Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Csütörtökön törhet ki a harmadik világháború

KülföldMivel szerdán megy Orsós raportra Vlagyimirhoz és nekem is akkor lesz tárgyalásom a jóbikos idióták "miatt", így miért is ne! Bár ez már inkább az ötödik lehetne. Ugye milyen idióta parajnás baromságokat tudnak fizetésért írni egyesek? Erős cím, mi? Nem véletlenül. Szíria az elmúlt négy évben folyamatosan nagyon kemény hely volt. De mostanra a háború annyira eldurvult, hogy már azt is visszasírjuk, amikor még csak Asszáddal nem tudtunk semmit kezdeni.

Elmondom, mi van most:

Soha nem volt még ekkora esély arra, hogy az Asszád-kormány visszafoglalja Aleppót, Szíria legnagyobb városát, a felkelők központját.
A várost két hete folyamatosan ostromolja az orosz légierő, miközben a szír kormánycsapatok a Hezbollah-val együtt nyomulnak előre a földön.
Aleppó fő utánpótlási útvonalát elvágták Törökország felé.
Ha a város elesik, a felkelésnek gyakorlatilag vége.
Nyilván ez Oroszország célja is, ezért hiteget mindenkit a csütörtöki békekonferenciával, miközben folyamatosan lövi a várost.
Szíria két oldalán már sorban áll a török és szaúdi hadsereg, akik bármikor beléphetnek az országba.
Ha belépnek, a gyakorlatban Iránnal szemben fognak harcolni.
Elkerülhetetlennek látszik, hogy ebbe Oroszország is beszálljon.
Törökország pedig NATO-tagország, akik szintén az oroszok ellen harcolnának.

Tessék, pár pontban le is van vezetve, hogyan lehet elérni, hogy Szírián belül egymásnak essen az egész világ. Kicsit most részletezzük is, hogy ki miért csinálja, amit csinál.

Oroszország

Az oroszok célja egyértelműen az, hogy valamilyen módon visszaállítsák az Asszád-kormányt, illetve Szíria területét az Asszád-kormány vezetése alá. Ennek leginkább az az oka, hogy Oroszországnak a Közel-Keleten csak két nagy szövetségese van: Irán és Szíria. A helyzet viszont úgy hozta, hogy Irán befolyása egyre erősebb, ezért a gyakorlatban az oroszok versenyeznek a bukott szír kormány kegyeiért az irániakkal.

A szírek háborúját mostanra nem a szírek vívják. A helyzet akkor romlott el igazán, amikor az oroszok is beszálltak a háborúba. Most orosz légi támogatással harcolnak az iráni Kudsz brigád csapatai (állítólag a Kudsz vezetője, Kasszem Szulejmáni felelős az egész háború stratégiájáért, ami rettenetesen ijesztő dolog, mert kevés nála okosabb katonai vezető van a térségben), valamint a szintén iráni Hezbollah terrorszervezet (ami még a Kudsz szerepénél is ijesztőbb, mert nincs még egy ennyire kompetens terrorcsoport talán az egész világon).

Szaúd-Arábia

Az ő szerepük viszonylag egyértelmű. Szaúd-Arábia szélsőségesen szunnita, egészen pontosan vahabita királyság, Asszád kormánya viszont síita, egészen pontosan alavita. Ráadásul a szaúdiak legfontosabb térségen belüli ellenfele, Irán támogatja a legjobban az Asszád-kormány és a síita félhold visszaállítását. A szaúdiak sokkal szívesebben támogatják (és támogatták) a szunnita felkelőket – még akkor is, ha radikális terroristák – vagy az Iszlám Államot, mint Iránt. A felkelők és Aleppó eleste nekik kifejezetten rosszul jönne.

