Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Snowden beszélt, a szolgálatok a fejüket fogják

TechnikaMilyen parajnásnak tetszenek lenni! Hát eleve azért lett létrehozva! Edward Snowden szerint a brit és az amerikai titkosszolgálatok olyan technológiát fejlesztettek ki, amelynek segítségével gyakorlatilag teljes ellenőrzésük alá tudják vonni bármely megfigyelt célszemély okostelefonját.

Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) egykori alkalmazottja az elmúlt években titkos hírszerzési információk hatalmas tömegét szivárogtatta ki főleg a brit és az amerikai sajtónak. A BBC televízió Panorama című közéleti-politikai magazinműsorának adott, Moszkvában felvett, a BBC által hétfőn késő este sugárzott interjúban Snowden elmondta: az NSA és a brit kormány hasonló profilú kommunikációs figyelőszolgálata, a GCHQ olyan technológiával tudja ellenőrizni az okostelefonokat, hogy a készülékek tulajdonosai semmit sem észlelnek a megfigyelésből.
Hupikék törpikék

A GCHQ a smurf – Magyarországon hupikék törpikék néven ismert – törpefigurákról nevezte el az okostelefonok feltörésére használt különböző alkalmazásokat. A Dreamy Smurf nevű eszköz telepítésével például a szolgálat távvezérléssel be és ki tudja kapcsolni a megfigyelt személy telefonját. A Nosey Smurf olyan alkalmazás, amellyel a GCHQ szakértői a telefon mikrofonját külön is be tudják kapcsolni, akkor is, ha a telefon ki van kapcsolva, és mindent hallanak, ami a megfigyelés alá vont célszemély környezetében történik. A Tracker Smurf pedig olyan geolokációs eszköz, amellyel pontosabban meg lehet határozni a telefon tulajdonosának pillanatnyi hollétét, mint az átjátszó állomások hagyományos háromszögelési módszerével – mondta Snowden a BBC-műsorban. Hozzátette: a brit szolgálat a megfigyelni kívánt telefonokra ezeket az eszközöket egy olyan sms-sel juttatja el, amelynek érkezését a tulajdonos észre sem veszi, mivel az üzenet nem jelenik meg a kijelzőn.

A GCHQ – amely Snowden szavai szerint az NSA nagy-britanniai „leányvállalata” – ezeknek az eszközöknek a telepítése után látja, hogy a célszemély kit hívott, milyen szöveges üzeneteket küldött, milyen tartalmakat nézett az interneten, hozzáfér a telefon tulajdonosának kapcsolati listájához, és azt is tudja, merre járt.
Hatalmas károk

A BBC által megszólaltatott brit és amerikai titkosszolgálati illetékesek egybehangzóan azt mondták, hogy Snowden kiszivárogtatásai hatalmas károkat okoztak, főleg azzal, hogy információval szolgáltak a terroristáknak, a szervezett bűnözésnek és a pedofil bandáknak azokról a módszerekről, amelyekkel egymás közti kommunikációjukat a felderítő szakszolgálatok figyelik.

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese a műsorban kijelentette: Edward Snowden aláásta a terrorellenes szervezetek életvédelmi képességét, mivel kiszivárogtatásai révén a terroristák és a bűnszervezetek könnyebben megtalálják a réseket a szolgálatok működési rendszerein.

Snowden ugyanakkor a BBC-interjúban közölte: csak azt sajnálja, hogy nem állt a nyilvánosság elé már sokkal korábban, és hagyta, hogy a titkos adatgyűjtési gyakorlat gyökeret verjen.
Hazatérhet Snowden?

Arra a kérdésre, hogy valamilyen vádalku keretében hajlandó lenne-e hazatérni az Egyesült Államokba, az informatikus úgy válaszolt, hogy természetesen. Hozzátette, az amerikai hatóságoknak már jelezte hajlandóságát börtönbe vonulni, de eddig csak arra kapott ígéretet, hogy ha hazamegy, nem vetik alá kínvallatásnak. „Kezdetnek ez is valami, de ennél sokkal tovább nem jutottunk” – fogalmazott.

