Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Iráni elnök: kétszínűség nélkül kell fellépni a terrorizmussal szemben

KülföldMindenkinek kétszínűség nélkül ki kell vennie a részét a terrorizmussal szembeni küzdelemben - fogalmazott hétfőn Haszan Róháni iráni elnök Sergio Mattarella olasz államfővel folytatott megbeszélésén, és széles körű nemzetközi koalíciót sürgetett a terrorizmus ellen.

Az iráni delegáció hétfői tárgyalásain jelentős olasz-iráni gazdasági beruházásokról írtak alá megállapodásokat.
Az olasz államfővel lezajlott találkozón szóba került a szíriai és a líbiai helyzet is. Róháni hangsúlyozta, hogy Szíriában nagy számban harcolnak nem szíriai fegyveresek is, akiktől az iráni elnök szerint meg kell vonni a külső, külföldi támogatást. Róháni arról biztosította az olasz felet, hogy Teherán támogatja Olaszország jelölését az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagsági helyére.
Az iráni elnök európai látogatása római állomásán kiemelt hangsúlyt kapnak a gazdasági megállapodások: a Róhánit kísérő mintegy hatvan fős, diplomatákból és üzletemberekből álló delegáció közel 17 milliárd euró értékben köt szerződéseket olaszországi vállalkozásokkal elsősorban az iráni infrastruktúra, ipar, közlekedés, egészségügy fejlesztésére. Az iráni kormány tagjai többek között megállapodást írtak alá a trieszti kikötővel is, amelyet kiemelt európai kereskedelmi állomásnak tekintenek.
A találkozókon bejelentették, hogy Olaszország lesz a díszvendége a 2017-es teheráni könyvvásárnak.
Róhánit Matteo Renzi olasz miniszterelnök is fogadja.
Az iráni elnök kedd délelőtt találkozik Ferenc pápával. Az olasz sajtó arról írt, hogy az iráni elnök meg akarja hívni a Vatikán fejét Iránba. Katolikus egyházfő még sohasem látogatott Iránba.
Ez az iráni elnök első külföldi útja azóta, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok január közepén megkezdte a Teheránnal szembeni szankciók feloldását. Róháni eredetileg novemberben készült Európába, de akkori látogatását a párizsi terrortámadások miatt lemondta. Rómából a tervek szerint most is Párizsba utazik tovább. Iráni elnök utoljára 1999-ben járt Európában Mohammed Hatami személyében, aki akkor szintén Rómában, a Vatikánban és Párizsban tárgyalt. Az Amnesty International jogvédő szervezet olaszországi szekciója arra szólította fel a Róhánival tárgyaló olasz politikusokat, ne feledkezzenek el megemlíteni az emberi jogok iráni helyzetét. Iránban a világon a második legnagyobb a halálbüntetések száma, évente mintegy ezer kivégzést hajtanak végre, többségüket droggal kapcsolatos bűncselekményekért.
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.29 másodperc
2,486,736 egyedi látogató