Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

'Romakirály' bírálja a gyerekfrigyeket

KultúraAzt-a, a legalizált pedofília, mert náluk így szokás? Lopni, gyilkolni is szokás, amolyan "gyerekcsíny" és még királyuk is van. Nem irigylésre méltó? Nem! Képmutató zsidó horda, mivel le kell számolni, nem csak a "hagyományaikkal". Élesen bírálta a cigányság körében hagyománynak számító gyerekházasságot az önmagát a romániai romák királyának tekintő Daniel Cioaba. Bár a nagyszebeni cigány vajda bátyja, a romák nemzetközi királya titulust viselő Dorin két évvel ezelőtt betiltotta a kiskorúak közötti frigyet, a közösség tagjait nehezen lehet eltántorítani az évszázados szokástól.

Lesújtó hangvételű bejegyzést tett közzé közösségi oldalán a gyerekek házasságra kényszerítéséről Daniel Cioaba. Az önmagát valamennyi romániai roma királyának nevező nagyszebeni cigány vajda fényképekkel illusztrált posztban tárta a nyilvánosság elé Facebook-profilján, hogy az ország és a közösség belső törvényeinek tiltása ellenére ma is rengeteg kiskorút házasítanak össze a cigányok. Cioaba többek között két 6 és 7 éves lányról mellékelt fotót, akiket beszámolója szerint nemrég a kelet-romániai Galac megyében adtak férjhez. Sőt a romakirály azt állítja, hogy a kiskorúakon látható fejkendő nemcsak a házasságkötést bizonyítja, hanem azt is, hogy már nem szüzek. – Személy szerint úgy vélem, hogy ez a gyakorlat bűncselekmény és kegyetlen tett ezekkel a gyermekekkel szemben! – szögezte le bejegyzésében a szebeni vajda, aki kikérte ismerősei véleményét is a témában.
Vezetői felelősség

A válaszadók többsége ugyancsak elítélte ezt a hagyományt, és felhívta a figyelmet, hogy a roma közösség vezetőinek óriási felelősségük van a jelenség visszaszorításában. Az egyik hozzászóló kérdésére Daniel Cioaba elismerte, hogy ő 15 évesen nősült, hozzátéve ugyanakkor, hogy gyerekvállalásra csak 25 évesen adta a fejét. Előrebocsátotta azt is, hogy a jövőben határozottan fellépnek a gyerekfrigyek megakadályozása érdekében.

Ebből is kitűnik, hogy az Európa egyik legnépesebb roma közösségének számító – hivatalos adatok szerint 620 ezres – romániai cigányságot nem egykönnyen lehet leszoktatni erről az ősi szokásról. Többségük saját közösségén belül házasodik, a szülők pedig már egészen kicsi korukban „elígérik” egymásnak a gyermekeket, többnyire pénzért vagy más javakért. Daniel Cioaba bátyja, az önmagát a romák nemzetközi királyának tartó Dorin két évvel ezelőtt bejelentette, hogy a szebeni cigány bíróság (stabor) döntése értelmében a roma gyerekek házasodása immár csak 16 éves kortól engedélyezett, és kilátásba helyezte a közösségből való kizárást a szabálysértőkkel szemben.
Az iskoláztatás fontossága

A Cioaba fivérek – akik apjuk 2013-ban bekövetkezett halálát követően osztották meg egymás között az uralmat – szerint fontos, hogy a roma gyerekek minél hosszabb ideig járjanak iskolába, ezért is kívánatos a házasodásuk kitolása. Egyébként a gyerekházassággal először az ő apjuknak gyűlt meg a baja, 2004-ben ugyanis Florin Cioaba akkori romakirály tizenkét évesen adta férjhez egyik lányát, pedig a gyermek nem akarta, sőt: fényűző lakodalmat rendezett a fiataloknak Nagyszebenben. Akkor Emma Nicholson volt európai parlamenti képviselő, az EP egykori romániai raportőre erélyesen felemelte a szavát a roma gyermekek összeházasítása ellen, így a román gyerekjogvédelmi hatóságok nagykorúsodásukig különválasztották férjétől Cioaba lányát.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 02. 02.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016. február 02. 06:27:00
Erre csak most jöttek rá, miután a muszlimnál is hagyomány, no meg a többnejűség is, ahogy a zsidónál a "szabad" kamatyolás mindennel, mindenkivel, ami mozog és ami nem? Miközben persze ez szigorúan tilos és büntetendő cselekedet egyébként már ha a marha "keresztény érték- és törvényrendszerű országba keveredik, vagy legalábbis, valami annak látszó rohadt buzi zsidótanyára.
254 #2 mujko
- 2016. február 02. 07:25:47
Ez az amikor semmilyen gyökerekkel nem rendelkeznek ugyan úgy mint a zsidók,arabok .Nem volt kitől megtanulni hogy,hogyan kell élni viselkedni .
Nincsenek ősök nincs megfigyelésre alapozót életmód mint a magyar kultúrában mikor Medárd napján esik akkor negyven napig esik.
Ezért nincsenek cigány mondások se ?
Na de most már lesznek fognak gyártani néHÁNYat .

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.32 másodperc
2,488,441 egyedi látogató