Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

1200 év után újra összeülnek az ortodox egyházak

KultúraVárjatok még vele vagy ugyanennyit, mi a faxnak elkapkodni? Sok jó közmunkás zsidócsicska jól elvolt eddig is papi szerkóban, nem? Istennek tett-sző cselekedet ez. Nem mindegy, ki kretén istenbarma nyekergi a baromságot a temp-lopban? Az ortodox egyházak 1200 év múltán idén június 19-ére tervezik összehívni Kréta szigetén az első egyetemes zsinatukat, hogy fontos vallási kérdésekről tanácskozzanak – jelentette be csütörtökön az orosz ortodox egyház Moszkvában.

„A zsinat várakozásaim szerint konszolidálni fogja az ortodox világot” – mondta Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája újságíróknak a zsinatot előkészítő, Svájcban tartott többnapos tanácskozást követően.
Csupán 55 éve tervezik

Az ortodox világ tizenöt független, úgynevezett autokefál egyházból áll. Az orosz ortodox egyház közel ötvenmillió hívővel a legnagyobbnak számít közöttük. A konstantinápolyi ortodox egyház és feje – jelenleg I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka – tiszteletbeli elsőbbséget élvez az ortodox egyházak között.

A zsinatnak megfigyelők szerint történelmi jelentősége lehet. Utoljára ugyanis 787-ben, a mai Törökország területén lévő Nikaiában (Nicaea) tartottak egyetemes zsinatot az akkor még egységes keresztény egyházban. Azóta – az 1054-ben a római egyháztól elszakadt – keleti egyházak részvételével nem tartottak egyetemes zsinatot.

Az ortodox zsinatot már 1961 óta tervezik összehívni, és eredetileg Isztambulban tartották volna meg, ahol a görög ortodox egyház székhelye is van. Az Oroszország és Törökország között elhidegült viszony miatt azonban végül Kréta szigetére esett a választás.
Link

Hozzászólások

254 #1 mujko
- 2016. január 28. 16:30:02
Grünvald haveri körben katolikus mi atyák mellet na meg hollóparadicsom tekintetetes ként meg hollóprizma ként
Lövi senkiházi rabbi gyámja ként
infopoly.info/h-2014/files/2015/02/h_50515476-725x482.jpg
Érdekes ez a rabbi szakma de miből élnek ?
243 #2 Magus
- 2016. január 30. 07:45:34
Február 25.
Szent Taráz főpap
Taráz előkelő konstantinápolyi családból származott. Szüleitől jó keresztény nevelést kapott. Mint hithű ember ellensége volt az akkor dühöngő képrombolásnak. Eleinte magas rangú császári hivatalnok volt. Iréné császárnő idejében, aki igyekezett a képrombolást megszüntetni, a pátriárka lemondása után Tarázt, a világi embert választották meg helyébe. Taráz csak azzal a feltétellel vállalta, ha rövidesen egyetemes zsinat rendezi a képvitát. A zsinat nemsokára összeült Nikaiában, 787-ben és lezárta a régóta tartott háborúskodásokat. Taráz azonnal foganatosította a zsinat rendelkezéseket. Aztán az Egyház bajainak rendbeté telére fordította figyelmét. Magán kezdte és a legegyszerűbb életet élte. Sokat törődött a szegényekkel, árvákkal, bántalmazottakkal, és igyekezett bajaikat orvosolni. Élete végén súlyos betegségbe esett. Meghalt idős korban, 806-ban. Konstantinápolyban temették el....

-ja a Legendás Fiktív Nagy Károly kortársa....
-megálitották a (kitalált)sötét középkor fel nem lelhető ikonjainak rombolását....:D
-pedig már vagy 300évet szisztematikusen, és precizen le véső-kalapácsozott feldühödött csöcselék....

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.35 másodperc
2,488,494 egyedi látogató