Törökország

A törököknek több szempontból is érdekes a felkelés. Egyrészt, ők is inkább támogatják az ISIS-t, miközben névleg ellene harcolnak. De igazából a törököknek csak a kurdokkal van baja a térségben, és az összes lehetséges alkalmat megragadják arra, hogy bombázhassák őket, miközben azt mondják, az Iszlám Államot, vagy az Asszád-ellenes felkelőket lövik. Nagyon szeretnék elkerülni, hogy a kurdok a török határ mentén létre tudjanak hozni egy önálló államot a Szíriából kiszakított területekből, mert ez esetleg felbátoríthatja a határok másik oldalán élő kurdokat arra, hogy nagyobb autonómiát követeljenek (a semminél).

Ráadásul a törökök viszonya az oroszokkal is egyre rosszabb, mióta az orosz légierő elkezdte bombázni azokat a felkelőket, akiket a törökök támogattak, majd a török légierő lelőtte az oroszok vadászgépét.

Asszád-kormány

Nem szeretnének meghalni.

Felkelők

Nem szeretnének meghalni.

Iszlám Állam

Ők mintha ezt az egészet kihagynák most, a harc szinte teljesen Szíria nyugati részére korlátozódik. Igazán amúgy is Irakban erősek, ami innen azért elég messze van.

Az Egyesült Államok és a nyugati koalíció

Síri csend, a távolban tücskök ciripelnek, ördögszekereket hord a szél.

Amerika és a nyugatiak próbálják tárgyalással és diplomáciával megoldani a dolgokat. Ezek a háborúk rendezésének el nem ismert formái, pedig rengeteg konfliktus elkerülését köszönhetjük nekik. Az a baj, hogy a Nyugatnak továbbra sem nagyon van fogalma arról, hogy mit is szeretnének Szíriában elérni. Mert az országot valakinek vezetnie kell majd, nincs hatalmi vákuum, valaki nyerni fog a küzdelemben. Csak azt nem tudjuk, ki lenne a legjobb. Olyan illúzió valószínűleg már senkiben sem él, hogy erőszakkal lehetne demokratizálni a közel-kelet bármely országát, hiszen ez nem sikerült annyira jól Afganisztánban és Irakban sem.

Ráadásul nehéz úgy tárgyalni az oroszokkal, hogy

még a tűzszüneti tárgyalást megelőző pár napban is izomból lövik Aleppót,
és előre kimondták, hogy számukra a tűzszünet nem jelenti azt, hogy le is tennék a fegyvert.

Ugyan Szíriában – Ukrajnával ellentétben – tényleg az orosz hadsereg harcol, ezért az orosz vezetésnek sokkal nagyobb befolyása van az eseményekre. Ukrajnában a tűzszünetek ellenére sem tették le a fegyvert. De ha az orosz kormány most azt mondja, hogy le kell tenni, akkor le is fogják.

De ez egyelőre nem áll érdekükben.

A helyzet fokozódik. Az eddigi fokozódásról itt olvashat tovább.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016. február 16. 06:59:43
Amerika figyelmeztette Orbánt a moszkvai út előtt

Orbán Viktor miniszterelnök diplomáciai szempontból érzékeny pillanatban látogat a jövő héten Moszkvába. A NATO és az Európai Unió egyaránt aggodalommal szemléli a Kreml ukrajnai agresszióját és harcias retorikáját.
Elsősorban a Baltikum, Magyarország és Románia biztonságának garantálására négyszeresére növelték az amerikaiak európai védelmi költségvetését. Az Egyesült Államok kétségbeesett erőfeszítéseket tesz a szíriai fegyverszünet érdeké­ben, és igyekszik elkerülni, hogy saját légiereje közvetlen harcérintkezésbe keveredjen az Aszad elnök ellenzékét bombázó orosz repülőgépekkel. Ebben a helyzetben az Egyesült Államok, a NATO és az EU számára egyaránt fontos, hogy a magyar kormány ne bátorítsa újabb kalandokra Vlagyimir Putyin elnököt, és ne vásároljon orosz fegyvereket.

A Népszabadság már korábban megírta, hogy Putyin és Orbán tárgyalásain külön pont lesz a magyar helikopterpark orosz gyártmányokkal történő megújítása. A magyar kormány évek óta halogatja a mintegy 172 milliárd forintos beszerzést, amelynek keretében 22-24 katonai és 6-8 polgári helikoptert vásárolna.