Michael Hayden, az NSA és a CIA volt igazgatója a BBC-műsorban azt mondta, hogy szerinte Snowden Moszkvában fog meghalni.
Link

Hozzászólások

75 #1 talpi
- 2015. október 06. 17:17:42
Vagy ármilyen digitalizált hírközlési eszközét. No és nem kell "célszemélynsk lenni elég a "hatóság" látókörébe kerülni akár egy egyszerű yzabálysértés által. Azonnal a "robot zsadu" információs tárolójába kerülsz, ha nyomozás is folyik ellened akkor már "potenciáliy célpont vagy. Aggodalomra semmi ok, itt minddnki az. ;D
66 #2 9323elitelt
- 2015. október 06. 17:41:51
Elvileg kidolgoztak, és lehet is kapni egy mobiltelefon titkosító eszközt, ami a hadsereg számára készült, és elvileg feltörhetetlen.
De ebben erősen kételkedek...
75 #3 talpi
- 2015. október 06. 19:53:38
Jól teszed, a kételkedés fél biztonság
4 #4 Posta Imre
- 2015. október 07. 16:16:11
Digitális amnézia fenyegeti az emberiséget

07/10 12:40 CET

A DNS-javítás kutatásáért három tudós kapja a kémiai Nobel-díjat
07/10 14:23

Kunduzi bombázás: az Orvosok Határok Nélkül vizsgálatot követel
07/10 12:28

Véres indulatok Izraelben
07/10 11:14

Az embercsempészek ellen keményebb fellépés a tengeren
07/10 10:45

VW-botrány: januártól decemberig átnéznek minden érintett autót
07/10 09:56

Megszállták a rendőrök Sydney külvárosát
07/10 08:08

ENSZ: korrupció a legfelsőbb szinten?
07/10 06:41

Brazília: börtönlázadás
07/10 04:13

Szíria: szorosabb török-orosz együttműködés várható
07/10 02:43

Juncker: Göncz Árpád igaz európai volt
07/10 00:30

Tojással dobálták meg a koszovói kormányfőt
07/10 00:11

Egyre több menekült teker át Norvégiába
07/10 00:08

Indonézia: pusztító erdőtűz és sűrű füst
06/10 23:50

Izrael erősíti a biztonságra ügyelő erők jelenlétét
06/10 22:42

Újabb menekülttragédia a Földközi-tengeren
06/10 22:38

Büntetőügy lesz az Air France botrányból Franciaországban
06/10 19:39

Az Iszlám Állam rakétákkal támadta a jemeni kormányt
06/10 19:29

Miért tétlenkedik a NATO Szíriában?
06/10 18:46

Tévedésből lőtték a kunduzi kórházat amerikai harci gépek Afganisztánban

Digitális amnézia fenyegeti az emberiséget egyes kutatók szerint, akik így hívják azt a jelenséget, hogy az okostelefonok és a tabletek széleskörű elterjedésével egyre kevésbé tartjuk fejben az információkat és ismereteinket.

Ahogy egyre több információt tárolunk online, egyre kevesebbet az agyunkban, állítja egy tanulmány. A felmérésben résztvevő személyek 47 százaléka emlékezett gyerekkorából telefonszámokra, míg mostaniakról nem tudott.

A Kaspersky kiberbiztonsági cég tanulmánya említést tesz egy úgynevezett Google-effektusról is,.
A felmérésben résztvevő személyek 36 százaléka előbb használ egy internetes keresőmotort, mint elkezdene saját emlékezetéből felidézni információkat egy kérdés megválaszolásakor.

Az UCL és a University of Birmingham kutatói megerősítették, hogy digitális amnéziához vezet, ha már nem is törekszünk arra, hogy megjegyezzünk tényeket. Dr. Maria Wimber szerint a pillanatról pillanatra történő gondolkodásmód megakadályozza az információk hosszabb távú rögzülését az agyban.http://hu.euronew...beriseget/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.36 másodperc
2,486,300 egyedi látogató