Honnan olvasnak:



Le lesztek figyuzva!!!

Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Snowden beszélt, a szolgálatok a fejüket fogják

TechnikaMilyen parajnásnak tetszenek lenni! Hát eleve azért lett létrehozva! Edward Snowden szerint a brit és az amerikai titkosszolgálatok olyan technológiát fejlesztettek ki, amelynek segítségével gyakorlatilag teljes ellenõrzésük alá tudják vonni bármely megfigyelt célszemély okostelefonját.

Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) egykori alkalmazottja az elmúlt években titkos hírszerzési információk hatalmas tömegét szivárogtatta ki fõleg a brit és az amerikai sajtónak. A BBC televízió Panorama címû közéleti-politikai magazinmûsorának adott, Moszkvában felvett, a BBC által hétfõn késõ este sugárzott interjúban Snowden elmondta: az NSA és a brit kormány hasonló profilú kommunikációs figyelõszolgálata, a GCHQ olyan technológiával tudja ellenõrizni az okostelefonokat, hogy a készülékek tulajdonosai semmit sem észlelnek a megfigyelésbõl.
Hupikék törpikék

A GCHQ a smurf – Magyarországon hupikék törpikék néven ismert – törpefigurákról nevezte el az okostelefonok feltörésére használt különbözõ alkalmazásokat. A Dreamy Smurf nevû eszköz telepítésével például a szolgálat távvezérléssel be és ki tudja kapcsolni a megfigyelt személy telefonját. A Nosey Smurf olyan alkalmazás, amellyel a GCHQ szakértõi a telefon mikrofonját külön is be tudják kapcsolni, akkor is, ha a telefon ki van kapcsolva, és mindent hallanak, ami a megfigyelés alá vont célszemély környezetében történik. A Tracker Smurf pedig olyan geolokációs eszköz, amellyel pontosabban meg lehet határozni a telefon tulajdonosának pillanatnyi hollétét, mint az átjátszó állomások hagyományos háromszögelési módszerével – mondta Snowden a BBC-mûsorban. Hozzátette: a brit szolgálat a megfigyelni kívánt telefonokra ezeket az eszközöket egy olyan sms-sel juttatja el, amelynek érkezését a tulajdonos észre sem veszi, mivel az üzenet nem jelenik meg a kijelzõn.

A GCHQ – amely Snowden szavai szerint az NSA nagy-britanniai „leányvállalata” – ezeknek az eszközöknek a telepítése után látja, hogy a célszemély kit hívott, milyen szöveges üzeneteket küldött, milyen tartalmakat nézett az interneten, hozzáfér a telefon tulajdonosának kapcsolati listájához, és azt is tudja, merre járt.
Hatalmas károk

A BBC által megszólaltatott brit és amerikai titkosszolgálati illetékesek egybehangzóan azt mondták, hogy Snowden kiszivárogtatásai hatalmas károkat okoztak, fõleg azzal, hogy információval szolgáltak a terroristáknak, a szervezett bûnözésnek és a pedofil bandáknak azokról a módszerekrõl, amelyekkel egymás közti kommunikációjukat a felderítõ szakszolgálatok figyelik.

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárításért felelõs fõparancsnok-helyettese a mûsorban kijelentette: Edward Snowden aláásta a terrorellenes szervezetek életvédelmi képességét, mivel kiszivárogtatásai révén a terroristák és a bûnszervezetek könnyebben megtalálják a réseket a szolgálatok mûködési rendszerein.

Snowden ugyanakkor a BBC-interjúban közölte: csak azt sajnálja, hogy nem állt a nyilvánosság elé már sokkal korábban, és hagyta, hogy a titkos adatgyûjtési gyakorlat gyökeret verjen.
Hazatérhet Snowden?

Arra a kérdésre, hogy valamilyen vádalku keretében hajlandó lenne-e hazatérni az Egyesült Államokba, az informatikus úgy válaszolt, hogy természetesen. Hozzátette, az amerikai hatóságoknak már jelezte hajlandóságát börtönbe vonulni, de eddig csak arra kapott ígéretet, hogy ha hazamegy, nem vetik alá kínvallatásnak. „Kezdetnek ez is valami, de ennél sokkal tovább nem jutottunk” – fogalmazott.