A Népszabadság úgy tudja, az elmúlt hetekben az USA diplomáciai csatornákon keresztül felhívta a magyar kormány figyelmét arra, hogy biztonsági és politikai szempontból is azt tartják szerencsésnek, ha a NATO tagjai a szövetség orszá­gaiban gyártott fegyverzetet vásárolnak. Ez erősíti a szövetség összetartását, és garantálja a folyamatos pótalkatrész- és kenőanyag-ellátást.

Putyin és Orbán megbeszélésein várhatóan szóba kerül az unió által a Krím félsziget bekebelezése miatt elrendelt és félévente meghosszabbított szankciók ügye. Bár Magyarország hangsúlyozza, milyen gazdasági hátrányt jelentenek számára az agrárexportot érintő orosz válaszlépések, a magyar kormány nem tudta elérni a szigor enyhítését.

Orbán moszkvai útja előtt Szijjártó Péter az Egyesült Államokba látogat. New Yorkban részt vesz az ottani magyar kereskedőház rendezvényén, utána pedig feltehetőleg a texasi Dallas-Fort Worthbe repül, ahol az American Airlines légitársasággal tárgyal. Forrásaink nem tudnak róla, hogy a külügyi tárca vezetőjét fogadnák az amerikai külügyminisztériumban.
http://nol.hu/kul...tt-1601367
33 #2 vizilo
- 2016. február 16. 08:42:49
Olvasva az opciokat eleg kakis a helyzet de a cionistaknak nem lehet többet engedni meg 1-millimetert sem gondolom ezzel az oroszok is tisztaban vannak ha gyöz Aszad uj törtenelem kezdödik a közel keletenn! A Szaudarabiat meg Erdoganekat le kell csilapitani esgy belsö polgarhaboruval ...)) Persze ehez nem csak parittya kell !!!
58 #3 ssman
- 2016. február 16. 14:46:41
Tuttiii kerem! Foldrajzbol karo!
Aszondja a cikk iroja:Szíria két oldalán már sorban áll a török és szaúdi hadsereg, akik bármikor beléphetnek az országba.

Valaki tudna mutatni nekem, akar egy hangyafasznyi kozos hatart sziria es szaudarabia kozott?

s_hihi
272 #4 Kameleon
- 2016. február 16. 17:23:01
Imre, az "szép"! És hányan kísérnek el a tárgyalásra?
99 #5 MORMOTA1968
- 2016. február 16. 18:08:05
Imre! Diktafont vigyél magaddal a tárgyalásra, mert mi is kíváncsiak vagyunk rá, hogyan próbálnak majd sarokba szorítani téged és hogy küldöd el őket a jó édes zs...anyjukba! Már ha meg kívánsz jeleni a zsidó ítélőszék előtt. s_Laptop
75 #6 talpi
- 2016. február 16. 19:05:27
Szíriával kapcsolatban géza tud "valamit" de hallgat, minden oka megvan rá, bár,,, a bújkálás is enged valamire következtetni.
58 #7 ssman
- 2016. február 16. 20:03:35
Ja, Geza, az o csaladja az Asszad ellenes, de ok tudjak...
63 #8 GP
- 2016. február 17. 09:34:10
[movie=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=cwPCKdIuSzU[/movie]
60 #9 csaba
- 2016. február 17. 11:29:18
"Nehéz percek várnak Orbánra"
mno.hu/data/cikk/1/32/91/15/cikk_1329115/000_DV1990568_grid2_fekvo_lead.jpg
http://mno.hu/kul...ra-1329115
s_f-ang
60 #10 csaba
- 2016. február 17. 15:38:12
"Orbán, a szabadkőművesek elárulója? Ezért lennének rá ennyire bepöccenve?"
www.titkolthirek.hu/tthirek/wp-content/uploads/2016/02/Orb%C3%A1n-Viktor-box-hidfo.ru_-1.jpg
http://www.titkol...epoccenve/
s_f-ang

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.40 másodperc
2,486,312 egyedi látogató