Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Ma megtörténik az, amire 962 éve nem volt példa

KultúraNehogy rosszra gondoljatok! 962 éve hazudoznak, no meg még pár ezer és persze semmi ok arra, hogy eztán ugyanazok jó pízért igazat mondjanak. Az 1054-es nagy egyházszakadás óta nem találkozott négyszemközt a katolikus és a legnagyobb ortodox egyház vezetője, pénteken azonban ez megtörténik. Ferenc pápa és Kirill orosz pátriárka megbeszélésének helyszíne is jelképes: a havannai reptér tranzitvárójában ülnek le – mert az semleges terület. Az esemény erejét a létrejötte adja, áttörés nem várható.

„Bárhová elmegyek, ahova akarod. Hívj, és megyek” – 2014 novemberében ezekkel a szavakkal jelezte Ferenc pápa, hogy mindenképpen szeretne találkozni Kirill pátriárkával, a 140 milliós orosz ortodox egyház vezetőjével. Az 1054-es nagy egyházszakadás óta első találkozót már évtizedek óta tervezik, vatikáni források szerint II. János Pál is szeretett is szívesen kezdett volna párbeszédet az akkori pátriárkával, II. Alekszijjel, ám a találkozó végül elmaradt, részben a pápa lengyel származása, illetve a lengyel–orosz viszony hűvössége miatt. A mostani találkozót már két éve tervezik, s a semleges terepnek számító Havannában aláírandó nyilatkozat állítólag már kész is van: Ferenc és Kirill a leglényegesebb üzenete az, hogy a jövőben a két egyház egységesen kíván szembeszállni az emberiséget veszélyeztető problémákkal.

Ferenc pápa Kubába indul

Fotó: AFP / Anadolu Agency / Riccardo De Luca

A kétórásra tervezett találkozót a havannai repülőtéren tartják meg magyar idő szerint péntek este, s a találkozó után hozzák nyilvánosságra a részlegesen már ismertetett közös közleményt. Meg nem erősített források szerint Ferenc hajlandó arra is, hogy a Kirillel kezdett párbeszédet Moszkvában folytassa. A havannai találkozó után mindkét egyházfő tovább utazik, Kirill Paraguayba és Brazíliába megy, Ferenc pedig a Mexikóba látogat.

Kirill pátriárka Kubában

Fotó: AFP / Citizenside / Calixto Llanes

Bár a nyugati keresztények és az ortodoxok között már hosszú ideje megindult a párbeszéd – 1965-ben semmissé tették a két irányzat kölcsönös kiátkozásáról szóló határozatokat, s már többször találkozott a pápa a konstantinápolyi pátriárkával is –, ám a mai találkozón így sem várható teljes kibékülés. Erre Ilarion metropolita, az orosz ortodoxok szóvivője is utalt, amikor közölte: az orosz ortodox egyházon sohasem gyógyuló sebeket ejtettek a keleti katolikus egyházak – leginkább az ukrajnai –, amelyek súlyos oroszellenes kijelentésekkel igyekeztek híveket szerezni maguknak. Az Ilarion által említett vád nem új keletű, a moszkvai pátriárkák évtizedek óta panaszkodnak arra, hogy a két vallás „határövezeteiben” a katolikusok tömegesen próbálják magukhoz csalogatni az ortodox híveket. (Világszerte 1,2 milliárd katolikus, s mintegy 250-300 millió ortodox hívőt tartanak számon.)Link

Hozzászólások

60 #1 csaba
- 2016. február 12. 17:21:04
"Kitiltották a román ortodox egyház fejét Izraelből"s_f-ang
http://valasz.hu/...bol-117272
valasz.hu/data/cikk/11/7272/cikk_117272/daniel_patriarka_lead_fill_850x370.jpg
s_franc
99 #2 MORMOTA1968
- 2016. február 12. 20:13:54
Én ezeket se csípem, ezek is csak uralkodásra használják a vallási ideológiájukat. Mi a francnak kell egyáltalán egyház, meg pápa vagy pópa, azt hiszik egyedül a vallásaik nélkül elveszett báránykák vagyunk? A fenébe az összes rohadt vallással! s_ezt-ni

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.36 másodperc
2,485,386 egyedi látogató