Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A szlovák miniszter büntetné a nővéreket

KülföldA nő vér férfi vért követ el! Be vannak ezek zrikálva, aid-s-edzve és hini ellen ótva. Mi bajuk van? Nem tetszik a rohadt zsidó rendszer? A mieinknek fekete köpenyben már tetszik. Az egészségügyi miniszter beváltotta fenyegetését, és tegnap büntetőfeljelentést tett rémhírterjesztés miatt. A nővérek képviselői továbbra is állítják, nem biztonságos a gyógykezelés azokban a kórházakban, ahonnét nővérek százai távoztak. Vasárnap 540 nővér felmondása járt le. Az Új Szó összefoglalóját idézzük.

Egyre hevesebb lesz a háború a nővérszervezetek és az egészségügyi minisztérium között. „Az utóbbi napokban többször is hallottuk azt a rémhírt, hogy egymillió páciens van veszélyben, veszélyben van az életük, egészségük. A cikk kapcsán teszek büntetőfeljelentést rémhírterjesztés miatt, azért, mert egyesek azt állítják, egymillió lakos van veszélyben. Ez nem igaz!” – háborgott tegnap Viliam Čislák egészségügyi miniszter. Azt elismerte, 540 nővér távozott összesen 10 kórházból.

A nővérek kitartanak amellett, hogy egyes kórházakban, elsősorban a zsolnaiban és az eperjesiben – az előbbiből 175, az utóbbiból 304 nővér távozott – nem tudják pótolni a távozókat sem számukat, sem képzettségüket tekintve. Monika Kavecká, a nővérszakszervezet (OZ SaPA) vezetője szerint a zsolnai kórházban az aneszteziológiai és az intenzív osztályok nővérellátottsága és ezáltal a betegek biztonságos gyógykezelése nem biztosított.

A nővérkamara (SKSaPA) és a nővérszakszervezet (OS SaPA) vezetői szerint nem megfelelő képzettségű, a szakmában éveken át nem dolgozó vagy kezdő nővérekkel próbálják pótolni a távozókat. „Tudjuk, hogy az intenzív osztályokon a kórházak más berendezéseket használnak, amelyek külön képzést igényelnek. Csak meg kell kérdezni a nővéreket, hogy van-e képzettségük ezen az osztályon dolgozni” – érvelt Iveta Lazorová, a kamara elnöke. Ilyen a zsolnai kórház intenzív osztálya, ahol 20 nővérből 19 felmondott. Kifogásolják azt is, hogy nyugdíjas nővéreket hívnak vissza, azzal pedig, hogy más kórházakból vonnak el nővéreket, az egészségügyi minisztérium országos jellegűvé szélesíti a problémát, mivel minden kórházban nővérhiány van. Kavecká azt kéri a politikusoktól, hogy a parlament rendkívüli ülésén vitassák meg a kialakult helyzetet. A parlament rendkívüli ülésének összehívását egyelőre az ellenzék sem támogatja.

Korlátozások az eperjesi és a zsolnai kórházban is

A zsolnai és az eperjesi kórház vezetése azt állítja, hogy az akut kezeléseket biztosítani tudják minden szakterületen, azt viszont elismerik, hogy egyes osztályaikon korlátozniuk kellett a kórházi ágyak számát. Az eperjesi kórház vezetőségének közlése szerint a több mint háromszáz felmondás, az osztályok redukálása és az érsebészet működésének ideiglenes szüneteltetése ellenére sincs káosz az intézményben. „Az osztályok hatvan százaléka zökkenőmentesen működik. Az érsebészet szünetel, ezért a sebészeti részleghez kapcsoltuk. Az intenzív betegellátó osztályon (ARO) tíz fekvőbeteg helyett jelenleg csak négyet tudunk ellátni. A pszichiátriai, a sebészeti, a kardiológiai, a nőgyógyászati és az újszülöttosztályon is kevesebb pácienst tudunk elhelyezni. Az előre tervezett beavatkozásokat leállítottuk” – mondta lapunknak Renáta Cenková, az eperjesi Ján Adam Reiman Kórház szóvivője. Ján Černák, az eperjesi kórház sebészeti osztályának helyettes vezetője tegnap azt mondta, az előre tervezett beavatkozások szüneteltetése csak az ortopédiát, a sebészeti és az urológiai osztályt érinti, viszont a későbbi időpontokra tervezett műtéteket már itt sem halasztják el. Cenková szerint tegnap 195-tel kevesebb nővér dolgozott a kórházban, mint a múlt héten, de pár napja még közel 230 nővér hiányzott több osztályról.

A zsolnai kórházból 175 nővér távozott. Ivan Mačuga igazgató szerint az intézményben biztosított az ellátás. A felmondások azonban komoly gondot okoznak a kórháznak, az igazgató szerint szívesen visszaveszik azokat a nővéreket, akik most hagyták el a kórházat. Az ügyeleteket csak egy hétig tudták előre megtervezni, új nővéreket kell felvenniük. „Minden nővért felvettünk, aki jelentkezett” – jelentette ki Mačuga.

A szaktárca szerint minden rendben van

A törvény megszabja, hogy a kórházakban milyen képzettségű és számú egészségügyi nővért kell alkalmazniuk. A személyzeti feltételeket az egészségügyi minisztérium ellenőrzi, vagyis azoknak a kórházaknak a fenntartója, amelyekben a nővérek felmondásukkal tiltakoztak. A szaktárca szerint minden rendben van. „Valamennyi egészségügyi szolgáltató az új alkalmazottak felvétele során betartja az adott képzettségi előírásokat a betöltött pozíciónak megfelelően” – válaszolt az elbocsátások miatt leginkább érintett három kórházzal, az eperjesivel, a zsolnaival és a nagyszombatival kapcsolatban feltett kérdésünkre Peter Bubla, az egészségügyi minisztérium szóvivője. Az újonnan felvett nővérek képzettségi szintje azonban az orvosoknak is problémát okoz. „A LOZ az eperjesi és a zsolnai kórházból származó friss információi alapján megállapítja, a tárca állításai a kórház problémamentes működéséről félrevezetőek” – tájékoztatta lapunkat tegnap Peter Visolajský, az Orvosszakszervezet (LOZ) elnöke. Szerintük a távozó nővéreket gyorsan megpróbálták pótolni néhány tucat tapasztalatlan nővérrel.Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016. február 02. 13:33:56
Érik a tót majdan!

Tovább sztrájkol tízezer szlovákiai pedagógus

Második hete tart a szlovákiai pedagógusok sztrájkja. A tiltakozók száma kedden az előző napokhoz képest valamivel csökkent, de még így is mintegy 10 ezren folyatják a demonstrálást, emiatt 760 iskolában nincs tanítás.
http://nol.hu/kul...us-1599505
60 #2 csaba
- 2016. február 02. 18:20:04
"A kormány megbuktatásában érdekelt Soros György-féle civilek lázítják ... "
http://rd.hirkere...gogusokat/
59 #3 Lica
- 2016. február 02. 21:20:52
Csaba : hanem tudod megállítani, akkor álj az élére....
Tipikusan erre a csürhére jellemző....

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.38 másodperc
2,487,338 egyedi látogató