Michael Hayden, az NSA és a CIA volt igazgatója a BBC-mûsorban azt mondta, hogy szerinte Snowden Moszkvában fog meghalni.
Link

Hozzászólások

75 #1 talpi
- 2015-10-06 17:17
Vagy ármilyen digitalizált hírközlési eszközét. No és nem kell "célszemélynsk lenni elég a "hatóság" látókörébe kerülni akár egy egyszerû yzabálysértés által. Azonnal a "robot zsadu" információs tárolójába kerülsz, ha nyomozás is folyik ellened akkor már "potenciáliy célpont vagy. Aggodalomra semmi ok, itt minddnki az. ;D
66 #2 9323elitelt
- 2015-10-06 17:41
Elvileg kidolgoztak, és lehet is kapni egy mobiltelefon titkosító eszközt, ami a hadsereg számára készült, és elvileg feltörhetetlen.
De ebben erõsen kételkedek...
75 #3 talpi
- 2015-10-06 19:53
Jól teszed, a kételkedés fél biztonság
4 #4 Posta Imre
- 2015-10-07 16:16
Digitális amnézia fenyegeti az emberiséget

07/10 12:40 CET

A DNS-javítás kutatásáért három tudós kapja a kémiai Nobel-díjat
07/10 14:23

Kunduzi bombázás: az Orvosok Határok Nélkül vizsgálatot követel
07/10 12:28

Véres indulatok Izraelben
07/10 11:14

Az embercsempészek ellen keményebb fellépés a tengeren
07/10 10:45

VW-botrány: januártól decemberig átnéznek minden érintett autót
07/10 09:56

Megszállták a rendõrök Sydney külvárosát
07/10 08:08

ENSZ: korrupció a legfelsõbb szinten?
07/10 06:41

Brazília: börtönlázadás
07/10 04:13

Szíria: szorosabb török-orosz együttmûködés várható
07/10 02:43

Juncker: Göncz Árpád igaz európai volt
07/10 00:30

Tojással dobálták meg a koszovói kormányfõt
07/10 00:11

Egyre több menekült teker át Norvégiába
07/10 00:08

Indonézia: pusztító erdõtûz és sûrû füst
06/10 23:50

Izrael erõsíti a biztonságra ügyelõ erõk jelenlétét
06/10 22:42

Újabb menekülttragédia a Földközi-tengeren
06/10 22:38

Büntetõügy lesz az Air France botrányból Franciaországban
06/10 19:39

Az Iszlám Állam rakétákkal támadta a jemeni kormányt
06/10 19:29

Miért tétlenkedik a NATO Szíriában?
06/10 18:46

Tévedésbõl lõtték a kunduzi kórházat amerikai harci gépek Afganisztánban

Digitális amnézia fenyegeti az emberiséget egyes kutatók szerint, akik így hívják azt a jelenséget, hogy az okostelefonok és a tabletek széleskörû elterjedésével egyre kevésbé tartjuk fejben az információkat és ismereteinket.

Ahogy egyre több információt tárolunk online, egyre kevesebbet az agyunkban, állítja egy tanulmány. A felmérésben résztvevõ személyek 47 százaléka emlékezett gyerekkorából telefonszámokra, míg mostaniakról nem tudott.

A Kaspersky kiberbiztonsági cég tanulmánya említést tesz egy úgynevezett Google-effektusról is,.
A felmérésben résztvevõ személyek 36 százaléka elõbb használ egy internetes keresõmotort, mint elkezdene saját emlékezetébõl felidézni információkat egy kérdés megválaszolásakor.

Az UCL és a University of Birmingham kutatói megerõsítették, hogy digitális amnéziához vezet, ha már nem is törekszünk arra, hogy megjegyezzünk tényeket. Dr. Maria Wimber szerint a pillanatról pillanatra történõ gondolkodásmód megakadályozza az információk hosszabb távú rögzülését az agyban.http://hu.euronew...beriseget/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.44 másodperc
2,743,161 egyedi látogató