter (képünkön). Szerinte ideje, hogy véget vessenek annak az igazságtalanságnak, hogy a kurdok nem élhetnek saját országukban. Saked szerint Kurdisztán Törökország, Izrael és Irak között terülhetne el. „A kurdok az izraeliek partnerei, hosszú közös történelmünk van. Közös érdekünk a Daes (az Iszlám Állam terrorszervezet – a szerk.) megállítása, s a kurdok harcolnak is a csoport ellen minden erejükkel” – mondta a miniszter.

Izrael és a kurdok között nincs hivatalos kapcsolat, bár azt nem lehet mondani, hogy informálisan ne lenne közöttük jó a viszony. Az Iraki Kurdisztánban, az arab állam északi, olajban gazdag részén létrehozott, gyakorlatilag függetlennek tekinthető Kurdisztáni Regionális Kormányzat (KRG) területén számos izraeli üzlet működik.

German-Israeli justice conference

Legfontosabb ezek közül a kurdok által szállított olaj, tavaly szeptemberben a Financial Times rávilágított, Izrael kőolajimportjának háromnegyede a kurdoktól jön. Izrael úgy magyarázza a nemzetközi jogi szempontból is aggályos üzletet – az olaj Iraké, de a KRG sajátjaként adja el –, hogy így segíti a kurdok Iszlám Állam elleni küzdelmét.

Stratégiai szempontból viszont roppant fontos Izrael számára nemcsak egy ütközőállam, de egy muszlim szövetséges is. Kurdisztán létrehozása viszont nem áll érdekében senkinek a kurdokon kívül, így Izrael törekvése is viszonylag óvatos, várhatóan támogatása sem ölt az eddiginél nagyobb méreteket.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016. január 21. 13:24:42
A kurdok kollektív büntetésével vádolják Törökországot

A Törökország délkeleti részén élő kurd kisebbség kollektív büntetésével vádolta meg csütörtökön a török hadsereget az Amnesty International (AI) nevű nemzetközi jogvédő szervezet.http://kitekinto....qDXEVL4Wck
4 #2 Posta Imre
- 2016. január 21. 20:32:09
Fehér zászlós kurd küldöttségre tüzeltek a törökök

Úgy tűnik, Recep Tayyip Erdogan török elnök megingathatatlan abban, hogy mindenképp fegyveres konfliktust akar Kelet-Törökország kurdok lakta területein. Miután az állam tavaly felrúgta a tűzszünetet a Kurdisztáni Munkapárttal, egymást lövik a kurdok és a biztonsági erők – többek között Cizre városában is.http://24.hu/kulf...a-torokok/
6 #3 anzsi a macska hala
- 2016. január 21. 21:57:03
A kurd zászló

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/35/Flag_of_Kurdistan.svg/300px-Flag_of_Kurdistan.svg.png
128 #4 bogyo
- 2016. január 22. 07:55:25
Amikor Erdogan tartózkodott 2004-ben a látogatás Georgia, azt mondta: "Én vagyok a grúz származású. Családunk egy grúz család emigrált, Batumi a Rize (török Fekete-tenger partja) re. "


https://volksbetr...inalitaet/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 1.40 másodperc
2,502,023 egyedi látogató